Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Traže da ih kloniram kao u latino serijama  (Pročitano 370 puta)
06. Nov 2004, 12:05:59
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Traže da ih kloniram
kao u latino serijama
Svetsku slavu stekao je kada je u avgustu prvi dobio odobrenje britanske Komisije za ljudsku reprodukciju da, sa svojim timom, u Evropi uradi prvo legalno kloniraje ljudske ćelije u terapeutske svrhe

LESKOVAC - Doktor Miodrag Stojković, rođeni Leskovčanin, koji radi na Institutu za genetiku Univerziteta u Njukastlu, posetio je svoj rodni grad i studentima Tehnološkog fakulteta održao predavanje o svom radu. Svetsku slavu stekao je kada je u avgustu prvi dobio odobrenje britanske Komisije za ljudsku reprodukciju da, sa svojim timom, u Evropi uradi prvo legalno kloniraje ljudske ćelije u terapeutske svrhe.

Stojković kaže da je od vlade severoistočnog regiona Velike Britanije njegov tim dobio sedam miliona funti za izgradnju novih laboratorija, a naredne godine stiže još 10 miliona funti. Sredstva će biti iskorišćena za unapređenje i ubrzanje ovog revolucionarnog procesa. Finansijska podrška nije izostala ni od matičnog Univerziteta u Njukaslu, Medicinskog fakulteta Velike Britanije, ali i pojedinih privatnih fondacija. Stojković navodi da se celokupan proces kloniranja ove vrste može uraditi i u našoj zemlji, ali s mnogo manje novca.

-Svrha mog dolaska je, pre svega, da vidim porodicu, ali i da ocenim ima li uslova da se tako nešto radi i u Srbiji. Ovde sam već kontaktirao neke ljude koji se bave ginekologijom i akušerstvom, i shvatio sam da ima uslova. Jedino bi bio potreban objekat za takav institut i ljudi koji žele da rade na ovom poslu. To bi bio prvi institut za matične ćelije na Balkanu. Veći deo svog vremena provodio bih u Srbiji i radio sa našim ljudima na tom procesu i obučavao ih, ali ne bih nikako zanemario Njukastl. Sve bi to, naravno, učinio bez novca, jer sam ja već dovoljno plaćen - pojašnjava Stojković.

Stojković navodi da je u laboratorijama Univerziteta u Njukaslu već počelo prikupljanje materijala i jajnih ćelija, ispitivanje njihovog kvaliteta i fizioloških odgovora na razne vrste stimulacija.
- Prvi koraci kloniranja već traju. Tehnički se usavršavamo kako bismo postupak započeli u decembru ove godine. Odobrenje nam je omogućilo da koristimo klonirane ljudske embrione za dobijanje ljudskih embrionalnih matičnih ćelija. To će, kao što sam rekao i ranije, biti samo klonirani embrion koji nema nikakvih dodirnih tačaka sa kloniranjem ljudi - objašnjava Stojković.

Stojković navodi da je i javno mnjenje u Britaniji promenilo svoje stavove o njegovom projektu i da su sada mnogi zainteresovani za ovaj postupak.
- Kada ceo projekat zaživi, ovo će finansijski biti pristupačno svim ljudima. Napraviće se banka matičnih ćelija i, u zavisnosti od potreba, birati neophodne. Za razliku od banke organa za transplantaciju, na ćelije neće biti dugog čekanja. Od ćelija jednog embriona možete u laboratoriji da napravite milijardu ćelija koje bi se koristile u ovu svrhu.

U Engleskoj, inače, koristimo jajne ćelije i embrione koji bi se uništili i to nije ništa novo. U ovom procesu ne može da krene ništa naopako jer su sva ispitivanja do sada bila uspešna. Mene samo plaši da ljudi ne shvate da su matične ćelije odgovor za sve bolesti, što svakako nisu - pojašnjava Stojković.
- Često dobijam pozive ljudi koji žele da kloniram njih ili ponovo stvorim njihove drage osobe koje su umrle. Moj odgovor je uvek ne jer ne verujem u to. Takođe ne vidim medicinsku potrebu zato što niko ko se ozbiljno bavi naukom neće to uraditi.
M. Zonjić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.