Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 16:25:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Зашто жене воде љубав  (Pročitano 8605 puta)
13. Nov 2009, 15:18:09
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Зашто жене воде љубав

За разлику од теоретичара из прошлости, који су сматрали да жене ступају у сексуалне односе због осећања љубави, најновија истраживања потврђују да „оне то раде из задовољства”, баш као и мушкарци

Ако мислите да жене имају секс због љубави и потребе за емотивном блискошћу, онда сте у приличној заблуди, јер су у оптицају сасвим други разлози, попут сажаљења, освете бившем партнеру, трампе за жељено понашање или услугу, подизања пољуљаног самопоуздања…

Ово би у најкраћем био закључак опсежног истраживања које су спровели Синди Местон и Дејвид Бус, психолози Универзитета из Тексаса, а који су објављени у њиховој новој књизи „Зашто жене имају секс”.

Како наводе аутори, циљ истраживања био је да се осветли комплексност женских мотива ступања у сексуалне односе али и боље разумевање како жене постижу сексуално задовољство.

Засновано на петогодишњем истраживању, на узорку од хиљаду жена, које су анкетиране уживо и онлајн, аутори су рангирали мотивационе разлоге жена због којих желе да имају секс, почев од алтруистичких побуда („осећам сажаљење према овом мушкарцу”), освете („сад ћу да му вратим што ме је варао”), до секса као умирујућег средства („спаваћу са тобом иако имам мигрену”).

Ја теби секс, а ти бацаш ђубре

Такође, истраживање је обухватило и случајеве жена које у сексуалне односе ступају због намере да ојачају пољуљано самопоуздање, тако што ће отићи у кревет са мушкарцем кога чак сматрају и одбојним. Тако, аутори наводе пример жене која је одлучила да има секс са 25-годишњим мушкарцем који до тада није спавао ни са једном женом. Она не осећа никакву физичку привлачност према њему нити жели да буде „уплетена” у даљи наставак емотивне везе. Ипак, због жаљења његовог неискуства одлучује се да му покаже „како се то ради”. Одлазе заједно у стан. Док се скида, осећа сопствену моћ и сексуалност, које је „пале”. Како објашњава, „узбуђује је сама чињеница да неког учи, што је чини још пожељнијом”.

Иначе, мистерија зашто жене имају секс и шта хоће после њега дуго је била предмет различитих студија, које су доносиле прилично непоуздане податке. Тако су бројни теоретичара из прошлости сматрали да жене ступају у сексуалне односе због осећања љубави, док најновија истраживања потврђују да „оне то раде из задовољства”, баш као и мушкарци. Ипак, истраживачи се слажу у једном – жене су прилично сложена, да не кажемо компликована, бића: њихово сексуално здравље узроковано је емоцијама, подједнако колико и њиховим физичким стањем, што може да послужи прецизнијем објашњењу зашто скоро више од половине жена има проблем да достигне сексуално узбуђење. Питањем „како подстаћи женско узбуђење” у новије време није се бавила ниједна озбиљнија студија. Због тога је допринос истраживања, које су спровели психолози са Тексашког универзитета, значајнији. Оно што су они урадили било је заправо обично постављање питања женама – „зашто имате секс”.

Шепури се, али не буди лака

Поред наведених мотива (алтруизма, сажаљења, освете…), пажњу привлачи и један посебан – ценкање – по принципу „ја теби секс, ти бацаш ђубре и усисаваш кућу”. Овај разлог ступања у сексуалне односе (тзв. економски секс) „дијагностификован” је код девет процената жена, у раније објављеној Мичигенској студији. Такође, установљено је да је 31 одсто жена имало секс да би провоцирало љубомору мушкарца кога су волеле, док су друге то радиле да би предупредиле могућност да буду повређене. Истраживање је потврдило да је чак 84 одсто анкетираних имало секс „да би одржале мир у кући”.

Стереотип је да жене имају секс из љубави, а мушкарци из задовољства – каже Синди Местон, директор Сексуално-психолошке лабораторије на Универзитету Тексас, у Остину, и додаје да су сексуални мотиви жена ипак прилично комплексни.

Многи од њих, како кажу аутори, могу се објаснити еволуцијом људског рода. Тако се преотимање љубавника (чак 53 одсто испитаница је то урадило) тумачи настојањем да се освоји партнер са најбољим генетским потенцијалом. Аутори подсећају и на доскорашње савете женама да уживају у сексу, али не превише, да буду спремне да ускрате секс мушкарцу, али да не буду извештачене, да се шепуре, али да не буду „лаке”, што у великој мери чини ствари компликованим.

Решавајући енигму женске сексуалности, Синди Местон и Дејвид Бус идентификују 237 различитих разлога због којих се упражњава секс.

На првом месту мушкарцима је – „то је забавно”, док је на топ 20 мотива – „схватио сам да сам се заљубио”. Код жена је ситуација мало другачија, јер су оне, без обзира на физичку привлачност, склоне да анализирају, прецизирају, утврђују и објашњавају, што доводи до пада интересовања и одустајања од конкретног чина. Зато многи теоретичари сматрају да је мозак код жена најснажнији покретач сексуалног узбуђења. За разлику од мушкараца, код којих је ерекција окидач сексуалне жеље, код жена таквих „материјалних доказа” страсти нема. Чудотворна пилула сексуалног задовољства – „вијагра” – усрећила је милионе мушкараца широм света, али температуру крви у женским жилама није знатније подигла. Наиме, истраживање је потврдило да половина анкетираних жена до 60 година старости пати од слабог сексуалног узбуђења, а четвртина није у стању да доживи оргазам. Како поручује Синди Местон, навођење ових података довољан је разлог за рад на следећој књизи.

Зорица Карановић

Izvor: Politika
« Poslednja izmena: 13. Nov 2009, 15:18:37 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 128
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.19
Некада жене воде љубав, некада љубав води жене.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
kako što ?
pa svrbi ih valjda...  Smile
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Onen i-Estel Edain ... U chebin Estel anim.

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 4131
Zastava The Middle-Earth
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia N-shurnaest
Di?
IP sačuvana
social share

J.R.R TOLKIEN GEEK   
I think ... therefore you are.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Sreca je jedini udarac koji me je promasio...

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 10305
Zastava u mom svetu bez patnji,lazi i bola....
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
SonyEricsson w350
Zene vode ljubav zato sto to zele... Da ne zele - mozes ti biti stoput nevin, kakv god oces, mozes da dubis na glavi, ali seks neces dobiti...
IP sačuvana
social share
I sve sto mogu i znam i kada osetim kraj iz sebe bar imam to sto bi svako pozeleo. I svaki svoj dan ja dobro pamticu znam, jer znam da prosla sam i sada spavam mirnim snom...
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Nevin?!  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 10305
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
SonyEricsson w350
Jes' ti citala tekst koji si postavila?  Smile

Тако, аутори наводе пример жене која је одлучила да има секс са 25-годишњим мушкарцем који до тада није спавао ни са једном женом. Она не осећа никакву физичку привлачност према њему нити жели да буде „уплетена” у даљи наставак емотивне везе. Ипак, због жаљења његовог неискуства одлучује се да му покаже „како се то ради”. Одлазе заједно у стан. Док се скида, осећа сопствену моћ и сексуалност, које је „пале”. Како објашњава, „узбуђује је сама чињеница да неког учи, што је чини још пожељнијом”.
IP sačuvana
social share
I sve sto mogu i znam i kada osetim kraj iz sebe bar imam to sto bi svako pozeleo. I svaki svoj dan ja dobro pamticu znam, jer znam da prosla sam i sada spavam mirnim snom...

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Taj "nevini" je tako jebo pola grada..  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Ne-vin?!  Smile

Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 10305
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
SonyEricsson w350
Sa 25 godina.  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 16:25:29
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.