Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zašto je u Srbiji od 500 bioskopa ostalo samo 170  (Pročitano 8118 puta)
08. Avg 2006, 21:26:23
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Zašto je u Srbiji od 500 bioskopa ostalo samo 170
Kućni bioskopi bolji od javnih

Ne postoji tačan podatak, ali ozbiljna procena glasi: u Srbiji je početkom 80-tih bilo oko 500 bioskopa, danas ih ima 170, od kojih bar polovina veći deo godine ne radi. U Beogradu je 1946. godine bilo čak 50 bioskopa, duplo više nego danas. Prošle godine je u Srbiji prodato svega 2,5 miliona ulaznica - tek svaki treći stanovnik Srbije ide u bioskop, dok je u EU prosek 2,5 ulaznica po stanovniku. Izumiranje bioskopa je, dakle, lokalni problem (piraterija, zapuštene sale, nema strategije) i rešiv je.

- U Srbiji se već 20 godina na pirateriji zarađuje više nego na dilovanju droge. A protiv piraterije još nije sprovedena ozbiljna akcija. Naravno, svuda u svetu piraterije ima, ali najviše do sedam procenata, u Srbiji je ona išla i do 95 odsto! To je jedan od glavnih uzroka gašenja bioskopa - kaže za „Blic“ Zoran Cvetanović, član upravnog odbora Filmskog centra Srbije i direktor bioskopa „Roda“.

Sa druge strane, u bioskope nije investirano decenijama i nijedna bioskopska sala, pa čak ni one ponajbolje, ne ispunjava u potpunosti svetske standarde. Polovina bioskopa u Srbiji smeštena je u domove kulture, 30 odsto isključivo bioskopskih sala pripada društvenim firmama koje su uglavnom u stečaju, a privatni bioskopi se mogu na prste izbrojati.

- Mnogi ljudi imaju kućni bioskop sa boljom slikom i zvukom nego u 95 odsto bioskopa u Srbiji. Zašto bi onda neko iz udobnosti svoje fotelje išao u prljav bioskop sa očajnim zvukom? Da bi preživeo razvoj jeftine i pojedincu dostupne digitalne tehnologije, bioskop mora da pruži mnogo više: filmove koji su spektakli, udobne fotelje, klima-uređaje, prateće sadržaje, lep foaje, kafiće... Pod tim uslovima bioskopi nikada neće izumreti jer su društveni događaj. Svi mi jedemo kod kuće, pa ipak posećujemo restorane - smatra Cvetanović.

Šta valja činiti

Svetski distributeri se prilagođavaju zahtevima vremena, pa su u trendu veliki šoping centri u okviru koji su i multipleksi - nekoliko manjih sala u kojima se prikazuju različiti filmovi.

Nedavna vest da će beogradski bioskop „Drina“ biti pretvoren u kockarnicu uzburkala je javnost, budući da mnoge srpske bioskope čeka privatizacija. U procesu privatizacije je i „Beograd film“, čijih 14 objekata (20.000 kvadrata) zauzima najbolje lokacije u Beogradu. Za sada se samo nagađa ko bi sve mogao da bude zainteresovan za njih, ali je sigurno da nije u pitanju niko iz bioskopskog posla. Kako bi jedan broj bioskopa bio sačuvan, Filmski centar Srbije upravo izrađuje petogodišnju strategiju koja predviđa nacionalnu mrežu od 26 savremenih bioskopa. U njima bi prvenstveno bili prikazivani domaći i evropski autorski filmovi.

- Radimo na investicionom planu koji bi pokazao održivost takve mreže. Država bi dala inicijalni kapital, a dalje bi se uz pomoć investitora, sponzora i prihoda od ulaznica bioskopi održavali manje-više nezavisno - kaže za „Blic“ Svebor Midžić, zamenik direktora Filmskog centra Srbije.

Marko Čkonjević, potpredsednik distributerske kuće „Takvižn“, slaže se da je stvaranje bioskopske mreže dobro rešenje, ali pomalo sumnja u isplativost singl dvorana.

- „Roda“ i „Takvud“ pokazuju da je model multipleksa izuzetno isplativ. „Takvud“ se nikada nije žalio na posećenost. Bioskopi moraju da budu kompatibilni sa novom tehnologijom i svetskim trendovima - kaže Čkonjević.
Zoran Cvetanović upozorava:

- Imamo sumanutu situaciju da Ministarstvo kulture finansira domaći film velikim iznosima, a da oni nemaju gde da se prikažu. Pametnije bi bilo bar delom tih para pomoći otvaranje dobrih bioskopa. Idealno bi bilo novac uložiti u izgradnju multipleksa i pomoći (pre svega administrativnim olakšicama) onima koji su spremni da ulože u takve bioskope. Kada bi Srbija imala dobro uređene bioskope, tvrdim da bi dostigla evropski prosek posećenosti - kaže Cvetanović i dodaje da prema svetskim standardima na svakih 50 hiljada stanovnika treba da dođe po jedan multipleks sa četiri, pet sala.

Slovenački model

Takozvani mađarski model - inostranim kompanijama omogućeno otvaranje velikog broja multipleksa - pokazao se potpuno pogrešnim. Bilo je mnogo stihijskog, pa je tržište pretrpano.

- Nasuprot tome, imamo slovenački model gde nema ni jednog stranog multipleksa. Država je pomogla svojim ljudima koji su se već bavili bioskopskim poslom, dala im povoljne kredite. Sada mala Slovenija godišnje proda više bioskopskih karata nego Srbija. U Rusiji su, takođe, prodavali bioskope budzašto svojim državljanima, ljudi su ušli u posao i napravili ozbiljne poslove. Danas Rusija godišnje beleži skok od 30 odsto u broju gledalaca, što je tri puta više nego u EU. Uostalom, prva i jedina strana investicija kod nas bila je u bioskop „Šumadija“ koji je za tri meseca bankrotirao - kaže Cvetanović.

M. Graf

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 10671
Zastava Novi Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
zar ih je bilo 500?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Лонг лив ћирилица!

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 6247
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Nokia Lumia 1020
Citat
Zašto je u Srbiji od 500 bioskopa ostalo samo 170
Zato što me svi gledaju kao da sam poludeo kad kažem da idem u bioskop jednom u dve nedelje...
IP sačuvana
social share
Молим паметније да више не попуштају.
Стање је веома критично.
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Ideje i smeh će spasiti svet... ♫

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 8225
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung Galaxy S2
Baš to.. ljudi imaju stav: "Što da idem u bioskop kad za te pare mogu da kupim DivX".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Only Rock

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1590
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mislim nemaju svi pare za bioskop,lakse je da uzmu DVIX,DVD od nekoga i odgledaju kuci...
IP sačuvana
social share
I'm Gonna make a change,
for once in my life
It's Gonna fell real good.
Gonna make a diference
Gonna make it right...!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 8225
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung Galaxy S2
To su priče za malu decu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
Zastava Stanujem u... u... ulici... tu gore, gore, kod... kod... Ma, menjaju imena ulica, nikad ne znam gde stanujem!
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Nokia E72
Ma i kakva su nam ozvučenja u bioskopu. . .
IP sačuvana
social share
...kažu da imamo još samo par godina za nas...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Only Rock

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1590
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
To su priče za malu decu.

vecina ljudi kojih ja znam dosta vremena nisu otisli u bioskop,lakse im je da uzmaju DVIX ili DVD i odgledaju,prerezu i imaju film kada hoce...
a ni ja ne idem bas cesto u bioskop.
IP sačuvana
social share
I'm Gonna make a change,
for once in my life
It's Gonna fell real good.
Gonna make a diference
Gonna make it right...!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 8225
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung Galaxy S2
Čoveče, o tome ti i pričam... Ti si rekao da nemaju keš za bioskop, a to je glupost.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 2696
OS
Windows 2000
Browser
Opera 9.01
mob
Samsung G600
ma nije problem piraterija uostalom ko na kraju prodaje "legalne" DVD-ove, pirati ili casopisi

problem je upravo u bioskopskim salama

ja sam recimo na malti posetio bioskop oko 40 puta za godinu dana, manje-vise 3x mesecno, isao sam da gledam sta god mi se gledalo iako su projekcije 3x skuplje nego u beogradu a i svakako sam mogao da skinem te filmove sa interneta pa zasto onda gledati?

zato sto je uzivanje gledati na ogromnom ekranu, sa drustvom gde mozda ima i nekih grickalica (za koje deru) ...

a ovi nasi bioskopi su nemoguci. u nekima od njih ne mozes da vidis ekran ako iko sedi ispred tebe, u nekima od njih (zaboravio sam ime) kad sam gledao "Mi nismo andjeli 2" bre ko da sam gledao rip sa tv-a na ogromnom ekranu, slika uzas, zvuk uzas i onda da mi neko kaze za sta sam dao 200 kinti (boli me za kintu ali nisam uzivao u filmu)

jos jedan razlog bi mogao da bude lose reklamiranje i los odnos prema ljudima

ja sam video nekoliko stranih casopisa posvecenih filmovima, neki su sjajni, neki smaraju ali svi do jednog reklamiraju nove filmove pa i zelis da ih pogledas. a nasi casopisi o filmovima su cisto prepisivanje, verovatno nisu ni pogledali film o kom pisu i pritom ti daju dvd, prosto se pitas zasto bi isao u bioskop

a i treba kriviti takvizn (kako su ga gore nazvali Smiley) jer on drzi monopol na filmove ovde tako da je on glavni krivac

jos jedno poredjenje za kraj
ljudi mogu da skinu audio cd (tacnije sve pesme u mp3 formatu Smiley) od recimo stinga ali su ipak izabrali da idu na koncert. znam da to nije isto ali takodje nije isti dozivljaj gledati dobar film u dobrom bioskopu i gledati dobar film u kucnom okruzenju, bioskop ti daje poseban dozivljaj.

zahvaljujem se svima koji su imali strpljenja da procitaju ovo Smile
IP sačuvana
social share
smislicu nesto bolje valjda
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.