Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ne mislite mnogo na svoj mobilni telefon  (Pročitano 619 puta)
12. Nov 2008, 15:15:37
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Lažno zračenje može da izazove stvaran bol

Da li mobilni telefoni izazivaju rak i dalje ostaje otvoreno pitanje. Međutim, neki korisnici ih optužuju i za izazivanje bola. Sve je više ljudi širom sveta koji tvrde da su elektrosenzitivni, drugim rečima da fizički reaguju na elektromagnetna polja koja okružuju mobilne telefone i druge savremene elektronske uređaje. I zaista, najmanje jedna zemlja, Švedska, je već priznala takvu osetljivost kao poremećaj i uložiće određena sredstva za zaštitu svojih stanovnika od elektronskog "smoga".

Problem je u tome što studije, koje su se bavile tvrdnjama elektrosenzitivnih osoba, dokazuju da se njihova sposobnost da odrede jesu li izložene stvarnom ili tobožnjem (umišljenom) električnom polju svode na puku slučajnost. Zato, ukoliko te osobe govore istinu o simptomima koje osećaju, uzrok tih simptoma treba potražiti negde drugde.

Landgrebe

Mihael Landgrebe i Ulrih Frik sa univerziteta u Regensburgu u Nemačkoj, smatraju da je to "negde drugde" ljudski mozak. U radu, koji je nedavno predstavljen u londonskom Kraljevskom društvu, oni opisuju eksperiment koji, kako misle, dokazuje njihove tvrdnje.

Frik

Landgrene i Frik su koristili funkcionalnu magnetnu rezonancu da bi odredili kako ljudski mozak reaguje na dva različita stimulusa. Grupi od trideset ispitanika, od kojih je polovina za sebe tvrdila da su elektrosenzitivni, rečeno je da će u skeneru biti podvrgnuti seriji testova u kojima će biti izloženi ili uticaju aktivnog mobilnog telefona ili toploti promenljive temperature koju emituje namenski uređaj. Taj uređaj je bio stvaran, dok je mobilni telefon, zapravo, bio maketa.

Tip stimulusa, bilo stvarna toplota ili tobožnje elektromagnetno zračenje, bio je predočavan ispitanicima pre svakog testa, a njihov zadatak je bio da ocene, na skali od 1 do 5, osećaj neprijatnosti. U slučaju toplote, opisi doživljenog osećaja su između grupa bili uporedivi. Međutim, kada je reč o izloženosti zračenju od lažnog telefona, samo su elektrosenzitivni prijavili i opisali bilo kakve senzacije - od peckanja do jakog bola. Štaviše, u toj grupi je i moždana aktivnost bila slična. Neki delovi mozga bi se aktivirali kao i u slučajevima izloženosti toploti.

Landgrene i Frik su izveli zaključak da je elektrosenzitivnost, umesto odgovora na elektromagnetni stimulus, zapravo slična nekim dobro poznatim psihosomatskim poremećajima, kao što su određeni tipovi tinitusa (šumovi u ušima bez odgovarajućeg spoljnog nadražaja) i hronični bol. Psihosomatski poremećaj je poremećaj u kojem su simptomi stvarni, ali ih indukuju kognitivne funkcije, kao što su stavovi prema nečemu, verovanja i očekivanja, a ne direktni spoljni stimulusi.

Paradoksalan rezultat eksperimenta je da mobilni telefoni zaista izazivaju bolove i patnju kod nekih osoba. Međutim, eksperimentom je utvrdjeno da elektromagnetno zračenje koje telefoni emituju s tim nema nikakve veze.

Izvor: Balkanmagazin
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.