Instalirao sam na posebnoj paritciji win 98, posto sam XP vec imao instaliran, pre svega da bih mogao da koristim programe za mobilne telefone, koji radi samo pod 98-icom.
Nervira me sto na pocetku uvek pita koji windows hocu da mi otvori? Moze li se i kako napraviti da mi on po defaultu otvara samo XP, a kada ja to nezelim, da ga negde prekinem u stavim da mi ucitava 98-icu?
Razlog je to što se oba sistema nalaze na istom disku (nema veze što su na različitim particijama). Verovatno je namešteno da se bootuje sa tog diska i to znači da sistem kao boot koristi ceo disk a ne samo jednu particiju. A pošto se na njemu nalaze oba sistema, moraš da odlučiš koji hoćeš da startuješ.
Nisam siguran, ali mislim da postoje neki programi pomoću kojih to može da se sredi. Iako, ja se sa takvim još nisam susreo.
To bi mogao da rešiš ako nabaviš još jedan (mali) disk. I onda na njega ubaciš Win98 i kada hoćeš njega da startuješ dovoljno je da prebaciš boot na taj disk i automatski će ti se podići Win 98.
Postoji još jedno rešenje, ali mislim da si to već probao. U WinXP postoji korisna alatka koja se zove Program Compatibility Wizard pomoću njega možeš naterati te programe da rade.
Kod Linuxa je stvar drugačija. Možeš da podešavaš boot manager kako god ti hoćeš i da ga prilagodiš svojim potrebama.
OK, hvala vam na savetima. Program Compatibility Wizard sam probao, ali neke sam uspeo da nateram, aneke druge koji su mi jako bitni nisam. Zato sam i morao da instaliram 98 iako mi se xp mnogo svidja i posle perioda prilagodjavanja koji je trajao neko vreme, mislim da je xp mnogo dobar. Zato sam i instalirao 98, ali me nervira to sto me stalno na pocetku pita koji cu windows da ucitam. Ako budete pronasli program koji bi ovo mogao da resi, nadam se da cete me obavestsiti. Hvala.