Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: www.blic.rs/Vesti/Drustvo/586632/Nacrt-zakona-o-verskim-zajednicama-neprihvatljiv-za-SPC-i-deo-opozi  (Pročitano 3497 puta)
30. Avg 2015, 21:56:03
Jet set burekdzija


Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Opera 12.16
mob
Samsung 

Nacrt zakona o verskim zajednicama neprihvatljiv za SPC i deo opozicije u Crnoj Gori



Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije sastaće se naredne sedmice s čelnicima dela opozicije u Crnoj Gori povodom Nacrta zakona o slobodi veroispovesti koji je neprihvatljiv za tu crkvu, potvrdili su danas učesnici zakazanog sastanka.
Amfilohije je sastanak zakazao za 3. septembar i pozvao deo opozcionih lidera koji imaju bliske odnose sa Mitroplijom crnogorsko-primorskim SPC-a.
Nacrt zakona o kojem je otvorena javna rasprava do 14. septembra, predviđa registraciju verske zajednice koja deluje u Crnoj Gori, zatim da se prostor na kome deluje ne može prostirati van teritorije Crne Gore i da naziv verske zajednice ne sme sadržati službeni naziv druge države i njena obeležja.
Mitropolija je već ranije saopštila da je zakon za tu crkvu "neprihvatljiv", "diskriminatoran", da država "grubo narušava" princip odvojenosti crkve od države, kao i da se "agresivnim intervencionizmom upliće u unutrašnja pitanja crkava i verskih zajednica".
Jedan od čelnika Demosa, koji je pozvan na sastanak sa Amfilohijem, Goran Danilović ocenio da je reč o pokušaju "disciplinovanja" verskih zajednica, "kršenju Ustava" i "drastičnom mešanju" države u unutrašnje stvari verskih zajednica.
Demos je zatražio povlačenje zakona.
Za razliku od SPC-a, Crnogorska pravoslavna crkva smatra da vlada ne bi smela da odustane od novog zakona kojim se "reguliše nerešeno" crkveno pitanje u Crnoj Gori.
Status verskih zajednica regulisan je propisom iz 1977. godine koji je prevaziđen.
Katolička crkva, Islamska i Jevrejska zajednica regulisale su odnose s državom posebnim sporazumom, dok takav ugovor nije potpisan s pravoslavnim crkvama.


www.blic.rs/Vesti/Drustvo/586632/Nacrt-zakona-o-verskim-zajednicama-neprihvatljiv-za-SPC-i-deo-opozicije-u-Crnoj-Gori


Ovo stvarno nije u redu. Šta ima država da određuje kako će da se zove, odnosno kako ne sme da se zove, verska zajednica.
Jeste da je pitanje crkve u cg vise političke, nego verske prirode, al ga sad stvarno preteraše. Ovakvih gluposti nigde nema.


Greškom postavio link u naslovu, molim modove da promene, može


Nacrt zakona o verskim zajednicama neprihvatljiv za SPC i deo opozicije u Crnoj Gori
« Poslednja izmena: 30. Avg 2015, 21:58:46 od Makros_Crni »
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.