Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Jul 2025, 15:31:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Otkrivena grobnica stara 4.000 godina  (Pročitano 496 puta)
04. Mar 2010, 14:34:54
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Francuski arheolozi otkrili su grobnicu kraljice Behenu iz egipatskog Starog kraljevstva, koja je stara više od 4.000 godina.

Deo teksta iz grobnice faraonke Behenu (Beta/AP)

Nekropole u Sahari blizu Kaira poslednjih par decenija iznedrile su niz novih otkrića. Deset različitih timova radi u ovoj do tada netaknutoj oblasti koja je više od dve hiljade godina korišćena za sahranjivanje, sve do vremena Rimljana.

Vođa francuske misije Filip Kolomber izjavio je da je mumija kraljice Behenu uništena, ali da su unutrašnji zidovi njene grobnice ispisani zelenim hijeroglifima na belom kamenu.

„Veoma smo uzbuđeni pošto su tekstovi u odličnom stanju,“ kazao je Kolomber „Asošijejtid presu“, dodavši da je natpis kraljičinog imena ispisan na zidovima podzemne odaje veličine 10 sa pet metara, unutar njene male piramide.

U tekstu se uglavnom spominje način čuvanja kraljičinih ostataka za njen prelazak u zagrobni život. Kolomber je kraljicu nazvao „misterioznom“ i rekao da se još ne zna tačno da li je ona bila supruga Pepija I (2332-2283 pre n.e) ili Pepija II (2278-2184 pre n.e), dvojice dugovečnih faraona Šeste dinastije.

Za vreme vladavine te dinastije okončan je period Starog kraljevstva (2686-2134 pre n.e). Centralna vlast je srušena i nastao je period takmičarski nastrojenih dinastija i moćnog plemstva koji su se širom zemlje borili za prevlast.

Piramide iz ovog vremena uglavnom se nalaze u Sahari i bile su oskudno sagrađene u poređenju sa mnogo poznatijim primercima u Gizi. Iz tog razloga one su danas uglavnom u ruševinama.

Kolomberova misija radi na ovoj lokaciji od 1988. i do sada je otkopala sedam piramida koje su pripadale kraljicama iz Šeste dinastije, ali ovo je tek druga piramida sa religioznim inskripcijama.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Odlicne vesti Smile Smile Smile

Mada, duzan sam ispraviti katastrofalno neznanje i neinformisanost novinara navedenog izvora (dokaz da kvalitet znanja u oblastima povezanih sa kulturom i istorijom drasticno opada). Makar samo brzo prelistavanje osnovne literature vezano za staroegipatsku civilizaciju bilo bi dovoljno da se ne prave ovako krupne greske. Smile

Ne radi se o Sahari (sto je koliko znamo pustinja koja je verovatno velicine Evrope ako ne i veca), vec o Saqari, lokalitetu nedaleko od Kaira u pravcu juga. U Saqari se nalazi nekropola iz "starog carstva" i to je mesto najstarije piramide - Zoserove stepenaste piramide (ne iskljucujem da nisam informisan, obzirom da se Egiptom ne bavim aktivno nnajmanje zadnjih 10 godina), kao i mesto vis raznih manjih piramida, mastabi i grobnica. To je ogroman kompleks i on se istrazuje vec mnogo godina. Znaci ovaj lokalitet nije netaknuta oblast kako pise, vec se ta netaknutost odnosi na deo ovog lokaliteta koji jos nije istrazivan. Znaci tih 10 timova radi na do sada neistrazivanom delu lokaliteta nekropole u Saqari, koja kako pise (a to jeste tacno) ima manje vise neprekinut kontinuitet sahranjivanja sve do rimskih vremena (ovde treba imati na umu da se u ovakve nekropole nije mogao sahranjivati bilo ko - citaj sirotinja se tu verovatno nije sahranjivala, mada se vremenom i to menjalo, kako su carstva generalno uvek bivala siromasnija, sto govori i raskos i velicina grobnih gradjevina, koja u starom Egiptu sa vremenom uglavnom opada).

Oblachak, sjajna tema , po obicaju Smile Smile SmileSmile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Jul 2025, 15:31:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.107 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.