IN < - Windows 7 - >LO
(1/523) > >> :: Odgovori!
Autor: Belgrade :
Microsoft je u utorak na informatičkoj konferenciji u Los Anđelesu predstavio (pre) beta verziju novog operativnog sistema Windows 7, koji će se u komercijalnoj upotrebi naći najverovatnije sledeće godine. Pored mnogo noviteta, korisnički interfejs doživeo je najveću promenu još od kada se pre 13 godina pojavio Windows 95.


1. Novi taskbar
Najveću promenu doživeo je izgled taskbara, koji sada mnogo više podseća na onaj koji se nalazi na Macovom operativnom sistemu „X”. U novom Windowsu postoji mogućnost premeštanja aplikacija „povlačenjem”, kao i to da tokom „multitaskinga” vidite sve otvorene programe u thumbnails formatu.

2. „Džamp” lista
Nakon što kliknete na „Start” i dobijete listu programa, imate mogućnost da vidite koje ste fajlove najčešće, odnosno poslednje koristili u tim aplikacijama. Na primer, kad kursor miša postavite na „Word”, dobijete listu pet najčešće korišćenih fajlova, a ispod nje listu fajlova koji su poslednji korišćeni, poređanih po datumu.

3. Novi „Aero” pokreti
Microsoft je prvi put prestavio šljašteći, animirani „Aero” interfejs u Windows Visti. Tada su mnogi primetili brojna vizuelna rešenja koja su „pozajmljena” od operativnog sistema za Mac. Novitet u Windowsu 7 je da kada postavite miša na ikonicu „Expose”, svi otvoreni prozori postaju transparentni i možete da vidite šta imate na desktopu.


4. Jedinstveno pretraživanje
Pretraživanje u startnom meniju mnogo je brže i jednostavnije. Kada u polju za pretraživanje ukucavate pojmove, kompjuter vam daje listu fajlova ili aplikacija koje počinju slovima koja kucate. Računar prelistava sve sadržaje, čak i imena na koja su obeležena podešavanja u kontrol panelu.


5. Manje iritatnih „pop-up”
Nametiljiv „User Account Control system”, koji je u Visti obaveštavao i zahtevao odobrenja za brojne apdejte, najzad je zamenjem. U Windowsu 7 je takođe mnogo rađeno kada je reč o sigurnosti, ali su sada iritantna obaveštenja smanjena tako da do vas dođu samo ona veoma važna, dok će se za manje prioritete računar sam pobrinuti.

6. Mreža
Kada spojite više računara koji koriste Windows 7 u jednu mrežu, oni će se sami spojiti i napraviti „HomeGroup”. Korisnik tada može da pregleda i koristi sve fajlove sa drugog računara. Naravno, korisnici mogu i da zabrane korišćenje određenih fajlova ili foldera.

7. Upravljanje uređajima
Windows 7 će lakše povezivati kompjutere sa fotoaparatima, štampačima i sličnim uređajima. Kada povežete neki od uređaja na računar, on se automatski prikazuje u „Device stage” prozoru, koji je upravo tome i namenjen. Za svaki priključeni uređaj možete proveriti status (napunjenost baterije, slobodan prostor, datum poslednje sinhronizacije i slično).

Windows 7 istog dana u svetu i kod nas
Još nije određen tačan datum kada će Windows 7 doživeti svetsku premijeru, ali prema rečima Vlade Cerića iz „Majkrosofta”, ona će se istog dana pojaviti u Srbiji. „Neće biti nikakvog odlaganja, jedini problem može biti lokalizovana verzija novog Windowsa koja može da se pojavi malo kasnije od svetske verzije. Vista je bila odmah lokalizovana, tako da je moguće da tako bude i sa ovom verzijom Windowsa“, objasnio je Cerić.
 
 

Izvor: 24sata

   

<hr />Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora Belgrade (Vreme: 31. Oct 2009, 16:49:38)

Autor: enaB :
Citat

Najveću promenu doživeo je izgled taskbara, koji sada mnogo više podseća na onaj koji se nalazi na Macovom operativnom sistemu „X”.
Ništa neočekivano  :chuckel:
Autor: ColdOne :
Citat: enaB 30. Okt 2008, 19:48:22

Citat

Najveću promenu doživeo je izgled taskbara, koji sada mnogo više podseća na onaj koji se nalazi na Macovom operativnom sistemu „X”.
Ništa neočekivano  :chuckel:

uze mi rec iz usta...
mogu da ga preimenuju windows osx
ali eto...sad samo da ga krekuju,pa da instaliram na stari komp,da vidim kako izgleda...
Autor: okno :
Tablet PC karakteristike

GottaBeMobile.com tim učestvovao je u testiranju Windows 7 beta izdanja i novih Tablet PC karakteristika. Ovaj tim je došao do velikog broja saznanja o novim karakteristikama i njihovom radu ali treba imati na umu da može doći do velikog broja izmena između sadašnjeg i finalnog izdanja. TIP Tab radi drugačije u okviru Windows 7 budući da Tab ostaje skriven sa leve strane dok se ne obezbedi olovka na ekranu i tek tada je moguće kliknuti i prikazati kompletni TIP. Sada je dostupan i novi Math Input Panel koji je odvojen od TIP, blago je izmenjen i podrazumevani izgled a obezbeđena je i nova Sticky Notes i oglasna tabla za razmenu beleški.Izvor: IT-svet
Autor: okno :
Windows 7 će koristiti DirectX 10.1

50% manje memorije po prozoru

Naše su kolege uspjele doći do fotke Windows 7 prezentacije, koju možete vidjeti ovde, i na prezentaciji je Microsoft govorio o korištenju GPU-a na Windows 7.

Jedna od najinteresantnijih stvari je službena potvrda da će Windows 7 koristiti DirectX 10.1 API, nešto što radi u ATI-jevu korist. Čini se da DirectX 11 neće biti spreman za predstavljanje kada i operativni sistem i vjerovatno će stići dosta kasnije, iako postoji mogućnost izbacivanja nekog DirectX 11 hardvera u 2009.

DirectX 10.1 će pomoći skaliranje Windowsa 7 od low end do high-end hardvera i dobro ga iskoristiti, posebno kada je u pitanju korisnički interfejs. Shaderi će se koristiti za Glass i Windows 7 potrošnju memorije, koja je smanjena za 50% po prozoru, nešto što proizvođači memorije i GPU-a vjerovatno neće znati cijeniti.

Windows 7 će također imati bogatije thumbnail animacije, a doći će sa Media Center korisničkim interfejsom, Video playbackom i Desktop Window Managerom (DWM), koji su svi posuđeni od Viste. Nije nam poznato da li su urađena neka poboljšanja u poređenju sa Vistom.

Znamo da će sve ove osobine također raditi na DirectX 10.0 hardveru, ali Microsoft je odlučio za sada promovisati DirectX 10.1 podršku. Izvor: itx
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana