Američki milijarder Rendi Lerner postao je vlasnik engleskog prvoligaša Aston Vile iz Birmingema. Lerner je inače i vlasnik NHL ekipe Klivlend Braunsa, a za deonice "Vile" platio je 62,6 miliona funti. Posle 38 godina na čelu kluba, mesto predsednika napustiće Daglas Elis.
"Istinski sam uživao u protekle dve i po decenije, kao predsednik i kao većinski vlasnik kluba. Doživeo sam mnogo srećnih trenutaka i to će zauvek ostati najbolji deo mog života", rekao je Elis, koji je kontrolni paket akcija Aston Vile kupio 1982. godine.
Na Londonskoj berzi saopšteno je da je Lerner preuzeo obavezu da sve klupske akcije otkupi po ceni od 5,47 funti, što je 47 odsto više nego što su one vredele 16. septembra prošle godine, dan pre nego što je počeo rok za davanje ponuda.
"Odluku da kupim Aston Vilu doneo sam zbog toga što sam uveren da će klub moći da se takmiči na najvšem nivou, kako u Premijer ligi, tako i u evrokupovima", rekao je Lemer.
Lerner je bivši predsednik MBNA, najveće američke kompanije za kreditne kartice, a drugi je Amerikanac koji je u poslednjih godinu dana kupio jedan premijerligaški klub. Pre njega to je uradio sadašnji vlasnik Mančester Junajteda Malkolm Glejzer.
Najveće uspehe u istoriji Aston Vila je ostvarila 1981, kada je osvojena titulu prvaka Engleske, a godinu dana kasnije trijumfovala je i u Kupu šampiona, pobedivši u finalu Bajern.
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.