Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 23. Nov 2020, 17:28:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 10 11 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vrste boravišnih dozvola u inostranstvu  (Pročitano 69769 puta)
Clan u razvoju


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6300
Moze li neko da mi kaze da li ce sengen vize biti besplatne od januara za studente? :D
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Svedok stvaranja istorije


kad porastem, 'ocu bRe da budem tu-ri-STA!!

Zodijak
Pol
Poruke 26315
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
to zavisi i od toga sta podrazumevas pod "sengen viza za studente" ... da li govorimo o tome da ti kao student ides turisticki, tj. da li trazis turisticku vizu, ili ides da tamo studiras, odnosno trazis studentsku vizu .. koliko ja znam [a skoro sam proveravala], italijani npr studentske vize NE naplacuju, dok ako si student i posecujes italiju turisticki [te trazis turisticku vizu], viza se naplacuje.
IP sačuvana
social share
imam nešuntave dlanove :chuckel:
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple iPhone SE 2020
Ambasade Mađarske i Slovenije o novim viznim procedurama
Izdavanje šengenskih viza bez većih problema

Autor: Tanjug | 05.01.2008 - 06:10
U ambasadama država EU počela je primena sporazuma o olakšicama u izdavanju šengenskih viza građanima Srbije, a u ambasadama Mađarske i Slovenije, novim članicama šegenske zone, rečeno je da se posao uglavnom odvija bez većih problema ili zastoja.

U Ambasadi Mađarske kažu da se broj zahteva za vize nije promenio u odnosu na isti period ranijih godina, a da se vize izdaju uglavnom bez zastoja.
„Januar i februar su uvek meseci sa najmanje zahteva, tako je i ove godine“, rekao je nacionalnoj agenciji šef konzularnog odeljenja Janoš Kolar.
„Mi smo još pre uvođenja šengenskih viza tražili ista dokumenta koja su i sada potrebna. Razlika je samo u tome što smo ranije mogli da zažmurimo na jedno oko ako podnosilac ne donese neki dokument, a sada to ne možemo da radimo“, rekao je mađarski konzul.
Kolar je dodao da je razlika i u tome što su ranije bila potrebna tri dana, a sada pet dana za dobijanje vize. Prema njegovim rečima, od početka izdavanja šengenskih viza 21. decembra, samo nekoliko puta bila je situacija da iz Brisela nije stigao pozitivan odgovor. Slovenački konzul Jožef Keček ističe da je od početka izdavanja novih viza bilo „manjih i većih problema“, ali je sve rešavano „u hodu“.
Slovenački konzul objašnjava da je od ključne važnosti da se građani dobro informišu o sporazumu o viznim olakšicama, kako bi mogli da koriste pogodnosti koje donosi.
„Ako je neko poslovni čovek u Srbiji, potrebno je da donese pismo Privredne komore Srbije koje svedoči o tome da sarađuje sa Slovenijom. Na taj način će moći vizu da dobije besplatno i na duže vreme, a po jednostavnijoj proceduri, recimo bez pozivnog pisma slovenačke kompanije“, objasnio je Keček.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


i love wolf

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 3144
Zastava USA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Nokia n73
super  tema ali na svu srecu ja sam taj problem rijesio  :wave:
IP sačuvana
social share
nediraj vuka777 dok spava jer to rijetko radi
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple iPhone SE 2020
Olakšice za putovanja iz Srbije praktično važe od juče
Do šengenskih viza brže i jednostavnije

Autor: Marija Maleš | 09.01.2008 - 08:43
Sporazum o viznim olakšicama koji je za mnoge kategorije građana Srbije formalno stupio na snagu 1. januara, zapravo je zbog praznika i perioda prilagođavanja počeo da funkcioniše juče - kažu za „Blic“ u Konzulatu Nemačke, koji u toku godine obradi oko 70.000 viza. Kako ističu u ovom konzulatu, od svih zahteva pristiglih u 2008, trećinu su predali upravo građani koji spadaju u kategorije kojima su omogućene vizne olakšice.

- Olakšan vizni režim koji je stupio na snagu u Srbiji važan je korak zbog proširivanja na 24 zemlje šengenske zone. To znači da su Srbi na putu da ostvare san o lakšem kretanju. Ovo je prvi korak do bezviznog putovanja o kome ćemo, nadam se, razgovore početi ubrzo - rekao je juče u Beogradu ambasador delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras.

Olakšice
Olakšice se odnose na dokumenta koja su potrebna za pravdanje svrhe putovanja određenih kategorija stanovništva, dok uslov da se zahtev za vizu uz potrebna dokumenta podnosi lično ostaje neizmenjen.
U pojedinačnim slučajevima, u kojima postoji sumnja u pogledu svrhe putovanja, podnosilac zahteva može biti pozvan u ambasadu ili konzulat na dodatni razgovor. Sporazumom nisu obuhvaćene Velika Britanija i Severna Irska, Irska, Danska, Island i Norveška, kao i Kipar, Bugarska i Rumunija čiji konzulati i dalje izdaju samo nacionalne vize.
Vize za sve ostale zemlje članice EU, umesto dosadašnjih 65 evra, koštaće 35 evra i važe za sve državljane Srbije i sve tipove šengenskih viza - i tranzitne, i vize za kratak boravak, bez obzira na broj ulazaka.
Veliki broj kategorija građana je potpuno izuzet od plaćanja viza, a pozitivna ili negativna odluka o zahtevu za vizu donosi se u roku od 10 kalendarskih dana. Ovaj period može se produžiti do 30 dana kada je potrebno temeljnije ispitivanje, dok u hitnim slučajevima period za donošenje odluke može se skratiti na tri dana ili manje.
U svim ambasadama ili konzulatima postupak izdavanja viza je istovetan, jedina razlika je u tome što su se neke ambasade odlučile da zadrže dosadašnji način predavanja zahteva i dokumenata na svojim šalterima, dok su pojedine države uvele takozvane kol centre putem kojih će građani telefonski predavati svoje zahteve za vize.
Konkretno, u nemačkom konzulatu kažu da ostaju pri starom sistemu zbog ogromnog broja zahteva, dok recimo u italijanskom prelaze na kol centar.
Kategorije kojima je omogućen skraćeni postupak izdavanja viza su članovi zvaničnih delegacija, poslovni ljudi ili predstavnici poslovnih organizacija, vozači koji obavljaju prevozne usluge međunarodnog teretnog i putničkog transporta na teritorije zemalja članica u vozilima registrovanim u Republici Srbiji, članovi posade vozova, hladnjača i lokomotiva koji putuju na teritoriju zemalja članica EU. Tu su zatim novinari, učesnici naučnih, kulturnih i umetničkih aktivnosti, đaci, studenti, postdiplomci i nastavnici u njihovoj pratnji koji putuju na studije ili usavršavanje, programe razmene ili druge školske aktivnosti. Olakšice se odnose i na učesnike međunarodnih sportskih događaja i osobe koje ih prate u profesionalnom svojstvu, učesnike na zvaničnim programima razmene koje organizuju zbratimljene opštine i gradovi.
Olakšice su posebno važne za putovanje - spajanje bliskih rođaka - supružnika, dece (uključujući i usvojenu), roditelja (uključujući staratelje), babe, dede i unuci koji idu u posetu državljanima Srbije koji su legalno nastanjeni na teritoriji zemlje članice. Od lakšeg režima korist će videti i oni koji idu u posetu vojnim i civilnim grobljima, oni koji odlaze na sahrane, bolesnici na lečenje i njihovi pratioci.

Besplatne vize
Od plaćanja vize su oslobođeni članovi zvaničnih delegacija koji učestvuju na sastancima, konsultacijama, pregovorima ili programima razmene, kao i na dešavanjima koja se održavaju na teritoriji zemlje članice u organizaciji međuvladinih organizacija. Tu su zatim članovi nacionalnih i pokrajinskih vlada i parlamenata, Ustavnog suda, učesnici na naučnim, kulturnim i umetničkim aktivnostima, univerzitetu i drugim programima razmene, đaci, studenti, postdiplomski studenti i nastavnici u pratnji koji putuju u svrhu studijskog boravka ili obrazovne obuke, programa razmene, kao i drugih aktivnosti u vezi sa školom. Besplatne vize će dobijati i učesnici na međunarodnim sportskim događajima i lica koja ih prate u profesionalnom svojstvu, zatim učesnici na zvaničnim programima razmene koje organizuju zbratimljene opštine i gradovi. Pogodnost besplatnih viza uživaće i predstavnici organizacija nevladinog sektora koja putuju na sastanke, seminare, programe razmene i kurseve obuke, lica koja su predala dokumenta kojima se dokazuje neophodnost njihovog puta po humanitarnom osnovu, uključujući da prime hitno medicinsko lečenje ili da prisustvuju sahrani bliskog rođaka ili da posete bolesnog rođaka, novinari, vozači koji obavljaju usluge međunarodnog teretnog i putničkog transporta na teritorije zemalja članica u vozilima registrovanim u Republici Srbiji. Tu su članovi posada vozova, hladnjača i lokomotiva koji putuju na teritorije zemalja članica, bliski rođaci, oni koji idu u posetu, a legalno su nastanjeni na teritoriji zemalja članica, predstavnici verskih zajednica koje su registrovane u Republici Srbiji koji redovno putuju u zemlje članice, učesnici međunarodnih dešavanja, penzioneri, deca mlađa od šest godina.
Na vize od dve do pet godina imaju pravo članovi nacionalnih i pokrajinskih vlada i parlamenata, Ustavnog suda i Vrhovnog kasacionog suda. Zahtev za vizu se podnosi u konzularnoj službi šengenske zemlje koja je vaša glavna destinacija i izdaju se na granicama samo u izuzetnim i opravdanim slučajevima. Ukoliko je teško odrediti glavnu destinaciju, prilikom posete nekoliko šengenskih zemalja, treba se obratiti konzulatu zemlje u koju ćete prvo ući u šengenskoj zoni.

Neophodna osnovna dokumenta
1. Đaci, studenti, postdiplomski studenti i nastavnici u njihovoj pratnji koji putuju na studije ili usavršavanje, programe razmene ili druge školske aktivnosti:
- pisani zahtev (original) ili
- potvrda o upisu (original) na univerzitet - domaćin ili
- studentske karte ili potvrde o kursevima koji će pohađati.

2.Bliski rođaci - supružnici, deca (uključujući usvojenu), roditelji (uključujući staratelje), babe i dede i unuci koji idu u posetu državljanima Srbije koji su legalno nastanjeni na teritoriji zemlje članice:
- pisani zahtev lica domaćina (original).

3.Osobe koje idu u posetu vojnim i civilnim grobljima:
- zvanični dokument (original) kojim se potvrđuje postojanje i održavanje groba i srodstva između podnosioca zahteva i sahranjenog lica.

4.Oni koji odlaze da prisustvuju pogrebnim ceremonijama:
- zvanični dokument kojim se potvrđuje činjenica smrti, kao i potvrda porodičnog ili drugog odnosa između podnosioca zahteva i lica koje se sahranjuje.

5.Lica koja idu iz medicinskih razloga i lica koja ih nužno prate: - zvanični dokument medicinske institucije kojim se potvrđuje nužnost medicinske nege u toj instituciji, nužnost pratnje i dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava kojima će se platiti lečenje.

6.Turistička putovanja: - potvrda ili vaučer (original) iz putničke agencije ili tur-operatera koji je akreditovan u zemljama članicama kojim se potvrđuje rezervacija organizovanog putovanja.


Višekratne za godinu

Vize za više ulazaka u trajanju od jedne godine mogu da dobiju članovi zvaničnih delegacija, poslovni ljudi, učesnici naučnih, kulturnih, umetničkih aktivnosti, uključujući univerzitet i druge programe razmene i sportske događaje, studenti na redovnim i postdiplomskim studijama, učesnici u programima bratimljenja opština i gradova, lica koja putuju redovno iz medicinskih razloga i oni koji ih nužno prate, predstavnici nevladinih organizacija, registrovanih verskih zajednica, novinari i profesionalni vozači i posade vozova.

Vize do pet godina
Vize za više ulazaka koje važe pet godina mogu da se izdaju za supružnike i decu (uključujući usvojenu) do 21 godine, koji idu u posetu državljanima Srbije nastanjenim u zemljama članicama tokom trajanja njihove legalne boravišne dozvole. Višekratan ulazak biće omogućen i članovima državnih, pokrajinskih vlada i parlamenata, Ustavnog suda i Vrhovnog kasacionog suda i stalnim članovima zvaničnih delegacija za vreme trajanja njihovog mandata.

Zahtev i garantno pismo
U pisanom zahtevu pozvane osobe treba da stoji ime, prezime, datum rođenja, pol, državljanstvo, broj ličnog dokumenta, vreme i svrha putovanja, broj ulazaka, imena maloletne dece koja prate pozvanu osobu. Osoba koja poziva treba da u svom zahtevu navede ime, prezime, adresu i kontakt detalje. Pravno lice koje poziva treba da navede puno ime i adresu, ima li položaj lica potpisnika zahteva i registracioni broj u slučaju kompanija koje imaju sedište u zemljama članicama.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 13240
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Sony 
a viza za Veliku britaniju?
Imaju sve fino na sajtu i extra objasnjeno i pojednostavljeno, ali ambasador je zauzet mesec i po a ja bi isao za 15tak dana...

meni nije bas sasvim najjasnije...Konkretno,zanima me sta mi je potrebno od dokumenata za izdavanje vize,tj. sta bi sve trebalo da mi posalju iz Britanije.I jos jedna stvar...tip vize.Idem u posetu stricu,pa ne znam da li bih mogao vaditi family vizu(i koja su potrebna dokumenta).

« Poslednja izmena: 21. Jan 2008, 22:02:23 od goranse »
IP sačuvana
social share


Sreca ne postoji u zivotu... postoje samo momenti srece        just strawberry         Đavolja varoš-nominujte           Gde volite da letujete/zimujete,putujete uopste?...posetite novi pod forum
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 13240
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Sony 
sad mi je vec prilicno hica...zar nema niko informaciju  :nervious:
IP sačuvana
social share


Sreca ne postoji u zivotu... postoje samo momenti srece        just strawberry         Đavolja varoš-nominujte           Gde volite da letujete/zimujete,putujete uopste?...posetite novi pod forum
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple iPhone SE 2020
Švajcarska od 1. novembra u šengenskoj zoni
Autor: Tanjug | 29.01.2008 - 08:10

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije odobrili su sinoć sporazum o ulasku Švajcarske u šengensku zonu.

No, ukidanje graničnih kontrola trebalo bi da usledi tek 1. novembra, da bi Evropska komisija proverila da je sve tehnički spremno za takav korak.
Sporazum, koji je švajcarski parlament ratifikovao u proleće 2006. godine, prihvaćen je u Veću ministara EU bez rasprave, javile su novinske agencije.

Friso Roskam Abing, portparol komesara za pravosuđe i unutrašnje poslove EU Franka Fratinija, rekao je na konferenciji za štampu da će EU "u sledećih nekoliko meseci poslati timove za procenu u Švajcarsku", koji bi trebalo da provere da li je ta zemlja spremna za sprovođenje šengenskog zakonodavstva.

Stanovnici Švajcarske su se na referendumu 2005. izjasnili za ulazak u šengensku zonu.
Šengenska zona sada obuhvata 24 zemlje, od kojih su 22 članice EU. Dve zemlje koje nisu članice EU ali su u šengenskoj zoni su Island i Norveška.
Švajcarska, takođe, nije članica EU.

Od zemalja članica izvan šengenske zone su Velika Britanija i Irska, koje su odlučile da trajno ostanu izvan zone, kao i Kipar, Rumunija i Bugarska, koje još nisu spremne.
Šengenska zona proširena je poslednji put 21. decembra prošle godine kada je nju ušlo devet novih država članica Unije - Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju


volim da volim

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 22
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
goranse kad pozivam prijatelje moram im poslat: garantno pismo, 3 platne liste i potvrdu o stanovanju. a oni moraju priloziti: potvrdu o radu ili skolovanju, uplatit neko osiguranje a ponekad traze i sliku, naravno i pasos. familijarnu vizu mogu da dobiju samo najuzi krug porodice od strica neverujem da ces dobit. najbolje pozovi ambasadu i pitaj jer iako su potpisnice sengenskog ugovora cesto se razlikuju uslovi dobijanja vize od zemlje do zemlje. ja sam iz luksenburga. nazovi ambasadu v.britanije naravno ako dosada vec nisi otisao
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Hvala je Bogu

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 1210
Zastava obrenovac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8;M
mob
SonyEricsson v 600i
Sestra treba da ide na seminar u Belgiju dobila je garantno pismo, kopiju rezervacije u hotelu na njeno ime sa datumom prijeve i odjave iz istog,zakazala je razgovor u ambasadi za 18.03. e sad nju a i mene zanima sta je potrebno jos od papira ali  tacno sta treba da podnese,student je BU ima pasos i one dve slobodne strane u njemu sto traze.Posto putuje krajem meseca mora biti potpuno spremna sa papirima za taj razgovor da se ne bi deslio da joj fali nesto a nema vremena da tak dokument izvadi.
Unapred vam hvala ljudi :D
IP sačuvana
social share
Au al ima smarača i debila pa to je strasno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 10 11 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Nov 2020, 17:28:43
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.