Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 18:38:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Volimo li zaista druge?  (Pročitano 6248 puta)
05. Nov 2010, 22:00:48
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
Ovo pitanje nam se može činiti očitim međutim ako malo bolje preispitamo sebe vidjet ćemo da smo više zabrinuti time dali nam se netko obraća, ili dali nekog trebamo, nego, dali nas ta osoba zaista interesira. Također, u odnosima tražimo više nekoga tko će odgovarati našim životnim planovima nego da nas ta osoba zaista privlači što naposljetku i dovodi do rastava. Osoba s kojom se rastajemo u prevedenom smislu predstavlja ono što ne možemo prihvatiti kod nje, zaboravljajući da se radi o jednoj te istoj osobi. Možda nam se na prvi pogled ova teza čini pesimistična, međutim on nas oslobađa od nepotrebnog ulaganja energije u vlastitu sliku koja je ionako ljuštura nesvjesnog. Mnogi su svjesni tih problema, ali isto tako vjeruju da su moguće brze promjene, odlaze na tečajeve, na razna iscjeljenja, ali rezultati su minimalni, jer navike nepovjerenja u sebe stvarane su godinama odgoja i promjene ne mogu doći očekivanom brzinom. Ipak, psihoterapija, religijske ustanove i kratki tečajevi dobro prolaze na tržištu, jer povlađuju ego-zahtjevima. Psihoterapeut mnogo lakše poseže za stavom da je potrebno slijediti vlastitu sreću i ukoliko su iscrpljene sve mogućnosti, on savjetuje da se prekine brak. Religija nudi oprost grijeha, ukoliko varamo primjerice u braku, što nam dovoljno govori da se ovdje i u jednom i u drugom slučaju obje kombinacije služe kao produžena ruka kada ego zapne u svojim manipulacijama. Psihoterapija ne daje konačne odgovore na život, ona nas uči kako da se socijaliziramo na bolesno društvo, a za nju Bog ne postoji kao niti beskonačni svemir, ni besmrtna duša. Nipošto ovdje ne smijemo marginalizirati uspjehe psihoterapije u smislu otkrivanja potisnutih sadržaja koju kroz praksu pojedinac privodi u svijest, ali kako smo rekli, dolazimo u opasnost da upadnemo u sustav pretinaca. Počistimo jedan pretinac, onda idemo u drugi, gdje problem sagledavamo izdvojen iz cjeline. Psihoterapija se pravi da cjelina ne postoji, već da se radi o neuravnoteženom pojedincu, stoga su i rezultati terapije ograničeni i ne mogu na dulje vrijeme dati pojedincu odgovore koje nam postavlja naše nesvjesno. Psihoterapija daje odgovore na neke naše emocionalne probleme, ali ona ne priznaje da nesvjesno postavlja pitanja smisla. Ako i postavimo tezu da nesvjesno smisao traži u ljubavi, onda je jasno da moramo voljeti bez traženja ičega zauzvrat, jer je naše traženje automatika koja zahtjeva da se ispunimo drugim, a to je posjedovanje. Stoga, kada Jung kaže da put prema središtu Jastva traje cijeli život, kome je to privlačno i zamislite koji bi to marketing bio uspješan na tim zasadama? Vračajući se na početak pitanja, sve to činimo jer želimo da smo mi ti koji sve možemo, koje vole više nego drugi. Pir narcisa nikako da završi pitanjem: zar sam toliko jadan i nezadovoljan da trošim svu energiju u sliku u kojoj želim dokazati sa da sam bolji od drugih?

Sljedeći primjer nam govori o tome kako izgleda jedna normalna i jednostavna priča o ego manipulaciji. Anita je odgojila troje djece, napravila je znanstvenu karijeru i udala se. Muž joj je umro nakon dvadeset godina braka a nekoliko godina kasnije djeca su otišla u svijet i tada je pala u depresiju počevši uzimati antidepresive. Prvo što je rekla kao uzrok svog problema jest da ju više nitko ne treba i da se na tu činjenicu ne može naviknuti. Poistovjećivanje s vanjskom maskom (Personom) donosi razočarenje, jer to je samo jedan mali dio našeg psihičkog života koji nam služi za preživljavanje u vanjskom svijetu. No što je zaista bio problem u spomenutom primjeru? Zašto se nađemo povrijeđenim kada nas drugi više ne pozdravlja onim žarom kakvim nas je prije pozdravljao? Da li je ego osjetio da ga nema tko potvrđivati? Očito je da smo život zamijenili ego identifikacijama a ne istinom. Ego identifikacije su projekcije arhetipa Jastva, tj. ne vidimo da ono što nas privlači u objektu zapravo potiče od arhetipa koji u sebi nosi neasimiliranu psihičku energiju koja se ponaša autonomno. Neosviješten arhetip Jastva osjećamo kroz nagle i nekontrolirane reakcije gdje problem tražimo u vanjskom događaju. Pošto smo navezani na vanjske objekte, sebe identificiramo tako da na nas mora uvijek netko obraćati pažnju. U tom slučaju Jastvo se uvijek primarno projicira na prijatelje, djecu, roditelje, naciju. Iz te projekcije nastaju svi oblici nacionalizama jer država umjesto Boga postaje opsesija, ili pak tijelo. Jasno primarna identifikacija Jastva kod muškaraca se manifestira kroz posao, dok kod žena je to usmjereno na majčinstvo, pa kao u spomenutom primjeru, odlazak djece majku jako pogađa. Pravo Ja leži iza površnih identifikacija i nemoguća je trenutna promjena. Obračun s egom mora biti potpun, u tom obračunu ne pomažu narcisoidna religijska zazivanja niti intelektualne konstrukcije, tu stojimo ispred vlastitih obmana kojima je teško pogledati u lice. Kakav dramski susret, vidjeti sebe u ulozi obmanjivača. Taj susret je analogan neurotičaru koji sebe samoobmanjuje na način gdje dobro i zlo smješta izvan njega, a on oponaša nevinu figuru koja je žrtva slučaja. Tako je i sa svim oblicima ljubavi koje se usudimo tako zvati, a da uopće ne vidimo da smo zapravo žrtve vlastitih nesvjesnih projekcija sebičnosti i narcisoidne samoobmane. Kada u našim ljubavnim odnosima odstranimo predrasude koja dolaze iz naše želje da posjedujemo i želje da nas netko drugi ispuni, onda možemo govoriti o ljubavi koja više nije navezana samo na partnera već se ona manifestira i našem odnosu sa svijetom. Nema spasa u narcisoidnim iluzijama u kojima dominira posjedovanje, jer odnos u kojem nešto želimo zadržati za sebe jest vlastita obmana u kojoj ne želim voljeti već posjedovati. Ukoliko ne možemo ostvariti minimum toga, pokušajmo ako ništa drugo ne obmanjivati sebe da je moguće spojiti voljenje drugoga i posjedovanje.

Izvor
« Poslednja izmena: 05. Nov 2010, 22:01:09 od Brana.M »
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.41
mob
Apple 15
As I said... more than once... ljudski odnosi su zasnovani na interesima... oni uspesni na medjusobnim, oni losi na jednostranim...

E, sad... interes... ne treba gledati kao nesto lose... i ljubav je interes... ne samo pare... moc... pozicija u drustvu...

Ali, da se ne lazemo... mi sebe volimo zaista najvise na svetu... bar ja...
I ne kapiram bas toliko tu neogranicenu empatiju i sta ti ja znam... to je rasipanje kvaliteta... zato i volim i postujem malo ljudi..
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
Ja generalno ne volim ljude.
Ali neopisivo volim mačke.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.41
mob
Apple 15
Da, mislim da smo se jednom slozile oko toga...

Macke, psi... male krznate zivotinje..
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
Ja volim sve ljude. Kroz njihovu prizmu mogu da vidim i dobre i lose strane kako njih tako i sebe Smiley

Ego je dobar koliko i los. Voleti sebe je preduslov da bi voleo druge ali ne treba otici u krajnost
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.41
mob
Apple 15
Ne, ti ne volis sve ljude, vec mogucnost da sagledas sve varijante ljudskog ponasanja kroz njih...

Da zaista volis sve ljude, vec bi se naoruzao teskim naoruzanjem i posao u pohod istrebljenja ljudskog roda...

BTW. Ostalo je jos par mesta, ako neko hoce da se prikljuci ... Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
nemam pojma ko je izjavio,ali je surovo rekao na temu ljubavi medju ljudima...

nesto kao...kako ocekujete da jedan virus moze voljeti drugi?

usudjujem se da pomislim,katkada,da je od deset zapovjesti od vrhovnog ubjedljivo najteza "voli bliznjega svog kao samoga sebe"...

ostale su mala maca naspram ove koja zvuci tako jednostavno na prvi pogled...ne...
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
Ne, ti ne volis sve ljude, vec mogucnost da sagledas sve varijante ljudskog ponasanja kroz njih...

Da zaista volis sve ljude, vec bi se naoruzao teskim naoruzanjem i posao u pohod istrebljenja ljudskog roda...
Moguce  Smile Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.41
mob
Apple 15
Pa, pazi... iskoristicu svoj primer...
Kada me je najbolja drugarica pitala zasto na FB kacim sve ljude iz srednje skole koje niti sam ja volela, niti su oni mene voleli... ja sam sela i objasnila joj da mi je zanimljivo da gledam sve one zivote koji su mi mozda bili i predodredjeni, ali koje nisam morala da zivim...
Nesto kao pljuska kada skrenem na tu stranu...

To je ona prizma i sagledavanje o kome ti govoris... Drzis se na distanci i ne moras da na sebi primenjujes tudje zivotne egzibicija...

Vidis... ja ne volim ljude, ali postujem njihovu razlicitost...
Mozda cu da kritikujem neciji nacin zivota, ali mu necu ni zabraniti... ili ne daj boze... govoriti kako da zivi...

Isti slucaj je i kada je nesto tako upravljeno u mom pravcu... podizem barikade, oznacavam crvenu uzbunu i skidam snajperom one koji pokusavaju da se uzveru preko mog zida....
Ne podnosim kada je neko vise opterecen mojim zivotom nego ja sama...

Zamisli samo kakav bi svet bio kada bi svi bili isti...

Bolesno.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.15
mob
Nokia 1800
Volimo... Love is evil   Smile
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 18:38:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.