Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vole pljeskavice, Amere i burek ne!  (Pročitano 580 puta)
28. Okt 2004, 12:01:13
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Vole pljeskavice,
Amere i burek ne!
Lijeti i Jaileni, od milja Esmeralda i Kasandra, ne mogu da obuzdaju karipsku "žicu", pa ih putnici zapanjeno gledaju kada zapevaju u trolejbusu broj 28

Esmeralda i Kasandra stigle su u Beograd! Pravo sa Kube u Studentski dom "Rifat Burdžević", gde su im srpske kolege i smislile ove latino nadimke. Lijeti Martinez, zvana Esmeralda, i Jaileni Rivera, zvana Kasandra, Kubanke su koje su pre samo devetnaest dana započele petogodišnju avanturu učenja srpskog jezika i upoznavanja ovdašnjih prilika.

Do sada su naučile da na srpskom kažu da taj jezik uče na Filološkom fakultetu, da pitaju koliko je sati i, kao i žene bilo gde na kugli zemaljskoj, da pitaju koliko nešto košta. Zaključile su da se ovde skoro svaki mladić zove Milan, a devojka Ivana, da su č, ć i lj glasovi teški za izgovor i da svi znaju bar poneku rečenicu na španskom, pa makar to bila samo omiljena TV-sentenca "Una grande trahedia".
- Bile smo prilično uplašene pre nego što smo došle jer o Srbiji nismo znale skoro ništa. Čim smo stigle, laknulo nam je zato što su ljudi ovde veoma slični Kubancima. Imate karipski mentalitet - tvrdi Jaileni.

Sličnosti Srba i Kubanaca, međutim, prestaju onog trenutka kada dve dvadesettrogodišnjakinje - zapevaju i zaigraju.
- Na Kubi ljudi neprekidno pevaju i plešu. Pre nekoliko dana smo pevale u trolejbusu i putnici su nas čudno gledali. Isto tako, u kafiću smo ustale da igramo i svi su bili iznenađeni. Primetile smo da su u vašim klubovima svuda stolovi. Kod nas, u rokotekama i diskotekama, postoji nekoliko stolova po ćoškovima, a ostalo je prazan prostor jer svi igraju.

Fascinirane su Dunavom, koji su do sada videle samo na filmu. Nedostaju im more i žurke na plaži uz rum i gitaru, ali se, ipak, raspituju kada će početi sezona snega. Unapred se raduju prvom kontaktu u životu s pahuljicama, ali oduševljenje im splasne onog trenutka kad doznaju da beogradska bljuzgavica nije ni najmanje romantična. Brinu se šta će sve morati da obuku zimi, jer su već iznosale pola zimske garderobe.

Mršte se na priču o košavi koja se uvlači u kosti i na pomen rakije, koja im je, kažu, "ispekla grlo", pa ne nameravaju da je opet probaju.
- Obožavamo pljeskavicu. Burek mi se ne dopada jer je mnogo mastan - priča Lijeti, a njena drugarica dodaje da je oduševljena našim jabukama. Neverovatno, ali istinito - neko ko svakog jutra u svom dvorištu bere mango, guavu i avokado, misli da je jabuka - egzotična voćka. Egzotični su im i ovdašnji momci, koje su već "odmerile" i zaključile da Kubanci nisu loši, ali da su Srbi nešto posebno.

Na pomen politike odmahuju rukom i uz osmeh kažu da time treba da se bave profesionalni političari. Ipak.
- Mrzimo Ameriku, jasno je i zašto. Svi nas ovde pitaju za Kastra. Mi ga zaista volimo. Kad su nam pre nekoliko dana javili da se sapleo i pao, zabrinule smo se, ali su nas naši obavestili da se sve dobro završilo. Neverovatno je da je čovek od 76 godina tako lucidan kao on. A Če Gevara? Pa, on je jedan u milion.

Malo Kubanaca u Beogradu

Jaileni i Lijeti diplomirale su nemački. Kako im jezici idu od ruke, a na Kubi niko ne zna srpski, iako na ovo karipsko ostrvo često dolaze naši biznismeni i političari, država ih je poslala u Srbiju da nauče jezik. U studentskom domu okruženi su Poljacima, Italijanima, Francuzima, Slovacima, Grcima, pa za sada sa njima usavršavaju svoj ionako odličan engleski. U Beogradu, osim zaposlenih u ambasadi i jedne Kubanke koja radi na Filološkom fakultetu, nemaju druge zemljake.

Ponosne su što dolaze iz zemlje u kojoj su sigurne da im niko krišom neće sipati ništa u piće, u kojoj je obrazovanje besplatno i na čijim ulicama ne mogu da vide mafijaše ili skinhedse. Rastužile su ih i šokirale beogradske zgrade koje su uništene za vreme bombardovanja. Ono što ih, međutim, najviše rastužuje jesu hiljade kilometara koje ih dele od porodica i prijatelja.

- Mislila sam da sam jaka, ali mi moji strašno nedostaju i rasplačem se kad god dobijem mejl - kaže Lijeti, a Jaileni joj upada u reč:
- Onda je ja molim da ne plače jer rastuži i mene. Pre neki dan smo u kubanskoj ambasadi gledale film o našoj zemlji i narednih 40 minuta nismo mogle da zaustavimo suze.

Iako ih nostalgija "drma", tvrde da se nikad ne osećaju usamljeno.
- Svi su tako ljubazni i brinu se o nama. Jedan dan smo pokvarile stomak smokvama i svakih pet minuta neko je dolazio da pita da li je sve u redu sa nama, pošto im je bilo čudno da ne čuju pesmu iz naše sobe.

Na pitanje kako, uprkos svim problemima, Kubancima polazi za rukom da ostanu nasmejani i raspevani, uz širok osmeh sležu ramenima i konstatuju da "postoji vreme za tugu i vreme za radost, a loše stvari se brzo zaboravljaju". Možda će ovaj karipski pelcer optimizma pustiti korenje i u Beogradu.
Jelena Mitić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.