Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 02:51:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 226 227 229 230 ... 398
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojska Srbije: Stižu domaći sistemi  (Pročitano 628106 puta)
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
Унапређење обуке један од приоритета


Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, у пратњи команданта Команде за обуку генерал-потпуковника Ђокице Петровића, присуствовали су данас обуци на полигону „Пескови“ коју су извели полазници Центра за обуку и усавршавање подофицира у оквиру Основног курса за подофицире.



Министар Вулин је, том приликом, истакао да је од 1. јануара до данас у Војску Србије примљено нових 277 професионалних војника, а очекује се да ће до краја године, у борбени састав наше војске, ући и 112 подофицира.

– Наша Војска се интензивно обучава, наша Војска повећава свој борбени састав, како по броју тако и по квалитету оних који су уз нас, у њиховој обучености и спремности да изврше сваки задатак. Ми ћемо и у наредном периоду наставити да побољшавамо квалитет обуке, али не само активних припадника војске, већ ћемо се трудити и да имамо и што већи обухват резервног састава, како би и резерву припремили за савремене изазове и за све оно што очекује сваку војску – закључио је министар одбране.

Командант Центра за обуку и усавршавање подофицира мајор Саша Пуач истакао је да је данас приказано тактичко увежбавање по теми „Вод у нападу, одељење у одбрани“.

–Слушаоци 12. класе Основног курса за подофицире били су у улогама војника и командира група, тимова и одељења. Сам концепт програма намењен је за обуку кандидата за почетне подофицирске чинове, односно командире одељења, тимова и група – нагласио је мајор Пуач истакавши да је данашње тактичко увежбавање припрема за вежбу која ће се одржати заједно са Командно-штабним курсом и која је осмишљена тако да полазници Основног курса за подофицире извршавају задатак додељен оперативном процедуром командно-штабног курса.



Основни курс за подофицире траје од 15 до 17 недеља и чине га обука, стручноспецијалистичка обука и стажирање у јединицама Војске Србије. По завршетку Основног курса за подофицире, кандидати се производе у чин водника и постављају се на формацијска места у јединицама Војске Србије.

Полазници Основног курса за подофицире тренутно на полигону „Пескови“ реализују обуку која будућим најмлађим старешинама омогућава да у реалном времену и простору проигравају сценарије и ситуације на које могу наићи у мирнодопским и ратним условима на својим дужностима.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
Nove informacije generala Zrnića o nabavci helikoptera H145M i saradnji Erbasa i Ministarstva odbrane Srbije
Drugog dana Vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope, na panelu o vojnim helikopterima učestvovao je između ostalih i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major Bojan Zrnić koji je imao veoma interesantnu prezentaciju pod nazivom ‘’Projekat H145M’’.


Tema prezentacije nije bila samo nabavka helikoptera za Vojsku Srbije i MUP već i industrijska saradnja između kompanije Erbas i Ministarstva odbrane Srbije koja je i deo pomenutog projekta.



Mogući izgled srpskih vojnih helikoptera H145M, interesantan je evidencijski broj 14501


Prvi, kraći deo izlaganja generala Zrnića odnosio se na karakteristike nabavljenih helikoptera u kome je izneta i informacija da će prva dva H145M (po jedan za VS i MUP) biti isporučena do kraja ove godine a preostalih 7 tokom 2019. Zanimljivo da se na jednoj od stranica mogao videti crtež helikoptera s oznakama RV i PVO Vojske Srbije u mogućoj maskirnoj šemi koja je vrlo slična ako ne i ista kao na dva nova ruska transportna helikoptera Mi-17V-5 koje je RV dobilo 2016. godine.

Prilikom opisa helikoptera H145M istaknuto je da je to višenamenska platforma koja se može koristiti za izvršavanje velikog broja zadataka. Prilikom transporta trupa, pored jednog ili dva člana posade, može se prevoziti do 10 vojnika u konfiguraciji sa gusto postavljenim sedištima, tu je zatim borbeni zadatak s pilotom i operaterom naoružanja, transport tereta s pilotom i teretom u kabini zapremine 6,03 m³ i medicinski prevoz s jednim ili dva člana posade uz dva pacijenta na nosilima i tri medicinska radnika.


Na početku panela o vojnim helikopterima delegatima se obratio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović
Helikoptere koje će dobiti Srbija će odlikovati visok nivo bezbednosti i preživljavanja, balistička zaštita, sistem za samozaštitu, veoma napredni tzv. “stakleni“ kokpit, oružani sistem HForce, visoka operativnost kao i mogućnost integracije domaćeg naoružanja. Ključne karakteristike H145M je širok spektar dostupnih opcionih paketa opreme koja se, u zavisnosti od zahteva misije, može veoma brzo postaviti ili ukloniti. U roku od nekoliko minuta vazduhoplov se iz transportne konfiguracije s sedištima može preurediti u helikopter za traganje i spasavanje s dizalicom i nosilima ili da bude helikopter za podršku Specijalnim jedinicama s tzv. sistemom “fast rope“.

U drugom delu prezentacije saznali smo dosta detalja o planiranoj industrijskoj saradnji kompanije Erbas i Ministarstva odbrane Srbije. Glavni ciljevi ove saradnje su pre svega unapređenje mogućnosti i sposobnosti Vazduhoplovnog zavoda “Moma Stanojlović“ iz Batajnice u održavanju helikoptera tipa Gazela kao i proizvodnji njihovih rezervnih delova i to kroz opremanje, obuku i sertifikaciju koju će izvršiti Erbas. Tu je zatim i transfer tehnologije za održavanje helikoptera H145M kao i sticanje mogućnosti za angažovanje srpske industrije i nabavke njenih roba i usluga.


Plan industrijske saradnje koji je deo potpisanog ugovora o nabavci helikoptera H145M, sadrži 7 projekata.

Prvi je sertifikacija VZ “Moma Stanojlović“ kao proizvodnog snabdevača rezervnih delova za helikoptere SA-341 i 342 Gazela, drugi je transfer proizvodne dokumentacije našem remontnom zavodu a treći transfer dokumentacije za održavanje. Tu je potom sertifikacija zavoda kao regionalnog centra za održavanje helikoptera Gazela, proširenje saradnje Erbasa i Mome na tzv. “aftersales“ tržištu, transfer tehnologije za održavanje i popravku helikoptera H145M i potencijalna mogućnost upošljavanja srpske industrije uz prodaju njenih proizvoda i pružanju njenih usluga.

Navedene su i obaveze obe strane pa je tako kompanija Erbas dužna da obezbedi dokumentaciju za održavanje, popravku i remont kao i proizvodnju rezervnih delova, da isporuči ispitnu opremu i specijalne proizvodne mašine i alate, da obučava osoblje našeg remontnog zavoda i da pruži stručnu podršku u postizanju neophodnih standarda i sertifikacije.


Obaveza Ministarstva odbrane Srbije je da unapredi pogone za održavanje (radionice, hangare, ostale objekte) kako bi se zadovoljili Erbasovi uslovi i standardi, da obezbedi kvalifikovan kadar za izvršavanje namenskih zadataka kao i za naprednu Erbasovu obuku, da unapredi sistem kontrole kvaliteta QMS (Quality Management System) i da dostigne sertifikat EN 9100.

Prikazajući dosadašnje aktivnosti kompanije Erbas u nastojanju da se VZ “Moma Stanojlović“ sertifikuje kao regionalni servis za helikoptere Gazela kao i proizvodnju rezervnih delova, mogli smo da vidimo da je Erbas tokom 2017. i 2018. godine više puta posetio srpski remontni zavod, da su nakon toga srpskom Ministarstvu odbrane prosleđene procene o sposobnostima Mome kao i da je u toku otklanjanje nedostataka koje su primetili Erbasovi stručnjaci.

U 2017. godini Vlada Republike Srbije je uložila značajna sredstva kako bi podržala dalji razvoj kapaciteta VZ Moma. Glavni projekti u zavodu su modernizacija IT mreže za korišćenje tehničke dokumentacije, nabavka nove opreme za laboratorije, konstruisanje nove farbare i pogona površinske zaštite. Nastavak finansijske podrške zavoda kroz budžet Ministarstva odbrane kao i direktno od Vlade Srbije, očekuje se u narednim fazama.

Odgovoreno je i na pitanje zašto je važno da se VZ “Moma Stanojlović“ sertifikuje za radove na helikopterima Gazela. Navedeno je da u svetu danas ima više od 80 civilnih i više od 390 vojnih primeraka ovog tipa helikoptera i da za sada u svetu postoje 4 centra za održavanje i popravku (Helitehnique, Signy, Francuska; AH Romania, Brasov, Rumunija; HFDI, Cairo, Egipat i C-GAMEC, Šenžen, NR Kina) koje je kompanija Erbas sertifikovala za podršku civilnih Gazela. Napomenuto je i da se u njima rade i vojni helikopteri ali da je cilj srpskog zavoda da postane sledeći civilni centar za održavanje familije helikoptera SA-341 i 342.


RV i PVO VS u svom inventaru ima nešto preko 40 Gazela / Foto: Neda Mojsilović, Tango Six
Rezimirano je i koji su glavni ciljevi i kakve će Srbija imati koristi od predstojeće nabavke helikoptera i industrijske saradnje. Što se tiče vojske, nabavkom novih višenamenskih helikoptera H145M Ratno vazduhoplovstvo će unaprediti svoje sposobnosti u oblasti vertikalnog transporta, tokom njihovog životnog veka će se obezbediti logistička podrška kroz postizanje mogućnosti njihovog održavanja i popravke u domaćem zavodu a dogovoreni paket industrijske saradnje će omogućiti dugoročnu operativnost postojeće flote helikoptera Gazela.

U sferi industrijske saradnje istaknuto je da će VZ Moma postati regionalni centar za održavanje helikoptera Gazela i da će se raditi na daljoj promociji zavoda kako bi se otvorile nove mogućnosti dobijanja poslova održavanja vazduhoplova, Moma će imati sertifikovanu proizvodnju za određene rezervne delove helikoptera Gazela i biće uključena u lanac snabdevanja Erbasa. Ponovo je naglašena mogućnost da se sarađuje i s drugim delovima srpske industrije.


Na kraju su iznesena očekivanja kao i mogući izazovi prilikom realizacije čitavog ovog posla. Moguće je da će sertifikacija proizvodnje rezervnih delova za civilne helikoptere Gazela biti praćena raznim teškoćama i da će biti ograničenog interesa na tržištu. Kao posledica nemogućnosti nabavke određenih rezervnih delova od originalnog proizvođača, VZ Moma je razvila kapacitete za izradu pojedinih rezervnih delova (gumenih i mehanički jednostavnijih delova) a za potrebe podrške održavanja, popravke i remonta helikopterske flote Gazela RV i PVO kako bi se zadržao potreban nivo operativne dostupnosti.

Međutim, vremenom je došlo do razlika između ranije uspostavljenih kapaciteta i uslova za sertifikovanu proizvodnju za civilne korisnike. Čitav ovaj proces mogao bi duže trajati i biti zahtevniji od očekivanog ali obe strane na osnovu trenutnog odnosa i nivoa privrženosti, snažno veruju u povoljan ishod započetih projekata, istakao je između ostalog general Zrnić.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
Čitav ovaj proces mogao bi duže trajati i biti zahtevniji od očekivanog ali obe strane na osnovu trenutnog odnosa i nivoa privrženosti, snažno veruju u povoljan ishod započetih projekata, istakao je između ostalog general Zrnić.

Naravno trajaće onoliko koliko im treba da vide hoćete li u NATO i EU da se ne lažemo.
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
izgleda da  ni ove godine necemo napasta ustase i osloboditi srpsku istru i dalmaciju....srpsku liku i  slavoniju itd... Smile
ne mogu ja vise cekat  Smile mislio sam da cemo ih napast do 2016 ....ono jos dve godine prodjose ...nema nista  Smile de pozurite malo..ostaricu posve  Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Zodijak
Pol
Poruke 5782
mob
Samsung Galaxy S2
izgleda da  ni ove godine necemo napasta ustase i osloboditi srpsku istru i dalmaciju....srpsku liku i  slavoniju itd... Smile
ne mogu ja vise cekat  Smile mislio sam da cemo ih napast do 2016 ....ono jos dve godine prodjose ...nema nista  Smile de pozurite malo..ostaricu posve  Smile

Jednog dana...
IP sačuvana
social share
I have ... a cunning plan. It's as cunning as a fox who's just been appointed Professor of Cunning at Oxford University.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemate
IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
Vulin danas rekao da ćemo unifikacijpm flote imati avione 4+ generacije.

I dalje odbija da otkrije ime dilera.
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Svevišnji će ovde imati puno posla

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1214
Zastava Eindhoven
Vulin danas rekao da ćemo unifikacijpm flote imati avione 4+ generacije.

I dalje odbija da otkrije ime dilera.
I biće apgrejdovani na "SD" standard...Serbskij Dorabotenije...majko moja...u prevodu,Srpska Dobudževina. Smile
Za sada,videh na T6,postavljena skela i moleri završili fasadu. 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
MiG-ovi 29 SD se „rade po planu“, u naoružanju samo 6 Lasti, nije potvrđeno da Srbija dobija An-26


Kako prenosi sajt Ministarstva odbrane, ministar Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišli su danas na aerodromu Batajnica hangar u kojem se odvijaju radovi na novopridošlim avionima MiG-29 iz Rusije. Događaj je iskorišćen da se još jednom najavi usvajanje školskog aviona Lasta u naoružanje RV i PVO, o čemu je Tango Six prvi pisao još u decembru prošle godine.



Ministar odbrane je pominjući novopridošle MiG-ove prvi put upotrebio kovanicu „Сербский Доработаны“ koja po njemu predstavlja skraćenicu „SD“, odnosno nivo buduće srpske modernizacije ovih lovaca. Tango Six je ranije više puta analizirao moguće opcije ove modernizacije ali ona i dalje nije definisana u potpunosti.



U vesti Ministarstva odbrane navodi se da se Vojnotehnički sporazum sprovodi „u rokovima i u skladu sa svim onim što je dogovoreno.“:

– Kao što vidite, proces modernizacije naših vazduhoplova se nesmetano odvija. Ovde rade naši stručnjaci uz pomoć stručnjaka iz Ruske Federacije i možemo da kažemo da će sve, kao što je i predviđeno, biti i ispunjeno. Posebno nas raduje što smo danas ovde zbog prijema šest novih vazduhoplova tipa Lasta u naoružanje naše vojske. To je produkt naše pameti i znanja, to su školski avioni koje smo sami projektovali i napravili i posle dugo vremena uspeli da učinimo ispravnim, operativnim i vrednim da budu deo naoružanja naše vojske. Mnogo je vremena prošlo od kad je naša vojska dobila ovako vredan poklon, ali poklon koji smo sami napravili, koji je produkt naše pameti i znanja, rekao je ministar odbrane.



Nakon ovoga možemo da kažemo da zaista imamo sve uslove da odškolujemo pilota od prvog stepena od Laste preko G-4, dakle školskog-borbenog aviona, pa sve do MiG-a 29. Ovo je veliki dan za naše vazduhoplovstvo, veliki dan za naše oružane snage i svakog građanina naše zemlje, jer se ovde vidi da naša vojska napreduje, da naša zemlja napreduje i da smo sve sigurniji i sve zaštićeniji – rekao je ministar Vulin i dodao:

– Naše vazduhoplovstvo je spaseno. Ono je bilo skoro uništeno 1999. godine, sada možemo da kažemo da će kada se završi sve o čemu govorimo naše vazduhoplovstvo biti sasvim sigurno najrespektabilnije u regionu. Uostalom, Srbija treba da bude i jeste najrespektabilnija zemlja u regionu pa će to biti i njena vojska i njeno vazduhoplovstvo. Nakon ovoga možemo da kažemo da zaista imamo sve uslove da odškolujemo pilota od prvog stepena od Laste preko G-4, dakle školskog-borbenog aviona, pa sve do MiG-a 29. –



Komandant 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile potpukovnik Boško Šerbedžija rekao je ovom prilikom da je od danas u upotrebu uvedeno šest aviona „lasta“. Nedostaje još osam i po njegovim rečima one će biti uvede u naoružanje u „drugoj polovini ove godine“:

– Avion Lasta je jednomotorni školski avion namenjen za osnovnu i deo napredne obuke pilota koji se školuju na Vojnoj akademiji. Svojom novom, savremenom digitalnom avionikom i letnim karakteristikama obezbeđuje savremenu i naprednu obuku u osnovnom, akrobatskom, navigacijskom, grupnom, instrumentalnom i noćnom letenju. Ovaj avion će svakao doprineti da se obuka podigne na jedan kvalitativno viši nivo. –

Ministar odbrane je u odgovorima na novinarska pitanja rekao da će preostale Laste biti u RV i PVO kada se „ispune tehnički uslovi“ dok je precizirao da će u Rusiju na preobuku za MiG-29 otići pet pilota kojima po dogovoru domaćini neće naplatiti smeštaj, hranu, obuku ni korišćenje njihovih letelica.

Uprkos današnjem masovnijem prenošenju izjave ministra Vulina od strane klasičnih medija da je donacija dva transportna aviona An-26 gotova stvar on to nije nedvosmisleno izgovorio.

Na pitanje novinarke Sputnjika potvrdio je da vojno-tehnički sporazum o donaciji oklopnih vozila, tenkova i dva transportna aviona „ide po planu“, da je „zadovoljan“ njegovim tokom i da je do sada sve što je dogovoreno (u pogledu donacija – MiG-ovi 29) od strane Rusije „ispoštovano u dan“. Međutim, u nijednom trenutku nije precizno potvrdio da je sigurno da RV i PVO dobija konkretno i Antonove. Pomenutu izjavu možete pogledati na Sputnjikovom snimku od 08:50
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
 Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 226 227 229 230 ... 398
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 02:51:47
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.