Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Apr 2024, 05:32:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 111 112 114 115 ... 398
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojska Srbije: Stižu domaći sistemi  (Pročitano 628343 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
  Totalni off , ali pretraživah u par navrata bez sreće - postoji li na forumu tema o vojnim otpadima,a ako ne postoji - ima li neko iskustva sa onim na Zrenjaninskom putu ?


       Smile

Ako misliš na onu prodavnicu u skladištu na desnoj strani Zrenjaninca kad ideš ka Padinjaku, ona je bila super kad sam bio tamo poslednji put. Ne znam kakva je sad, ali verujem da su i dalje dobri. Ranije su imali svašta. I novo i polovno.

Što se tiče pravog vojnog otpada u Rakovici, u kasarni Kneževac, to slobodno zaobiđi. Ako se i nađe nešto vredno gledanja (jednom u godinu dana), to sve pokupe rođaci i ortaci s kamionima pre nego što i dođe do skladišta i bude stavljeno na prodaju. A ovo što ostane su ti starudije i raspad iz doba Staljina. Raspadnute stolice, pisaće mašine, lampe i ostalo smeće kome čak ni vojska više ne može da iscedi kap života i upotrebljivosti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
mob
Motorola 
  Da,na prvi sam mislio.Hvala.
IP sačuvana
social share
Od Vučića pedera do Ane lezbejke : Srpska Napredna, stranka kontinuiteta
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
Citat
Србија је после разлаза са Црном Гором 2006. године наследила 31 авион „Орао“, 14 јуришника Ј-22, 7 двоседа Њ-22, 8 извиђача ИЈ-22 и два двоседа ИЊ-22.

Од тада су у удесима изгубљена три Ј-22, од којих су два била релативно скоро ремонтована. Још два јуришника једноседа су у међувремену расходована.

Још није познат тачан број авиона „Орао“ који улазе у ремонт. То ће у великој мери зависити од обезбеђивања средстава за модернизацију.

„Ремонт авиона је скуп посао, а распон износа који се у њега улаже може бити и неколико милиона евра. Дакле, ремонт и модернизација једног авиона могу да коштају од милион до осам милиона евра. Висина улагања ће наравно зависити од стања у коме су летелице“, каже генерал Зрнић.




"Namenska rudnik zlata, Gadafi uz Orao kupio sve"


Beograd -- Uzlet namenske industrije danas podseća na zlatno doba bivše države. U 2016. prihodovali 894 miliona dolara, a u godini raspada bivše zemlje 2,5 milijardi.

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI PONEDELJAK, 20.03.2017. | 08:27

Nekoliko je projekata srpske namenske industrije koji izazivaju interesovanje stranih kupaca - vozila “lazar” i “miloš”, raketa “alas”, raketni sistem “morava”, samohodna haubica “nora”...

Srbija je 2016. godine proizvela i izvezla naoružanje i vojnu opremu vrednu 894 miliona dolara, čime je potvrđeno da je oružje roba koja lako dolazi do kupaca u inostranstvu, pišu Večernje novosti.

Cilj domaćih oružara i državnog preduzeća Jugoimport SDPR, koje posluje kao integrator fabrika domaće vojne industrije, kako je isticano protekle decenije, jeste da po obimu izvoza pokuša da stigne rezultate koje je beležila SFRJ. Jugoslavija je bila izuzetno agilna u ovoj oblasti i svake godine su se u državnu kasu slivali milioni od prodatog oružja.

O osamdesetim godinama prošlog veka - zlatnom periodu domaće proizvodnje i prodaje naoružanja - nekadašnji direktor marketinga i strateškog planiranja preduzeća Jugoimport SDPR, dr Nenad Gojković, danas govori kao o periodu neverovatnog uspona jugoslovenske borbene tehnologije. Rezultati zarade koje su tada dostizane danas deluju gotovo neverovatno - preko “Jugoimporta” se godišnje fakturisalo između 2,5 i 4,5 milijardi dolara!

“Ovaj nivo proizvodnje i trgovine naoružanjem danas jeste gotovo nedostižan, ali to nikako ne bi trebalo da obeshrabruje ljude koji se ovim poslom danas bave. Namenska industrija svake zemlje je zlatni rudnik, koji donosi zaradu, zavisno od sposobnosti da se njom uspešno rukovodi i roba prodaje kupcima”, navodi Gojković.

Sagovornik “Novosti” kaže da je Jugoslavija preko Jugoimporta SDPR najveću zaradu ostvarivala od velikih infrastrukturnih investicija u svetu. Među reference ove kompanije tada sedamdesetih i osamdesetih godina ubrajane su luke, vojni objekti, bolnice, skloništa i bunkerska utvrđenja. Milione dolara doneo je projekat aviona “galeb”. Ovaj posao je kulminirao izvozom između 150 i 200 aviona u Libiju. Nije reč samo o avionima, jer je pukovnik Muamer Gadafi platio kompletan transfer znanja, obuke, delova, održavanja i svega ostalog što podrazumeva korišćenje aviona.

Namenska industrija i oružane snage jedne zemlje ne bi trebalo da imaju nikakvih dodirnih tačaka. Isti model trebalo bi dosledno primeniti i u Srbiji. Ovaj stav, prema rečima nekadašnjeg direktora “Jugoimporta” Nenada Gojkovića, jedini je recept za uspešno poslovanje ove privredne grane. “Namenska industrija donosi veliki novac državnom budžetu, dok je vojska njegov potrošač. To su dva suprotstavljena cilja. Da bi vojne fabrike uspešno poslovale, neophodno je da rade bez pritiska oružanih snaga. U prodaji bi trebalo aktivno da učestvuju i vojna izaslanstva u svetu, koja bi imala i ulogu trgovinskih agenata domaćeg naoružanja i opreme. Opšti uslov, takođe, jeste i da se ova unosna grana privrede drži dalje od politike i interesa pojedinih stranaka”, navodi Gojković.
“Galeb 4 konstruisan je kao vrhunski avion, za koji je ozbiljno bila zainteresovana američka vojska. Prema okvirnim planovima, taj, naš G-4 trebalo je da bude prvi avion koji bi se našao u čak tri komponente oružanih snaga SAD. Kada su njihovi stručnjaci pogledali dokumentaciju i performanse ove letelice, rekli su da je reč o avionu “prve polovine 21. veka”.

Tenk M-84A jedan je od najuspešnijih vojnih sistema ikada konstruisanih i napravljenih na svetu...

“Ugovorena je prodaja više od 150 komada za Kuvajt. Ovaj tenk imao je niz prednosti u odnosu na svetske pandane - za četvrtinu nižu siluetu, brzinu od čak 70 kilometara na čas, automatizovano upravljanje, tročlanu posadu, preciznost nišana... U jugoslovenski tenk ugrađen je motor sposoban da radi na gotovo sve vrste goriva - dizel, sirovu naftu, benzin, kerozin, gas... Amerikanci to nikada nisu priznali, ali tokom Zalivskog rata samo je M84 ušao u Kuvajt. Razlog je bio u pustinjskom vetru “gibliju”, koji je zbog peska i prašine ozbiljno paralisao ratnu tehniku. Našem tenku to nije bio problem”, objašnjava Gojković.

Lanser raketa “orkan”, kada je konstruisan, takođe je bio svojevrsno tehnološko čudo. Tukao je gotovo nepogrešivo na daljinama od 70 kilometara, a odstupanja od cilja bila su svega pet do deset metara. Ključna je bila prva ispaljena raketa, koja je bila konstruisana tako da u letu prikuplja podatke - temperaturu vazduha, gustinu, temperaturu i sve ostale parametre koje utiču na preciznost. Ove informacije direktno su upućivane komandnom centru, koji bi na osnovu njih korigovao lansiranje ostalih raketa.

Gojković podseća da postoje i informacije da su se u Pustinjskoj oluji Amerikanci opredelili za napade avijacijom, umesto kopnenim snagama, baš zbog straha od “orkana” Sadamove vojske. Ovaj sistem razvila je Jugoslavija sa partnerima iz Iraka, ali bez obzira na to Amerikanci su bili živo zainteresovani da ga kupe. To, međutim, nije bilo moguće.

Ništa lošije nije prolazilo ni lako naoružanje. Posle filma “Lovac na jelene” u kome je Robert de Niro nosio “Zastavin” karabin, u SAD je zavladala prava pomama za našim naoružanjem. Zbog zakonskih procedura, u SAD se javio deficit “Zastavinih” pušaka, pa je tamoššnja distribucija formirala liste čekanja. Isti imidž dobio je i pištolj CZ-99, koji se pročuo po Evropi pre nego što je počela serijska proizvodnja. Čak i slavna bereta, proizvođač sa neporedivo većim renomeom, nudila je da bude kooperant u projektu “devetke”.
« Poslednja izmena: 21. Mar 2017, 07:42:11 od Gale10 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol
Poruke 12054
Zastava
sutrasnji blic

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

c892479b0dfd93e96e5691a04bf2a02f.jpeg
(473.14 KB, 1500x2000)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
jest bilo bi to tako..samo da super vojnika cine uniforma i dzidze bidze -super vojnikom...

eno ti onih dzihadista po afganistanu i iraku...u haljinama ...
ali sine moj on ratuje od 7 godine
on je ko zivotinja...

nem dzidze bidze i obuke
koja te moze spremiti za takve....
samo kad i ti posanes zivotinja onda mozes nesto da mu uradis...
a zivotinja neces postati na poligonu i u kasarni..nego na terenu...

jedan americki vojni specijalac u prosjeku za 4 godine
provede vise na terenu sati nego srpski specijalac za citav radni vijek....
« Poslednja izmena: 21. Mar 2017, 23:04:36 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
Ne daj se Olivere!
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
ma oke je to...
smao kazem...da treba malo vise angazmana...

poljaci su preko natoa podigli spremnost u armiji...
ovamo ih ima kod doboja..oko 1300 ..
sve i jedan je u pola sveta nogom stao....iskustvo prsti iz njih...

a ovdje na nasim prostorima..zapadnog balkana.......makedonci su svoje renta-trupe digli na dosta visi nivo
nego je bio pocetkom 2000tih...
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


ArijA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4195
 22. mart 2017. | 02:10 → 13:39 | Izvor: Tanjug

Vojnotehnička saradnja zajednički interes Srbije i Rusije


BEOGRAD - Predstojeća poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Moskvi i njegov sastanak sa predsednikom Vladimirom Putinom biće prilika da se razmotre teme od zajedničkih interesa, posebno ekonomska i vojno tehnička saradnja, zaključak je današnjeg razgovora predsednika Vlade Srbije sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom.
Kako je saopšteno iz Vlade Srbije premijer Vučić i ambasador Čepurin su razgovarali o sveukupnim srpsko-ruskim odnosima, te zaključili da se oni dobro razvijaju u obostranom interesu.

Tanjug (Dragan Kujundžić)Tanjug (Dragan Kujundžić)

Premijer Vučić i ambasador Čepurin su konstatovali da se prijateljski odnosi dveju zemalja odražavaju kroz unapređenje privredne i naučne saradnje, a na temelju potreba ekonomskog napretka Srbije i Rusije.

Kao najperspektivnije oblasti saradnje istaknute su industrijska kooperacija, poljoprivreda, medicina i farmaceutska industrija, kao i brzorazvijajuće informacione tehnologije.

http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/vojnotehnicka-saradnja-zajednicki-interes-srbije-i-rusije_810048.html

IP sačuvana
social share
Ogranicenja su iluziona ideoloska prepreka ljudskog uma.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol
Poruke 12054
Zastava
Ako je tacno ovo sto pise Blic,Zastava je skarabudzila novu pusku sa izmenjivim cevima i koristi i kalibar 7,62 i 6,5.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
bio je dokumentarac na diskaveri kanalu davno...

i uporedjivali su recimo vojnika iz vreme mekdonskog i danas...

sto kazu ovi piloti dog fajt nula...

a jos ovaj danasnji vojnik masina za prezivljavanje...

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 111 112 114 115 ... 398
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Apr 2024, 05:32:24
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.175 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.