IN < - Vesti iz sveta fototehnike i fotografije - Cam.rs - >LO
(1/4) > >> :: Odgovori!
Autor: Mosquito Slayer :
Drage moje i dragi moji (i dragi bipolarni ljudovi) u ovoj temi ćete svakodnevno biti izveštavani na srpskom jeziku o vestima iz sveta fototehnike i fotografije. Tačnije, postovaće se članci sa sajta Cam.rs. A k vragu, šta je sada Cam.rs?

Cam.rs je internet magazin o fototehnici i fotografiji osnovan početkom 2011. sa ciljem da se zaljubljenicima u ovu oblast pruže kvalitetne i pravovremene informacije na srpskom jeziku, kao i da se kroz zajednici okupljenoj oko sajta omoguće posebne pogodnosti prilikom nabavke opreme.


Zašto bi trebalo da pratim Cam.rs i ovu temu?

1. Ako ste zaljubljenik u fotografiju i interesuju Vas novosti iz tog sveta onda je ovo pravo mesto za Vas jer se svakodnevno na srpskom jeziku objavljuju vesti o aparatima, objektivima, kamerama, foto-opremi (rasveta, mem.kartice...) itd. Objavljuju se one vesti koje prethodno nisu prikazane ni na jednom srpskom sajtu.

2. Pored Vesti tu su Testovi. Možda će Vam baš oni izlečiti glavobolje i pomoći pri kupovini određene foto-opreme tako što ćete videti kako ona u stvarnosti funkcioniše, koje su njene karakteristike i kakva je u odnosu na slične proizvode.

3. Ako ste posetilac sajta Cam.rs možete putem Akcija ostvariti raznorazne popuste na pojedine proizvode. Posetioci sajta imaju stalan popust u firmi BMFocus na bilo koji proizvod.

4. (Tokom vremena ćemo dodavati nove sadržaje)


Vesti
Poslednjih pet vesti (stalan update):
1. Sony NEX FS-100 video kamera sa E-mountom
2. Canon EOS 1100D u boji
3. Fullframe Sony A9x premijera za pola godine? Hm…
4. Pentax predstavio Optio RS1500
5. Lexar Media isporučuje SDXC kartice od 64GB i 128GB

Akcije

Akcije ćemo podeliti na Stalne i Privremene. Privremene će važiti za pojedine artikle i trajaće određeni vremenski period.

Stalna: Ako prilikom kupovine u BMFocus naglasite da ste posetilac Cam.rs, imate pravo na 5% popusta na svu robu iz njihovog uvoza.

Privremene:
Knjiga: Digitalna fotografija – Priručnik koji nedostaje
Fotoaparat: Panasonic Lumix DMC-TZ8 - Akcija traje dok traju zalihe


Testovi

Truel kompaktnih aparata: Canon SX210 IS vs Lumix DMC-ZS7 (TZ10) vs Sony DSC-HX5Prvi post teme će biti po potrebi ažuriran radi dodavanja informacija o novim opcijama sajta kao i ažuriranja akcija.
Autor: Mosquito Slayer :
Truel kompaktnih aparata: Canon vs Lumix vs SonyAko ste ikada na put nosili sa sobom DSLR fotoaparat onda vam je poznato koliko mesta je zauzimao u prtljagu. Mnogima, pa čak i profesionalcima, svakodnevno korišćenje digitalnih refleksnih aparata predstavlja više problem nego uživanje ne samo zbog dimenzija, pratećih objektiva već i zbog količine vremena potrebne da bi se napravila fotografija. Najveća prednost DSLR-ova je kvalitet ali kad uzmemo u obzir da ste umesto jedne visoko kvalitetne fotografije mogli da napravite pet solidnih onda se stvari drugačije gledaju. Ipak ste na odmoru i umesto vas o tome treba da razmišlja čip vašeg fotoaparata.

Da bi korisnicima učinili život malo lakšim, proizvođači su još pre nekoliko godina redizajnirali postojeće kompaktne aparate tako da ispunjavaju većinu zahteva prosečnog potrosača-putnika. Glavna stavka redizajna bio je objektiv koji je dobio veliki optički zum 10x od najšireg do najužeg kraja objektiva. Zatim, izdržljivost baterije, mogućnost snimanja HD video zapisa, lakoća korišćenja ostalih funkcija i neke od naprednijih stavki kao sto je recimo GPS funkcija kojom ćete moci da precizno pronađete lokaciju svake slike pod uslovom da ste imali GPS signal za vreme fotografisanja iste.
Panasonic, Canon i Sony
U našim rukama našla su se tri kompaktna digitalca: Canon SX210 IS, Panasonic Lumix DMC-ZS7 (TZ10 za Evropu) i Sony Cyber-shot DSC-HX5.PakovanjeUz svaki aparat stižu uobičajeni dodaci: baterija, punjač, USB kabl, komponentni kabl, kaiš, disk sa drajverima i softverom.Dizajn i ergonomija
U pitanju je već proveren izgled koji je nasleđen od njihovih prethodnika. Od tri aparata koja smo dobili na test, za nijansu se ističe Canon SX210. Aparat lepo leži u ruci zbog blagog bočnog udubljenja. Komande su logične i na dohvat ruke. Međutim, Canon ima i jednu manu u dizajnu a to je da se prilikom svakog uključivanja podiže blic i to baš na mestu gde bi vam se našao kažiprst leve ruke. Sa strane se nalazi poklopac ispod koga su priključci za HDMI i USB povezivanje. Sa donje strane se nalazi poklopac koji dele baterija i kartica a na sredini je i navoj za stativ. Blic, stereo mikrofon, prekidač, zoom džojstik i okidač nalaze se sa gornje strane. Pozadi je smešten LCD ekran dijagonale 3″ u 16:9 formatu. Pored ekrana tu su i točkić sa modovima (AUTO,P, A, S, M,custom, MS1, MS2, SC,clipboard), dugme za snimanje videa, dugme za pregled fotografija, rotirajući točkić za listanje fotografija kao i dugmići za meni i ekran.
Za Sony vam neće trebati obe ruke prilikom fotografisanja zbog odlično dizajniranog držača sa desne strane. Blic je fiksan. Sa donje strane se nalazi multifunkcionalni konektor koji može da služi za povezivanje aparata na USB port, kao i komponentni video kabl. Poseban adapter, koji dobijate uz aparat, pretvara ovaj priključak u HDMI izlaz. Navoj za stativ je takođe sa donje strane s tim da je pomeren skroz levo što u pojedinim situacijama može biti nezgodno. Pored toga tu je i poklopac za karticu i bateriju. Sa zadnje strane nalazi se LCD ekran od 3″ u 4:3 formatu. Pored toga tu su i dugme za snimanje video zapisa, za pregled slika, meni i dugme za brisanje slika kao i multifunkcionalni džojstik.
Panasonic sa donje strane ima samo poklopac za bateriju i navoj za stativ. Na gornjoj se nalaze stereo mikrofon, točkić sa modovima za slikanje, kontrola zuma, okidač i prekidač za ukljičivanje. Sa strane se nalaze konektori za USB (potreban je poseban kabl koji dolazi uz aparat) i HDMI priključak. Pozadi je LCD ekran dijagonale 3″ u 4:3 formatu, prekidač za selekciju gledanja ili slikanja fotografija, dugme za snimanje, ekspoziciju, muktifunkcionalni džojstik koji se sastoji od 4 dugmeta, dugme za displej i brzi meni.Ostatak testa (Specifikacije, Test 1: Dan, Test 2: Noć, Test 3: Detalji, kontrast i osetljivost, Test 4: Video, Zaključak...): Canon vs Lumix vs Sony
Autor: Mosquito Slayer :
Akcija: Fotoaparat Panasonic Lumix DMC-TZ8


Ako želite da kupite solidan prosumer kao što je Panasonic Lumix DMC-TZ8 onda je ovo idealna prilika za Vas. Ukoliko odete u firmu BMFocus i kažete da ste posetilac sajta Cam.rs i da ste videli ovu akciju, dobićete popust na pri kupovini Lumix DMC-TZ8 i uštedećete više od 20€.

Akcija traje dok traju zalihe.

Cena bez popusta: 229€

Cena sa popustom: 205€

Razlika u cenama (24€) približna je vrednosti jedne memorijske kartice kapaciteta od 8GB-a.

Pogledajte karakteristike ovog aparata:
Autor: Mosquito Slayer :
Nikon D3s nakon pada sa motora nastavlja da (o)kida

Tokom snimanja u Maleziji, tačnije trke Le Tour Langkawi (biciklistička trka),  fotoreporteru Shahrizan Jeffri Azizu ispao je Nikon D3s sa objektivom 300mm f/2.8 dok se vozio na motoru. Verovatno bi deo po deo mene postepeno izumirao dok mi se D3s kotrlja niz put, al za razliku od mene ovaj čovek je bio sasvim pribran. Stao je, pokupio aparat i par rasutih delova i uzeo selotejp da zalepi poklopac za bateriju. I koje su posledice kotrljanja D3s niz put? Razvaljen poklopac za bateriju, par ogrebotina i odumiranje burst moda na aparatu. Nakon lepljenja aparat je normalno radio i reporter je mogao da nastavi da škljoca.

Al to nije sve. Nešto kasnije tokom trke D3s je bio izložen neprekidnom četvoročasovnom pljusku. Ni to nije omelo ovog Čaka Norisa među dSLRovima da radi bez problema. Poslušajte celu priču na video snimku ispod ovog teksta.

Dakle, ako Vam se tokom šetnje ljubimac otrgne i otkotrlja negde, pitajte prolaznike u kom je pravcu otišao kako biste ga malo oblepili i nastavili sa šetnjom.


Autor: Mosquito Slayer :
Napravi sam svoj photobox – mini studio

Ukoliko želite da se bavite stok fotografijom ili prosto želite da fotografišete predmete izolovane na pozadini bilo koje boje onda će Vam ovaj tutorijal pomoći. Prvo pročitajte i pogledajte sve korake kako biste bolje razumeli pa tek onda krenite sa radom. Sve što Vam treba da bi ste napravili svoj photobox jeste:

- kartonska kutija

- dva hamer papira

- selotejp

- skalpel/nož


Prvi korak: Priprema materijala

Nabavite kutiju onih dimenzija kojih bi ste želeli da Vam bude photobox. Minimalne dimenzije bi trebalo biti 30x30x30 a sve iznad toga je poželjno (sve ispod toga cenim da ne bi bilo funkcionalno). Kada ste nabavi kutiju, kupite jedan beli hamer papir (za stranice i “plafon”) i još jedan hamer za pozadinu (koja god Vam je boja potrebna, u mom slučaju bela) kao i selotejp.

.
.
.


Ceo tutorijal pogledajte ovde.
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana