Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Вести из области религије,философије,социологије, ети  (Pročitano 151976 puta)
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9


Након Да Винчијевог, откривен Платонов кодМАНЧЕСТЕР - Универзитет у Манчестеру објавио је недавно да је његов историчар уметности проф. др Џеј Кенеди открио тајни код у делима класичног грчког философа Платона (428. или 427. пр. Христа – 348. или 347. пр. Христа), који је према обичајима онога времена био и математичар.


Са својим учитељем Сократом и учеником Аристотелом он је утемељитељ западњачког начина мишљења и система у науци.

Платон је познат и као писац тзв. Сократових дијалога. Његова философија је позната по 36 дијалога и 13 писама које му приписује традиција.

Философске теме излагао је у облику разговора у често препознатљиве групе ликова о некој теми, стављајући у уста свог учитеља Сократа кључне изводе, а неретко и отклоне од уобичајенога начина мишљења.

Проучавајући те дијалоге на старогрчком језику, Кенеди је испробао неке традиционалне тезе - према којима је Платон, као вешт математичар и реторичар, у своје текстове под одређеним кључем убацио прикривени текст.

У часопису за стару филозофију и природне науке "Апеирон", након пет година студирања Платонових радова, Кенеди доказује како је на питагорејски начин Платон у текстове заиста сакрио тврдње које би, изречене јавно у његово вријеме, могле бити врло опасне.

Његов учитељ Сократ управо је због неспутаних иступања био осуђен на смрт.

Античка стихометрија прави је сеф за скривање допунскога садржаја за упућене. То је врло чест начин скривања и откривања тајног садржаја од антике све до Дантеа.

У свом раду Џеј Кенеди показује на који се математички начин у тим текстовима могу открити скривени слојеви.

Кључеви претворени у математички алгоритам омогућили су да компјутери из изворних старогрчких текстова врло једноставно извуку Платонове, у његово вријеме, врло шкакљиве ставове.У саопштењу Универзитета у Мачестеру цитирани су неки од Платонових тајних ставова, који су били прикривени:

- Буди љубазан, јер са сваким с ким се сусрећеш водиш тешку битку.

- Ако се од жена тражи да раде исте послове као мушкарци, морамо их подучити.

- Незнање је корен свих зала.

- Само су мртви доживели крај рата.

- Цена којом добри људи плаћају незаинтересованост за јавне послове јесте та да зли преузимају власт.

- Мудраци говоре, јер имају шта рећи; будале говоре, јер нешто морају рећи.....


Др Џеј Кенеди хвали Платона као кључног мудраца који је ратничку културу успио да преобрази у културу мудрости и знања.

За западну цивилизацију и његово време он је значајан као Исак Њутн или Алберт Ајнштајн. Да није њега, не бисмо као генија славили ни Виљема Шекспира - сматра Кенеди.Извор: преузето са сајта frontal.rs
IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16341
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.99
mob
Nokia 
КАД ЖЕНЕ ПРОПОВЕДАЈУ

            Словачка евангеличка црква а. в. у Србији има шест парохијских свештеница, а прва жена у божјој служби рукоположена је 1970. године у Новом Саду

Жена у мантији? За неке је можда непознаница, али за друге нешто уобичајено будући да у Србији, у Словачкој евангеличкој цркви аугзбуршке вероисповести, жене више од 30 година обављају свештеничку службу.

Највиши орган Словачке евангеличке цркве а. в., Синод, 1970. године донео је одлуку да жене могу постати свештеници, а исте године у Новом Саду рукоположена је и прва свештеница, Зузана Скљукова. Она се, међутим, убрзо удала за свештеника и отишла да живи у Словачку. Шест година касније, евангелисти у Србији су добили још једну свештеницу – Веру Батори, која је данас парохијски свештеник у Лалићу код Оџака и чију паству чини око 800 душа.

– Рођена сам у Словачкој, а Евангелички теолошки факултет завршила сам у Братислави, као и сви други евангелички свештеници овде у Србији. У нашој цркви жене и мушкарци свештеници су потпуно изједначени, дакле, ја обављам све што и свештеник. Недељом држим богослужења и проповеди, средом јутарње молитве, обављам венчања, крштења, сахране, исповести, а четвртком, обично зими имамо и библијске часове – каже Батори.

Ипак, у почетку није било тако и свештенице су постепено изједначаване са мушкарцима у божјој служби. Када је средином прошлог век у Словачкој допуштено да и жена обуче мантију, оне су само могле бити, на пример, вероучитељице. Данас, у евангеличкој цркви у Лалићу улога жена је веома велика. Наша саговорница објашњава да оне одржавају олтар, чисте цркву, украшавају је цвећем, а организоване су и у „Олтарни кружок жена”, који постоји још од 1931. године и бави се хуманитарним радом.

– Ја сам 1982. године именована за координатора тог удружења, а до сада смо организовале бројне хуманитарне акције, бавиле се ручним радом, држале часове при цркви док веронаука није била у школама. Данас постоји и Екуменска хуманитарна организација (ЕХО), која наставља овај добротворни рад. Такође, сваког првог петка у марту од 1973. године организујемо Светски молитвени дан жена када се широм света, па и овде, окупљају жене из различитих цркава и састављају заједнички програм који се чита у цркви, на различитим језицима. Мушкарци су мало мање активни у цркви, они су више окренути послу – каже Батори.

Словачка евангеличка црква а. в. данас има шест парохијских свештеница и две које су капеланке, односно помоћне свештенице. Оне су чланови и управних црквених органа: Баторијева је у два мандата била записничар у Синоду, а свештенице учествују у раду и воде и црквене одборе. Најмлађа „по стажу”, Јасмина Котасов, рукоположена је 22. априла 2007. године и данас је парохијска свештеница у Бачкој Паланци, где живи око 300 верника евангелиста. Она је и вероучитељица у гимназији у Бачком Петровцу и основној школи у том месту.

–  У петнаестој години почела сам да се интересујем за свештенички позив, тачније да чешће одлазим у цркву, озбиљније читам Библију. После факултета, три месеца сам провела у САД у мисионарском раду, затим сам била помоћни свештеник, а пре годину дана добила сам и своју парохију. Обавеза у цркви обично има мање преко недеље, будући да тада нема богослужења, осим када је пост. У цркви организујемо библијске часове за младе, а имамо и наш хор. Веронаука ми пружа посебно задовољство јер ми даје могућност да будем креативна – прича Котасова.

И Баторијева и Котасова кажу да још има оних којима је необично кад виде жену у свештеничкој одори, али да нису имале непријатних искустава. Такође, обе додају да имају добру сарадњу с другим црквама. Вера Батори објашњава да Римокатоличка црква у Оџацима уступа на сваке три недеље своју цркву евангелистима за њихова богослужења, будући да они у Оџацима немају своју цркву, па тако она на сваке три недеље одлази тамо. Јасмина Котасов, такође, додаје да са свештеницима из других цркава има добре односе.

– Недавно сам била позвана на храмовну славу у православну цркву, а после тога и на вечеру. У одличним сам односима и са католичким свештеником у Бачкој Паланци, као и са православнима – каже Котасова.

Жене су рукополагане и у православној цркви у 11. веку и могле су да ступе у ђаконску службу. Служба жена ђакона или ђакониса, није била формално литургијска, оне су више имале улогу духовника, душебрижника за жене, објашњава јереј Вукашин Милићевић који је превео са грчког књигу о женама ђаконима ауторке Киријаки Каридојанис-Фицџералд.

– Било их је много међу свештенством, а до 5. века рукополагане су и у Западној цркви, али су се у њој много брже изгубиле него на Истоку. Касније су за ђаконисе готово искључиво рукополагане монахиње, често игуманије манастира. Интересантно је да су крајем 19. и почетком 20. века свети Филарет Московски и свети Нектарије Егински рукоположили неколико ђакониса. Треба истаћи да никада није забрањено рукополагати жене ђаконе, као и да су закључци неких недавних конференција на којима су учествовали представници свих православних цркава да нема разлога да та служба не постоји у Цркви – каже отац Вукашин.

С друге стране Конгрегација за доктрину вере на захтев Ватикана недавно је израдила нова правила у којима се између осталог наводи да ће покушај рукоположења жена за свештенице бити сматрано „озбиљним прекршајем, и то оним против вере“.

Јелена Чалија

објављено: 18/07/2010

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Kad-zene-propovedaju.sr.html
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37913
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Svetinja na ponos srpskog roda

Uz prisustvo mnoštva vjernika, baš kako i dolikuje velikim svetkovinama u našem narodu, Njegovo preosveštenstvo vladika banjolučki Jefrem osveštao je u subotu, u Mrčevcima, kod Laktaša, temelje budućeg hrama Cara Konstantina i carice Jelene.

Ovo lijevčansko selo, s više od 300 domaćinstava, do sada nije imalo svoju bogomolju, tako da su mještani s oduševljenjem dočekali vijest o izgradnji crkve u kojoj će uskoro moći da krste djecu, vjenčavaju mladence i dolaze u kuću Gospodnju na molitvu.

Kumovi temelja buduće svetinje su najistaknutiji sinovi ovog kraja, premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović, i banjolučki biznismen, vlasnik kompanije "Tamaris", hadži Milorad Janjetović.

Početak svečanosti osveštanja najavili su padobrnci aerokluba "Sveti Ilija" iz Banje Luke, koji su na novo crkvište donijeli srpske zastave, uz gromoglasan aplauz okupljenih vjernika.

mrcevci2- Ovaj kraj će od sada biti prepoznatljiv i po ovoj crkvi, koja će svjedočiti koji narod i koja vjera živi na ovom prostoru. Srpska pravoslavna crkva je vjekovima prolazila kroz različite neprilike i teškoće, ali je uvijek opstajala i izlazila iz nevolja ojačana milošću Božjom i vjerom svog naroda - naglasio je vladika Jefrem.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u Republici Srpskoj gradi mnogo hramova i zahvalio svima koji su pomogli i pomažu njihovu izgradnju, a posebno institucijama RS i mnogobrojnim donatorima, koji na ovaj način svojoj djeci ostavljaju veliko blago u nasljeđe.Vladika Jefrem je dodao da su hramovi naši najveći spomenici i da gradnjom svetinja gradimo sebe kao ljude.

- Neka budu srećni i blagosloveni kumovi ove crkve. Narodi koji u najtežim i najstrašnijim vremenima znaju da očuvaju i sačuvaju svoju vjeru, pismo i kulturu, prepoznatljivi su u svijetu, a jedan od tih naroda je i srpski - rekao je vladika Jefrem, i srdačno zahvalio svima koji su pomogli da i ovo selo dobije svoju bogomolju, a posebnu zahvalnost izrazio je darodavcu zemljišta na kojoj niče novi hram, Savi Dejanoviću.

mrcevci3Naglasivši da je odluka o izgradnji svetinje u Mrčevcima donesena prije četiri mjeseca, premijer RS, Milorad Dodik, izrazio je uvjerenje da će ovaj hram biti izgrađen na vrijeme i da će se u njemu okupljati dosta vjernika ovog kraja.

Mještani Mrčevaca i susjednih sela poručili su da su ovaj dan dugo čekali i molili se za njega, jer selo bez crkve je kao kuća bez domaćina.

- Ovo je za nas veliki i nezaboravan dan. Svevišnji nam se smilovao da nam podari ovako lijepo vrijeme kada se ostvaruje dugo sanjani san svih stanovnika ovog sela. Kaže se da treba željeti iskreno vjerujući u Svevišnjeg i želja će se ostvariti, i evo, danas se to pokazalo kao tačno. Uvjeren sam da danas nema nijednog čovjeka koji je rođen u Mrčevcima i okolini, a koji nije sretan i ponosan što će ubuduće boljosluženje moći obavljati u svom selu. Od srca hvala onima koji su uvidjeli potrebu za ovim objektom i koji su stali uz nas - rekao je mještanin starina Anđelko Dodik, koji se angažovao dočekujući goste koji su pristizali da prisustvom uveličaju ovu svečanost.

Osveštanju temelja hrama u Mrčevcima prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske, Rajko Kuzmanović, direktor Sekretarijata za vjere u Vladi RS, Jovo Turanjanin, ministri u Vladi RS, poslanici Narodne skzupštine RS, načelnici susjednih opština, te mnogo sveštenika, privrednika i javnih ličnosti iz Banje Luke, Laktaša i drugih krajeva.

Domaćini su vladici banjolučkom Jefremu i sveštenstvu zahvalili na prvom bogosluženju u Maglajanima i dali im prikladne poklone.

I kako je kod srpskog naroda običaj, po završenom osveštenju i bogosluženja počelo je narodno veselje, dostojanstveno i svečano.


IZVOR: www.fokus.ba
« Poslednja izmena: 21. Nov 2010, 12:08:55 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37913
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Počeo Božićni post


28. novembar 2010. 03:36

Za pravoslavne vernike danas počinje Božićni post koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom, koje se proslavlja 7. januara.

Priprema za Božić je potpuna ako vernik na kraju šestonedeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.

Post je temelj hrišćanskog puta i prva neophodnost na putu spasenja, pa Crkva post smatra za veoma važnu i značajnu ustanovu za duhovni život svojih vernika, ali i veoma moćno sredstvo za postizanje punog spasenja.

Prema tumačenju vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, "očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja".

Post se zasniva na primeru samog Isusa Hrista, koji je na hlebu i vodi postio 40 dana pre nego što se suočio sa satanom.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi.

Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (4. decembra), Svetog Nikole (19. decembra) i Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januara), čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa povrćem spremljenim samo na vodi.

Crkva je četiri puta godišnje odredila višednevne postove - Vaskršnji ili Časni, uoči Vaskrsenja Hristovog, koji traje sedam nedelja, Božićni, u trajanju od šest nedelja, Petrovski, pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu (12. jula), u trajanju od mesec dana i Gospojinski, od dve nedelje, uoči Uspenija Presvete Bogorodice (28. avgusta).

Jednodnevni postovi su na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja (11. septembra), Vozdviženje Časnog krsta - Krstovdan (27. septembra), Krstovdan (18. januara) uoči Bogojavljenja, kao i svake srede i petka, osim tzv. trapavih sedmica, kad je razrešenje od posta.


http://www.mondo.rs/s190353/Hronika_i_Drustvo/Poceo_Bozicni_post.html
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37913
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Sutra počinje Vaskršnji postSremska Mitrovica – Za pravoslavne vernike sutra počinje višenedeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrs, koji se ove godine proslavlja 24. aprila.

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vjernici slave uvek u nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice.

Prvi dan pravoslavnog Časnog posta je Čisti ponedjeljak, koji dolazi posle Bele nedelje, završnog dana Mesopusne nedelje, koja je vrhunac slavlja pred post u koji treba ući dostojanstveno i sa što manje grehova.

Prva nedelja posta zove se Čista, a poslednja je Nedelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smenjuju – Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedjelja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Oni koji odluče da ispoštuju pravila posta, dužni su da jedu posnu hranu, bez mesa i belog mrsa, te da te dane provedu u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za pričest koja je kruna tog odricanja.

Kanonom Srpske pravoslavne crkve najstroži post predviđen je prve i poslednje nedelje Časnog posta, kada se jela pripremaju samo na vodi.

Post u hrišćanstvu ne predstavlja samo odricanje od masne ili mrsne hrane, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju – uzdržavanje od rđavih misli, riječi i dela, pojačanoj molitvi, pokazivanju milosrđa i činjenju dobrih dela.

Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obeležavanje i proslavu praznika.


http://www.ozon.rs/?p=5163
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37913
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
PATRIЈARH IRINEЈ 9. ЈANUARA U BANJALUCI

Patrijarh srpski Gospodin Irinej, na praznik Svetog Prvomučenika i arhiđakona Stefana 9. januara 2012. godine, posjetitiće Eparhiju banjalučku i tom prilikom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci.Vjernom srpskom narodu patrijarhova posjeta donosi izobilje duhovnih blagoslova, a naročito u danima kada Republika Srpska proslavlja svoju krsnu slavu i 20 godina postojanja, navodi se na sajtu Hrama Hrista Spastelja Eparhije banjalučke.

изор РТРС


 =D>

Нема без патријарха Срба ван Србије!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37913
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 15.0
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Umro osnivač Crkve ujedinjenja


Seul -- Sun Mjung Mun, osnivač i poglavar Crkve ujedinjenja koja ima milione sledbenika u svetu,umro je u bolnici u okviru crkve u Gapjeongu, blizu Seula, u 92. godini.

Sun je umro od komplikacija izazvanih upalom pluća, saopštili su danas predstavnici crkve.

Sun, koji je zbog komplikacija smešten u bolnicu pre više od dve nedelje, umro je noćas nešto pre dva časa po lokalnom vremenu.

On je bio na aparatima od petka pošto mu je otkazalo više organa. Crkva je saopštila da će njegovo telo biti izloženo 13 dana pre sahrane koja će biti obavljena 15. septembra. Predstavnik crkve je naveo da još nije odlučeno da li će javnost moći da vidi njegovo telo, naveo je AFP.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37913
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 15.0
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Kućni pritvor zbog uvrede episkopa

Beograd -- Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu osuđenom za uvredu episkopa Irineja određena mera od 100 dana kućnog pritvora uz elektronski nadzor.Ova mera je izrečena u zamenu za služenje kazne zatvora od 100 dana, navodi se u rešenju Prvog osnovnog suda iz Beograda.

"Ukoliko osuđeni samovoljno napusti prostorije, i to jednom u trajanju od 12 sati, odnosno dva puta u trajanju od po šest sati, sud će odrediti da ostatak kazne izdržava u zatvoru", navodi se u rešenju.

Petakovu je 2008. godine prvo bila izrecena novčana kazna od 100.000 dinara, koja je potom 2011. godine zamenjena zatvorskom u trajanju od 100 dana, nakon čega je 2012. osuđeni zatražio da se zatvorska kazna zameni kućnim pritvorom.

Petakov je osuđen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja (Mirka Bulovića), koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava određene ekstremištičke grupacije u Srbiji.

Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse".

Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova.

NVO su ukazale i da je sud odbio da izvede bilo koji predloženi dokaz i da je odbio da sasluša oštećenog Irineja.

Irinej je u građanskoj parnici takođe tužio Petakova i tražio odštetu od milion dinara, ali sud je to odbio.

Ta televizijska emisija bila je snimana povodom upada pripadnika u međuvremenu zabranjene neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Tribinu je organizovala Antifašistička akcija Novog Sada, a neonacisti su tada fizički napali Zorana Petakova.


Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows 7
Browser
MSIE9.0
mob
Apple 
"Nevinost Muslimana"

 Film zbog koga muslimani pizde i ubijaju i protestuju ,toliko je glup da je smesan .


IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37913
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 16.0
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Božićni post: Počelo vreme praštanja

Pravoslavni vernici širom sveta, koji vreme računaju po julijanskom kalendaru, danas su započeli šestonedeljni post kojim se pripremaju za praznik rođenja Hristovog.Trudnice i dojilje, hronični bolesnici, deca do 14 godina i starije osobe slabog zdravstvenog stanja po savetima lekara, ne bi trebalo da rigorozno poste. Tim vernicima i sveštenici u određenom periodu odobravaju razrešenje na ulju i ribi, ili im skraćuju post na dva-tri dana. Tokom posta bitno je da se pije dovoljno vode, soka ili čaja zbog efikasnijeg izlučivanja toksina iz organizma.

U toku posta, vernici se suzdržavaju od “mrsne hrane”, to jest svih namirnica životinjskog porekla, izuzev morskih i rečnih plodova.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, koji se poste jelima spremljenim na vodi. Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (4. decembra), Svetog Nikole (19. decembra) i Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januara), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, povrćem spremljenim samo na vodi.

Ipak, to je samo jedan deo iskušenja kom se podvrgavaju, budući da post, pored telesne ima i svoju duhovnu komponentu – svi koji se pripremaju za Božić trebalo bi da se suzdrže od ružnih misli i loših dela, a posvete molitvi, pokajanju i dobročinstvu.

“Ne ograničavaj, međutim vrlinu posta samo na ishranu. Istinski post nije samo odricanje od različite hrane, nego odricanje od strasti i grehova: Da nikom ne učiniš nepravdu. Da oprostiš bližnjem svom za uvredu koju ti je naneo, za zlo što ti je učinio, za dug što ti je dužan. Inače, ne jedeš meso, ali jedeš samoga brata svoga. Ne piješ piće, ali unižavaš drugog čoveka”, piše Vasilije Veliki o postu.

Na taj način, kao i u mnogim drugim tradicijama, pravoslavni uzdižu dušu iznad tela zarad proslavljanja Boga.

Kruna posta je Sveto pričešće, odnosno uzimanje “tela i krvi Hristove” u toku Liturgije.

U hrišćanstvu, post je jedan od načina ugledanja na Hrista, koji je na hlebu i vodi postio 40 dana pre nego što se suočio sa satanom.

“Gospod Isus Hristos, dakle, posle četrdesetodnevnog posta počeo je svoje delo na zemlji. Prvo je utvrdio i naoružao telo, koje je primio nas radi, postom, a zatim dopustio kušanja od strane đavola. Slično i mi, postom da se pripremimo i uvežbamo u našoj borbi protiv duhovnih neprijatelja”, kaže Vasilije Veliki.

Kanonom pravoslavne crkve predviđena su četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja. Petrovski i Gospojinski post vernici poštuju pred Petrovdan i Veliku Gospojinu.

Prema kanonu Srpske pravoslavne crkve, u vreme Božićnog posta posne su i sve slavske trpeze.

Božićni post počeo je za Rusku pravoslavni crkvu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

Ostale hrišćanske crkve, među kojima i većina pravoslavnih, koje su prihvatile gregorijanski kalendar, u postu su od 15. novembra.
Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.