Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 153 154 156 157 ... 175
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti i zanimljivosti iz sveta medicine  (Pročitano 570546 puta)
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
U Srbiji povećan broj donora, ali ne dovoljno



Srbija je prošle godine imala 40 donora, što je najveći broj od početka razvoja transplantacionog programa u zemlji - urađeno je 90 transplantacija, od čega 70 bubrega, 17 jetri i tri srca.


To je veliki uspeh u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo svega 28 donora i urađeno 47 transplantacija bubrega i sedam jetri, ali još nedovoljno da se ekiminišu liste čekanja za transplantaciju.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić zadovoljan je učinjenim, jer je, kako je kazao, minule godine transplantirano najviše jetri u poslednjih pet godina i posle 18 godina pauze ponovo su počele da se rade transplantacije srca.

"Posle 18 godina urađene su tri uspešne translantacije srca u Kliničkom centru Srbije i oživljen je transplantacioni program jetre u ovoj ustanovi", naglasio je Đukić.

Izuzetan doprinos u razvoju transplantacionog programa dali su i lekari iz Zagreba, sa kojima je uspostavljena dobra saradnja i svakodnevna komunikacija, a koji su veoma uspešni što se tiče transplantacije organa.

Veliki broj srpskih lekara prošao je edukaciju u Zagrebu, ali i drugim svetskim transplantacionim centrima.

"Transplantacioni centri dobili su novu opremu za detekciju moždane smrti. Nabavljene su srčane pumpe koje potpomažu rad ovog organa. Potpisan je i tvining sporazuma sa AKH bolnicom iz Beča o transplantaciji srca i pluća i sada se samo čeka pečat Eurotranplanta", sumirao je učinjeno Đukić.

U Srbiji je povećan broj donora i sada ih je nešto više od pet na milion stanovnika, ali to je nedovoljno da se eliminišu liste čekanja, jer samo na transplantaciju bubrega čeka oko 700 pacijenata, dok oko 70 pacijenata čeka jetru.

Poređenja radi, Hrvatska ima 34 donora na milion stanovnika, Austrija 25, Belgija 28, Slovenija 25 donora na milion stanovnika.

Da bi postala članica Eurotransplanta, Srbija treba da ima bar deset donora na milion stanovnika.

Članstvom u Eurotransplantu podrazumeva razmenu organa sa drugim zemljama članicama, što bi povećalo mogućnost za dobijanje organa i smanjilo dužinu cekanja na transplantaciju.

Kako bi se rešio problem, Bioetičko društvo Srbije nedavno je predložilo izmenu Zakona o transplantaciji organa, a jedna od novina bila bi i pretpostavljeno donorstvo, koje podrazumeva da su svi građani donori ukoliko se ne izjasne suprotno.

Direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Tatjana Radosavljević smatra da država mora nešto da učini da bi se povećao broj donora, ali da za uvođenje pretpostavljenog donorstva mora "mnogo više da se razgovara sa ljudima i da im se objasni suština".

"Ljudima treba objasniti da ako je neko pretpostavljeni davalac niko neće da mu uskrati pomoć ukoliko dospe u jedinicu intenzivne nege, a to su prirodni strahovi", naglasila je Radosavljevićeva.

Ona je kazala da o značaju transplantacije organa i promociji donorstva mora mnogo više da se govori, jer svako od nas jednog dana može biti kandidat za transplantaciju.

"U tradiciji našeg naroda je da daruje. Potrebno je običnom čoveku objasniti da ništa loše niti može, niti sme da se desi, zato što je etika nešto što je vrhovni princip svega, pa i programa transplantacije i programa donorstva", naglasila je direktorka LKS.

Đukić smatra da ne treba žuriti sa promenom zakona i uvođenju pretpostavljenog donorstva, jer, kako je kazao, pretpostavljeno donorstvo je u Španiji postojalo pre 20 godina, ali tek od momenta kada su građani shvatili značaj transplantacije došlo je do ekspanzije broja donora.

On je objasnio da je i u zemljama gde postoji pretpostavljeno donorstvo, potrebna saglasnost rodbine da bi se uzeli organi.

"Bez saglasnosti rodbine, bez naše empatije da pomognemo našim bližnjima, nećemo napraviti značajan iskorak u transplantacionom programu. Mislim da nemamo razloga da žurimo sa promenom zakona i pretpostavljenom donorstvu", zaključio je dr Đukić.

Izvor:Mondo
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
"Lepljive kuglice" sprečavaju širenje raka ili ne?


"Lepljive kuglice" mogu da unište ćelije tumora u krvi i spreče širenje raka, pokazuju prvi rezultati novog istraživanja sprovedenog u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naučnici Univerziteta Kornel napravili su nanočestice koje ostaju u krvotoku i prilikom kontakta ubijaju ćelije raka koje se kreću, preneo je BBC. Iako je njihovo dejstvo, kako kažu, "dramatično", oni ipak ističu da ima još mnogo toga da se uradi.

Kad se dijagnostikuje rak, jedan od najvećih faktora koji određuje koliko će pacijent još živeti je da li se tumor proširio, odnosno metastazirao. "Oko 90 odsto slučajeva smrti od raka povezano je sa metastazom", kaže vođa.

Izvor:Smedia




Edit: Dopuna sa Blica.

Tim istraživača sa Kornela osmislio je novi način borbe protiv raka. Oni su “zakačili” protein TRAIL, koji se već koristio protiv raka u ispitivanjima, i druge “lepljive” proteine, na sićušne kuglice, odnosno nanočestice.

Kad se ove “lepljive kuglice” ubace u krvotok, one se povežu sa belim krvnim ćelijama. Testovi su pokazali da bele krvne ćelije u krvotoku “naleću” na bilo koje ćelije tumora koje su se odvojile od glavnog tumora i pokušavaju da se rašire.

-Podaci pokazuju dramatičan efekat – to nije mala promena u broju ćelija tumora. Rezultat je, u stvari, neverovatan, i u mišjoj i u ljudskoj krvi. Nakon dva sata ćelije tumora su se bukvalno raspale – rekao je King za BBC.

On smatra da se nanoćelije mogu koristiti kao opcija pre operacije ili zračenja. Takođe se mogu upotrebiti kod pacijenata sa veoma agresivnim tumorima, kako bi se sprečilo njihovo širenje. Međutim, biće potrebno još mnogo testiranja na miševima i većim životinjama pre nego što se “lepljive kuglice” ispitaju na ljudima.

Kako do sada deluje, sistem nema sporednih efekata na imuni sistem i ne šteti drugim ćelijama u krvi niti krvnim sudovima.
« Poslednja izmena: 08. Jan 2014, 23:02:11 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
Мере против пушења спасле осам милиона живота



Мере за сузбијање пушења су у САД спасле животе осам милиона људи од 1964. године када су први пут званично повезани пушење и болест.

Студија о томе је у уторак објављена у Журналу Америчког медицинског удружења (Journal of the American Medical Association), поводом 50. годишњице од извештаја министра здравства који је дигао узбуну због опасности од пушења.

Истраживачи су сада, на основу здравствене статистике и стопе смртности, израчунали да би осам милиона људи умрло од 1964. да су пушачке навике Американаца и с тим повезане смрти остале као пре објављивања тог извештаја и пре постепеног увођења мера за сузбијање пушења.

Пре објављивања извештаја 1964, пушило је више од 42 одсто одраслих Американаца, а сада пуши 18 одсто.

Извештај указује да је ограничење пушења дувана знатно допринело продужавању животног века становника САД. Тако је очекивани животни век 40-годишњака од 1964. године порастао за више од пет година, а стручњаци рачунају да је трећина тог повећања настала захваљујући сузбијању пушења дувана.

Мада упечатљиве, то су ипак само процене јер чврстих доказа нема, рекао је Теодор Холфорд, професор биостатистике на Факултету Универзитета „Јејл“ за јавно здравље.

Пушење је упоран проблем, а с пушењем се често повезују и прва четири водећа узрока смртности у САД: болести срца, рак, болести плућа и мождани удар.

Амерички Центар за контролу болести (ЦДЦ) каже да од узрока повезаних с пушењем, годишње прерано умре по 443.000 људи у САД.

Др Томас Фриден, директор ЦДЦ, написао је у коментару данас објављеног истраживања да Сједињене Државе заостаје за многим земљама по увођењу мера које доказано смањују пушење дувана, као што су драстична упозорења на паковању цигарета, висок порез на дуван и општа забрана рекламирања дуванских производа.

„Уобичајно је видети да неко пуши на филму, телевизији и на видео-снимцима на интернету, а цигарете су и даље исувише приступачне“, написао је Фриден.

Фриден је навео податке који показују да су 32 земље боље од САД по повећању пореза на дуван, и да је више од 30 земаља увело драматична упозорења на кутијама цигарета што, кажу истраживачи, може помоћи престанак пушења.

Дуванске компаније се боре против покушаја америчке државе да уведе такве етикете и један амерички суд је прошле године прихватио тај став, спречивши Управу САД за храну и лекове да уведе драстична упозорења против пушења.

И електронске цигарете доводе до зависности


По студији, данас објављеној у часопису, пушење је од 1980. до 2012. године у просеку опало за 25 одсто међу мушкарцима у 187 земаља, а за 42 одсто међу женама. Ипак, више од половине мушкараца пуши у Русији, Индонезији и Јерменији, а више од једне четвртине жена пуши у Чилеу, Француској и Грчкој.




Средства за помоћ при одвикавању од пушења, као што су никотински фластери и неке врсте таблета које изазивају гађење на дуван, имају привременог ефекта, те се многи врате цигаретама већ после годину дана.

И електронске цигарете могу да некима помогну да оставе дуван, али је то потребно темељније истражити, тим више што није познато колико је тај сурогат здравствено безбедан на дужи рок.

Из електронске цигарете која ради на батерије, удише се пара с никотином, а то може довести до никотинске зависности непушача, пише у чланку.

Извор:РТС
« Poslednja izmena: 09. Jan 2014, 18:53:55 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
У Русији пуши 39 милиона људи


Русија је четврта земља на свету по броју пушача, након Кине, Индије и Индонезије, резултати су најновијег глобалног истраживања.


У Русији је 2012. године регистровано 39 милиона пушача, од укупне популације од 143 милиона, наводи се у извештају групе истраживача који је објављен у часопису "Америчке медицинске асоцијације."
 
Од тог броја, 28 милиона су мушкарци, а 11 милиона су жене.
Више од половине пушача, односно 52 одсто, сваки дан запали цигарету, док је код жена тај постотак значајно мањи и износи 15 одсто.
 
Русија покушава да сузбије ову навику код Руса, па је уведена забрана пушења на јавним местима, у школама, болницама, државним институцијама и у средствима јавног транспорта, а од јуна се забрана проширује на угоститељске објекте.
 
Казне за кршење ове забране су 3.000 рубаља, односно око 94 долара.
 
У Кини је 2012. године регистровано 280 милиона пушача од укупно 1,35 милијарди људи.

Извор:Блиц
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
Pušenje ubija


Šta biste uradili da vam, dok pušite na ulici, priđe dete i zatraži da mu zapalite cigaretu?

U borbi protiv pušenja korišćena su različita sredstva: bilbordi i paklice cigareta sa strašnim slikama pušača koji boluju od raka pluća ili usne duplje, potresne priče trudnica koje su pušile... Za kampanju u kojoj glavnu ulogu imaju deca, kažu da je najbolja do sada.

"Molim vas, da li biste mi zapalili cigaretu?", pita jedno dete pušača na ulici. Ovaj mu odgovara da deca ne treba da puše jer je to opasno, nezdravo, može da se umre prerano  jeru su cigarete pune otrova...

Nakon te lekcije pušač dobija cedulju na kojoj piše: "Brineš zbog mene. Zašto onda ne brineš i o sebi? Podsećanje je najbolji način da se prestane. Pozovi 1600 da bi ostavio pušenje".

Sve se dešava u Bangkoku, ali ta scena može da se odigra i bilo gde u svetu.

Šta biste vi uradili u tom slučaju?




Izvor:Mondo
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
Na svetu ima milijardu pušača


Iako je pušenje sve nepopularnije u mnogim delovima sveta, ukupni broj pušača raste i približava se brojci od jedne milijarde, pokazuju podaci za 187 država.

U 2012. godini, 967 miliona ljudi u svetu pušilo je svaki dan, dok je 1980. bilo 721 milion pušača.Porast broja pušača povezan je sa porastom broja stanovnika na svetu.
Broj stanovnika se u svetu u proteklih 50 godina udvostručio na 7 milijardi, pa je samim tim i više ljudi koji puše.

U nekoliko velikih zemalja, među kojima su Bangladeš, Kina i Rusija, posljednjih godina značajnije raste broj pušača, a najviše ih je upravo u zemljama u razvoju.

Međutim, broj pušača u ukupnom broju svetskog stanovništva se smanjio i sada svakodnevno puši tri od deset muškaraca i svaka dvadeseta žena, dok je 1980. godine pušilo četiri od deset muškaraca i svaka deseta žena.

Na vrhu po broju pušača je Istočni Timor u kome puši više od 60 odsto stanovništva, dok je najmanje pušača u karipskim ostrvima Antigva i Barbuda, na kojima puši svega pet odsto stanovništva.

U borbi protiv pušenja najuspešnije su bile države poput Kanade, Islanda, Norveške i Meksika u kojima se najviše smanjio broj pušača.

Izvor:Mondo
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
Šećer opasan kao alkohol i duvan


Šećer je jednako opasan kao alkohol i duvan, tvrde eksperti u Britaniji i insistiraju da se šećer u hrani mora smanjiti za 30 odsto u okviru borbe protiv gojaznosti.

Naučnici i lekari u projektu "Akcija u vezi sa šećerom" kažu da postepeno smanjivanje količine šećera u gotovim jelima, cerealijama, slatkišima i bezalkoholnim pićima javnost neće primetiti, ali će se osetiti u ukupnom smanjenju kalorija.
Oni veruju da će smanjenje od 20 do 30 odsto šećera vremenom smanjiti unos kalorija za oko 100 kalorija dnevno.

Eksperti i lekari tvrde da su marketinški trikovi smanjivanja kalorija neefikasni i da je sada na industriji da postepeno smanji nivo šećera. Naučnici kao primer izdvajaju gazirana pića i naglašavaju da se u jednoj limenci takvih pića nalazi devet kašičica šećera!

Izvor:Mondo

IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
Lek na bazi kanabisa odobren i u Francuskoj


Francuske vlasti su odobrile prodaju leka na bazi kanabisa koji se obolelima od multiple skleroze prepisuje za bol u mišićima.



Ministarstvo zdravlja Francuske dalo je dozvolu za prodaju leka "sativeks" (sativex) na bazi kanabisa. Taj lek je već na tržištu u 17 država Evropske unije.

"Sativeks" je prvi svetski zvanično odobren lek od kanabinoida biljnog porekla za lečenje bolova i grčeva u mišićima kod pacijenata obolelih od multipleks skleroze. Proizvodi ga britanska farmaceutska kuća GW Pharmaceuticals u obliku oralnog spreja.

Iz leka su odstranjeni štetni sastojci kanabisa te ne izaziva poremećaj kognitivnih sposobnosti, dok je pojačan sastojak koji ublažava bol.

Očekuje se da će lek posle svih procedura biti na tržištu Francuske 2015. godine.

Izvor:Mondo



IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
Зевањем направио рупу у плућима (пнеумоторакс)


Млади Кинез Оу (26) наводно је зевао толико јако да му је заказало плућно крило. Према извештају лекара, младић је направио рупу на плућима када је јако отворио уста и нагло удахнуо.

У том тренутку је осетио изненадни бол, али га је занемарио. Међутим, пар сати касније, бол је постао забрињавајући, па је одлучио да се обрати лекарима, који су констатовали да је доживео спонтани “пнеумоторакс”.

Пнеумоторакс, такозвано пуцање плућа, настаје када се у шупљини поред овог органа “зароби” одређена количина ваздуха.

Начелник Централне болнице, Чен Баођун, изјавио је да су овом стању посебно подложени високи, мршави мушкарци у раздобљу од 18 до 30 година. Срећом, код већине пацијената пнеумотракс није опасан, па се најчешће решава и без третирања.
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
Samsung GT-S7580
Тумор од 36 кг извађен из жене у Чешкој


Жена је годинама избегавала лекаре, због чега је тумор достигао обим од
читавог метра.

"Чудно је што околина није реаговала на њено стање будући да је већ због саме тежине тумора била прикована за постељу и није могла да живи нормалним животом", казао је примаријус Одељења хирургије Болнице Томаш Бате у Злину, Јиржи Клајн.

Операција је трајала седам сати, а због јаког крварења жена је морала да прими мноштво трансфузија крви и крвне плазме.

Лекари из Злина објавиће стручни опис те операције када хистолози потпуно проуче тумор, али већ сада су уверени да такав проблем до сада нису решавале њихове колеге ни у Европи ни у САД.

Извор:Мондо




Smile
« Poslednja izmena: 12. Jan 2014, 16:01:45 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 153 154 156 157 ... 175
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.108 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.