Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 119 120 122 123 ... 175
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti i zanimljivosti iz sveta medicine  (Pročitano 570531 puta)
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.62
mob
Apple iPhone SE 2020
Uvod u novu eru medicine:
U SAD odobreno ispitivanje tretmana matičnim ćelijama
Autor: Beta | Foto:ilustracija | 09.02.2009. - 14:04

Naučnici iz Kalifornije dobili su odobrenje od američke Vlade da počnu prvo kliničko ispitivanje na ljudima, tretmana uz pomoć ljudskih matičnih ćelija, prenosi danas Glas Amerike.

 
 
Naučnici će testirati terapiju namenjenu regeneraciji nervnih ćelija ljudi sa povredama kičmene moždine. Probe, ipak, imaju ograničen cilj da provere bezbednost tog tretmana. To ispitivanje na ljudima predstavljaće mali, ali važan korak u istraživanjima s matičnim ćelijama za koja zagovornici kažu da bi mogla da budu značajan uvod u novu eru medicine.
Tretman za kičmenu moždinu razvija korporacija "Geron" iz Kalifornije već skoro deset godina. Predsednik i direktor kompanije Tomas Okarma izjavio je da je to prvi pokušaj u svetu da se embrionske matične ćelije testiraju na ljudima.

Za razliku od ljudskih bazičnih ćelija, uzetih iz krvi ili masnog tkiva, naučnici radije koriste ćelije dobijene iz veštački oplođenih ljudskih embriona koji se smatraju viškom. Teoretski, te ćelije mogu da se pretvore u bilo koju vrstu ćelija u telu i koriste za regeneraciju ćelija oštećenih bolešću ili povredama. Okarma je rekao da je njegova korporacija već uspesno tretirala laboratorijske miševe sa povredom kičmene moždine.
"Dali smo životinjama anesteziju, otvorili smo kičmenu moždinu i izazvali veoma precizne povrede slične onima dobijenim u saobraćajnim nesrećama. Oko dve nedelje kasnije, ubrizgali smo im ljudske ćelije dobijene iz embrionskih matičnih ćelija. Posle nekoliko nedelja ustanovili smo značajna poboljšanja u pokretima životinja, njihovoj kontroli tela i pokretima udova. I ta poboljsanja su trajna", rekao je on.

Već sredinom ove godine, osam do deset osoba sa ozbiljnim povredama kičmene moždine biće spremno za regeneraciju specijalnih nervnih ćelija, koje omogućavaju električnim signalima da putuju između mozga i ostatka tela. U prvoj fazi testiranja, studija na ljudima pre svega će ispitivati bezbednost tretmana.
Istraživač na matičnim ćelijama Arnold Krigstin sa Univerziteta u San Francisku, izjavio je da bi prerana primena terapije bila rizična.
"Javnost mora da bude strpljiva jer je nauka nepredvidiva, a za ovo je obično potrebno više vremena nego sto bi većina nas želela", rekao je on.

Matične ćelije bile su u središtu dugotrajnog političkog neslaganja. Bivši predsednik SAD Džordž Buš je 2001. godine ograničio vladino finansiranje istraživanja na ljudskim matičnim ćelijama iz ljudskih embriona. Sadašnji predsednik Barak Obama i lideri demokrata u Kongresu založili su se za ukidanje tih ograničenja. U eksperimentalnom tretmanu za kičmenu moždinu koristiće se postojeće ćelije, ali kompanija smatra da će najavljeno istraživanje predstavljati početak novog poglavlja u lečenju ljudi.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Svedok stvaranja istorije


The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63
Otkrivena tajna mehanizma zaštite od raka
Naučnici aktivirali gen koji blokira tumor
Autor: J. S. | Foto:NORTHFOTO | 15.02.2009. - 00:01

Naučnici tvrde da su „provalili“ mehanizam odbrane ćelija od raka. Timovi stručnjaka iz Singapura i Univerziteta u Dendiju otkrili su na koji način ćelije „uključuju“ gen p53 koji može da blokira razvoj tumora.

Gen p53 je prvi put otkriven pre 30 godina. On ima važnu ulogu u održavanju zdravlja organizma jer naređuje oštećenim ćelijama da se „samoubiju“ ili da prestanu s deobom sve dok se ne završi njihova popravka. U većini slučajeva, ispostavilo se da je kod osobe koja boluje od raka taj gen oštećen ili neaktivan i da samim tim daje slobodu oštećenim ćelijama da se dele i stvore tumor.
Naučnici su u novom istraživanju upotrebili trik kako bi naveli zebrastu ribu (koja ima isti gen p53 kao ljudi) da pozeleni kada se taj gen uključi, kako bi istražili način na koji on deluje. Otkrili su da on ne stvara samo poznati protein p53, već i „alternativni kontrolni prekidač“, varijaciju proteina p53 poznatu kao isoform.
Zebraste ribice sa razvijenim genom uspešno su, kao i ljudi, podnele manju količinu zračenja koje uzrokuje oštećenje DNK, jer je isoform popravio štetu koja je nastala. Međutim, kod ribica koje nisu imale „alternativni prekidač“ do popravke nije došlo i one su uginule. Naučnici su zaključili da taj prekidač ima ključnu ulogu u pokretanju p53.
– Funkcija gena p53 je ključna u borbi protiv raka jer hemoterapija i zračenje delimično funkcionišu tako što oštećene ćelije pokreću na samoubistvo. Zato je za otkrivanje metoda kojima se može sprečiti pretvaranje ćelija u tumore jako važno da razumemo način na koji se ovaj gen kontroliše u ćeliji – kaže šef istraživačkog tima sir Dejvid Lejn.
Naučnici se nadaju da će dalje proučavanje ovog „prekidača“ dovesti do novih saznanja o regeneraciji ćelija, a time i do razvoja novih lekova protiv ove opasne bolesti.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.18
mob
Apple iPhone SE 2020
Matične ćelije
Iz pupčane vrpce lek za mnoge bolesti
Autor: S. Tuvić | 15.02.2009. - 00:01

Čim smo saznali koje su mogućnosti lečenja matičnim ćelijama, suprug i ja smo odlučili da matične ćelije iz pupčanika naše bebe čuvamo u privatnoj banci u Belgiji. Naravno, nadam se da nikada neće trebati mojoj Anastasiji – kaže za „Blic nedelje“ Ana V.


Oko 200 bračnih parova u Srbiji za poslednje dve godine odlučilo se na ovaj korak. Matične ćelije iz pupčanika svojih beba čuvaju u jednoj od najvećih evropskih banaka „Krio sejv“ u Belgiji. One se mogu koristiti u lečenju leukemije, anemije, pa i metaboličkih poremećaja, a u perspektivi i za niz najrazličitijih bolesti.
-Posle porođaja uzima se krv iz pupčanika u specijalno pakovanje za biološki materijal. DHL-om se transportuje u laboratoriju u Briselu. Tu se uzorak prvo ispituje na viruse i bakterije, a onda se izdvajaju matične ćelije. Zatim se uzorak zaledi i čuva u tečnom azotu na minus 196 stepeni Celzijusa – priča doktorka Mima Fazlagić, naučni saradnik „Krio sejva“ za Srbiju. Ove usluge koštaju roditelje 1.510 evra, plus PDV, a banka se ugovorom obavezuje da matične ćelije iz pupčanika čuva 20 godina. Na pismeni zahtev ćelije se ovlašćenoj bolnici za transplantaciju dostavljaju u roku od 24 sata.
U našoj zemlji se nije stiglo dalje od izrade originalnog protokola za prikupljanje i zamrzavanje matičnih ćelija, koji su razradili zajedno VMA, Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj i GAK „Narodni front“. Međutim, do danas nije oformljena nijedna banka matičnih ćelija kod nas. Prema rečima prof. dr Bele Balinta, načelnika Odeljenja za hemoterapiju VMA, problem je prvenstveno organizacione, a ne stručne prirode.
-Prednost matičnih ćelija uzetih iz krvi pupčanika je relativno velika dostupnost ovog potencijalnog izvora, izvor je takve prirode da se ne „koristi“ u druge svrhe i te ćelije su „tolerantnije“, odnosno „naivne“ u imunskom pogledu, te izazivaju ređe i blaže sporedne efekte u odnosu na matične ćelije uzetih iz drugih izvora (kostne srži ili periferne krvi). Nedostatak je relativno mali broj matičnih ćelija u krvi pupčanika. Da bi se koristile za efikasno lečenje i odraslih, bilo bi potrebno uvećati njihov broj, što znači umnožavati ih u vantelesnim uslovima pre terapijske upotrebe – objašnjava dr Balint.
Kod nas se danas matične ćelije prikupljaju iz kostne srži i periferne krvi. Matične ćelije dobijene na taj način koriste se za klasičnu transplantaciju najčešće u lečenju malignih oboljenja krvi, kao što su leukemije, limfomi, mijelom…ali i nekih autoimunih poremećaja, a poslednjih godina i na polju regenerativne medicine.
- Naša zemlja je bila među pionirima na polju regenerativne medicine, tačnije primene matičnih ćelija kod bolesnika sa ishemijskom bolešću srca, kao što je recimo infarkt, jer smo prvu takvu intervenciju izveli još pre pet godina. Do sada je na VMA urađeno oko 60 ovakvih „bioloških“ intervencija u lečenju miokarda, jetre, dijabetesa tipa 1. To je postupak gde se matične ćelije, uzete iz kosne srži ili periferne krvi, izlažu dejstvu određenih regulatora (u samom organizmu ili vantelesno) i tako bivaju pretvorene u ćelije srčanog mišića, jetre, pankreasa… - dodaje dr Balint.
Naš sagovornik kaže da su matične ćelije najpre uzimane iz kosne srži. Ona se i danas koristi kao izvor ćelija za određena oboljenja, kao što su teška aplatična anemija i hronična granulocitna leukemija, odnosno za regeneraciju miokarda. Prikupljanje matičnih ćelija se izvodi u opštoj anesteziji davaoca, višestrukim ubodima, nekada čak i 200 uboda, gde se supstrat matičnih ćelija izvlači iz kosti karlice. Zbog mogućih komplikacija koje sa sobom nose opšta anestezija i višestruki ubodi, pristupilo se prikupljanju matičnih ćelija mobilisanih u perifernu krv. Prednost ove metode je što se davalac ne izlaže riziku opšte anestezije i infekcije ubodima, a moguće je prikupiti veći broj matičnih ćelija.
U privatnu banku „Krio sejv“ Slovenci na čuvanje mesečno pošalju 80 uzoraka matičnih ćelija iz pupčanika, Mađari više od 150, a iz Grčke šalju matične ćelije četvrtine svih rođenih beba.

Od koga se uzimaju matične ćelije?
Matične ćelije mogu da se prikupljaju od samog bolesnika i čuvaju u zamrznutom stanju. Nakon primene visokih doza citostatika, vraćaju se istom bolesniku. Ovaj postupak naziva se autolognom transplantacijom. Alogena transplantacija je uzimanje i terapijska upotreba matičnih ćelija od nekog srodnika ili nesrodnog, ali tkivno podudarnog davaoca.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Nokia the best
Poljupcima muškarci procjenjuju koliko je žena plodna

Znanstvenici su konačno došli do zaključka zašto muškarci toliko vole vlažne poljupce. Naime, jači spol traži ipak nešto više od puke strasti. Oni kod žena instinktivno traže povišenu razinu estrogena u njihovoj slini prema kojoj procjenjuju koliko je plodna
Muškarci vole sočne poljupce, u kojima neki, istina, znaju i pretjerati, no sve je to očito s razlogom, a služi produljenju vrste, zaključila je američka antropologinja Helen Fisher sa Sveučilišta Rutgers. Kemijski koktel sline govori nam je li osoba koju ljubimo genetski dobar odabir.

Postoji i druga mogućnost, a ta je da muškarci pokušavaju prenijeti testosterone na ženu kako bi je stimulirali za seks. 'Muškarci se vrlo rano u vezi odlučuju na direktan poljubac u usta kako bi brže došli do samog seksualnog čina', rekla je dr. Fisher.

Zanimljivo je da su i muškarci i žene u tom istraživanju potvrdili da je prvi poljubac zapravo 'poljubac smrti' jer na osnovu njega oba spola odlučuju ima li smisla započinjati tu vezu ili ne.

Istraživanje je uključivalo test osobnosti koje je ocjenjivalo četiri osnovna tipa temperamenta, a svaki temperament je povezan s razinama kemikalija u mozgu. Dr. Fisher je zaključila da nečiji temperament određuje kakvu osobu će izabrati, što pak znači da ljubav ovisi o kemijskim reakcijama u mozgu. 'Ljudi pjevaju zbog ljubavi, plešu zbog ljubavi, žive, ubijaju i umiru zbog ljubavi. Prekrasna je to ovisnost kad je veza dobra, ali i savršeno užasna kad se radi o lošoj vezi', rekla je dr. Fisher za National Geographic.

Izvor: Tportal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Nokia the best
Jabuke dokazano djeluju protiv raka dojke

 U zadnjih godinu dana šest studija dokazalo je da jabuke pomažu u borbi s rakom. Najnovije istraživanje Instituta Cornell u New Yorku pokazalo je da su jabuke, kao i većina voća i povrća, moćan način zaštite od raka dojke
Dr. Rui Hai Liu s Instituta Cornell proučavao je učinak ekstrakta jabuke na razvoj tumora kod štakora. Što je više svježeg ekstrakta davano štakorima, rak dojke je bio manji. To istraživanje dr. Liua podupire ona koja je objavio prije dvije godine.

U najnovijem istraživanju došao je do zaključka da se maligni tip raka dojke zvan adenokarcinom razvio kod 81 posto promatranih životinja. No u slučaju kad su životinjama davani nadomjesci za prehranu s malim, srednjim i većim dozama ekstrakta jabuke, što je kod ljudi jednako količini od jedne, tri i šest jabuka, rak se pojavio u 57, 50 i 23 posto slučajeva, ovisno o dozi koju su primali.

'Nismo samo primijetili da su tretirane životinje imale manje tumora, već su i sami tumori bili manji, manje maligni i rasli su puno sporije u odnosu na životinje koje nisu primale ekstrakt jabuke. To dokazuje važnost konzumiranja voća i povrća, jer samo na taj način možemo u organizam unijeti što više fenola koji su od iznimne važnosti za naše zdravlje', rekao je dr. Liu.

Znanstvenici vjeruju da ovo istraživanje pokazuje koliko je važna uloga fitokemikalija kao što su flavonoidi i fenoli u prehrani jer imaju jak antioskidativni učinak. Jabuke su najveći izvor flavonoida, kojih u većim dozama ima i u narančama, grejpu, jagodama, šljivama i bananama.


Izvor: Tportal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Nokia the best
Otkriven enzim povezan sa širenjem raka



Britanski naučnici s Institute of Cancer Research identificirali su novu mogućnost zaustavljanja širenja karcinoma organizmom.

Naučni časopis Cancer Cell objavio je nalaze po kojima je enzim po imenu LOX (lysyl oxidase) ključan za širenje metastaza. Metastaza je, da podsetimo, pojava kada se patološki proces (na primer tumor) iz svog primarnog sedišta prenese na neko susedno ili udaljeno mesto u organizmu.

Veruje se da su metastaze odgovorne za 90% smrtnih slučajeva povezanih s rakom.

Istraživači veruju da će biti moguće razviti lek sposoban za blokiranje aktivnosti LOX-a pa tako i olakšati tretiranje raka.

LOX deluje u "pripremi" novih područja u organizmu na koja će se rak proširiti, jer u suprotnom u novoj sredini ne bi moglo doći do razvoja metastaza.

Izvor: TopVita
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Nokia the best
Čokolada bez grižnje savjesti

 U čokoladi možete slobodno uživati, jer osim što je neopisivo ukusna dobra je za vaše emotivno, ali i fizičko zdravlje. Evo zbog čega.

- Niz istraživanja pokazao je da čokolada nema veze s aknama, niti s karijesom. Čak je dokazano da neke tvari u čokoladi usporavaju kvarenje zubi.

- Tamna čokolada ima super antioksidantnu moć.

- Miris čokolade može zaista opustiti tijelo. To je jedan od razloga zbog čega se čokolada sve češće koristi u modernim spa tretmanima.

Izvor: Covermagazin
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Zodijak
Pol Žena
Poruke 54
OS
Windows XP
Browser
Safari 1.0.154.48
mob
Nokia N81 8gb
Ima li kakvih informacija za dijabetichare?
IP sačuvana
social share
Sve shto ljubimo, stvorili smo sami. . .

Fool me once, shame on you.  Fool me eight times, shame on me

Carpe Diem

-Što god vidim, sve je pesma, i čega god se taknem, sve je bol. . .
Pogledaj profil WWW GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Lek protiv holesterola smanjuje amputacije kod dijabetesa

Lek protiv povišenog holesterola "fenofibrat" smanjuje rizik od amputacija kod dijabetesa za čak 36 odsto, pokazala je studija obavljena u Centru za klinička testiranja pri Sidnejskom univerzitetu
Petogodišnjim istraživanjem bilo je obuhvaćeno 9.795 pacijenata obolelih od dijabetesa, od kojih je 4.894 dobijalo "fenofibrat" belgijske farmaceutske firme "Solvej", dok je ostalima davan placebo, preneo je Rojters.
Do kraja studije, kod 115 ispitanika došlo je do amputacije dela donjih ekstremiteta, pri čemu je rizik prve amputacije bio za 36 odsto manji kod ispitanika koji su dobijali "fenofibrat" nego kod onih na placebu.
Kod pacijenata, koji su dobijali "fenofibrat", naročito je smanjena učestalost manjih amputacija (ispod članka).
Vođe studije Entoni Kič i Kušvin Radžamani smatraju da bi njihov nalaz mogao do dovede do promene u standardnom tretmanu prevencije amputacija kod šećerne bolesti.
U svetu se svakih 30 sekundi obavi po jedna amputacija kao posledica šećerne bolesti, što predstavlja veliko opterećenje za same pacijente i njihove porodice, ali i zdravstveni sistem.
Visok nivo šećera u krvi može da ošteti nerve i krvne sudove u donjim ekstremitetima, što nekad dovodi do gangrene. Kod većih oštećenja tkiva neophodna je amputacija prstiju, stopala pa čak i cele noge.



Izvor: Press
« Poslednja izmena: 22. Maj 2009, 19:51:55 od cg_ac »
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 31625
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 6120
Srčani mišić od koštane srži pacijenta 


Belgijski hirurzi izveli su operaciju ugradnje srčanog mišića koji je napravljen od koštane srži pacijenta, javio je belgijski televizijski kanal VRT.

Ova jedinstvena operacija, prva te vrste u svetu, izvedena je u sklopu globalnog istraživačkog projekta za razvoj metoda zamene oštećenog srčanog tkiva koristeći matične ćelije.

Akutni srčani napadi unište oko 50 odsto ćelija srčanog mišića. Sve do sada pacijenti sa srčanim problemima tretirani su ili lekovima ili implantacijom defibrilatora.

Medicinski stručnjaci kažu da tehnologija zasnovana na ćelijama otvara velike mogućnosti za lečenje srčanih oboljenja, a u nekim slučajevima može da spreči transplantaciju srca.

Lekar Matijas Vroliks, koji je bio glavni hirurg, rekao je da ipak treba sačekati najmanje 12 meseci da se vidi da li je operacija zaista bila efikasna.


Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 119 120 122 123 ... 175
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.162 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.