Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Veštačko ostrvo u obliku palme dobija prve stanovnike  (Pročitano 5162 puta)
08. Avg 2006, 22:50:04
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
mob
Apple iPhone SE 2020
Veštačko ostrvo u obliku palme dobija prve stanovnike

Osmo svetsko čudo polako počinje da živi



Prvo od tri ostrva u obliku palme u Dubaiju, na čijoj izgradnji je danonoćno radilo 14 hiljada radnika, napokon treba da primi svoje prve stanovnike.


„Palm Džumejrah“, grupa ostrva površine 19 kvadratnih kilometara, predstavlja deo najvećeg projekta oblikovanja tla na svetu, za koji je bilo potrebno pet godina vađenja miliona tona peska i kamena u Persijskom zalivu.

Za četiri hiljade stanovnika ostrvo će biti otvoreno 30. novembra, najavio je Isam Kazim, portparol državne kompanije „Nakhel“ koja se bavi razvojem.

Kada bude potpuno gotov do 2010. godine, kompleks „Palm Džumejrah“ biće grad-ostrvo, sa svojih 60 hiljada stanovnika i najmanje 50 hiljada radnika u 32 hotela i desetinama prodavnica.

Projekat, vredan 14 milijardi dolara, predstavlja ambiciju tog grada da se takmiči sa Singapurom i Hongkongom, centrima svetskog biznisa i Las Vegasom - mekom zabave.

Užurbani razvoj transformisao je Dubai od malog, uspavanog trgovačkog mesta u kojem je jedna od glavnih aktivnosti bila vađenje bisera tokom 50-tih u metropolu sa milion i po stanovnika.

Izgradnja veštačkog ostrva nije tekla lako, a većina kupaca trebalo je da dobije ključeve od svojih stanova još pre godinu dana. Jedan deo ostrva je potonuo, pa je kompaniji „Nakhel“ bilo potrebno još godinu dana da ugradi dodatni materijal.

Oni koji su imali prilike da se prošetaju po kućama na ostrvu, opisuju ih kao jeftine i kažu da su postavljene suviše blizu jedna drugoj. „Nakhel“ je odbio molbu „Asošiejted presa“ da poseti ostrvo. Oni koji se usele ove godine gledaće izgradnju još tri godine, a i osetiće najezdu turista. Većina vlasnika su stranci, među kojima ima najviše Britanaca.

Vlada u Dubaiju očekuje da će „Palm Džumejrah“ postati prepoznatljiva turistička atrakcija koja će privlačiti čak 20 hiljada posetilaca dnevno.

Čak i nakon otvaranja u novembru, biće završeno manje od pola ostrva. Isam Kazim kaže da će radovi kompletno biti gotovi do 2010. godine, ukoliko se sve bude odvijalo po planu.

CDC/IB

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.094 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.