Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 20:00:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kapetan Kuka nije nestao  (Pročitano 819 puta)
04. Nov 2007, 13:19:59
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple 15
Pirati uz pomoć moderne tehnike pljačkaju sve češće
Kapetan Kuka nije nestao
Autor: R. Radovanović | 04.11.2007 - 00:03

Gusari 21. veka nemaju drvenu nogu i ne viju na jarbolima jedrenjaka crnu zastavu „džoli rodžer“ s lobanjom i ukrštenim kostima, ali i dalje održavaju svoju specifičnu „privrednu“ delatnost i predstavljaju opasnost na svetskim morima.

Prema izveštaju Međunarodnog pomorskog biroa, ni tokom devet meseci ove godine plovidba uz neke delove obale Afrike, Azije i Amerike nije sasvim bezbedna i broj piratskih napada (198) veći je za 14 odsto nego u istom periodu lane, kad su zabeležena 174 napada.
Ako se uračunaju i otmice broda „Al Marjan“, 17. oktobra i japanskog tankera 28. oktobra, kao i oružani juriš na korejski teretnjak „Dae Hong Dan“ 29. oktobra, ovogodišnji okršaji s gusarima dosad su uveliko prevazišli 200 slučajeva.
Za razliku od starih vremena kada su nosili sablje i kubure, pirati su sad naoružani automatskim oružjem i raketnim bacačima. Osim pljačke tereta, i dalje je uobičajeno da posadu uzimaju u ropstvo i da traže otkup. Uz pomoć elektronske tehnologije „profesionalci“ napadaju i po danu, mada se razbojnici s brojnih ostrva, koji su često lokalna sirotinja, usuđuju na akcije samo noću.
U 2007. netragom je nestalo 15 velikih brodova, 172 člana posade držana su kao taoci za otkup, 63 mornara su i dalje u ropstvu, a 21 moreplovac je pretrpeo nasilje.
Ipak, broj razbojništava se ipak smanjuje, budući da je u rekordnoj 2004. godini registrovano čak 329 napada - gusari su „dejstvovali“ skoro svakog dana.
Najopasnije su međunarodne vode naspram Somalije i Nigerije, gde je ove godine prijavljeno po 26 napada. Bande pomorskih kriminalaca koji često tvrde da su im motivi politički rade i oko Tanzanije, a slede ih kolege iz Iraka, Bangladeša, Indije i Vijetnama, kao i iz Venecuele, Kolumbije, Brazila i Perua i s Jamajke i Haitija.
U nekad po zlu poznatom moreuzu Malaka, između obala Malezije i indonežanske Sumatre, broj pirata je opao, najviše zahvaljujući češćim pomorsko-policijskim patrolama i zajedničkom avionskom nadzoru Malezije, Singapura i Indonezije.
Kroz Malaku dnevno plovi oko 140 prekookeanskih brodova i tesnac dužine 960 kilometara spada uz Suec i Panamski kanal u najprometnije rute. Plovni put je ponegde širok tek 1.200 metara i nije dublji od 25 metara, ali se tim pravcem proveze više od pola svetske nafte i trećina ukupne trgovinske robe.
Strepeći od manjeg prometa i opadanja prihoda od taksi, Malezija neprekidno drži na pučini 15 izrazito brzih (45 čvorova - 80 km/h) i naoružanih patrolnih topovnjača.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 838
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung ZV - 10
Citat
Kapetan Kuka nije nestao

А где је Петар Пан?!
IP sačuvana
social share
Edit by kokota: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Sreaca nasa sto nemamo more da nas pljackaju pirati. Smile Smile Smile
Hrvati i Crnogorci  sad najebali -piratstvo je na Jadranu jako.
A sa Prevlake ne zan ase ko ce da kontrolise pirate. Smile
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1340
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
vidim zabrinut si za vlastito dvorište kao i uvijek?

da li si tako zabrinut i za piratstvo u indijskom oceanu?

nisi ti opetrećen, jok ma kakavi... Smile
IP sačuvana
social share
snaga udarca mi varira
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610

da li ti stvarno mislis da i ti i ja i jos nas nekoliko mozemo resiti ovaj problem piratstva u Indijskom okeanu??
Pa to je problem koji ne mogu resiti i vece sile i sta tu ima da prican.
Plasite se Vi zbog vasig brodova a kod nas ce biti poluarna ona stara _BAs nas briga sto MAdjarska nema more. Sada ce biti -Ma bas nas birga sto Srbija nema more.
I zasto bih se sekirao za nesto sto me se ne dotice. A podsmevam se jer ti se svemu naem podsmevas. Hteo bi da se *e** a da ti ne u**.
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
neko je pitao gdje je Petar pan a gdje su izgubljeni dijecaci
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1340
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7

da li ti stvarno mislis da i ti i ja i jos nas nekoliko mozemo resiti ovaj problem piratstva u Indijskom okeanu??
Plasite se Vi zbog vasig brodova a kod nas ce biti poluarna ona stara _BAs nas briga sto MAdjarska nema more. Sada ce biti -Ma bas nas birga sto Srbija nema more.
I zasto bih se sekirao za nesto sto me se ne dotice. A podsmevam se jer ti se svemu naem podsmevas. Hteo bi da se *e** a da ti ne u**.

a joj a ja sam stvarno mislio da ti možeš i znaš sve

šteta, indijski ocean nepovratno propade u ralje piratstva

kolko vidim ti dAJEŠ sve od sebe a dal primaš?
IP sačuvana
social share
snaga udarca mi varira
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610

a joj a ja sam stvarno mislio da ti možeš i znaš sve

šteta, indijski ocean nepovratno propade u ralje piratstva

kolko vidim ti dAJEŠ sve od sebe a dal primaš?

ja sam napredan nisam tobdzija . Toliko ako nesto i znas sta to znaci. *eb** se samo spreda.I dajem samo sto treba a ne sve. Zato ga *u** ali se ne gusi kada ronis i trazis gusare u Indijskom okeanu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 838
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung ZV - 10
neko je pitao gdje je Petar pan a gdje su izgubljeni dijecaci

И Венди?!

« Poslednja izmena: 05. Nov 2007, 18:04:52 od Beogradski_Sindika »
IP sačuvana
social share
Edit by kokota: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 20:00:18
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.129 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.