Moj predlog je da se u dodatnim prgovorima ponudi nezavisnost Kosovu, a da ono bude medjunarnodno priznato sa danom ulaska u EU(blaza varijanta,sa danom kada postane zvanicni kandidat za EU). Do tada bi se u potpunosti primenjivala rezolucija 1244, Kosovo bi otplacivalo svoj deo duga,bilo bi demilitarizovano i ucestvovalo bi kao posmatrac u radu skupstine UN.
Zasto podela? Koliko bi dobili tako,5 opstina? To bi samo izazvalo nove tenzije u regionu... Kada ceo balkan udje u EU, drzavnost ce u neku ruku i izgubiti smisao. Mislim da resenje koje ovde promovisem garantuje, na prvom mestu mir, a onda i normalan zivot za srbe koji su tamo. Mislim da to treba da bude prioritet. Naravno, gotovo sam siguran da shiptari to ne bi prihvatili, ali bi to pokazalo da se Srbija trudi i verujem da bi u slucaju njihovog odbijanja zamenili masta...a onda
Подела на пола са екстериторијалним статусом за манастире који остају међу Шиптарима и пресељење свих Шиптара из Бујановца, Медвеђе и Прешева и са остатка КиМ, насељавање те територије избеглицама које нису решиле свој статус, отплата српских улагања у Косово од 1945. наовамо и припајање Српске Србији.
Подела на пола са екстериторијалним статусом за манастире који остају међу Шиптарима и пресељење свих Шиптара из Бујановца, Медвеђе и Прешева и са остатка КиМ, насељавање те територије избеглицама које нису решиле свој статус, отплата српских улагања у Косово од 1945. наовамо и припајање Српске Србији.
Podela, ali sa etnickim granicama. Severni deo iznad Ibra bi trebalo da ostane u Srbiji, a vlada bi trebalo da insistira na preseljenju stanovnistva iz juznog dela u Presevo, Bujanovac i Metvedju odakle bi se Siptari iselili. Ako to nije izvodljivo onda sam za drzavnu strategiju. Zanimljiv predlog http://www.nspm.org.yu/debate_2007/2007_geopolitika1.htm
Jako mudro...Srbija je najebala 90-tih godina zbog politike preseljavanja stanovnistva i sada `geostratezi` iz NSPM predlazu isto...Tragikomican dokaz da deo ljudi nikakve pouke nije u stanju da izvuce iz skorije istorije.
To nije isto. Ziveti odvojeno i zajedno je jedno, ali zalagati se za politiku preseljavanja stanovnistva poznatiju i kao etnicko ciscenje je cista besmislica.