IN < - Uredjenje zivotnog prostora(saveti) - >LO
<< < (111/159) > >> :: Odgovori!
Autor: buca74 :


Pančevački stan u kom će stanovati bračni par biće uredjen u klasičnom stilu, sa preovladjujućim smedjim, belim i žutim tonovima. Osim uobičajenih svakodnevnih potreba stanara, ovde se zahteva i radni sto za računar ili čitanje i pisanje.

Budući da za sve ima dovoljno mesta, čak je funkcionalnom i prostornom organizacijom unapred odredjen položaj pojedinih komada nameštaja, ili se on logički nameće, nema mnogo dilema za raspored.
Na ulazu u stan, sa leve strane je niša za garderober, naspram vrata se može postaviti zidni čiviluk, dok desno iza ugla je dobro mesto za stočić sa lampom. Osim što je ovakav komad nameštaja poželjan na kraju ovakvog dugačkog hodnika, uvek je dobrodošao da se na njega odloži tašna, ključevi i slično, a takvi stočići su izuzetno popularni baš u klasičnom stilu te se mogu naći oni najrazličitijih oblika, sa fijokama ili bez njih, i od različitih vrsta drveta. Po želji, u ovom uglu hodnika se može postaviti i stolica ili klupica u istom stilu.
Spavaća soba je prostrana i lepo osvetljena sa sopstvenim izlazom na terasu. Ovde sve ima svoje mesto, garderoberi, krevet, čak ima prostora da se postavi i fotelja. Umesto fotelje se na istom mestu može postaviti komoda sa ladicama, dok iznad kreveta možete postaviti policu sa lampama.
Instalacije u kuhinji nameću raspored uredjaja pa time se nameće i raspored radnih površina. Po vašoj želji se duži zid koji odvaja kuhinju od trpezarije može skratiti na dužinu od jednog metra, koliko je dovoljno da se stvori odgovarajući kutak za radni sto. Produžetak radnog stola može ujedno biti i produženi pult koji samo vizuelno razdvaja ova dva prostora, ali ih prvenstveno povezuje svojom namenom. Da bi ovaj pult bio funkcionalan potrebno je da bude visine od 1m do 1,1m. Ova visina odgovara i za radni sto ukoliko vam ne smeta da sedite na barskoj stolici (njih danas ima i veoma udobnih).
Ukoliko vam to ne odgovara, sto i pult mogu biti različite visine, pult kako sam navela, a sto 75cm. U tom slučaju, pult bi se iznad stola suzio na 15-20cm, a sto (dubine od 55cm) bi se produžio u policu ispod pulta. Ovde obratite pažnju da pult obuhvati i debljinu zida, npr ako je sto dubine 55cm, ovoj meri dodajte debljinu zida i to će biti ukupna širina pulta na njegovom slobodnom kraju.
Trpezarija se nalazi u produžetku pulta, blizu kuhinje.
Za ovaj deo možete odabrati sto koji se razvlači kako bi za njega moglo sesti više ljudi. Iznad stola obavezno postavite luster koji će ga lepo osvetljavati i pružati udobnu atmosferu prilikom obedovanja. U dnevnom boravku možete postaviti ugaonu garnituru, kojoj po želji možete dodati i fotelju ili tabure. Klub sto treba da odgovara po stilu i boji odabranoj komodi na kojoj će stajati televizor.
Boje kojima ćete oplemeniti svoj dom biće smedja, bela i nijanse žute. Kako želite klasično opremljen stan, birajte zlatnu nijansu žute boje, nikako svetle prozirne tonove. Ukoliko sav nameštaj od drveta bude tamnije smedje, čokoladne boje, tapacirani komadi mogu biti beli ili svetlo bež nijanse, naravno ova se boja može kombinovati sa smedjom. Za obradu zidova možete ostaviti da preovladava bela boja.
U hodniku bi bilo dobro postaviti jedan zid u žutoj koja će naginjati na zlatnu nijansu, i to bi mogao biti zid na kom su vrata od spavaće sobe pa njemu pridružiti i kratak zid na kom je onaj sto desno od ulaznih vrata, tako da se stvori udoban kutak za dobrodošlicu. Ovde bi bilo dobro postaviti veliko ogledalo sa zlatnim ramom. U dnevnom boravku preporučujem da na najduži zid, na kom je i trpezarijski sto i ugaona garnitura, postavite tapet, u zlatno žutoj boji bez dodatnih boja ali sa reljefnom šarom, to će dati poseban pečat i eleganciju ovoj prostoriji. Ostale zidove u dnevnom boravku možete obojiti u sasvim svetlu nijansu zlatne boje.

ARHITEKTA: MAJA GAJINOV
Autor: buca74 :


Jednoiposoban beogradski stan od samo 30m2 biće dom za dvoje odraslih. I pored male kvadrature, ovaj stambeni prostor zadovoljiće sve potrebe koje se nameću u svakodnevnom životu. Za uredjenje stana postoje samo dve smernice, prva je da u spavaću sobu treba smestiti bračni krevet dimenzija 190x190cm i druga da preovladjuju tople boje.

Dimenzije spavaće sobe diktiraju poziciju kreveta, ali ostavljaju na Vama da odlučite kako ćete mu prilaziti. Prva mogućnost je ova kako je na skici prikazano, a druga da oboje u krevet ulazite sa uznožja (da su vam glave pod prozorom, a noge okrenute ka vratima). Za druge komade nameštaja ovde nema prostora, osim zidnih polica koje su uvek dobrodošle i što se tiče praktičnosti (za odlaganje budilnika, noćne lampe, knjige i slično) i što se tiče estetike. Ukoliko ne želite ovakve police poželjno je zidove oplemeniti uramljenim fotografijama, slikama ili jednostavnim bojenjem pa i tapetama.
Šta god da oberete od navedenog, treba imati na umu da krupne šare na tapetama ili jedna velika slika na zidu iznad kreveta mogu vizuelno da smanje prostor, zato treba odabrati tapete sa sitno šaranim dezenom ili da iskombinujete nekoliko uramljenih fotografija koje ćete grupisati na jednom mestu. Ako se ipak odlučite za jednostavno bojenje zidova, nećete pogrešiti ako upotrebite tople boje jer one odgovaraju malim prostorijama.
Kako za garderobere nema mesta u spavaćoj sobi, potrebno ih je smestiti na drugom mestu, a to bi u ovom slučaju bilo predsoblje, odnosno levo od ulaznih vrata u stan. Desno od ulaza, iza vrata može stati još jedan ormar u koji se mogu smestiti jakne, kaputi, obuća i slično. U malim stanovima je svaki prostor za odlaganje dragocen, zato bi ovi komadi nameštaja trebali biti visoki do plafona radi maksimalnog iskorišćenja prostora. U slučaju da je to iz nekog razloga neizvodljivo, dovoljno je nabaviti velike kutije koje se mogu kupiti kao dekorativne ili ih možete sami ukrasiti lepim papirom, i one se mogu poredjati na vrh ormara, videćete, za čas ćete ih napuniti potrebnim sitnicama kojih se trenutno nećete ni setiti.
Kuhinja je mala ali dovoljna. Ako se elementi smeste u obliku slova L imaćete sve što je potrebno. Naravno, kuhinje je uvek najbolje izraditi po meri, naročito kada je prostor ovih dimenzija.
Trpezarija je povezana sa kuhinjom i dnevnim boravkom, sastoji se od stola dimenzija 80x80cm koji je dovoljan za dve osobe i po vašoj želji može biti i na razvlačenje.
Dnevni boravak je lepo osvetljen prirodnim svetlom, ima izlaz na veliku terasu pa će biti ugodan prostor za odmor i druženje. Kako ni sam nije naročito prostran, ne bi ga trebalo zatrpavati komadima nameštaja, samo onim najneophodnijim. To bi bio kauč, jedna fotelja (eventualno par taburea), stočići što manji to bolji i jedna polica ili komoda za televizor i knjige, ukrase i slično. Ako ovde postavite i saksijsko cveće nećete pogrešiti.
Što se tiče boja za ovaj prostor koji obuhvata nekoliko celina, hodnik, kuhinju, trpezariju i dnevni boravak, vodite se nijansama toplih boja u zavisnosti koje su Vam omiljene, i kombinujte ih sa belom i svetlim nijansama drveta. Moj predlog je da samo zid iza kauča u dnevnom boravku tretirate drugačije od ostalih. Na primer, ako ste sve zidove u stanu ostavili u beloj boji, onda samo ovaj jedan zid obojite drugom bojom ili ga oblepite tapetom po vašem izboru, ako ne želite ništa od navedenog onda taj zid prekrijte uramljenim fotografijama, slikama ili sa dve tri zidne police na koje ćete poredjati kjige, ukrase, suvenire sa putovanja, lampe, uramljene fotografije...
ARHITEKTA: MAJA GAJINOV
Autor: Oblachak :
Neobične kade deluju vrlo efektno

Danas vrlo često možemo videti modele koji u prostoru deluje vrlo efektno. Dizajn je pri tome u znaku ekstravagancije, kojoj pravi ljubitelji neobičnih modela sigurno ne mogu odoleti.Gotovo kao i kod umivaonika, kade su u posljednjih nekoliko godina doživjele velike promjene, posebno kada je riječ o dizajnu. Pri tome govorimo o dizajnu koji je obilježen oštrim, ali jednostavnim linijama koje naglašavaju veličinu kade. Iako možda na prvi pogled ove kade djeluju hladno, u kupatilu je priča sasvim drugačija: one su vrlo lijepe i nenametljive te ni na koji način ne djeluju odbojno. Oštre linije kadu čine jasnom i nametljivom vladaricom prostora. Jednostavne, ali „grube“ kade s ovim karakteristikama dobro se uklapaju u velike prostore. Uz takve kade najljepše pristaju i slavine oštrih linija.

Razni modeli

Drvene kade su vrlo moderne. One su tople, ugodne i jednostavne za održavanje te se izvrsno uklapaju u razne stilove uređenja kupatila. Naravno, najbolje pristaju u drvenu i jednostavno kupatilo. Dizajn tih kada ogleda se u finoći rubova i linija koje tvore savršenu cjelinu. Dotaknemo li područje hidromasažnih kada, upali smo u osinje gnijezdo! Raznim modelima i tehničkim karakteristikama ovih kada teško je odoljeti.

S tehnologijom koja je isključivo u službi čovjekove ugode i zdravlja, hidromasažne kade pružaju apsolutno sve.

Naravno, postavlja se pitanje, koliko takve kade koštaju? Možemo reći kako donedavni san da u vlastitom domu posjedujete taj mali užitak više nije nemoguć! Okrugle kade iziskuju velik prostor. One su lijepe i posebne, no funkcionalnost im je svedena na minimum. Osim dugotrajnih namakanja, ove su kade vrlo nepraktične za brzinska ranojutarnja kupanja.

Okrugle kade

Naravno, što bismo bez neobičnih oblika kada? Izbor je zaista velik, no pitanje je samo kako uz takvu neobičnu kadu urediti kupatilo? Kada kao da je stvorena za opuštanje uz mirisne svijeće i aromaterapiju. Divimo se savremenim izvedbama dizajna i ostajemo bez riječi. One odišu skladom i jasnoćom linija i kao takve su jedinstvene. Ostaje jedino otvoreno pitanje koliko vremena imamo za dugotrajna opuštanja?

Standardne, okrugle, kutne, hidromasažne, posebnih oblika ili pak one najjednostavnije, kade su bile i uvijek će biti zaštitni znak kupatila. Od modela do modela, izbor je više nego velik i kao da se nameće pitanje kako će izgledati kade u budućnosti? Vjerujemo kako će pravilo i tada biti jasno: maksimalna ugoda, iskorištenost prostora i lijep dizajn. Kada kao savršen kupaonički element trebala bi svoje mjesto imati u svakom kupatilu. Zamislite samo kako je lijepo nakon napornog radnog dana opustiti se u toploj kupki...


Ljepota
Autor: buca74 :


Ovo je moderan, beogradski, momački stan koji je prostran i funkcionalan. Pruža sve što je potrebno za odvijanje svakodnevnih aktivnosti, pa čak i mogućnost dobijanja još jedne prostorije jednostavnim pregradjivanjem, odnosno promišljenjim rasporedom svih komada nameštaja.

Na ulasku u stan pristupa se predsoblju gde se mogu smestiti uvek potrebni garderoberi. Dalje se stiže u veliku prostoriju koja objedinjuje trpezariju i dnevni boravak, a odatle se ulazi i u kuhinju.
Kuhinja je sasvim dovoljna za smeštaj svih aparata i ostavlja dovoljno prostora za radne površine koje su jednako bitne. Osvrćući se na odabrane boje vlasnika stana, predlažem da se ovde kombinuju siva i bež kako bi se izbegla monotonija ukoliko bi se primenila samo jedna od ove dve boje. Za to je najbolje upotrebiti tamniju sivu za radnu ploču a vrata elemenata mogu biti u bež tonu, ili u kombinaciji bež i sive što će celoj prostoriji dati na dinamici i željenom modernom efektu.
Za trpezariju je već predvidjen prostor koji je od dnevne sobe odvojen kratkim zidom, a prirodno je osvetljen što je više nego poželjno. To sve zajedno nameće logičan položaj stola za koji može sesti bar četvoro ljudi. Ukoliko odaberete sto na razvlačenje biće mesta i za veći broj gostiju, što ova trpezarija svojim dimenzijama svakako omogućava.
Želja vlasnika stana je da se dnevni boravak pregradi tako da on dobije spavaći kutak, a da pregrada u stvari bude otvorena polica za knjige i sitnice koja će propuštati dnevnu svetlost do dela za sedenje. Takva podela je moguća, a i poželjna. Bez mnogo ulaganja dobija se prostor za pravi odmor gde može stati krevet širine 150cm. Za smeštaj odeće mogu se namestiti dva garderobera koja su savim dovoljna za potrebe jedne osobe. Izmedju njih, zbog povezivanja svih komada nameštaja u celinu, se može smestiti polica za TV.
U salonima nameštaja se mogu naći kombinovani garderoberi sa policama kao jedinstveni komadi, i to modernog dizajna. Mada, ako ne možete naći nešto što će odgovarati vašim potrebama uvek možete naručiti ormar po meri i želji pa tako i rešiti uskladjivanje boja i dezena. Naspram ormara su trosed i fotelja koji mogu biti tamno sive boje, ili crne, zavisno od afiniteta, pa se u odnosu na te komade nameštaja biraju ostali, poput stočića, koji je na skici prikazan kao stakleni kako bi se povezao sa trpezarijskim stolom koji je takodje od stakla. Tu su još sobne biljke, stojeće lampe, velika transparentna polica izmedju spavaće i dnevne sobe, tepih...
Ukoliko odaberete ormar sa TV policom u kombinaciji boja kao što je na skici predloženo, i garderoberi budu sive boje, možete za to odabrati svetliji ton sive, pa da ceo zid iza tih komada nameštaja obojite u tamnu sivu, a sve ostale zidove ostavite u beloj boji. U ovu svrhu možete odabrati i tamno sivi tapet koji će biti jednobojan a sa reljefnim šarama.  Ovo će pojačati utisak mladalačkog, jednostavnog i moderno uredjenog stana.

ARHITEKTA: MAJA GAJINOV
Autor: cfc011 :
Citat: skrichers 15. Dec 2009, 01:41:36

Potrebna mi je mala pomoc. 
Naime, cula sam da postoji program pomocu kojeg moze da se osmisli celokupan izgled jedne prostorije.   Da li neko zna o cemu se radi, s'obzirom da sam u toku renoviranja pa bi mi takva pomoc bila dobrodosla?


moj omiljeni programcic   Kitchendraw(download)
A evo sta moze Kitchendrawpictures
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana
<< Prethodna strana