Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Како сазидати цркву-савети будућим ктиторима  (Pročitano 481 puta)
20. Okt 2007, 21:45:57
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 416
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Велика је мода настанула међу нашим богатунима да своме роду на ползу, а себи на славу и памјат , ту и тамо, подигну храм Господњи.
Прочуо се и г. Веља Илић, и г. Цане Суботић и ини.
И то је лепо.
Баш лепо.
Али, како ћемо и шта ћемо даље?

Прво, да ли у Србији има довољно земљишта за све цркве које би у своју памјат, а народну ползу, хтели и други знаменити људи подићи Господа славећи?
Друго, требају ли нашему народу баш толики храмови или су и ови који постоје прекојего, с обзиром на то да већина Срба иде у цркву да би тамо упалила свећу па испада да су нам свећарске радње куд и камо потребније од храмова.
Треће, може ли се новац намењен изградњи храма утрошити на бољи начин?
На пример: купити какав љући мотокотач младом и перспективном свештенику (мотокотачи су код њих на великој цени и не мањој моди). То би младе парохе могло веома обрадовати, а када нам је свештенство задовољно, ни народу не може бити лоше.
Или подићи уз цркву какав дечји вртић?
Или би се новац намењен изградњи храма могао препустити надлежном владици на располагање, а он ће већ знати како ће га и где, у славу Божју и ползу народну, потрошити.

Ево, ово су питања без одговора.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 873
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Nešto sam propustila... Izvinjavam se, gde je Velja izidao crkvu? Kada? Što se Stankove tiče, samo da pojasnim: crkva je počela da se zida, jer je stara propala, pa kad su stali radovi, on je pristao, na molbu o. Mitra iz Uba, da bude dobrotvor i da pomogne da se hrav završi. I stvarno mnogo lepo izgleda. I, možda nije nebitno reći, da su Stankovi roditelji stari Ubljani koji su i po ciči zimi stizali na vreme na službu i da su bogougodni ljudi ne po modi ili nuždi, već po vaspitanju i poreklu. I da je Stanko izričito zamolio da se u hramu nigde ne oslikava njegov lik kao dobročinitelja, niti lik nekoga iz njegove porodice...
A da nam treba dečijih vrtića, treba nam. Ali nije nužno ikonopisati ih...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 416
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
За Суботића знам сигурно, а Веља се сам хвалио.
Е сад, његова хвала није увек за веровати јој.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ухапсите Младића!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 4971
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Motorola V3i
zanimljivo kako neko smatra da je zidanje crkvi politicko pitanje.
IP sačuvana
social share
Vreme je za demonstracije.
- Sreda 20. Februar u 15h studentski protest na Platou kod Filozofskog fakulteta -
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 416
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Misliš da nije?
A zašto današnji ktitori zidaju crkve?
Zašto su nekadašnji ktitori zidali crkve?
Zbog vere?
I da li smatraš da crkva danas, juče i prekjuče nije bila politički subjekt.
Danas uložiti u Crkvu je isto što uložiti u stranku.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Ko ponese kajace se a ko ne ponese kajace se vise!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 6301
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
mob
Nokia E
Na sva tvoja pitanjka imam samo jedno pitanje:
Zasto muslimani zidaju dzamije, zbog vere, utucavanja, zlocinackog udruzavanja...politike????
IP sačuvana
social share
„Tromo se vreme vuče i ničeg novog nema, danas sve ko juče sutra se isto sprema."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 416
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Pa ja sam upravo stoga i pokrenuo ovu temu.
Ktitor u je onaj pojedinac koji svoj novac ulaže u neki sakralni objekat, bez obzira na to o kojoj se crkvi ili veroispovesti radi.
Dakle, pitanja koja sam postavio ne važe samo za pravoslavne već i za sve druge, jer fenomen neumerene gradnje verskih objekata (moja teza, za raspravu i kritiku) primerena je tranzicionim zemljama bez obzira koja je veroispovest u njima dominantna.
Evo, Hrvatski gradovi (posebno Split) zakrčeni su novim crkvenim objektima.
Ja stoga mislim da je kud i kamo korisnije ulagati u renoviranje već postojećih kao i u pomaganju pastirske delatnosti Crkve: podizanju dečjih vrtića u okviru parohije, sportskih terena, društvenih prostorija, kako bi parohija postala okupljalište mladih, a ne mesto gde će pomodni vernici doći jednom nedeljno da upale sveću za pokoj predačkih duša.
Moje ironične primedbe iz inicijalne poruke bazirane su na činjenici da velikoj većini našeg (pravoslavnog) sveštenstva, ovako kako je veoma odgovara.
Što više novca koji mimo društvene kontrole cirkuliše preko crkve, to bolje po njih lično.
O tim stvarima se retko i bojažljivo govori jer je Crkva (ne samo u Srbiji i ne samo pravoslavna) postala neka vrsta nekadašnjeg Centralnog komiteta.
Ni reč kritike, ni slovo sumnje.
A u tim firmama posluju ljudi ma kakvu odeću nosili na sebi.
Ljudi su, kao što se zna, po definiciji, grešni.
E sad, šta se može desiti tamo gde sa velikim parama barataju pojedinci ovlašteni da sebe same oslobode greha .
Ja imam odredjenioh slutnji pa sam hteo da ih u dijalogu sa drugima proverim.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.