Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 21:32:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: U Srbiji sve skuplje nego u Nemačkoj  (Pročitano 8431 puta)
11. Nov 2007, 12:38:37
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple 15
Danak monopolu i maržama
U Srbiji sve skuplje nego u Nemačkoj
Autor: K. Preradović | 11.11.2007 - 00:02

Iako je prosečna plata jednog Nemca oko 2.000 evra, njemu su osnovne životne namirnice jeftinije za oko 30 odsto nego prosečnom građaninu Srbije, koji mesečno zaradi oko 360 evra.

Da li zbog nedostatka konkurencije ili visokih trgovačkih marži, tek građani Srbije svakodnevno u prodavnicama za iste proizvode plaćaju više nego Nemci, čija je prosečna zarad sedam puta veća od naše. Osim hleba, koji je i u Nemačkoj skup, gotovo sve osnovne namirnice jeftinije su nego kod nas. Tako litar dugotrajnog mleka u Nemačkoj košta 81 cent (63 dinara), dok se kod nas plaća 72,9 dinara. Razlika u ceni je još evidentnija kod ulja, koje Nemci (doduše ono najpovoljnije) plaćaju 60 dinara, a mi čak 93,90 dinara. I popularna koka-kola im je dosta jeftinija, dok su neznatno povoljniji i šveps i voćni sokovi. "Milku" i "kinder" čokoladu Nemci plaćaju barem dvadeset dinara manje.
Kad je u pitanju kozmetika i higijena, razlika je još uočljivija. Sapuni su im za dvadesetak dinara jeftiniji, iste marke deterdženata plaćaju tridesetak odsto manje, a povoljniji su im i šamponi, mleka za telo... Ima i drastičnih primera. Tako recimo, ženski dezodorans "fa" Nemica može kupiti za 0,99 evra (77 dinara), dok dama u Srbiji za isti proizvod mora da izdvoji 178 dinara. Kalgonit tablete za sudove( 44 komada) kod nas staju 831 dinar, a u Nemačkoj gotovo 300 dinara manje (545 dinara).
Petnaestak nabrojanih primera (u tabeli) pokazuju da su namirnice, sokovi i higijena, kod nas skuplji za oko 30 odsto.
- Ima nekoliko razloga za toliko skuplju robu u Srbiji. Dva osnovna su postojanje monopola i ogromne trgovačke marže - kaže za "Blic nedelje" ekonomista dr Vladana Hamović. Ona ističe da monopoli na našem tržištu postoje samim tim što nekoliko trgovinskih lanaca diktira cene, iako nude veliki izbor robe.
- Trgovačke marže kod nas idu i do 25 odsto, a nekad i mnogo više, dok je u svetu ubičajena marža oko 12 odsto - kaže Hamovićeva. Zato ona smatra da država mora da počne da primenjuje antimonopolski zakon, čija bi primena dovela do veće konkurencije, smanjenja marži i samim tim i nižih cena.
Nemci imaju daleko kvalitetniju i jeftiniju telekomunikaciju. Većina stanovnika Nemačke odlučuje se za mesečni flet paket, koji obuhvata neograničeno fiskno telefoniranje (i ka inostranstvu), neograničen internet i kablovsku televiziju, po ceni od svega 30-40 evra (u zavisnosti od provajdera).
Ako je za utehu, građani Nemačke za iznajmljivanje stanova i komunalije mesečno moraju da izdvoje u proseku između 800 i 900 evra, a žitelj Beograda upola manje.

I odeća jeftinija
Iako Srbija ima dosta domaćih modnih brendova, ne možemo se pohvaliti niskim cenama. Naime, često cene domaće garderobe, pogotovo dečje, u stopu prate cene poznatih evropskih brendova, poput Benetona, Zare i drugih. Nemci koji žele da svoje mališane obuku kvalitetno, ali povoljnije, kupuju u čuvenom lancu "C&A", gde se somotske ili deblje teksas dečje pantalone mogu kupiti po ceni do devet do 15 evra. Dečja zimska jakna staje od 20 do 30 evra, duksevi od pet do 10 evra, a dečji veš i pidžame mogu se pazariti za svega nekoliko evra. Teško je naći stvar skuplju od 40 evra, što se u našim radnjama za decu već smatra niskom cenom.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
SonyEricsson k800i i D820
Dobro dosli u zemlju kao u raju! Njemacka!

Ja kada sam prvi puta isao u Beograd, imao sam namjeru da kupim sebi odjecu, i isao u onaj Hugo Boss shop..prvo me je sokiralo da je tu roba bila skuplja nego kod nas u Njemackoj...i tako samo da sam samo vunenu kapu kupio tu...

U svakom slucaju ja se cudim ljudima tu kako prezivljavaju sa tako malo place a takvim troskovima..

Jer koliko se Anea prosjecno krecu cijene u Bg za dvosoban stan u centru pa sigurno jedno 250 - 300€. I plus onda struja,voda,telefon...itd ode jedna placa samo na stan!
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1489
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 
Srbija, glavni Ruski saveznik, ce uskoro postati raj na zemlji....
Cim na vlast dodju radikali i njima slicni....
IP sačuvana
social share
"Cogito, ergo sum"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple 15
Citat
U svakom slucaju ja se cudim ljudima tu kako prezivljavaju sa tako malo place a takvim troskovima..

Ne, to je umetnost... tajna vestina koju mogu da savladaju samo snalazljivi... Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Citat

Ne, to je umetnost... tajna vestina koju mogu da savladaju samo snalazljivi... Smiley

A daj mi reci,koliko mladih ljudi u Bg naprimjer zive sa cimerima u jednom stanu i koliko od njih imaju sam svoj stan i zive sami u njemu... koliko ja cujem dosta njih nemogu da zive sami u svom stanu,nego dijele stanove sa priajteljicama ili drugovima..
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Strašno jbt!Živimo kao da smo na marsu!Ovde ima većinom jeftine robe jer se trgovcima ne isplati da uvoze skuplju a kvalitetniju jer narod nema para.Kad kupujem nike patike-uvek se zgrozim jer su svake godine iste šabanske ponude a kad vidiš na netu kakvih najki ima u Usa to je da se smrzneš!
A recimo u Turskoj su cipele kojih ima i ovde duplo jeftinije..Neznam ko je dozvolio uvoznicima da se toliko kurče bre! Smile
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Strašno jbt!Živimo kao da smo na marsu!Ovde ima većinom jeftine robe jer se trgovcima ne isplati da uvoze skuplju a kvalitetniju jer narod nema para.Kad kupujem nike patike-uvek se zgrozim jer su svake godine iste šabanske ponude a kad vidiš na netu kakvih najki ima u Usa to je da se smrzneš!
 A recimo u Turskoj su cipele kojih ima i ovde duplo jeftinije..Neznam ko je dozvolio uvoznicima da se toliko kurče bre! Smile

Eh pa Miskovic,najveci uvoznik u Srbiji ...

I da nesmije se zaboraviti da se drugi kvalitet krema pravi za Balkan i za EU...ne samo kreme nego i sredstva za pranje odjece.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Uporedjivati kvalitet praskova , krema i cokolada u Nemackojmi onih koji se prave za nase i trzista Balkana je kao nebo i zemlja.
Ovo ovde nema veze sa mozgom od kvaliteta. A tamo uzivancija kada probas Milku cokolaadu, kada oprerse Arielom stvarno oprano a ne kao kod nas pola se zalepi u masini od osde ili cega vec.
Medjutim Srbin je neunistiv i snalazljiv i zivi se.
Nikom nije jasno kako zivimo uvek ispod crte-odn veci izdaci za stan hr5anu i komunalije no plata a pet se zivi.
JBG i Bog nas po nekadad cuva kao posebne primerek jedinstvene na svetu da pokaze kako se na muci zivi.
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Ko ponese kajace se a ko ne ponese kajace se vise!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 6301
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia E

Gledaj sad cu ja da ti pojasnim malo, ja zaradim recimo 250e mesecno troskovi su mi 350e i nema mesta panici, kad mi nestane tih 250e ja lepo uzmem pa razmenim 100e, i tako u krug Smile
Odakle mi tih 100e?

Jebem li ga Smile
IP sačuvana
social share
„Tromo se vreme vuče i ničeg novog nema, danas sve ko juče sutra se isto sprema."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob

Gledaj sad cu ja da ti pojasnim malo, ja zaradim recimo 250e mesecno troskovi su mi 350e i nema mesta panici, kad mi nestane tih 250e ja lepo uzmem pa razmenim 100e, i tako u krug Smile
Odakle mi tih 100e?

Jebem li ga Smile

Odakle ti 100€ .... da cujemo..mozda naucimo nesto!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 21:32:32
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.