U banjalučkom prigradskom naselju Barlovci nepoznati su počinitelji ubili povratnika Hrvata, Ivana Bartulovića, izjavio je dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš.
Bartulović je umro u četvrtak navečer nakon što je pretučen, rekao je u petak za Radio Herceg Bosne Čordaš.
On je zamjerio Ministarstvu unutarnjih poslova RS i medijima u tom entitetu što šute o tom ubojstvu Hrvata povratnika, te je izrazio nadu da će počinitelji biti pronađeni i kažnjeni.
"Vjerujem da ovo ubojstvo neće obeshrabriti i ono malo Hrvata na banjalučkom području koji su ostali u svojim domovima", rekao je Čordaš.
Gradski odbor HDZ-a 1990. u Banja Luci zatražio je od nadležnih institucija Republike Srpske hitno pronalaženje počinitelja ubojstva Ive Bartulovića (67), izrazivši istodobno zabrinutost zbog šutnje lokalnih medija, vlasti i policije o tom zločinu.
"Ovo ubojstvo uznemirilo je malobrojne povratnike u Republiku Srpsku i banjalučku regiju", navodi se u priopćenju banjalučkog gradskog odbora HDZ-a 1990.
"U proteklom ratu, u razdoblju od 1991. do 1995. u Banja Luci je na sličan način, kod svojih kuća, mučki ubijeno oko 1000 nesrba, a u široj regiji više od 10.000 za što do danas nitko nije odgovarao", stoji u priopćenju.
I Hrvatska stranka prava BiH (Đapić-Jurišić) najoštrije je osudila ubojstvo Hrvata povratnika.
"To ubojstvo je posljedica ozračja koje je u Republici Srpskoj stvoreno protiv nesrba", navodi se u priopćenju HSP BiH.
Dodaje se da to ubojstvo potvrđuje da je nužna reforma policije u BiH, odnosno ukidanje entitetske policije Republike Srpske i stvaranje državne policije u BiH koja ne bi prešućivala takva ubojstva.
Eto ga...nemoze se to dokazati da je Srbin ubio Hrvata pa nema teorije.. U Hrvatskoj je zato svaki incident na vjerskoj i nacionalnoj osnovi..
"To ubojstvo je posljedica ozračja koje je u Republici Srpskoj stvoreno protiv nesrba", navodi se u priopćenju HSP BiH.
Ovako nesto kada bi napisao Pupovac u Hrvatskoj, svi bi ga podrzali Srbi i rekli eh eh eto ga opet na Srbe,a kada se takvo sto se desi u RS,prvo dokazi i dokazi...
Vladimire volio bih da mi dokazes da ga je ubio Srbin zato sto je ovaj bio Hrvat!
kad se u Hrvatskoj ubije Srbin vi odma znate ko je, ne zelite dokaze? to moze biti i Madjar ili drugi Srbin ili Hrvat ili Amerikanac na odmoru u Hrvatskoj ili Japanac koji je poslom u Hrvatskoj, nemojte da kenjate
Eto ga...nemoze se to dokazati da je Srbin ubio Hrvata pa nema teorije.. U Hrvatskoj je zato svaki incident na vjerskoj i nacionalnoj osnovi..
Ovako nesto kada bi napisao Pupovac u Hrvatskoj, svi bi ga podrzali Srbi i rekli eh eh eto ga opet na Srbe,a kada se takvo sto se desi u RS,prvo dokazi i dokazi...
Па докажи ако већ мислиш да то није посао полиције.
Vladimire volio bih da mi dokazes da ga je ubio Srbin zato sto je ovaj bio Hrvat!
vjeruj da bi volio da to mogu dokazati da tog psa prijavim policiji a daj mi molim te dokaži da su hokejaše napali hrvati rig rig rig tradicionalno izbjegavanje gledanja samog sebe u oči srbi naučite se suociti sami sa sobom i sve će biti lakše ovako zvučite ko mala deca ko je razbio vazu ne znam ali ja nisam