Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 06:33:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: typhoon(akula) treba li ih rusija zadrzati?  (Pročitano 16829 puta)
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4005
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.10

gslavic
Svaka cast za informacije Smile Smile Smile.Uvek rado citam tvoje postove,zaista detaljno obrazlozis sve sto napises,sve pohvale. Smile
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Lead me, follow me, or get out of my way

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 266
Zastava unknown
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Dealio
mob
SonyEricsson 
gslavic evo i ja....... svaka cast Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile vrlo interesantan post(zamislite ej fudbal igrali ccccc koja inzinjerija majku mu alal vera bre ruski kod nas zgrade jedvaj pravimo tolike a da ne budu falicne hahahhahahah).......
a sto bi ih penzionirali pa sta ja znam mozda skupo za odrzavanje(btw mozda neko ima informacije o odrzavanju i troskove Smile Smile)....i ja sam cuo da su 3 tajfuna scraped  Smile Smile......ali valjda ih nece izbaciti.....tacno je tri su planirane da nose bulave a jedan tajfun (tk 17 ako se ne varam) je preuredjen vec i sluzi kao platforma za testiranje ovih projektila.......ali ne bas uspesna u pocetku ne znam dokle su stigli Smile Smile....uglavnom obozavam ovu podmornicu........... pa i celu mornaricu rusku Smile Smile Smile

211

nije li jedan borei vec operativan??(gepard se zove ili........)
« Poslednja izmena: 28. Nov 2007, 14:19:26 od NathanX »
IP sačuvana
social share
No bastard ever won a war by dying for his country.
He won it by making the other poor dumb bastard die for his country.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Qui desiderat pacem praeparet bellum

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 921
Zastava Olduvay-naucna kolonija na Marsu :)
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
HTC Touch Pro
ma nema sanse da ih rashoduju, barem jos 5 godina
IP sačuvana
social share

Don't take this personal...            Не берите этот персонал...
i'm just doing my job...                я только делаю мою работу...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
211

nije li jedan borei vec operativan??(gepard se zove ili........)
Prva podmornica klase Borei nosi ime Juri Dolgoruki i koliko znam jos je u fazi ispitivanja. Trebalo bi da udje u operativnu upotrebu sledece godine, zejedno sa drugom po redu koja nosi ime Aleksandar Nevski. Ne znam koliko su ovo tacne informacije. To najbolje znaju sami rusi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Pored par neuspjeha sa Bulavom(koju bi iznova dorađivali posle svakog promašaja) Dmitrij Donski je imao 4 uspješna testa. Zadnji test je bio 6. avgusta ove godine i završio se uspjehom, što je izgleda dalo zeleno svijetlo za inkorporaciju Bulava u Borei kao i ostala 2 Tajfuna.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 266
Zastava unknown
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Dealio
mob
SonyEricsson 
pg/niks fala za dobre vesti Smile Smile......lepo je to sto se vraca balans........

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
pg/niks fala za dobre vesti Smile Smile......lepo je to sto se vraca balans........
Nema na čemu Smile
Inače malo skrećem s teme sad, al' je malko povezano s ovim.
Na CNN nova priča sa onom kurvetinom Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour)(nadam se da će moderatori shvatiti da blažu riječ stvarno nisam mogao da nađem-koristio sam čak i "Vujakliju" Smile ). Priča je kao totalni ekskluziv na CNN-u i zove se "Mračna strana Putinove Rusije" iliti "Car Putin". U highlights navode sve same "spasioce" Rusije Smile ljude koji su u mračnom i nedemokratskom vremenu donijeli svjetlost(Litvinjenko, Hodorkovski, Politikovskaja).
Ovo jedva čekam da vidim.
Naravno sve ovo pred parlamentarne i predsjedničke izbore u Rusiji, a inspirisano sa Putinovim poništavanjem raznoraznih ugovora i dogovora o razoružanju - tj. ponovnom velikom ulaganju u armiju(što je ponovo nedemokratski čin Smile).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 266
Zastava unknown
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Dealio
mob
SonyEricsson 
aaaa mocni cnn......boze ko zna kolko para i preko bogzna kakvih kanala tece u cnn i tih 400 milijardi vojnog budjeta......pa da mene pita mene posle nuklearnog arsenala drugo mocno oruzje na spisku je cnn(ova amanpur trebala bi nesto ko brigadni general da dodje,a moj lik sa cnn je dr sanjay gupta hahahhah doktor medicine a reporter Smile)......pa zato sam i hteo da diskutujemo oko ove teme jel tajfun je i te kako mocno oruzje za pregovore.....steta bi bilo unistiti ga......bolje one delta III ili IV klase da rashoduju(mnogo su mi ruzne sa onim grbacama Smile)........
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia E90
Pa sve ima svoj vek a sad nisam tolko upucen u budzetska i politicka pitanja da bih mogao i da pretpostavim kakva im je bliska buducnost.

gslavic
Svaka cast za informacije Smile Smile Smile.Uvek rado citam tvoje postove,zaista detaljno obrazlozis sve sto napises,sve pohvale. Smile

Hvala, hvala. Zadnjih dana sam imao malo vishe vremena pa sam se pozabavio ovom tematikom.

1. Borei klasa podmornica je namenjena prvenstveno kao zamena Delta klasi koje su vec dobrano izashle iz svog radnog veka. Ideja flote Ruske Federacije (FRF) je da modernizacija SSBN podmornica funkcionishe po principu 12+6 (12 aktivnih, 6 u rezervi) sve dok u floti ne bude aktivno najmanje 12 Borei podmornica. Medjutim rusi odbijaju da objave kada i u kom broju ce izvrshiti penzionisanje preostalih podmornica koje nisu aktivne. Paradoks lezi u chinjenici da su sporazumima o nuklearnom razoruzanju rusi ogranicheni na 20 aktivnih SSBN podmornica chime je i samo pravljenja prvog plovila Borei klase krshenje sporazuma (OK mozda ne teksta ali sigurno duha sporazuma).

2. Stanje podmornica Typhoon klase (po informacijama koje ja imam) je sledece:
TK-208 Dmitri Donski (zavrshena 1980). Mada je od 1995 bila deo projekta Nunn-Lugar (koji je svoje strane podprojekat START I i START II ugovora o razoruzanju) 1999 “misteriozno” joj se status iz “penzionisana” menja u “vrshe se opravke”, zatim 2001 u status “u modernizaciji”, da bi na kraju 2002 dobila ime Dmitri Donskoi i bila modifikovana za za noshenje Bulava raketa (20 lansera RSM-52 su preradjena u 18 lansera za Bulave). Modifikacije koje su izvrshene u periodu 1998-2002 je (navodno) chine "jednakih mogucnosti i kvaliteta" kao shto je Borei klasa.
TK-202 (zavrshena 1982). Od 1995 deo je projekta Nunn-Lugar. Jedina Tajfun podmornica koja je potvrdjeno isechena.
ТК-13 (zavrshena 1985) Kao i TK-202 nikada nije bila deo flote Ruske Federacije (chime nema ime nego samo kodni broj trupa). Takodje deo Nunn-Lugar sporazuma. Mada se od 2000 nalazi u remontnom zavodu "Zvezdochka", od 2002 je bez raketa i goriva u reaktoru, telo podmornice nikada nije isecheno, niti je potvrdjeno uklanjanje opreme i elektronike i tachan status podmornice nikada nije sa sigurnoshcu potvrdjen. U svetlu “Donskog” sve je moguce.
ТК-12 Simbirsk (zavrshena 1982). Mada se u vecini izvora pominje da joj je status identichan TK-13 (spremna za rashodovanje, od 2002. nema niti goriva u reaktoru niti projektile) TK-12 je dobila ime, dok se trup podmornice nalazi u brodogradilishtu, a ne u remontnom zavodu "Zvezdochka".
ТК-17 Arkhangelsk (zavrshena 1986). Po poslednjim informacijama ova podmornica je neaktivna kao lanser poshto su joj silosi prazni i poseduje ozbiljne “tehnichke defekte zbog losheg odrzavanja”. Ovoj informacija je direktno kontradiktorna sa informacijom da je bash Arkhangelsk bila podmornica koja je ugostila Putina za vreme jedne od vezbi Severne flote RF kao i da je za vreme iste vezbe imala nekoliko dejstava.
ТК-20 Severstal (zavrshena 1989). Po poslednjim informacijama ova podmornica poseduje 10 (od 20 mogucih) raketa u borbenom kompletu.
ТК-210 (prekinuta gradnja 1990-91). Po nekim informacijama trebala je da nosi ime “Crveni Oktobar” i da bude opremljena "novim pogonskim sistemom". Ta chinjenica kao i nepotvrdjene informacije da je je prvobitan plan bio da TK-210 bude prva podmornica klase “Tajfun II” (sa velikim brojem unapredjenja i poboljshanja) zagarantovalo joj je vechno mesto u svim teorijama zavere i shpijunsko/tehno-trilerskim shtivima (“Lov na Crveni Oktobar”, “Tajfun”, SSN itsl.).  Smile

3. Buducnost Typhoon klase je teshka za predvidjanje usled jako velikih nepoznanica vezanih za stanje i status tela podmornica koje su zvanichno van flote ali se nishta ne radi na njihovom rashodovanju/sechenju. Najvece nepoznanice su sledece.
- Nunn-Lugar sporazum je podrazumevao americhko finansiranje ruskog razoruzanja (deo tog razoruzanja je bilo i unishtenje podmornica klase Typhoon). Dolaskom Putina na vlast i oporavkom ruske ekonomije u periodu 2000-2002 americhki kongres je isti prekinuo (pod izgovorom da Rusija razoruzanje, unishtenje i rashodovanje nuklearnih sredstava moze sama da finansira). Na ne malo iznenadjenje Rusi su odgovorili aktviranjem Delta III podmornica iz rezerve i suspenzijom rashodovanja plovila Typhoon klase.
- Prethodno je dovelo da je broj aktivnih podmornica dupliran (sa 8 na 16) !!! Dok se ukupan broj podmornica koje se mogu aktivirati dobrano premashio 20 zacrtanih sporazumom Start I i II (3+2 Typhoon-a, 6+1 Delta IV i 7+7 Delta III) chime su rusi vishe nego ochigledno prekrshili sporazum o razoruzanju. Chinjenica sa je Rusija okonachala proizvodnju SLBM raketa koje se mogu lansirati sa ovih podmornica je slaba uteha. Naime, lakshe je napraviti projektil nego celu podmornicu. Dodatni problem: shta ako rusi preostale rakete (koje su deo sporazuma) preraspodele na vishe plovila i time funkcionalno povecaju pretnju.
- Jedna od najvecih nepoznanica je stanje Delta III i IV podmornica. Naime izveshtaji iz 90-tih su o njima govorili kao o zardjalim shklopocijama za chije rashodovanje a kamoli odrzavanje Rusija nema para. Medjutim za manje od dve godine (2000-2002) gotovo 50 procenata flote Delta III podmornica je aktivirano, dok se sve Delta IV podmornice vode kao aktivne.
- Dodatni problem lezi u chinjenici da je baze Severodvinsk i Nerpichya Bay poseduju zatvorene hangare i sidrishta chime je moguc kako pretovar tako i opremanje, modifikacija i izgradnja shirokog spekta plovila bez ikakve kontrole i nadzora. Po medjunarodnim sporazumima Rusija je duzna da prijavi i poshtuje broj aktivnih i raketno sposobnih podmornica, a NE broj podmornica koje MOGU da budu raketno osposobljene. Shto dovodi do paradoksalne situacije. Ako isplovi 6 Delta III podmornica da li iko osim posada zna koje su naoruzane i sa koliko raketa ?
- JAKO chudan detalj je chinjenica da rusi “svako malo” lansiraju sa neke od podmornica 1-2 balistichke rakete. Proizvodnja starih je zaustavljena (po sporazumu START II), Nunn-Lugar sporazum ogranichava broj raketa na onaj koji se nalazi na samim podmornicama, samim time nejasno je shta misle rusi kada rakete “potroshe” kao i (josh bitnije pitanje): Chemu zurba ?
- najzanimljivije je da Rusija kategorichki odbija da se izjasni o daljoj sudbini Typhoon klase. Dijalog maltene teche ovako:
“Delte” ce biti zamenjene Borei klasom.
“A Typhoon-i ?”
“A shta vas ********* ”
- Bulava je "mornarichka verzija Topolj-M". Samim time, ko garantuje da rusi nece vrshiti "pretovar" suvozemnih raketa na modifikovana plovila ?
   4. Moj zakljuchak (na osnovu svega shto znam). Kao i u mnogim drugim stvarima od dolaska Putina na vlast mishljenja sam da su rusi “izshibicarili” amere.
1. Dok se SAD fokusirao na zahtevanje da se (za njih jedina “neuhvativa klasa”) podmornica reshoduje – rusi su rekonstruisali Delte oslobodjeni izdataka za odrzavanje i rashodovanje Tajfuna.
2. Dok su Ameri penili nad time da rusi Nunn-Lugar koriste za rashodovanje starih podmornica kako bi im budzet bio slobodan za gradnju novih – rusi su kao odgovor razvlachili rashodovanje Tajfuna.
3. Kada su SAD prekinule pomoc i povukle se iz Nunn-Lugar sporazuma – rusi su ne samo aktivirali Delte nego su (sa punim pravom) prekinuli rashodovanje Tajfuna, konzervirali trupove i spram finansiskih mogucnosti jednog po jednog ce u narednim godinama opremati Bulavama.
Rezultat je sledeci. Umesto:
- 6+1 aktivnih Delta IV,
- 14 polu-raspadnutih Delta III,
- 2 aktivna i 4  polu-raspadnuta Typhoon-a, plus
- jednog plovila za testiranje novih projektila.
Rusi trenutno imaju:
- 6+1 aktivnih i unapredjenih Delta IV plovila,
- 6 aktivnih, 6 u rezervi i 2 rashodovana Delta III plovila.
- 2 aktivna, 2 konzervirana (ali spremna za modernizaciju), jednog u potpunosti rashodovanog Typhoon-a. plus
- jednog plovila za testiranje novih projekata – ali koji (kad zavrshi testiranje) moze da punopravno nosi projektile koje je testirao.
Ne znam za vas ali meni se rezultat svidja !!!

5. Bulava je po svim parametrima projektil sasvim nove generacije i mogucnosti. Ono gde definitivno "kljaka" je aktiviranje primarnog stepena. Naime najrevolucionarnija karakteristika Bulave je chinjenica da bi u svojoj finalnoj verziji bila u mogucnosti da bude lansirana sa 2-3 puta vece dubine nego shto je sada uobichajeno za SLBM projektile. Izgleda da sa tim lansiranjem nastaju problemi  Smile Naime testovi radjeni proshle godine su bili vishe nego uspeshni, kao i testovi koji su radjeni u uslovima identichim uslovima "normalnog lansiranja". Ako je avgustovski test bio uspeshan, to najverovatnije znachi da su i te "bubice" reshili. To potvrdjuje i chinjenica da trenutna verzija Bulave vec ulazi u serijsku proizvodnju (da li treba da naglashavam da je ovo veoma nelogichno u svetlu chinjenice da ni prvi brod koji treba da ih nosi nije zavrshen ?  Smile Smile Smile.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
treba ih zadrzati.bar jos 5 godina,kako rece cenjeni @colosus.

takodje,@colosus,velika pohvala i cast za amblem Spetsnaza u tvom avataru... Smile Smile Smile Smile(vidi moj potpis).
pozdrav tebi i Rusiji. Smile Smile
« Poslednja izmena: 30. Nov 2007, 17:26:13 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 06:33:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.