Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Четврт милиона чланака на српском на „Википедији“  (Pročitano 1856 puta)
30. Jul 2014, 15:20:47
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
Browser
Chrome 36.0.1985.125
mob
Samsung GT-S7580
Четврт милиона чланака на српском на „Википедији“

„Википедија“ на српском језику достигла је 250.000 чланака! Јубиларни чланак говори о Педру де Валдивији, шпанском конкистадору и првом гувернеру Чилеа, а његов аутор је уредник који доприноси „Википедији“ под псеудонимом Самарџија.

Када је настала 2001. године, Википедија је била јединствени експеримент енциклопедије засноване на сарадњи и заједничком раду. Уместо да се ослања на углавном плаћене групе стручњака, Википедија је прва енциклопедија коју могу да уређују сви заинтересовани.

Управо на тај начин заступљене су све различитости и мањине, како у садржају, тако и у разноврсности оних који уређују, што Википедију чини енциклопедијом са најширим могућим дометом људског знања и искуства.

Википедија је пројекат сакупљања, умножавања и промоције слободног знања на Интернету. Тренутно има преко 20 милиона чланака на преко 285 језика. Има око 500 милиона прегледа дневно, што је чини петим сајтом по посећености на интернету.

Што се Википедије на српском језику тиче, она је највећа енциклопедија на српском језику уопште. Посећује се преко 500.000 пута на дневном нивоу, што је чини осмим сајтом по посећености у Србији. До броја од 250.000 чланака дошла је захваљујући једанаестогодишњем раду више од 140.000 корисника и корисница.

Задужбина „Викимедија“ (Wikimedia Foundation Inc.) је невладина и непрофитна организација са седиштем у Сан Франциску посвећена расту, развоју и бесплатној дистрибуцији слободних, вишејезичких садржаја у целом свету.

Има 40 огранака широм света, a „Викимедија“ Србије је њен пети огранак. Настала је 2005. године и сада броји преко 100 чланова и чланица. Канцеларија се налази у улици Булевар краља Александра 20 у Београду и отворена је сваким радним даном за све заинтересоване.

Извор:РТС

Алал вера  Smile Не могу сад да нађем ту статистику, али чини ми се да добро стојимо с бројем чланака у односу на остале земље.. у којима је и приступ интернету већи..

Јесте ли написали ви неки чланак?
Ако сте написали.. који?
Ако нисте.. зашто нисте?  Smile
Ел бисте волели да напишете? 
Ја бих волео макар један да склепам.  Smile

Не знам како иде то са писањем чланака, какве изворе мораш да имаш.. хтео сам да напишем нешто о хемотакси, али има на хрватском, па реко што да се мучим, није кинески па да неко не разуме..  Smile

« Poslednja izmena: 30. Jul 2014, 15:25:07 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.125
mob
Sony 
Ja sam pisao samo neke zajebancije od članaka i 80% su izmišljeni ili promenjeni.. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol
Poruke 6942
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
Уз дужно поштовање, све што може на Википедији да се нађе на српском у 99% случајева је упроштена и максимално скраћена верзија онога што је на енглеском. Тако да, ако већ не разумете енглески, далеко више можете добити тако што све пребаците у Гуглтранслејт и онда покушате да протумачите накарадни превод. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.125
mob
Samsung GT-S7580
Па, добро, то се вероватно у доста случајева ради.. као што српски медији преводе вести од значајнијих светских медија, најчешће траљаво и неопширно..

Углавном, ја мислим да је њихов рад за сваку похвалу.  Smile

« Poslednja izmena: 30. Jul 2014, 17:36:47 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.