Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Dec 2025, 12:19:42
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Tvoja moja mama  (Pročitano 5466 puta)
11. Avg 2006, 22:20:37
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Tvoja moja mama
Hladni rat malih sila
U čemu je specifičnost odnosa srpske majke prema muškom detetu    
Da li je odnos svekrva-snaha kod nas nalik odnosu velikih sila u doba hladnog rata?

Srbija je zemlja u kojoj reč tradicija sa sobom nosi epsku vrednost i, sudeći po nekima, ima epohalni značaj. Jedna od tradicionalnih vrednosti u Srbiji svakako su porodični i rodbinski odnosi.

„Mamin sin.
Tatina devojčica.
Mamina ćera.
Tatin sin.”

Zvuče li vam ove sintagme poznato? Koliko često ih vi upotrebljavate kada želite nekome da opišete karakter određene osobe?

Ipak, specifičnost odnosa srpske majke prema muškom detetu je izražena, a vezanost jaka. Nijedna devojka nije dovoljno dobra, svaka će im „upropastiti” mezimče. Ne tvrdim da je u svim porodicama tako, ali ova pojava jeste česta.

Kako izbeći zamke ovakvih odnosa i kako da vezu sačuvate od potresa uzrokovanih njima? Jer ni vaše devojke/žene nisu imune na reakcije kada su ove stvari u pitanju. Setite se samo kada ste, ako ste ikada, vašoj lepšoj polovini uputili zamerku tipa: „Nije loša piletina, ali kad je moja mama napravi – to je prava stvar” ili „Kako je mama znala da ispegla košulju, tako niko ne zna’’. Sva je prilika da biste nakon ovih i ovakvih primedbi mesecima jeli sendviče i to u izgužvanoj odeći.

Dakle, odnos svekrva-snajka je kao nekadašnji odnos između SAD i SSSR. Hladni rat velikih sila koji preti da preraste u sukob nesagledivih razmera i posledica. Svakog trenutka. Sovjetski Savez i Ameriku razdvajao je i delio ogromni prostor i najbolje je da tako bude i u ovom slučaju, izuzev retkih prilika porodičnih okupljanja. Tada ne bi bilo loše da vi sednete između njih.

Šta je sa mamom vaše izabranice? Verovatno je da protiv nje nemate zapravo ništa, ali je izvesno i da osetite blagu neprijatnost pri pomisli kako bi vaša devojka kroz dvadesetak godina mogla da izgleda kao ona. Sa svim, sada neprimetnim, manama: sa sitničavošću, nervozom, sa „najboljim” odgovorima i rešenjima za baš svaki problem.

„Zete, a kako bi bilo da potražite neki bolji posao ili barem povišicu, moja malecka nije navikla da joj išta fali?”

Na ovakve komentare ostaje vam samo da se kiselo nasmejete i progutate knedlu. Imajte na umu da se majka i ćerka mogu savršeno sporazumeti i bez da izgovore jednu jedinu reč. Ženski pogledi uz gestikulaciju govore više nego što možete da zamislite i možda majka u jednom takvom „razgovoru” poruči ćerki: „Beži od ovoga!” i to pred vašim očima, a bez vašeg znanja.

O odnosu vaše i njene majke sada nemam snage da govorim. Možda neki drugi put.
Vama i vašoj lepšoj polovini ostaje da se držite hrabro i dostojanstveno, svako svoje majke, ali pre svega i posebno jedno drugoga.
Borko Pavićević

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Najgora varijanta je ukoliko se roditelji, njeni ili njegovi (sve jedno) "mesaju" u vezu ili brak. Obavezan je sukob, odnosno (ne)pokazana netrpeljivost koja se "oseca" na svakom koraku. Moj stav je da se u startu mora "igrati otvorenih karata", tako sto ce on razgovarati sa svojim roditeljima, ona sa svojim i nece dozvoliti da njihov mali svet bude narusen na bilo koji nacin. Da se razumemo, postovanje ka njegovim/njenim roditeljima mora da postoji, makar iz razloga = da njegovih/njenih roditelja nema, ne bi ovaj svet ugledao on, odnosno ona. Otvorena netrpeljivost stvara jos vecu netrpeljivost, jos veca netrpeljivost moze da dobije siroke razmere, koje je kasnije tesko kontrolisati i izbalansirati. Navedeno "moja mama bi to ovako, ili bi moja mama ovako, a moj tata ovako... a ti nemas pojma i nikada neces moci tako" je prvi korak ka zestokoj svadji, koju treba zaobilaziti. Postoje i drugaciji nacini da se ukaze na to nesto, potpuno bezbolno. Treba biti dovoljno mudar i izbalansirati sve odnose, radi mira u kuci. Ipak ne postoje nemoguce situacije koje se ne mogu resiti. Sve je do nas samih...
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 31
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
Da... Toliko toga zavisi od nas samih Smile. Ali mi se ipak cini da mnogi opravdanja traze u recenici:" Sta ja tu mogu." Neki mozda nemaju dovoljno samopuzdanja da preuzmu odgovornost na sebe, dok drugi, vecina cini mi se, uopste ne zele odgovornost. Ja sam sa mojom mamom dugo vodio "pravi rat" na temu: moje devojke i ona. Verovatno me je to i potaklo da napisem ovaj tekst. No, nije li to uvek tako. Elem, koliko god da sam krivio mamu za neprijatnosti i probleme izmedju nje i mojih devojaka, onog trenutka kada sam prema tom problemu zauzeo jasan i cvrst stav - problem je poceo da se resava. Tako mnogo zavisi od nas, samo je pitanje koliko smo stvari spremni da resimo, jer to je retko lako.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Upravo tako = zauzeti jasan i cvrst stav i problem pocinje da se resava Smile Naravno, uvek postoji i druga strana medalje, odnosno oni koji nemaju hrabrosti/smelosti/ili ih bas briga, pa nek bude sta bude. Postoji i situacija gde se roditelji ljute jer im je sin, odnosno cerka skrenuo-la paznju. Medjutim, treba biti istrajan i sve ce doci na svoje mesto.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Tvoja mama  Smile Smile Smile moja mama  Smile Smile Smile blago nama  Smile Smile Smile sa mamama!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Samsung 
 Smile vrcommu se desila knedla pri pomisli na mame...  Smile

nisu mame tako strasna stvorenja, svi znamo da (uglavnom) zele sve najbolje, ali im takodje ne treba dati i prostora da se previse razmasu...  Smile
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 31
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
Put do pakla je poplocan najboljim namerama...
Salim se, preterano je, ali poznajete li neku mamu koja ne misli da je njen sin previse dobar za tu i tu devojku. Ta i ta = sve.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ima savremenih mama, necemo preterivati Smile odnosno onih mama koje kada kazu: "deco, samo se vi slazite, mi smo tu da vam pomognemo u tome", to zaista i misle. Jeste da su retke, ali ih ima Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Samsung 
 Smile ima... moja je takva, i mnogo mi je milo sto uvidja neke vazne zivotne stvari,
kao na primer da deca imaju svoj zivot i da treba da ga zive za svoj racun... i da su roditelji tu da eventualno pomognu ako mogu, a ako ne, da se trude da ne odmazu... imaju oni svoju ulogu u zivotu svoje dece,
ali ta uloga nije glavna, sto ne znaci i da je zanemarljiva...

p.s. da ne bi ovo sto sam rekla bilo protumaceno kao klasicna mama-cerka zavera, dodacu da se jednako fer i nimalo zaverenicki postavljala prema mom bratu... tj. svom sinu
njegov zivot njegova stvar, takodje i devojke... naravno da je kao svaka majka zelela svom sinu sve najbolje, i najbolju, no potpuno joj je jasno uvek bilo da on bira s kim ce ziveti ili se zabavljati, a ne ona... i da tako i treba da bude  Smile
« Poslednja izmena: 12. Avg 2006, 20:44:30 od machakz »
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
A šta kada svekrva skrene paznju na nešto snaji, u fazonu to bi moglo i ovako, a ova joj odbrusi: e sad neću tako, iz inata, makar crkla.... Ja vido i čuo. Kako odreagovati u tom slučaju?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Dec 2025, 12:19:42
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.