IN < - Tri delegacije otišle za London u tri aviona - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Tri delegacije otišle
za London u tri aviona
Marović, Drašković i Davinić u po jednoj letelici, Zoran Šami se još ne vraća iz Kine, a u pomoć mu stigao Slobodan Orlić

BEOGRAD - Pre oko dvadeset godina dopisnik jednog beogradskog dnevnog lista iz Dubrovnika i dela Hercegovine jedva se ratosiljao problema koje mu je priređivao jedan od direktora trebinjske Fabrike alata, jer je navedeni objavio da je jedna skupa limuzina na aerodrom u Ćilipima došla po direktora, a drugi auto, izdrndana "lada" po dva referenta koji su stigli istim avionom.

Za njih nije bilo mesta u crnoj limuzini u koju se smestio samo dežmekasti direktor (čak nije bio ni generalni), a vozač mu je priredio malu seansu - dvaput je zaustavljao auto na relaciji Dubac - Trebinje jer mu se nešto sumnjivo "čulo" u motoru - a zapravo je čekao da ih referenti preteknu i pre njih prevale 24 kilometra. Bilo je to vreme kakvog-takvog domaćinskog odnosa prema "društvenom" (koje se još zvalo radničko i zajedničko), ali navedeni primer nije jedini.

Vremenom je sve bivalo drukčije i danas bi to teško bila vest za novine, ali najnoviji "domaćinski" odnos delegacije SCG koja je sa tri aviona odletela za London dobra je prilika da se glasači podsete kakvi su njihovi izabranici. Marović, Davinić i Drašković potegli su put Velike Britanije, svaki u po jednom avionu, pa je to neverovatno ličilo na priču o onom veseljaku koji je iznajmio tri taksija, u jednom se vozio on, a u drugom i trećem šešir i tašna.

A kao šlag na tortu stigla je vest da je na poziv kineskog Radio Internacionala prekjuče u Peking doputovala delegacija Srbije i Crne Gore, koju predvodi Slobodan Orlić, direktor Direkcije za informisanje Saveta ministara SCG. Oni će potpisati "ugovor o proširenju saradnje Radio Internacionala i Radija Srbije i Crne Gore" (?!). Koja saradnja? Da se program Radio Pekinga emituje sa razglasa u kineskom tržnom centru u bloku 70, verovatno. Uzgred, pre nekoliko dana u Kinu je otputovao i Zoran Šami, predsednik parlamenta državne zajednice, i verovatno će se neko upitati što bar zajedno ne odošeÖ

- Nije veliki problem ako se ide u tri aviona u London, jer je sigurno reč o velikoj delegaciji, mnogo veći skandal bi bio ako tamo ne nastupe sa istim stavovima - kaže za Glas Goran Svilanović, bivši šef savezne diplomatije. Po njemu, ni višednevna poseta Kini Zorana Šamija nije nekakav veliki problem jer "je reč o jednoj velikoj zemlji i zaista nije celishodno potezati toliki put za samo dan-dva, jer je to jednostavno nedovoljno za tako veliku zemlju i kontakte sa njenim "glomaznim aparatom".

- Jednom sam išao u tu veliku zemlju i mogu vam reći da gotovo ništa nisam uradio za tako kratko vreme. Kažem, nemam ništa protiv višednevne posete Šamija, imao bih ako se vrati bez nekih konkretnih rezultata. A što me pitate za Orlićev put, zaista ne znam ništa o tome - kaže Svilanović. Bivšem ministru je sve ovo normalno, a moguće i da nastupa tako jer "vrana vrani oči ne vadi", ali sumnjamo da njegovo mišljenje deli i običan svet koji jedva krpi kraj s krajem i sigurno ne gleda blagonaklono na trošenje hiljada evra državnih funkcionera koji su se razmileli po svetu, a sve na račun njihove sirotinje.

Možda je pravo pitanje imaju li naši političari uopšte obzira i znaju li šta o tome misle njihovi "podanici", ili im je voda (vlast) toliko ušla u uši da se više i ne obaziru na mišljenje običnog sveta. Ne haju oni o tome - sigurno, a narod nija džaba izmislio onu "daj nekom vlast pa da vidiš kakav je čovek".

U svemu tome ne treba zaboraviti da ni dnevnice koje dobijaju političari nisu beznačajne, kreću se u proseku oko 50 evra, pa kad se to pomnoži sa "kineskih" desetak dana, ostanu lepe pare da se donesu kući.

Putnici za London nisu osetili višednevni zastoj "jatovaca" poput 16-godišnje Bojane Babin, koja je, radi malo zdravlja, uzalud čekala let ka Berlinu. Njoj je pozlilo i čak je, vraćajući se, izgubila svest. Namera ovog teksta nije ni u primisli predlog političarima - da ne idu u svet, već da katkad pomisle kako živi njihova raja.
M. Mijailović
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo