Sta je to i kako izgleda to stanje svesti o kome su napisane tolike silne knjige a koje po de Melu nista nije lakse nego postici ga, samo sto to NE zelimo. Stanje i svest naseg pravog ja, ne ovog sada uslovljenog raznoraznim etiketama, zeljama, strahovima.., nego iznad svega toga, kao sto je odrastao covek iznad decjih igara, stanje u kome vlada savrseni mir u umu, stanje maksimalne srece neuslovljene od nicega osim od samog fakta sto postojimo, nezavisnost od svega a opet povezani sa svime. Nase najprirodnije stanje, samo sto tokom zivota postajemo toliko zaslepljeni onim sto nas lazu, t.j. onim cime se sami lazemo, pa postajemo toliko slepi i konfuzni, a sto je jos gore, i samouvereni u tome. Po de Melu radi se o nasim zeljama i navikama kao prepreka ka prosvetljenju, tacnije nacin na koji ih posmatramo vezujuci se i uslovljavajuci se za njih. Sta ce mi prosvetljenje ako me to toliko uzdigne iznad mojih zelja, recimo seksualnih, pa zaboravim da uzivam u seksu, nego gle strahote, to ce mi biti kao decja igra koju cu cisto radi reda da odigram a necu onako iskonski da uzivam. Postoji i volja za moc, ambicija, preterani ponos itd kao prepreke na tom putu medjutim seksualnost se smatra za nesto najiskonskije i najteze za prevazici. Pomocu seksa dobijamo jedan vid uslovljenog "prosvetljenja." Citajuci po drugi put Budjenje dosao sam do zakljucka da ne zelim da se probudim. Recimo kad bih birao izmedju toga da imam vecni mir, spokoj i srecu ili jednu seks bombu sa kojom se fizicko-hemiski slazemo nuklearno, izabrao bih drugo. A vi probudjeni, jeste li se sasvim osvestili ili biste izabrali bezuslovnu srecu?
Ne želiš da se probudiš? Veruj mi da želiš. Šta te tera da istražuješ ovu oblast, ako ne upravo to. Nemoj da misliš da sam ja to postigao, kao i tebe ovo me zanima pa istražujem.
Zelim ali u svoje vreme. To je nesto kao imas kolac da pojedes a najbolji deo tog kolaca je slag, i to kao najbolje ostavljam za kraj, jer ako njega najpre pojedem u ostatku necu toliko uzivati. Moze se taj kolac jesti i umereno, pomalo od obe strane. Psihijatar Majkl Pek je pisao nesto o tome, da je najveci problem kod ljude koje bi zeleli da istovremeno i jedu i da cuvaju taj kolac, ljudi koji odbijaju da odrastu a zele da budu tretirani kao odrasli. Mislim da je u tom kontekstu bilo.
Evo jedne price o povezanosti seksa i straha kao prepreke ka prosvetljenju, hahahahahaa...
Jedan covek, sasvim obican neprosvetljeni covek je krenuo u setnju, najobicniju setnju da protegne noge. Put mu je preprecila banda od desetinu momaka. Vodja bande mu se doblizio i pitao ga: - Gde si posao? - U setnju - zbunjeno je odgovorio covek. - E pa ne mozes da prodjes odavde. Covek je hteo da se okrene i ode ali vodja ga je zaustavio i rekao mu: - Sad vise ne mozes da odes. Zamoli nas lepo pa mozes da ides gde god hoces. - Molim vas, hteo bih da prodjem - uplaseno rece covek. - Ne ne - nasmesio se vodja. - Molim vas decki, moram da prodjem - vec iznervirano rece covek i hteo je da se probije izmedju njih ali banda ga je izgurala. Covek je samo cutao suzdrzavajuci bes. Cutali su i stajali neko vreme pa je konacno vodja dao znak svojima da naprave mesto coveku da prodje. No samo sto je prosao, vodja ga je udario nogom otpozadi. Coveku se prelila casa strpljenja, nesvesno mu odeknulo u umu - ponos ili smrt!., i napao je vodju udarajuci ga. Ali ostatak bande ga je napao i prebio. Dok je lezao u polusvesti od batina, vodja se sagnuo prema njemu, nasmesio i rekao: - Sledeci put nas samo LEPO zamoli.
Evo kako gledam na ovo, nesvesna verzija price
Jedan covek, sasvim obican neprosvetljeni covek je krenuo da nadje nesto da seksa, nesvesno jel. Put mu je preprecila banda od desetinu momaka. Vodja bande mu se doblizio i pitao ga: - Gde si posao? - Da seksam nesto - zbunjeno odgovori covek. - E pa ne mozes da seksas ovamo. Covek je hteo da se okrene ali vodja ga zaustavio: - Sad vise ne mozes da se vratis, zamoli nas lepo pa cemo te pustiti da seksas koliko hoces i gde god hoces. - Molim vas, hteo bih da seksam - uplaseno odgovori covek. - Ne ne - nasmesi se vodja. - Molim vas decki, moram da seksam - vec iznervirano odgovori covek i hteo je da se probije izmedju njih ali banda ga je izgurala. Covek je samo cutao suzdrzavajuci bes. Cutali su neko vreme pa je vodja dao znak svojima da naprave mesto coveku da prodje. No samo sto je prosao, vodja ga udario nogom otpozadi. Coveku se prelila casa strpljenja, u um mu nesvesno doslo - seks ili smrt!., i navalio je na vodju bande udarajuci ga. No, ostatak bande ga je napao i prebio. Dok je lezao u polusvesti od batina, vodja se nagnuo nad njim, nasmesio i rekao: - Sledeci put nas samo LEPO zamoli.
Ako se secate Obi van Kenobija (Alek Ginis) u Rat zvezda, epizoda Nova nada, kad je hipnotizirao vojnike Imperije, - Ne trazite nas, - Ne trazimo vas, Ne trebate ove robote, - Ne trebamo ove robote, - Mozemo da prodjemo, - Mozete da prodjete, i fino prosao sa Lukom, Tripijom i ArtuDituom. Sila ima veliki uticaj na slabe ljude. Tako i prosvetljeni ima slican uticaj, kao sunce koje rasteruje oblake. Budimo prosvetljeni i imajmo maksimalno bezbedan seks, avaj, vodjenje ljubavi.
Ako se ne slazete s ovime, molim vas izvolte demantirajte nesto.
Stanje i svest naseg pravog ja, ne ovog sada uslovljenog raznoraznim etiketama, zeljama, strahovima.., nego iznad svega toga, kao sto je odrastao covek iznad decjih igara, stanje u kome vlada savrseni mir u umu, stanje maksimalne srece neuslovljene od nicega osim od samog fakta sto postojimo, nezavisnost od svega a opet povezani sa svime.
A opet, i pored ovolikog teksta, ipak mislim da je bas dete u sred decije igre i savrseno u svom miru i maksimalno srecno a neuslovljeno icim osim sto se bas tu i tada igra, odnosno postoji.