Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Travnik, Banjaluka i Sarajevo - bitka za najbolji cevap  (Pročitano 2350 puta)
07. Apr 2018, 14:42:57
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
OBRAČUN GURMANA U BOSNI Roštilj ratnici iz Banjaluke, Sarajeva i Travnika u borbi za titulu NAJBOLJEG ĆEVAPA
07.04.2018. 13:22

Rasprave na društvenim mrežama, medijske bitke, ankete – sva je teška artiljerija poslednih dana u pogonu u žestokoj “bitki” na temu: koji je ćevap bolji – banjalučki, sarajevski ili travnički.

Sa lepim vremenom počinje i sezona roštilja, ali nije to povod za ovu neobičnu borbu. “Rat” je počeo kada je Gradska uprava Banjaluke saopštila da je banjalučki ćevap uvršten u nematerijalnu baštinu Republike Srpske, čime je otvoren put da se danas-sutra ovaj ukusni specijalitet i jedan od najprepoznatljivijih bredova Banjaluke nađe i na prestižnoj UNESCO listi svetske baštine.

Pobuna u vezirskom Travniku

Prve su se pobunile travničke ćevabdžije, tvrdeći da je njihov ćevap, spravljen od mesa sa Vlašića, ubedljivo najbolji u BiH. Neki pomirljiviji roštilj-ratnici iz vezirskog grada preporučili su da se sva tri poznata ćevapa uvrste na liste kulturnog blaga, jer “za svakog ima mesta”.

Sa malim zakašnjenjem u bitku su se umešale i Sarajlije, braneći svoj ćevap i – zabava za široke narodne mase je dobila puni zamah.

U čemu je “kvaka” i koje su osnovne razlike između ove tri vrste ćevapa?

Lokalpatriote bi rekle da je razlika ogromna, ali ljubitelji dobrog zalogaja ne propuštaju priliku da se omrse u svakom od tri ćevap-grada. I nemaju zamerke!

Pločice ili ćevapčići; šta znači “deset u pola s lukom”?

Razlika se, ipak, može primetiti na prvi pogled, jer banjalučki ćevap se od svojih travničkih i sarajevskih rođaka razlikuje po obliku. Dok se sarajevski i travnički ćevap spravljaju odvojeno, svaki za sebe, banjalučki ćevapi se prave u pločicama, po četiri ćevapčića u komadu.

Tako su i “mere” kod naručivanja različite. U Travniku ili Sarajevu tražićete, na primer, “deset u pola s lukom”, što je ekvivalent za banjalučku malu porciju, koja se takođe služi u pola lepinje u koju se stavljaju dve pločice ćevapa.

Luk se, naravno, podrazumeva, pa ko ga neće, to mora posebno naglasiti. Tako su “mere” za banjalučki ćevap: već pomenuta mala porcija, prati je srednja sa tri pločice u celoj lepinji, te velika u kojoj je lepinja obogaćena sa čak četiri pločice ćevapa. Poseban specijalitet je takozvana “sindikalna” porcija: dve pločice ćevapa u celoj lepinji.

U Travniku se lepinja zove somun. Razlike ima, ali ju je teško opisati. To se mora probati. Travnički ćevap ima takođe svoju verziju sindikalne porcije, ali se zove školska ili đačka, i podrazumeva pet ćevapčića u celoj lepinji, pardon, somunu.

Sarajevski ćevap je vrlo sličan travničkom, ali to ne smete glasno reći, ni u Sarajevu, ni u Travniku, jer biste zbog sujete ćevabdžija mogli ostati gladni!

Specijalitet za Tita, Noleta i Kurca

Banjalučki ćevap, definitivno, ima najbolju priču. Svi znaju da se pravi u pločicama, peče isključivo na roštilju na drveni ugalj i služi u lepinji sa lukom sječenim na rebarca, ali recept za pravi banjalučki ćevap je tajna, koja se prenosi s kolena na koleno.

O njegovom poreklu i danas se vode debate. Dok jedni tvrde da je “izum” porodice Đuzel, koja je 1920. doselila iz Glamoča i čiji je potomak, Mujo, bio najpoznatiji banjalučki majstor ćevapa, drugi veruju da je banjalučki ćevap postojao i pre Muje.

Mujin ćevap je glavni lik mnogih urbanih legendi. Po jednoj od njih, Mujo je 1978, kada je Tito boravio u Banjaluci, usred noći pozvan u hotel “Bosna” da maršalu spremi ćevape. Njegov unuk Adis Smailagić, koji je nasledio radnju, ovaj specijalitet je spremao za Novaka Đokovića. Obojica velikana su, navodno, bili oduševljeni banjalučkim specijalitetom.

Pre dve godine, dok je još bio ministar inostranih poslova Austrije, banjalučki ćevap je probao i aktuelni austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je, navodno, pobegao sa diplomatskog gala ručka da bi se počastio ćevapima.

Bnjaluka, od ove godine ima i manifestaciju “Ćevap fest”, koja pretenduje da postane tradicionalna.

Prema nezvaničnim procenama, Banjalučani i njihovi gosti za Prvi maj pojedu neverovatnih pet tona ćevapa za 24 sata.

Ima li svinjetine u lepinji?


Ali, u čemu je suštinska razlika, pitaće se sladokusci. Od kakvog se mesa, obogaćenog kojim začinima i tanim sastojcima, sastoji travnički, banjalučki ili sarajevski ćevap, upakovan u lepinju ili somun?

Teško pitanje, jer svaki bolji ćevabdžija ljubmorno čuva svoj recept. Jedno je sigurno: lepinja ili somun se prave isključivo ručno, samo od brašna i vode, i peku u peći na drva. Poznavaoci pekarskih prilika tvde da je njihovo spravljanje izuzetno zahtevan i čak fizički težak posao, rezervisan samo za najbolje i najjače majstore, isključivo muškarce.

Što se mesa tiče, smatra se da se sve tri vrste ćevapa prave od kombinacije junećeg i jagnjećeg mesa, koje morati biti savršeno sveže. Jedan uvređeni travnički ćevabdžija je nedavno izjavio da je njihov ćevap najbolji, jer se jedini “pravi d tri vrste mesa”! Koja je treća, nije otkrio, ali sudeći po ukusu, piletina sigurno nije.

Neki poznavaoci prilika tvrde da se banjalučkom čevapu, u nekim roštiljnicama, u poslednje vreme, uz tradicionane sastojke, dodaje i svinjetina, ali pravi ljubitelji ćevapa tvrde da to nije dobra ideja. Jer, kažu, zna se šta je pravi ćevap!

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
A roštilj jebemliga, uglavnom je dobar.

Jednom sam jeo u restoranu ultradobar profi roštilj. Znači može i to, ali ćevapi uglavnom su ok.

Nije neki ratatui ili beef wellington da može da se zajebe.

Puno se mi balkanci kuhinjski kurčimo stvarima koje  su u suštini osnovna hrana tipa roštilj i burek.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.097 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.