Profesionalni psiholozi i pregovarači u Penzenskoj oblasti centralne Rusije već nekoliko dana uzalud pokušavaju da izvuku iz dobrovoljnog zatočeništva grupu od 29 ljudi, među kojima je i četvoro dece, uključujući i jednu 16-mesečnu bebu.
Oni su se pre desetak dana povukli u katakombe u očekivanju sudnjeg dana, preteći samospaljivanjem ako neko pokuša da ih silom izvuče odatle, za šta su se naoružali plinskim bocama. Sektaši čiji je lider „otac Petar“, 43-godišnji razvedeni arhitekta iz Belorusije Petar Kuznjecov, tvrde da nije ostalo mnogo da se čeka - do maja iduće godine, pa su još letos odlučili da se povuku u jame koje su iskopali blizu sela Nikoljsko u Penzenskoj oblasti i posvete se usrdnim molitvama. U operaciji oblobađanja dobrovoljnih zatočenika angažovana je policija, koja je blokirala teritoriju oko katakombi i počela pregovore. Kako se spekuliše u javnosti, organi reda razmišljaju da primene gas za uspavljivanje i tako izvuku makar decu. Prethodno je propao pokušaj da se sa članovima kulta uspostavi kontakt kroz ventilacioni otvor napravljen na krovu pećine pokrivene snegom. Napolju je temperatura ispod nule, ali pristalice kulta kažu da je njima u pećini toplo - plus 17 stepeni. Svetlost obezbeđuju svećama i parafinskim svetiljkama. Vlasti veoma oprezno komentarišu događaj. Šef oblasne vlade Vjačeslav Satin je kazao da „ne živimo u doba inkvizicije“ i da postoji sloboda veroispovesti, ali da mora da se osigura bezbednost tih ljudi. Glavni regionalni tužilac Alvetina Volčkova, koja je kontaktirala sa pristalicama kulta, ispričala je ruskim TV kanalima da sekta nema ime. Oni o sebi govore kao o izabranima i kažu da su istinski hrišćani, predstavnici „prave pravoslavne crkve“, a Rusku pravoslavnu crkvu ne priznaju i smatraju je komercijalnom organizacijom. Pećina se nalazi nekoliko kilometara od kuće u kojoj su se članovi sekte okupljali da bi se molili i pevali pesme. Tu je Kuznjecov, koji je putovao širom Belorusije i Rusije šireći svoju poruku o apokalipsi, odlučio da se zaustavi pre 18 meseci. Za njim je došlo desetak sledbenika i naselilo se po napuštenim kućama odbivši da koriste struju. Stariji su tajno počeli da pripremaju pećinu, dovlačeći rezerve gasa i kerozina, kao i 500 kilograma meda i dosta džema. Policija je ovih dana uhapsila Kuznjecova, za kojeg ruska štampa navodi da je lečen od šizofrenije, a da je poslednjih nekoliko meseci spavao u mrtvačkom sanduku. On je islednike odveo do ulaza u pećinu. Kada su pokušali da se približe ulazu, odjeknuo je pucanj upozorenja u vazduh. Mnogobrojni rođaci sjatili su se sa svih strana iz Rusije, Belorusije i Ukrajine da ih nagovore da izađu na svetlo dana.
"Znam da ce te uskoro imati te predivne predsednicke izbore koje mnogo volite, bice veoma zabavni i siguran sam da cim se završe izbori da ce zemlja odma biti primetno bolja. Što se mene tice, ja cu biti kuci i raditi esencijalno isto što i vi, ali kada ja završim sa drkanjem barem cu imati nešto da pokažem" - George Carlin
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."