«The Eraser» naziv je solo albuma Thoma Yorkea, pevača grupe Radiohead, koji će biti objavljen 10. jula za izdavačku kuću XL.
Časopis Observer Music Monthly u novom broju objavio je intervju sa Yorkeom u kome se, između ostalog, navodi da je jedna od pesama na njegovom solo albumu posvećena samoubistvu dr Davida Kellyja i da je to najogorčenija pesma koju je ikada napisao.
Yorke je dodao da mu je neprijatno da razgovara o pesmi «Harrowdown Hill», iz poštovanja prema ožalošćenoj porodici dr Kellyja, čija je smrt dovela do istrage koju je pokrenula britanska vlada.
Pesma «Harrowdown Hill» nazvana je po lokaciji na kojoj je pronađeno telo dr Kelija 2003. godine. Kelly je inače imenovan kao jedan od izvora kontroverzne priče BBC-ija o britanskim dosijeima o postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku.
U intervjuu objavljenom u Observer Music Monthly, navodi se da je Yorke snimio solo materijal zato što mu je postalo dosadno sa svojim stalnim bendom.
U ranijim intervjuima Yorke je insistirao na tome da je njegov solo album, nazvan «The Eraser», snimljen uz blagoslov njegovih kolega iz benda, i da to ne znači da se bend raspao.
Ipak, on je priznao da ga je potpuno iscrpela turneja Radioheada «Hail to the Thief», tokom koje su obišli ceo svet, zbog čega je konstantno patio od džetlega.
«Mislim da niko nije spavao 3-4 nedelje. Taj nivo lišavanja sna i nastupanje na ovim velikim koncertima pod velikim pritiskom...Bilo je jednostavno potpuno sluđeno».
Kao i da je nakon provođenja toliko vremena sa grupom «počelo da postaje dosadno», zaključio je Yorke.
«Imali smo osećaj da smo svi imali obavezu da to uradimo, a ne da smo to želeli. A jedna od stvari koje sam odavno nameravao da uradim je da se posvetim gomili stvari koje sam odlagao, jer se nisu uklapale u Radiohead zonu.»
Album «The Eraser» - koji je producirao Nigel Godrich, odgovoran za albume Radioheada poput «The Bends» i «OK Computer» – predstavlja «akumulaciju zaista najosnovnijih ideja koje su bile u opticaju još od kako sam naučio da koristim laptop kako valja», rekao je Yorke.
«Nije bilo u redu» da album bude objavljen za EMI, izdavačku kuću grupe Radiohead, tako da će se ploča pojaviti u prodavnicama 10. jula za manju izdavačku kuću XL.
«Album je urađen iza zatvorenih vrata...bez ičijeg nadzora. A, urađen je u drugačijem kontekstu, pa se i činilo da ga treba staviti u drugačiji kontekst. Ne kažem da neću izdavati stvari za EMI ili tako nešto. Lično ne smatram da dugujemo bilo šta bilo kome.»
Na pitanje da li će Radiohead ponovo potpisati ugovor sa EMI-jem, on je odgovorio: «Ne znam. Mislim da nećemo potpisati nikakav ugovor. Daćemo nekome ploču kada bude gotova, ako budemo smatrali da je mogu na pravi način predstaviti. To je to.»
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.