Popularnost internet kupovine je sve veća, mada je procenat ljudi koji je praktikuju i dalje daleko od nekog prosjeka u svijetu. Bavim se internet marketingom i ovo mi je veoma privlačna tema za razmjenu mišljenja. Želim da dam kratki osvrt na internet prodavnice iz Crne Gore (obzirom da živim tamo), a očekujem od drugih da osim svojih komentara daju slične ocjene internet prodavnica u svojim zemljama.
Internet trgovina u Crnoj Gori je na jako niskom nivou. Da ne bude sve tako crno postoji par prodavnica na najvišem nivou. Ostalo je daleko ispod toga.
Jedna internet prodavnica se takvom može nazvati samo ako pruža puni ecommerce servis, a on uključuje i mogućnost plaćanja platnim karticama. A prodavnica koja pruža tu mogućnost mora biti provjerena od banke sa kojom sarađuje i urađena po zahtijevanim standardima. Ovo naglašavam zbog toga jer u Crnoj Gori postoji mnogo web sajtova koji prodaju raznu robu ali nemaju mogućnost online plaćanja, samo uplatom na računu. Takav sajt može bilo ko da uradi, ne mora da bude registrovan za obavljanje djelatnosti, a ovo povlači mnoga druga pitanja od kojih je prvo sigurnost kupovine (u Crnoj Gori je poznat slučaj kada je jedna osoba kupila računar a na adresu je stigla cepanica).
edit by chelavi1: bez linkova
Internet trgovina treba da bude par jednostavnih koraka. Ulogujete se na sajt, kupite, platite i sačekate isporuku. Tako je na ovim prodavnicama. Razni metodi plaćanja uključujući i online plaćanje, tehnička podrška, servis, stalna dostupnost je njihova osobina. Pored toga, veoma su aktivni na Twitteru i FB (prava rijetkost za domaće kompanije, posebno aktivnost na Twitteru).
Osim pomenute dvije prodavnice ima niz sajtova koji prodaju raznu robu preko interneta ali bez mogućnosti online plaćanja. To ih u startu stavlja u nižu kategoriju. Osim toga, kada bih obavio „kupovinu“ i ostavio podatke, pozivali bi me telefonom da provjere da li ja stvarno želim da kupim i da mi saopšte broj računa da platim. Ako vi znate još prodavnica koje su na nivou dvije koje sam gore naveo napišite. Siguran sam da je stanje u oblasti internet trgovine po najvišim standardima u Srbiji, Hrvatskoj i vjerovatno BiH bolje. Ostavljam nekom iz tih zemalja da piše o tome.
« Poslednja izmena: 17. Feb 2016, 17:40:01 od chelavi1 »
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.