Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sve više građana Srbije ostavlja cigarete  (Pročitano 3270 puta)
06. Jul 2008, 17:48:51
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Sve više građana Srbije koji uživaju u dimu cigareta odlučno je da prekine sa tim štetnim porokom i učestvuje u programima za odvikavanje od pušenja na klinikama i institutima.

Brojna istraživanja i kontrole zdravlja stanovnika pokazuju da je u Srbiji broj pušača u poslednjih šest godina smanjen za šest odsto, a lekari i stručnjaci tvrde da su tome doprinele kampanje za borbu protiv pušenja, a posebno odlučnost i želja "klijenta" da ostave cigarete.

Podaci od prošle godine pokazuju da je broj pušača u Srbiji među odraslima smanjen za 6,9 odsto, a kod mladih za 7,4 odsto. Pre osam godina pušio je svaki drugi muškarac, dok danas to čini 39,7 odsto njih.

U gradskom Zavodu za plućne bolesti i tuberkolozu pre godinu dana otvoren je "Alen Kar" centar, koji funkcioniše kao savetovalište za odvikavanje od pušenja, kroz koje je za godinu dana "prošlo" oko 500 ljudi.

Prema rečima glavnog terapeuta tog centra Milenka Petronijevića, programi traju šest sati dnevno, a sa "klijentima" se razgovara o štetnosti i zabludama o tome šta cigarete zaista predstavljaju.

"Uglavnom je jedan dolazak i šestočasovno savetovanje dovoljno da bi neko shvatio šta pušenje znači za zdravlje i da razbije iluzije da to utiče na kocentraciju i smanjuje dosadu, a ukoliko se ispostavi da taj period nekome nije dovoljan, organizuju se još dve dvočasovne terapije", precizirao je za Tanjug Petronijević.

Naglašavajući da se specijalna metoda "Alen Kar" sprovodi u grupama, on je rekao da postoji 80 sličnih centara u 40 svetskih metropola, u kojima je, zahvaljujući toj metodi duvan ostavilo 90 odsto pušača.

Kada je reč o starosnoj dobi učesnika u programima odvikavanja, Petronijević ističe da se javljaju osobe različitih životnih doba - od 20 do 80 godina.

Načelnik Dnevne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti dr Snežana Alčaz izjavila je Tanjugu da su se prošle sedmice u tu zdravstvenu ustanovu za program odvikavanja od cigareta javile četiri osobe.

Ona je kazala da zavisnici u prvih mesec dana dolaze dva puta nedeljno na savetovanje, a zatim ređe i tada se procenjuje koliko je njih, nakon te prve, ujedno i najrizičnije faze, ostavilo cigarete.

Dr Alčaz je upozorila da je pušenje hronična bolest i da se ne može uvek sa sigurnošću reći da je neko zauvek prestao da puši.

"Često se dešava da, kada se klijenti izleče od jedne bolesti zavisnosti, odluče da se izleče i od neke druge, koju su ustanovili da imaju, a to je najčešće pušenje", kazala je dr Alčaz.

Kada je reč o terapiji koja se primenjuje, ona je navela da se nakon procene zdravstvenog stanja, klijentima daje nikotinska supstituciona terapija i lek ziban, namenjen odvikavanju od pušenja, flasteri ili žvake, kako bi se smanjila želja za upotrebom cigareta.

Lekari upozoravaju da muškarci koji puše jednu paklu cigareta dnevno imaju 22 puta veći rizik da obole od karcinoma pluća u odnosu na nepušače.

Jedna od najtežih bolesti uzrokovana pušenjem je hronična opstruktivna bolest pluća, koju karakteriše kašljanje, iskašljavanje ili jutarnji pušački kašalj i otežano disanje.

Dokazano je i da pušači češće boluju od akutnih i hroničnih bolesti disajnih organa, a pušenje izaziva srčani i moždani udar, ali i bolesti krvnih sudova kao što su pušačka noga i impotencija.

Stručnjaci podsećaju da Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima u Srbiji još nije u potpunosti zaživeo, dok se u mnogim evropskim zemljama sprovodi rigorozno od pre nekoliko godina.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
samo da se pohvalim  Smile  jos jedna  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2107
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
LG 
Ja sam uspeo da uz metodu Allena Carr-a prestanem da pusim 2 godine ali sam se opet vratio medju pusace ima vec godinu dana. Poceo sam da pusim zbog jedne krizne situacije koju sam doziveo i kada je to proslo naravno sam nastavio sa cigaretama. Sada vec opet razmisljam tj. ozbiljno planiram da prekinem sa ovom navikom koja u svakom slucaju za koju necu reci da je ruzna iz ugla pusaca medjutim kada sam ranije uspeo da izdrzim 2 godine bez cigareta to mi je bila u tom momentu najodvratnija stvar. Smrdljiva i ruzna. Osecao sam miris cigarete cak i posle 2 dana. Posto sam pusio dve pakle moram da kazem da sam imao mnogo vise para kao nepusac i da sam se osecao fantasticno. Tesko je prelomiti i ostaviti sada se opet suocavam sa tim i fakticki sam opet na pocetku price sa prestankom pusenja. Ipak nadam se da ce mi prethodno iskustvo ipak pomoci da istrajem i odbacim ovu nezdravu i skupu naviku. Recimo svi ne pusenju  Smile  Nadam se da cu uspeti da presecem  i ostavim cigare neka mi je bog u pomoci kao i svima drugima koji ce da krenu istim putem....

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
UNIX
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia C5-00
од марта  месеца Smile

какве клинике, какве пичкематерине, стиснеш зубе мало и готово  Smile
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 374
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Nokia 2690
 Smile Cestitam svima koji ste resili da prestanete da pusite i koji ste prestali!  Smile
IP sačuvana
social share
Edit by shone83: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2107
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
LG 
од марта  месеца Smile

какве клинике, какве пичкематерине, стиснеш зубе мало и готово  Smile
Svaka cast to je veliki uspeh samo nastavi tako zelim ti da se resis tog poroka zauvek ali ti je to uvek crv koji ceka i grize nasu volju i ceka nas kada smo nespremni. Ne bih bio previs samopouzdan po pitanju toga da si se resio cigareta jer ti nisi nepusac vec bivsi pusac sto je potpuno druga kategorija. To ti pisem iz iskustva sa ciljem i zeljom da budes spreman i na najmanje iskusenje jer svako ko ostavi mora da prebrodi veliki stres zato cuvaj svoj uspeh i nikada ne potcenjuj moc cigara jedno vece kada si neoprezan i eto te opet polako nazad.Sve ti  ovo naravno govorim iz najbolje namere shvati ovo kao jednu vrstu podrske. Nadam se da cu uskoro i ja krenuti tvojim putem bivseg pusaca spremnog na svako iskusenje koje cigara moze da mi priredi. Pozdrav

Aleksandra hvala za podrsku veliki pozdrav  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

Otaku koji jede burek kod Trpkovica

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 23325
Zastava Usa
OS
Windows XP
Browser
Chrome 8.0.552.224
mob
Sony 
Smile Cestitam svima koji ste resili da prestanete da pusite i koji ste prestali!  Smile

+1
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
UNIX
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia C5-00
Svaka cast to je veliki uspeh samo nastavi tako zelim ti da se resis tog poroka zauvek ali ti je to uvek crv koji ceka i grize nasu volju i ceka nas kada smo nespremni. Ne bih bio previs samopouzdan po pitanju toga da si se resio cigareta jer ti nisi nepusac vec bivsi pusac sto je potpuno druga kategorija. To ti pisem iz iskustva sa ciljem i zeljom da budes spreman i na najmanje iskusenje jer svako ko ostavi mora da prebrodi veliki stres zato cuvaj svoj uspeh i nikada ne potcenjuj moc cigara jedno vece kada si neoprezan i eto te opet polako nazad.Sve ti  ovo naravno govorim iz najbolje namere shvati ovo kao jednu vrstu podrske. Nadam se da cu uskoro i ja krenuti tvojim putem bivseg pusaca spremnog na svako iskusenje koje cigara moze da mi priredi. Pozdrav

Партибрејкеру  Smile

знам ја то, једном сам престао на 2 године, па почео опет, једном на 4 месеца, и често ме вуче, али ето борим се, наравно знам да ћу увек морати да се борим, али јбг, отом потом...  Smile
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2107
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
LG 

Партибрејкеру  Smile

знам ја то, једном сам престао на 2 године, па почео опет, једном на 4 месеца, и често ме вуче, али ето борим се, наравно знам да ћу увек морати да се борим, али јбг, отом потом...  Smile

Veliki je dobitak u svakom smislu prestanak pusenja ali ipak jbg i ono pruza puno zadovoljstva i najgora je droga cist uzas. Ne daj se prijatelju niko te ne moze savetovati ili ti reci svako ima drugaciji okidac ili motiv zasto ostavlja ali se uglavnom svako ko se vrati da pusi to uradi na slican ili isti nacin ili iz istih razloga. Tako da ti si pruzio sebi taj luksuz naravno snagom svoje volje da ne pusis dok pusaci imaju samo jedan izbor. Nadji neke druge radosti i zanimacije krecem i ja uskoro tvojim stopama ne daj se
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
pa moraju kad se smrzavaju ko pi...
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.095 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.