IN < - Sve o pivu - linkovi, diskusije - >LO
(1/41) > >> :: Odgovori!
Autor: sanjica_021 :
Pivo, penusavi, iskricavi napitak u sebi sadrzi deo magije zbog koje se svakog minuta u svetu popije skoro 6 miliona litra. Dovoljan razlog da se njime malo vise pozabavi i da se o njemu nesto vise sazna.

Pivo je jedno od najstarijih pica poznatih coveku. Pice koje ga je pratilo kroz celu njegovu burnu istoriju i bilo svedok svih drevnih civilazija koje su nastajale i nestajale.  
Od pamtiveka je bilo sredsvo za osvezenje i uzivanje, ali i hrana, pa i lek. Prinosilo se kao zrtva bogovima, koristilo se u religioznim obredima, ali ipak iznad svega bilo pice obicnih smrtnika. Pili su ga jos stari Sumeri i cuvali tajnu njegovog spravljanja. Kralj Hamurabi ga je uvrstio u svoj zakonik i trgovao njime sa svojim susedima. Faraoni su ga nosili sobom na svoj put u zagroban zivot, ali su njime pojili i radnike koji su gradili piramide, da bi za njega bili spremni. Pili su ga stari Grci, pre nego sto je vino osvojilo ovo podrucje. Rimljani su ga nasledili, a plemena koja su im oduzela sjaj nosila na sve svoje pohode. Ni jedan poznati ep nije spevan, a da mu u njemu nije posvecena duzna paznja. To je oduvek bilo pice koje je donosilo osvezenje, utoljavalo glad, davalo snagu i podsticaj, ali i umirivalo i opustalo.

Oduvek pili su ga bogati i siromasni, iz zlatnih putira i glinenih vrceva, da bi osetili njegova dragocena svojstva. Pilo se da bi se umoran tezak nakon teskog rada okrepio i povratio u zivot, ratnik dobio energiju za napore koji ga ocekuju, zedan napojio i osvezio, opterecen opustio i odmorio, bolesatan okrepio i razveselio, a onaj koji pati od nesanice lakse utonuo u san. Deluje kao hrana i kao lek. Ono utoli glad, ali i osnazi organizam. Smiruje nerve, a ozivi celo telo. Naravno mora se piti sa razumom i sa merom. Oni koji su se o to oglusili osetili su posledice. Ni jedno pijanstvo nije prijatno, a ono od piva se posebno dugo pamti. Ali to je prica za sebe.
Autor: SerbianFighter :
The Home of the Best Belgian Beers- zvanicna prezentacija belgijskog Interbrewa http://www.bestbelgianbeers.com/
The Real Beer Page- jedan od najvecih izvora podataka o pivu na internetu http://www.realbeer.com/
The Beer Info Source- linkovi do raznih "pivskih" siteova http://www.beerinfo.com/
Michael Jackson's Beer Hunter- ne brinite, ovaj Michael Jackson nema veze sa onim nastranim polu crncem, ovo je site jednog pravog pivopije i velikog poznavaoca piva, pogledajte sta on ima da kaze o pivu http://www.beerhunter.com/
Beer Is My Life!- jako zanimljiv site, gde mozete naci podatke o par stotina piva i pivara (cak i o nekoliko nasih); jedan od mojih omiljenih siteova http://www.beerme.com
Pilsner Urquell- zvanicna prezentacija cuvene pivare iz Plzena http://www.pilsner-urquell.com/
All About Beer- zvanicna prezentacija magazina AAB http://www.allaboutbeer.com/
The On-Line Guide to Belgian Beer- sve o belgijskim pivima  http://belgianstyle.com/mmguide/
Autor: Sinisa :
a gde je svetsko a nase
Autor: SerbianFighter :
Vidis ja ne znam ni da li oni imaju sajt uopste...
Recimo apatin nema zvanicni sajt. Koliko znam ni oni nemaju
Autor: Sinisa :
nema veze lepa flasa
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana