Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sve o namirnicama koje često izazivaju alergiju  (Pročitano 1966 puta)
16. Feb 2007, 22:08:48
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Apple iPhone 6s
Sve o namirnicama koje često izazivaju alergiju
Hrana može da bude otrov

Britansko udruženje „Alerdži UK“ obrušilo se na tvrdnje o tome da su alergije umišljena bolest. Dok mali broj lekara smatra da je „sve u glavi“, većina ipak tvrdi da su alergije i netolerancija na hranu stvarni problem, iako ih nije uvek moguće dokazati. Naime, alergije uključuju reakciju imunog sistema, pa ih je lako otkriti testiranjem, a kod preosetljivosti na hranu to nije slučaj.

Kad simptomi preosetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok. Jedini način da se prepoznaju jeste izbegavanje sumnjive hrane najmanje mesec dana - ako simptomi nestanu, najverovatnije je reč o nepodnošenju hrane.

Kravlje mleko

Alergija na kravlje mleko javlja se kod 2,5 odsto beba i kod dece do druge godine, pa je to najčešća alergijska reakcija dece tog uzrasta. Ali oko 85 odsto dece prestaje da bude alergično do treće godine. Oko 50 odsto osoba alergičnih na kravlje mleko, alergično je i na kozje.

Veštački dodaci

Različiti konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije. Koliko su te alergija zaista učestale nije poznato, jer se zbog manjkavih testova ređe dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrijum-benzoat, žuta boja tarazin i veštački zaslađivač aspartam.

Alergija na jaja

Češća je alergija na belance nego na žumance. Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako mogu da je jedu bez alergijskih reakcija. Ali treba izbaciti sve namirnice pripremljene s jajima (testenina, rezanci, mleveno meso i majonez).

Riba, plodovi mora

Ribe, rakovi i školjke izazivaju i alergije i reakcije nepodnošenja, a većini ljudi smetaju samo određene vrste, dok druge mogu jesti bez teškoća.

Kod alergija na ribu treba takođe pripaziti i na jaja, meso pilića i kokoški, ako su hranjeni ribljim brašnom.

Alergija na meso

Alergija na meso je retka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje češće lečene penicilinima i drugim lekovima. Zapravo, radi se o alergiji na lekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se alergičarima preporučuje meso divljači (srnetina, zečetina, veprovina itd.).

Voće i povrće

Alergija na razne vrste povrća je kod nas česta, i to na pečurke, celer, šargarepu, paradajz, ređe na krompir. Od voća, česta je alergija na agrume i jagode, ređe na breskve i mandarine. Takođe se javlja i unakrsna alergija na narandže i mandarine, kao i na jabuke i maline.

CDC/BT
Simptomi alergije na hranu

Ukoliko vaš organizam ne podnosi određenu hranu, alergijske reakcije se javljaju od nekoliko minut pa do nekoliko sati nakon uzimanja hrane na koju je osoba alergična. Kod osetljivih osoba samo mirisanje ili dodirivanje hrane može da izazve alergijsku reakciju.

Najčešći simptomi alergije na hranu manifestuju se na organima probavnog trakta. Počinju sa otokom ili svrbom usana, jezika i/ili vrata. Kada hrana dospe do želuca mogu da se jave: mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku ili dijareja. Često se javljaju i crvenilo, svrab, koprivnjača i promene na koži.

Neke osobe mogu da dobiju kijavicu, da im curi iz nosa, da otežano dišu da imaju druge poteškoće vezanje za disanje. Iako alergija na hranu ponekad može da pogorša simptome astme, ona nije čest uzročnik respiratornih oboljenja. Ipak, deca kod koje se napad astme javi nakon unosa neke hrane, imaju povećan rizik po život opasnih alergijskih reakcija.
Kikiriki najopasniji

Alergija na kikiriki predstavlja jednu od pet najčeših alergija na hranu kako u dečjem uzrastu, tako i kod odraslih osoba.

Klinički se alergija na kikiriki ispoljava simptomima i znacima koji slede nakon uzimanja i obuhvataju mučninu, povraćanje, dijareju, bolove u stomaku, koprivnjaču, suženje disajnih puteva sa nedostatkom vazduha, koje podseća na astmatični napad, pad arterijskog krvnog pritiska, smanjenje svesti do kome i smrtnog ishoda.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.