IN < - Sve o mačkama - >LO
<< < (2/25) > >> :: Odgovori!
Autor: cesarica18 :
Provjerite zdravlje svoje mačke

Ako je vaša mačka tužna, bezvoljna, a usto i slabo jede, pomislit ćete da je, najvjerojatnije, bolesna. Da bismo vam koliko-toliko pomogli dok ne dođete do veterinara, pripremili smo pregled onog što je kod mačke normalno, ali i onog što zahtijeva stručnu pomoć i eventualno intervenci


Ako vam se ponašanje i zdravlje mačke čini čudno, svakako potražite stručnu pomoć

Tjelesna temperatura mačke iznosi od 38 do 39 stupnjeva, a normalne promjene od 0,2 do 0,5 stupnjeva koje može prouzročiti promjena temperature ambijenta u kojem mačka boravi, povećana aktivnost, hrana, uzbuđenje, ali i promjena doba dana.

Kad je mački temperatura niža od normalne, kaže se da ima hipotermiju, a kad je viša, to se zove hipertermijom. Mački se temperatura mjeri rektalno, kao i malim bebama, a ako temperatura nije u granicama normale, svakako potražite pomoć veterinara.

Disanje također oslikava stanje vaše ljubimice. Najbolje ga je provjeravati kad mačka miruje ili spava. Normalno je da ima između 20 i trideset udisaja u minuti, ali osim toga važno je diše li mačka ravnomjerno ili dašće.

Ako nema razloga za strah ili stres, a javlja se dahtanje, pomoć veterinara je također nužna. Također nije normalno da mačka diše pomoću trbušnih mišića, a ako još usto ispušta čudne zvukove (nemojte to pobrkati s predenjem), vrijeme je za uzbunu.

Ako vam se učini da mačka uopće ne diše, stavite joj ispred nosa kuglicu pamuka, pa promatrajte ljuljaju li se vlakna, ili na isto mjesto stavite ogledalce. Ako mačka diše, na ogledalu ispred nosa pojavit će se zamagljenje.

Mačkama također povremeno treba prekontrolirati rad srca jer, vjerovali ili ne, i one znaju doživjeti infarkt. U jednoj minuti mačka mora imati između 160 i 220 otkucaja srca. Izmjerit ćete ih najlakše kad vam je mačka udobno smještena u krilu. Stavite svoju ruku na lijevu stranu macinog prsnog koša ispod prednje noge i brojite.

Ako ne možete naći otkucaje srca, probajte joj izmjeriti puls, a najbolje ga se osjeća na unutrašnjoj strani zadnje noge. Kažiprst i srednjak treba postaviti što više s unutrašnje strane butine, nježno pritisnuti i osjetit ćete otkucaje.

Ako ovo ne uspijete izvesti sami, zamolite za pomoć kad posjetite vašeg veterinara. O zdravlju mačke govori i boja njezine sluzokože. Normalna boja sluzokože kapaka, usne šupljine i nosa je ružičasta. Blijeda, bijela, plavičasta ili žuta sluzokoža znak je za hitni odlazak u veterinarsku ordinaciju.


Potrebno im je prekontrolirati i rad srca jer i one mogu doživjeti infarkt

Pogledajte također postoje li bilo kakve mrlje na usnoj šupljini, desnima ili zubnom mesu jer one također mogu biti znak bolesti. Posvetite pozornost i zubima na kojima se skuplja kamenac. Ako uočite žućkasto-smećkaste naslage, zamolite veterinara da ih očisti.

Kako su mačke nemirne, opiru se i ne dopuštaju ništa što im nije ugodno, čišćenje zubi obavlja se pod anestezijom. Iako se ni sama pomisao na to vlasnicima u pravilu ne sviđa, ipak imajte na umu da ćete time vašoj mački omogućiti zdravije žvakanje i ugodniju starost sa svim zubima.

Provjeru zdravlja svoje mačke trebali biste obaviti barem jednom mjesečno, a svako čudno ponašanje vaše ljubimice pažljivo promatrajte i, ako treba, zatražite pomoć. Nemojte biti 'sam svoj majstor', odnosno nemojte sami pokušavati liječiti svoju mijaukalicu.

Izvor: T Portal
Autor: cesarica18 :
Što određeni pojmovi govore o mačkama

Što je to tabby, što je seal points, kaliko, harlekin, što je...To su samo neka od pitanja koja redovito moraju slušati uzgajivači mačaka prilikom susreta s potencijalnim kupcem i vlasnikom malih mačićaDa bismo olakšali i jednima i drugima, evo nekoliko pojmova koji se često koriste u razgovoru i literaturi o mačkama,a koristan su putokaz za snalaženje u 'mačjoj terminologiji'. Riječ colorpoint drugi je naziv za sijamski uzorak krzna koji je poznat i pod nazivom himalajski, a to znači da je dlaka mačke pri koži izrazito svijetla, zapravo bijela, a prema vrhovima dobiva sve intenzivniju boju.

Niz mačjih vrsta ima takozvanu dlaku colorpoint. Primjerice, svete birme se javljaju u nekoliko varijanti, a najpoznatije su seal, blue, chocholate i lilac, a mnogima su zanimljivije recimo crvene, krem, kornjačaste (tortie), prugaste (tabby) ili čak kornjačasto-prugaste...

Kad netko kaže da želi mačku seal point birmu ili ragdol, to znači da želi nabaviti mačku crnih oznaka. No da ne bude zabune, nije riječ o crnoj na kakvu smo inače navikli, nego o crnoj boji tuljana, a termin – seal – u pravilu se koristi za sijamske i colorpoint mace.

Kad netko želi blue point ne znači da će dobiti plavušu, već mačku čija je dlaka na vrhovima osjenčana sivoplavkastom bojom. Čokoladna boja je razrijeđena crna, a lilac razrijeđeni oblik čokoladne.Fenotip u jeziku mačkara znači vanjski izgled, a genotipom se naziva mačkin genetski kod.

Heterozigotan pojam je koji se upotrebljava ako mačka ima dva različita gena za određenu karakteristiku, a kad su geni jednaki kaže se homozigotan.

Inhibitorni gen koči pigmentaciju dlake od korijena prema gore uzrokujući srebreno potkrzno. To znači da se boja pojavljuje samo na vrhovima dlaka. Mutacija označava spontane promjene u genetskom kodu koje se prenose na potomstvo.

In-breeding je međusobno parenje vrlo bliskih srodnika – brata i sestre, majke i sina, oca i kćeri, a linijski uzgoj podrazumijeva parenje životinja koje su u srodstvu – baka i unuka, polubraće i polusestara.

Ako vam netko kaže da ima mačku orijentalnog izgleda, to znači da joj je tijelo vrlo mršavo, vitko, elegantno, a glava najčešće trokutasta. Mačka s različitom bojom očiju naziva se odd eyed.

Chinchilla je jedan od četiri prugasta uzorka kod kojeg svaka dlaka ima dvije ili tri tamnije pruge. Drugi nazivi za taj tip dlake su ticked, odnosno abesinski prugasti uzorak zato što je tipičan za abesinske mačke, ali se pojavljuje i kod drugih vrsta.

Uzorak van u Europi se odnosi na mačku bijelog krzna s dvije obojene mrlje na glavi, obojenog repa i nekoliko malih mrljica po tijelu. U SAD-u van podrazumijeva samo obojene dvije mrlje na glavi i repu. Tijelo mora biti bijelo.

Torti ili kornjačasti uzorak označava krzno koje se sastoji od malih, nepravilnih mrljica boje. Osnovna boja može biti crna, plava, čokoladna ili ljubičasta. Tabby su prugaste mačke, a one koje u krznu imaju prugasti i kornjačasti uzorak nazivaju se tortie tabby.
Autor: cesarica18 :
Čistoća čuva i vaše i mačje zdravlje

Iako smo o tome već pisali, puno naših čitatelja obraća nam se s pitanjem što kad mala mačke stigne kući. Što joj je sve potrebno, čime je razveseliti, kako hraniti, održavati higijenu, koliku joj pažnju posvetiti, kamo je smjestiti?

Ako ste već čvrsto odlučili nabaviti mačku, onda prije nego što po nju odete trebate kupiti skiper, odnosno košaricu za nošenje. Ona može biti od pruća, bambusa ili plastike. Mnogi preferiraju upravo plastične jer su trajne i sigurne, mačka ne može otvoriti njihova vratašca, a niti se ozlijediti kad postane nervozna i pokuša izići.

Manje je zapravo važno od čega je košara, puno je važnije da unutra ima mekani jastučić u koji će se vaša ljubimica udobno sklupčati. Osim skipera, nužan je i WC. Na njemu nemojte štedjeti – kupite onaj zatvoreni s pomičnim vratima u koji mačka može ući i izići kad joj je potrebno.No, razbacivanje pijeska možete spriječiti ako ispred WC-a postavite mali tepih koji, jako je važno, mora biti periv, jer ćete ga tako lakše održavati. WC se puni pijeskom, ali pritom vodite računa da uzmete onaj koji se nakon što mačka obavi nuždu pretvori u grudicu.

Takav će vam olakšati svakodnevno čišćenje WC-a i održavanje higijene i zdravlja vas i vaše ljubimice. Za čišćenje WC-a potrebna je prikladna lopatica, a najmanje dva puta mjesečno potrebno je WC dobro dezinficirati i oprati te u cijelosti zamijeniti pijesak. Oprati treba i lopaticu.

Maci će trebati i penjalica ili tzv. grebalica. Riječ je o istom predmetu koji može biti mali, s jednim stupićem i jednim postoljem na kojima će mačka izbrusiti svoje kandže i nakon toga prileći. No puno bolje rješenje je penjalica koja ima tunel, kućicu, ležaj i nekoliko stupova.

Takve koštaju od 500 kuna naviše, ali investicija će se u svakom slučaju isplatiti. Mačka će takvu penjalicu, na kojoj se može izležavati, grebati, igrati i spavati shvatiti kao svoju oazu, pa će biti manje izgrebenog namještaja i dlaka po ostatku stana.

Iako se takve penjalice sada bez problema mogu nabaviti i kod nas, u susjednoj se Sloveniji ili Italiji mogu pronaći nešto jeftinije. Usto, mački će za igru trebati koja loptica, tzv. mahalica, odnosno perje pričvršćeno na dugi savitljivi štap, klupko i sl.

Naš savjet je da nabavite nepoderive gumene igračkice ili napravite lopticu od papira, što mnoge mace obožavaju. Najgore je mački dati igračku koja se može potrgati – nemojte se začuditi ako mače proguta komad tkanine, kože ili krzna koji su do koji trenutak prije bili igračka u obliku miša ili ptice.

Zato vodite računa da igračka ne ugrozi zdravlje vaše ljubimice. Trebat će vam, ako je mačka dugodlaka, četka i češalj širokih zubaca, šampon za kupanje, puder, kliješta za nokte, losion za čišćenje očiju (za perzijanerke i exote), vreća za nošenje, ležaljke za radijator (ako želite)...


Mačka će penjalicu na kojoj se može izležavati, igrati i spavati shvatiti kao svoju oazu

I ono najvažnije – hrana za vašeg novog člana domaćinstva. Mačke u pravilu jedu suhu hranu, ali zahvalne će vam biti ako im za jedan obrok ponudite konzervu. Mačići trebaju jesti četiri puta dnevno, odrasle mačke dva ili tri puta. Maci uvijek, ali baš uvijek mora biti dostupna svježa voda.

O tome koju ćete vrstu hrane izabrati ovisi o vama i novcima koje za to možete odvojiti. Najbolje je da razgovarate sa svojim veterinarom i da vam on nešto preporuči. Osim osnovne hrane, mačke povremeno možete počastiti različitim vrstama grickalica.

Nude se štapići, razne roladice, jogurti za mačke i mlijeko te čokoladice proizvedene isključivo za njih. Nemojte se slučajno zabuniti i dati im svoj slatkiš, time im možete ugroziti zdravlje i život.

Od svojih poslastica maci možete dati tek malo vrhnja, kuhanog mesa ili ribe bez ikakvih začina. Posvetite joj vremena i ljubavi, vratit će vam stostruko. I sjetite se - desetak minuta glađenja mačje dlake riješit će vas stresa i bolesti koje stres izaziva. Uživajte!


Autor: zoki358 :
Zanima me da li je moguce ustanoviti pol malih macica pre nego sto napune mesec dana? Imam 2 maceta koja su se okotila pre 4 dana pa me zanima da li je moguce videti kojeg su pola dok su jos mali?
Autor: glviki :
ne znam sta da radim. moja macka se omacila, evo vec peti dan hrani svoje macice i sve je bilo u redu. medjutim malopre odnela jedno mace i sad ne znam sta da radim. ne mogu ga naci. dok ga nalazila vracala ga sa ostalim macicima. dal je moguce da ga odbacuje? nesto je jako nervozna i stalno prede. imao li je nako slicnih iskustava?
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana
<< Prethodna strana