IN < - Sve o cirozi jetre - >LO
(1/16) > >> :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Sve o cirozi jetre

Cirozu karakteriše nekroza (izumiranje) i propadanje ćelija jetre, uz kompenzatornu regeneraciju njenog tkiva bujanjem vezivnog jetrenog tkiva. Za razumevanje ovog oboljenja potrebno je znati nešto o portalnoj cirkulaciji. Vena porte nastaje spajanjem vena slezine i gornje menterične crevne vene i to iza glave pankerasa, duga je od osam do devet centimetara i pruža se prema hilusu jetre gde se račva u lobularne grane za tkivo jetre.

Jetra krv dobija preko vene porte i hepatične arterije koja se meša u jetri i istu snabdeva kiseonikom. Kod začepljenja ovih krvnih sudova, odnosno jednog od njih, krv se meša i protiče kroz jetru, što dovodi do protne hipertenzije (povećanja pritiska). Sve ciroze se mogu podeliti u dve grupe: na primarnu i sekundarnu.

Primarna ili difuzna

Mnogi uzroci mogu dovesti do oštećenja jetrenih ćelija što dovodi do zamene jetrinog tkiva vezivnom, a obično nastaje zbog dejstava više uzoraka u dužem trajanju. Veoma je često uzrok infektivni hepatitis, bilo da je ispoljen sa ili bez žutice. Alkohol ispoljava direktno hepatoksično dejstvo. Ipak, samo deset posto alkoholičara oboleva od ciroze, što je i u vezi sa smanjenim unosom belančevina putem ishrane.

Oko 30 odsto obolelih umire u prvoj godini od trenutka postavljene dijagnoze. Kod ciroze je najčešće uzrok smrti proširenje krvnih sudova, dok se kod onih bez proširenja stanje može popraviti ukoliko se prestane sa uzimanjem alkohola i sprovodi lečenje. Razne druge bolesti mogu biti uzrok ciroze kao što je TBC peritoneuma, endokrina obolenja, šećerna bolest, hipertireoza, poremećaj ishrane, nedostatak belančevina u hrani.

Klinička slika ciroze je hronična bolest i prvi znaci su nekarakteristični i različiti. Bolest počinje neosetno, te je veoma teško odrediti početak bolesti. Javlja se najčešće kada počnu komplikacije, kao što je krvarenje iz gornjih variksa digestivnog trakta žutice, otoka i nekada pojava tečnosti u slobodnoj trbušnoj duplji. Početni znaci su povezani i sa digestivnim traktom, a to su zamor, slabljenje, gubitak, apetita, muka, povraćanje, nadutost, bolovi u trbuhu i to gornjem delu, proliv ili zatvor.

U drugoj fazi dolazi do nagomilavanja tečnosti u trbuhu koje nastaje polagano, zatim dolazi do proširenja krvnih sudova jednjaka (koja mogu izazvati smrtonosna krvarenja), a proširenje vena oko pupka dobija oblik koji liči na glavu meduze i to su karakteristični znaci za cirozu. Žutica se javlja zbog poremećaja u funkciji jetrenih ćelija, a otoci se stvaraju zbog smanjenja belančevina u krvi.

Sekundarne bilijarne ciroze

Često nastaju kod oboljenja žučne kese i puteva. Nastaje usled oštećenja jetrenog tkiva, zbog zastoja žuči u jetri i žučnim putevima, a naročito kada je prisutna infekcija. Klinički u zavisnosti od istih dolazi do potpune ili nepotpune opstrukcije žuči i pojave žutice.

Postoji i povremeno povišena telesna temperatura, a bolovi su ispod desnog rebarnog luka kao posledica zapaljenja žučnih puteva. Kasnije se javlja voda u trbuhu i uvećanje slezine. Kod ove vrste ciroza, u krvi se povećava alkalna fostfataza, a nekada i totalni holesterol. Uzrok je često nepoznat, a nekada se radi o posledici dugotrajnog zapaljenja jetre (hepatitisa).

U kliničkoj slici se nalazi žutica, ali ne intenzivna, kao i povećanje jetre i slezine. Stolica je obojena manje ili više. Mogu se naći znaci žučne infekcije, kao i promene na koži. Postoji i jak svrab kože. Lečenje ciroza je teško i dugotrajno. Postoji odgovarajuća ishrana - davanje belančevina u vidu mršavog mesa i sira, uz mirovanje.

Najčešće se prepisuju vitamini B i C. Lečenje otoka i vode u trbuhu vrši se u odgovarajućim centrima, od strane stručnjaka. U lečenju ciroze koriste se i operativne metode, s manje i više uspeha.
Dr Vojimir Zađina, hirurg
Autor: Cyber Cow :
 :nervious: :nervious: :nervious:
Autor: pinkie :
mene bas i ne zabrinjava :ballbounce:
Autor: vaterpolista :
sledeci post nije za ljude sa slabim stomakom :!:
Autor: vaterpolista :
Malo slika:normal, fatty, and cirrhosisciroznanormalna i ciroznanormalna
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana