Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Jun 2025, 14:15:50
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sufizam  (Pročitano 28489 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
islam je uvek bio politichki islam - muhamed je bio vodja jednog politichkog pokreta koji je tezio da ujedini arape (a kasnije da dominira celim svetom). kurran je prilichno jednostavna knjiga i u njoj je gotovo nemoguce naci tragove nekih ezoterichnih uchenja .naravno chovek moze doci u stanje transa mantrajuci ajete iz kurana isto kao i mantrajuci koka-kola. ja to ne bih poredio sa budistichkom meditacijom. chak mi se chini da su to upravo suprotna stanja.sufi-trans gubljenje svesti,budistichka meditacija izoshtrenje svesti...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Postoji suptilna razlika u efektu sta koristis za mantru - odredjene reci rezoniraju na vrlo specifican nacin i to je razlog zasto su ostale medju ljudima tako dugo - nije cak ni stvar u recima i njihom znacenju koje im ljudski jezici pridodaju vec u frekfenciji (mentalnoj i mehanickoj) na kojima vibrira izgovor tih reci. Mada mozda neko treba da proba sa coca-colom - mozda ime neke tajne i u njoj  Smile Smile

Sto se transa i meditacije tice - ne znam sta da ti kazem - jedno sam probao drugo nisam tako da mogu da nagadjam samo na osnovu prica i piasnju o efektima sufi transa. Cinjenica je da se u transu svest o materijalnom svetu gubi kao i skoro svi chulni osecaji (bol, sluh, miris) - bar po onome sto su svedoci pisali. Meditacija cuva svesno stanje ali spusta mozdane frekfencije strasno nisko u odnosu na budno stanje. Ipak efekti i posledice i jednog i drugog su isti. Da li je to prica o postizanju istog rezultata sa dva razlicita meyoda - mozda - ali zista ne smem da sudim. Ja licno bi uvek isao putem ocuvanja svesnosti jer je to blize mojoj licnoj filozofiji. Nisam pristalica instant prosvetljenja ali to zavisi od coveka do coveka. Super je sto si primetio tu bitnu razliku preko koje sam ja olako presao u prethodnom postu. Smile
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
svaka rech se sastoji od drugih glasova, pa je prirodno da su neke melodichnije i rezonatnije od drugih.koliko mi se chini ,ipak je tu najvaznije da onaj koji mantra ne zna shta ta rech znachi,da mu ona ne bi izazivala asocijacije na pomenuti objekt.teshko da bi neko mogao da dodje u trans mantrajuci "kupus,kupus,kupus ...." ako zna shta ta rech znachi.medjutim ,ljudima koji ne znaju srpski se moze prodati pricha da je to neka ezoterichna rech.
ne bih rekao da su efekti meditacije i transa isti.ljudi koji udju u trans su su u stanju slichnom snu (ili bolje recheno slichnom mesecharima Smile) iskustva koja oni imaju mogu biti zanimljiva ,ali tesho da mogu da ih zadrze u svakodnevnom zivotu.nazalost tu greshku chesto prave i ljudi koji se bave budizmom,zaboravljajuci da je buda-um svakodnevni um.sad sam se setio onog koana o cigli Smile ....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Faraon je pijanica!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 64
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
E pa Deki trebao si za pocetak, da ne bi dolazilo do pametovanja( a kako vidim jeste), dodati i ovo:

Islam, na arapskom pokoravanje Bogu, je najmladja svetska jednobozacka  religija. Njen  osnivac  je  Muhamed (569-632) , a  glavno  srediste  je  Meka  u  Arabiji.
Sve  glavne  dogme  Islama  izlozene  su  u  ’’ svetoj  knjizi’’  islamskoj, Kuranu,  za  koju  muslimani  drze  da  je  rec  Alahova,  kao  konacna  istina  saopstena  ljudima  posretstvom  poslednjeg  proroka.Islam  sadrzi  dosta  elemenata  zajednickih  Judaizmu  i  Hriscanstvu,  ali  po  ideji vodilji  i  istoriskom  smislu  koji  ga  prozimaju  sasvim   je  nov  i  originalan  religijsko  ideoloski  sistem. Sustina  islamskog  verovanja  je  u  apsolutnom  pokoravanju  jednom  Bogu,  Alahu,  a  svaki  nagovestaj  politeizma  i  idolatrije  smatra  se  najvecim  grehom.  Drugi  osnovni  izvor  islamskog  ucenja  je  kanonizovana  tradicija  hadisi  ili  suna. 
Islamska  vera  je  od  samog  pocetka  bila  i  politicka  doktorina,  bila  joj  je  strana  podela  na  duhovnu  i  svetovnu  sveru.  Kult  muslimana  je  veoma   jednostavan:  obaveza  izgovaranja  pet  dnevnih  molitvi  kojima  prethodi  ritualno  pranje,  hadziluk   u  Meku   bar  jednom  u  zivotu,  post  u  mesecu  Ramazanu,  milostinja,  sveti  rat  protiv  nevernika  koji  ugrozavaju  muslimansku  zemlju.  Svestenika  nema,  imam  nema  svestenicki  karakter,  ali  postoje  uleme  derviski  (monaski)   redovi.

A ja vam dodajem i OVO Smiley, samo informativno:
Bez  znacajnih  umetnickih  tradicija,  Islam,  se  u  pocetku  oslanja  na  starije  kulture,  helenisticku,  rimsku,  koptsku,  sansadinsku,  vizantijsku,  da  bi  kasnije  u  nekim  umetnickim  oblastima  osetili  indijski  i  kineski  uticaji.  Islam  je  zabranjivao  svaki  pokusaj  prikazivanja  bozjeg  lika  jer  se,  po  njemu,  Alah  ne  moze  ni  zamisliti  ni  prikazati.  Od  IX  veka  pod  uticajem  hadisa  zabranjuje  se  svako  prikazivanje  zivih  bica  po  sakralnim  zdanjima,  dok  je  skulptura  (koja  se  vec  u  kuranu  kvalifikuje  kao  sretstvo  paganskih  idolopoklonika) ,   izricito  zabranjena.Islamska  umetnost  se,  zapravo,  pretezno  iskazivala  u  arhitekturi,  primenjenim  umetnostima,  minijaturnom  slikarstvu  i  kaligrafiji.  Kaligrafija  je  isticana,  narocito  kada  je  bila  u  funkciji  kuranske  reci,  kao  najpostovaniji  vid  umetnickog  stvaralastva.
Profana  umetnost  se  slobodnije  razvijala.   Najbitnije  ostvarenje  religiozne  umetnosti  muslimana  je  dzamija (na  arapskom  masdzid,  sto  znaci  mesto  padanja  nicice  na  kolena,  mesto  obozavanja).  Najpre  je  to  bilo  ime  svih  kultnih  mesta,  medjutim  od  X  veka  ova  naziv  se  upotrebljavasamo  za  male  kuce  obicnih  molitvi,  dok  su  glavne  dzamije,  gde  se  odrzavaju  molitve  (kutba)  nazivane  madzid-i-dzuma-a (dzamija  petka)  ili  ulu  dzamija(velika  dzamijaili  jednostavno  dzami  skup).  Dzamija  nije  bozja  kuca  ni  mesto  zrtve,  vec mesto  okupljanja  vernika  da  bi  zajedno  obavljali  molitvene  obrede.  Poreklo  dzamije  potice  od  Muhamedove  kuce  koju  je  on  podigao  posle  bekstva  iz  Meke  u  Medinu,  kao  tradicionalnu  arapsku  kucu  sa  unutrasnjim  dvoristem,  okruzenu  zidom  od  opeke  oko  kojeg  su  bile  prostorije  u  kojima  su  stanovale  zene.  Na  jednoj   strani  izgradio  je  trem  od  palmovih  stabala  pokriven  palmovim  liscem  i  glinom.  Tako  je  stvoren   poseban  tip  svete  muslimanske  kuce-dzamije  sa  dvoristem.  U  narednoj  fazi  plan  postaje  slozeniji,  juzna  strana(ona  u  pravcu  Meke)  dobija  nekoliko  redova  nosaca  sa  jednim  krovom  i  jednu  ogradjenu  stranu  za  molitve,  a  tremovi  su  izgradjeni  na  ostale  tri  strane.  Najstariji   primeri  ovih  uvecanih  dzamija  nisu  sacuvani.  Takve  su  dzamije  u  Basari (665. godine)  i  u  Kuti  (670.godine)  u  iraku.  Istovremeno  nastaje  posebna  tipicno  lokalna  zdanja  poput  dzamija  u  Iraku ,  skoro  cetvrtastog  plana  zidanih  u  opeci  sa  mnostvom  vrata  i  kula  na  spoljasnjim  zidovima,  nalik  na  utvrdjenje.  Ovakva  prva  resenja  nemaju  tipicne  osobine  dzamije:  nise  za  molitve (mihrab),  minareta  i  predikaonice  i  nekoliko  stepenika  (mimbar).  Muhamed  se  prilikom  drzanja  beseda  sluzio  niskim  stepenistem,  sa  dva  stepenika,  a  prvi  mujezin  je  koristio  vrh  jednog  stuba  u  unutrasnjosti  dzamije  ili  krov  da  bi  pozivao  vernike,  a  u  tu  svrhu  ce  kasnije  sluziti  minareti.
Zbog  razlicitih  umetnickih  tradicija  naroda  kod  kojih  se  islam  prosirio  javile  su  se  i  razlicite  regionalne  skole :  sirisko-egipatska,  magrepsko-spanska,  persijsko-turkmenska,  seldzucko-turska  i  induska.
Za  razliku  Iraka  u  Siriji  pre  Omajada  nije  bilo  posebne  arhitektonske  delatnosti.   

NADAM SE ZANIMLJIVO!!!!

A sto se knjige 'Dervis i smrt' tice, izdvajam citat Smiley:

'Koje  to zrno ne nikne kada se stavi u zemlju?
A zasto sumnjas u zrno covekovo?'

Smile Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Unutrasnja strana vetra je ona koja ostaje suva dok vetar duva kroz kisu...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Hvala iz srca na dopuni - i ja sam po nesto naucio iz tvog posta.  Smile Smile

Da li je ovo iskopirano ili si pisala iz glave? Ako je iz glave voleo bih ako mozes da das tvoje vidjenje dzihada u Islamu - kako se propoveda i misticna istina iza te reci - ako mislis da je ima. A i ako nije iz glave nije zamereno  - voleo bih da cujem tvoje misljenje bez obzira ..
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Faraon je pijanica!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 64
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Nema problema Smiley!!!
Ako zelis jos, a TI samo reci!
To je bio deo uvoda mog seminarskog rada na temu ‘Osnovi Islamske umetnosti’…

Kao i svaka religija meni je i Islam jako zanimljiv…

Ne znam sa kog aspekta da pricam o dzihadu?!??

Mislim da na tu temu ne mozes pricati bez informacija i razumevanja, za pocetak, samog Islama  i naroda koji se klanja njemu. Moras poznavati istorijske podatke, moras baratati cinjenicama… I blab la bla Smiley!

Mene Islam recimo jako interesuje od onih prvih koraka razvoja …stvaranje svih onih plemena… kako su dobijala nazive… prve palate i rezidencije koje su nastajale… razlike medju polovima… primenjena umetnost…sve je TO meni genijalno Smiley... 'kultura' Islama Smiley!!!

A na dzihad, prosto gledam kao i vecina NAS Smiley!
Smatram ga sistemom svih akcija i postupaka koje muslimani cine da bi ostvarili trijumf svoje vere…islamska imperija Smiley!!!

Skrto Smile priznajem i ja, ali ukoliko si zainteresovan da citas vise o islamskoj kulturi samim tim i umetnosti, reci...i citaces !

Pozzz...

Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Unutrasnja strana vetra je ona koja ostaje suva dok vetar duva kroz kisu...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Nista zato - tek sam posle video da dolazis sa strane istorije umetnosti i vidim da ces biti dobar istoricar umetnosti jer uzivas u tome.

Aspekt Jihada-a u Islamu me interesuje iz perspektive nekog ko je ili praktikant religije ili dovojlno zainteresovan da je citao i nesto vise od Kur'an-a. Sa vecinom muslimana sa kojima sam ja diskutovao na tu temu izlazi definicija tkzv unutrasnjeg jihada-a a ne spoljnjeg koga si ti navela (i kako vecina zapadnjaka gleda na to). Spoljni se podrazumeva u slucajevima napada od strane ne-muslimana - vise neko pravo na odbranu koje stoji u svakom zakonu na zemlji. Misticna strana jihad-a je unutrasnja borba protiv neprijatelja vere u sebi: mrznje, sumnje, pozude i svih osecanja koja su u suprotnosti za zapovestima Kurana. Jihad je "rat" samoprociscenja i put - sto bi Sufisti rekli - ka gnostickom 'JA' - prave ciste licnosti bez emotivnih veza za matarijalni svet koja opstaje u cistoj ljubavi prema Alahu i svemu sto je stvorio.

Spoljasnji jihad je zloupotreba sopstvene religije u politicke svrhe (po meni) i nacin razvijanja paranoje "ugrozenosti" kod vernika da bi se on ubedio da prati "istinski" svoju veru i uzme oruzije u ruku i pocne da ubija u ime Alaha a da pri tome krsi prvo njegovo pravilo - "ne ubij".

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
decky ,to shto ti pricash su ,ne zameri,new age gluposti. svako ko je chitao kuran vidi da je to ,slichno judaizmu, 99% spoljashnja religija - odnosno skup pravila za ponashanje u svakodnevnom zivotu. dzihad se kao pojam josh od muhameda najvishe koristi kao sinonim za sveti rat. to da li je takav rat opravdan ili neopravdan zavisi od konkretnog sluchaja,ali prichati kako je islam miroljubiva religija je smeshno i glupo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Moze da bude smesni i glupo ali postoje muslimani i ne malo njih koji ne vezuju sebi bombe za telo u ime Alaha i koji se bave svojom spiritualnoscu na malo drugacijem nivou nego kako ti to vidis. To sto sam napisao je njihovo licno vidjenje i razumevanje onoga sto je zapisano u Kuranu. Kuran moze da se gleda kao kuvar - life manual ili kako god zelis ali isto tako moze da se gleda Biblija. Rezultat ce biti isti - oko za oko, zub za zub - odakle to bese dodje. Svaka religija moze da se gleda kroz dogmu - skup pravila i ponasanja - ali ce uvek biti ljudima koji ce tragati za istinskim znacenjem napisanih reci. Budizam je mozda najgore zabrazdio sa pravilima ponasanja i kuvar-like pisanijima raznih vrsta - 13 svetih dela 7 smrtnih grehova 256 vecitih gluposti ili ne znam ni ja sta sve. I sta se desi kada sve to propratis i ispratis kako pise u kuvaru - NISTA - praznina. U judaizmu imas Kabalu koja je mozda nejveca misticna istina prenesena ljudima ali se ne-veliki broj Jevreja bavi sa njome jer je jednostavno ne razume. Isto kao sto vecina muslimana ne razume Sufizam - i idu cak i dalje - plase ga se i cak i zabranjuju i proteruju poklonike sufizma.

Bas prosle nedelje sam pricao sa covekom iz Malezije ciji je prijatel sufi poklonik. Iz njegovih usta je prakticno izaslo ono sto sam napisao o "unutrasnjem" jihad-u a opet na osnovu razgovora i diskusija koje je imao sa svojim prijateljem.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
muslimane mozesh podeliti u 3 grupe:
1. militantni muslimani - ljudi koji su spremni ako treba i da postanu bombashi-samoubice. oni nisu vecina ,ali njihov broj nije mali ,shto je svakom ko prati vesti jasno Smile
2. obichni muslimani (velika vecina) .to su ljudi koji uglavnom poshtuju propise kurrana ,ne zele da ratuju,ali ne podnose ni kritiku islama.ono shto ih chini opasnim je shto ponekad prelaze u prvu grupu.
3. liberalni muslimani (najmanja grupa).ljudi koji su doshli u kontakt sa idejama koje nemaju veze sa islamom,rihvatili ih ,ali zbog tradicije ili ponosa ne zele potpuno da odbace islam.onda pokushavaju da na islam nakaleme ono shto misle da islam treba da bude.

ono shto si rekao za budizam bi bilo tachno ,ali ... Smile "ako vidish budu ,ubij ga !!!" .nijedna od semitskih religija nema takvu izreku i ne moze da je ima.jer budizam ostaje budizam chak i ako se odbaci buda i sva njegova uchenja .onaj ko trazi sushtinu budizma kroz uchenja budizma nece je nikad naci.sufizam ,iako udaljen od islama, ipak gubi smisao bez pojma boga (njihov trans je onda samo izmenjeno stanje svesti).kabala stoji josh nize,to su u stvarnosti samo besmislena brbljanja . "kanap je kanap,a zmija je zmija" ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Jun 2025, 14:15:50
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.