Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sedmočlana rudarska porodica sa Kosova ostala na vetrometin  (Pročitano 373 puta)
12. Nov 2004, 12:33:56
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Sedmočlana rudarska porodica sa Kosova ostala na vetrometini
Život pod zemljom
bio nam je lakši
Penzionisani rudar Nikola Dimić teško je oboleo, žena Zorka nepokretna, deca bez posla, unuci nekad i bez hleba

KRUŠEVAC - Dok sam radio pod zemljom, na dubini od 500 metara, bilo mi je, verujte, lakše. U Rudniku Ajvalija teško se zarađivao hleb, ali tada nije bilo fiskalnih kasa pa se moglo živeti i na recku. A sada nema veresije, pa neki put, znate, nema hleba i od te brige sam se razboleo. Sada je još gore, priča VK rudar u penziji Nikola Dimić, dok grabi prema vratima da uhvati vazduh.

Razboleo se od brige

Otkako je napustio rudnik teško je oboleo, a po povratku iz bolnice nema sna.
- Od sekiracije se razboleo, bio na VMA, vratio se pod sumnjom najteže dijagnoze, a nije bio bolestan nikad. Po celu noć ne spava, kaže da razmišlja na ono najgore, ne može da diše, guši se, svako jutro zovemo hitnu pomoć, a često i uveče - priča sin Nebojša, a pogleduje na majku koja je pet godina nepokretna.

Nebojša Dimić: Pet godina sam bez ikakvih primanja

Posle progona sa Kosova, sedmočlana rudarska porodica Dimić živi u iznajmljenoj kući u Ulici Save Kovačevića, na vetrometini kruševačke Bagdale.
- Obraćali smo se na razne adrese, od Centra za socijalni rad u Kruševcu do Kabineta Vojislava Koštunice. Pisali smo i UNHCR-u i UNICEF-u i više pojma nemam kome sve, ali pomoći niodkuda. Očeva starosna penzija od 8.000 dinara je iznad nivoa socijalne sigurnosti, ali ne podmiruje dugove za struju. Niko ne obraća pažnju na to da smo progonom sa Kosova ostali bez igde ičega, da su oba roditelja teški bolesnici, da treba da školujem troje dece, da sam sa suprugom u istoj firmi "Panorama" sa Kosova već petu godinu bez ikakvih primanja. A samo za kiriju plaćamo 75 evra. Imamo rok do proleća, a posle, na ledinu. Gde ćemo? - pita Nebojša Dimić.

Aleksandar Nikitović, šef kabineta Vojislava Koštunice, obaveštava ga da je njegova predstavka premijeru Republike prosleđena Komesarijatu za izbeglice na dalje postupanje. A Komesarijat povodom dopisa premijeru "kao jedinio rešenje" za Nebojšu Dimića, njegovu suprugu Snežanu i troje dece, Mirjanu, Milana i Radomira nudi "smeštaj u nekom od kolektivnih centara u Srbiji u kome ima slobodnih mesta". Za bolesne roditelje, oca Nikolu i majku Zorku Dimić kao "odgovarajuće rešenje preporučuje neki od domova za stara lica".

Ne znaju šta da rade

Najmlađi Dimić čita na hladnom stepeništu

- Krenem ja po njihovoj preporuci, pa od grada do grada, širom Srbije tražim kolektivne centre. Obraćao se ja opet na razne adrese, išao u i staračke domove, tražio smeštaj i nigde ga nema. Kolektivni smeštaji se gase, a gde i kako da se odvojim od teško obolelih roditelja - priča Nebojša.

Nikola kaže da bi se vratio na Kosovo, tamo je rođen.
- Imamo malo zemlje, ali mi žao dece. Teško je ovde, a najviše me zabrinjava što nam je ovaj gazda rekao rok do maja meseca. Gde će i ko će ovako da nas primi? Sve su stvari gazdine, teško je stan da nađemo, a kako i da ga platimo? Ne znam šta da radimo. Moja penzija bi išla za struju i ne može da je pokrije. Kad bi mogao nešto da prodam dole, u Ajvaliji, ali tamo Srba više nema, sve je čisto šiptarsko. Neće ni da kupe, kažu da će da im ostane za džabe - priča onako više za sebe.

Na Bagdali zahladnelo, sa Kopaonika dunuo severac. Dimići podložili šporet, a drva za zimu nemaju. Deca gledaju u majku i oca, slušaju i ćute, trpe i bakine i dekine bolove, ali njihovim uzdisajima ne mogu da pomognu, pa se povlače. Kao i mnogi odrasli koji se osvrnu na ovakav težak slučaj, ništa ne mogu da pomognu. Kao ni država.
R. Barjaktarević
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.