Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 05:11:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ovako je govorila Mona Lisa  (Pročitano 1087 puta)
05. Jun 2006, 21:37:56
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Ovako je govorila Mona Lisa

Mona Lisa može kriti mnoge tajne iza svog zagonetnog osmijeha, no japanski forenzičari tvrde da joj je glas dubok iako nije grlen te da je bila visoka plus-minus 168 centimetara.

Matsumi Suzuki, forenzički znanstvenik specijaliziran za akustičnu i glasovnu analizu, kaže da je ponovno stvorio glas žene koja je pozirala za Da Vincijevo remek-djelo.

No Suzuki tu nije stao, on je ponovno stvorio i glas samog majstora Leonarda za koji kaže da je "također dubok, ali je nazalniji".

Suzuki, koji je 2002. podijelio Ig Nobelovu nagradu (koja se dodjeljuje za besmislene, bespotrebne i uzaludne znanstvene radove) za izum Bow-Linguala, uređaja koji ljudima prevodi jezik pasa, svoj je projekt predstavio u okviru japanske promocije filma Da Vincijev kod.

Ig Nobelove nagrade godišnje se dodjeljuju na Sveučilištu Harvard, a utemeljio ih je magazin Annals of Improbable Research za "istraživanja koje ljude najprije nasmiju, a onda ih natjeraju da se zamisle".

"Mi uobičajeno radimo istraživanja povezana s kriminalom. Prema informacijama o njihovim fizičkim osobinama, životnom stilu, dijalektu... ponovno stvaramo glas osumnjičenih ili žrtava", kaže Suzuki.

No, bez obzira na neslavno mjesto koje je zauzeo u suvremenoj znanosti, njegova kompanija, Japan Acoustic Lab, povremeno dobije zadatak da ponovno stvori glasove povijesnih osoba.

"Zahtjev da otkrijemo glasovne kodove Mona Lise i da Vincija nije tako neuobičajen", kaže Suzuki.

Kako bi dobili detaljne mjere njezinog lica i ruku, laboratorij je za Mona Lisu radio s fotografijama slike. Kaže da su te podatke također koristili kako bi stvorili njenu lubanju i procijenili visinu, koja je po njima iznosila 168 centimetara.

Ti su podaci tada propušteni kroz laboratorijske programe simulacije glasa kako bi se dobile vokalne kvalitete i boja glasa zagonetne žene.

Suzuki kaže kako su zaposlili i izvornog govornika talijanskog kako bi dobili i pravilnu intonaciju glasa Mona Lisa.

No, nije jasno je li ta osoba govorila istim dijalektom kao i žena sa slike, s obzirom da je pravi identitet Mona Lise još uvijek nepoznat.

"Za da Vincija smo u laboratoriju radili s fotografijama njegovih autoportreta", kaže Suzuki. "No, taj je rad bio malo zahtjevniji zbog toga jer je majstor nosio dugu bradu koja pokriva dijelove njegove facijalne strukture."

Njegovi se rezultati mogu čuti na stranici japanskog Microsofta, gdje su uključeni u promociju filma snimljenog po bestseleru Dana Browna.

Prema japanskom titlu, glas kaže: "Zovem se Mona Lisa."

"Moje je pravo porijeklo ovijeno velom tajne. Neki kažu da sam Marija iz Magdale, Giacondova žena, Isabela d'Este ili majka Leonarda da Vincija. A neki da sam Leonardo", dodaje Suzukijeva Mona Lisa.

"Svi se slažu u jednom", završava njena poruka, "ja sam najomiljenija žena na svijetu, ona s osmijehom punom tajni".

Da Vinci je rad na slici počeo 1503. godine, a sada se čuva u pariškom Louvreu.

Vjeruje se da djelo, poznato i pod imenom La Gioconda, predstavlja ženu Francesca del Gioconda. Naslov je igra muževljevim prezimenom, ali na talijanskom ujedno i znači "vesela dama".

Izvor: iPortal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

i am devil

Zodijak
Pol
Poruke 662
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
mob
Samsung x640
now this is fun
IP sačuvana
social share
who controls rome he rools the world.
And one day i will be emperor.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 05:11:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.