Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Stradanja Srba ~ video klipovi, pomen zrtvama, optuzeni...  (Pročitano 108060 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Samsung S7220
Изградња спомен-костурнице у Источном Новом СараjевуПрва фаза изградње обjекта коjу jе обавило предузеће "Марвел" већ jе завршена, постављен jе кров и фасада.

ИСТОЧНО НОВО СAРAJЕВО - Начелник општине Источно Ново Сараjево Милан Ковачевић рекао jе да би спомен-костурница на градском гробљу Миљевићи, чиjа jе изградња почела прољетос, требала да буде завршена на прољеће наредне године.

Прва фаза изградње обjекта коjу jе обавило предузеће "Марвел" већ jе завршена, постављен jе кров и фасада.

Према Ковачевићевим риjечима, у изградњу Спомен-костурнице општина Источно Ново Сараjево ове године jе уложила 50 хиљада марака, као и додатних 35 хиљада коjе jе издвоjила из ребаланса буџета.

Град Источно Сараjево jе инвестирао 45 хиљада марака док jе Влада Републике Српске за реализациjу овог проjекта издвоjила 150 хиљада марака.

- Комплетан проjекат вриjедан jе око 550 хиљада марака и у првоj фази jе утрошено 275 хиљада марака. Да би Спомен-костурница била завршена биће потребно jош толико новца и вjеруjем да ће и остале градске општине учествовати у његовом завршетку тако да очекуjемо да би наредне године могао бити пуштен у функциjу - каже Ковачевић.

Спомен-костурница ће имати 1.500 гробних мjеста и у њу ће бити сахрањени посмртни остаци коjи се тренутно налазе у Центру за обдукциjу и идентификациjу у Лукавици.

У овом центру налази 280 ексхумираних а jош увиjек неидентификованих посмртних остатака од коjих су неки од њих ексхумирани 1998. године.

Са неких од скелета узорци за ДНК анализу узимани су у више наврата, али потврда о идентитету никада ниjе стигла. Риjеч jе о посмртним остацима коjи су ексхумирани из различитих гробница у Сараjеву, Горажду, Зеници, Тузли, Зворнику, Кладњу, Братунцу и Скеланима.

Ж. Д.

Glas Srpske
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Samsung S7220
Шеснаест година од злочина над Србима у Госпићу
18/10/07ШЕСНAЕСТ година послиjе убиства 23 српска цивила, неки од егзекутора и наредбодаваца ових злочина и данас обављаjу високе функциjе у хрватскоj власти, полициjи и воjсци.

Ово jе jуче у Бањоj Луци, поводом обиљежавања 16. годишњице страдања Срба у Госпићу, изjавио директор Документационо- информативног центра "Веритас", Саво Штрбац.

- Jедан од недодирљивих jе и Дарко Милиновић, актуелни потпредсjедник Сабора и предсjедник ХДЗ-а Личко-сењске жупаниjе, коjи jе, као љекар, по свjедочењу Фатиме Стуле, секретарице осуђеног Тихомира Орешковића, био задужен за одвожење убиjених Срба колима Хитне помоћи у непознатом правцу - рекао jе новинарима Саво Штрбац.

Да актуелна хрватска власт не жели да погледа истини у очи, подсjетио jе Штрбац, показуjе и чињеница да су, упркос броjноj документациjи и свjедочењима, оптужени за злочине почињене у jесен 1991. године у Госпићу, Ивица Рожић и Милан Чанић, ослобођени.

Даље, подсjетио jе он, послиjе изрицања правоснажних пресуда "госпићкоj групи", предсjедник Хрватске Стипе Месић помиловао осуђеног Стjепана Грандића, ублаживши му казну за двиjе године.

- Док осуђени Тихомир Орешковић, коме jе изречена казна од 15 година затвора, често борави на слободи, а осуђени Мирко Норац, тадашњи командант 118. бригаде хрватске воjске, коjем се тренутно суди и за злочине над Србима почињене у акциjи "Медачки џеп", казну издржава у "хотелским" условима - истакао jе Штрбац.

Имаjући ово у виду, директор "Веритаса" упитао jе "колико jе jедан хрватски генерал требао да убиjе Срба да би добио максималну казну затвора".

- Поставља се и питање зашто нису процесуирани и остали за коjе jе неоспорно утврђено у судском процесу "госпићкоj групи" да су планирали, одводили и учествовали у ликвидациjама госпићких Срба, по командноj или индивидуалних одговорност, као што се то ради у другим случаjевима и другим државама региона - нагласио jе директор "Веритаса", Саво Штрбац.

У jесен 1991. године ескадрони смрти харали су Госпићем, говорио jе припадник хрватске воjске и хашки свjедок Милан Левар, коjи jе и сам, у септембру 2001. године ликвидиран у Госпићу.

- Убиjали су цивиле, Србе и Хрвате, све оне коjи им нису хтjели бити подложни, оне коjи су им се супротстављали, не желећи учествовати у њиховом оргиjању коjе ниjе имало везе са патриотизмом и одбраном светог огњишта - свjедочио jе убиjени Левар.

Хрватска воjска и полициjа, углавном под маскама, одводили су Србе цивиле из њихових кућа и убиjали их на наjмонструозниjи начин.

Убиjани су углавном виђениjи Срби - судиjе, тужиоци, директори, новинари, полицаjци, пензионери... Циљ jе, нема никакве сумње, био етничко чишћење Госпића, града у коjем су, у периоду НДХ почињени стравични злочини над Србима.

Према "Веритасовим" подацима, у том периоду, од укупног броjа убиjених Срба било jе и 35 жена. Злочини над готово половином убиjених Срба почињени су 16. и 17. октобра 1991. године.

О ликвидациjама госпићких Срба, тврде у "Веритасу", био jе упознат тадашњи политички, воjни и полициjски врх Хрватске.

М. ФИЛИПОВИЋ

Цивили

Припадници JНA, краjем децембра 1991. године, пронашли су 24 полуугљенисана леша у зони раздваjања сукобљених страна, од коjих jе 19 идентификовано.

Сви су били српски цивили из Госпића.

Истрага

Директор "Веритаса" Саво Штрбац рекао jе да jе, под притиском међународне заjеднице, тадашњи предсjедник Хрватске Фрањо Туђман наредио истрагу о ликвидациjи Срба у Госпићу.

- Иако су прикупљени докази указивали на наредбодавце и извршиоце тих убистава, случаj jе врло брзо стављен ад акта, а лешеви убиjених су из примарних премjештени у секундарне гробнице, коjе jош увиjек нису откривене и коjе криjу око стотињак тиjела - нагласио jе Штрбац.

Glas Srpske
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Samsung S7220
Ратни заробљеници из Добоjа траже одговорност муџахединаДОБОJ - Удружење ратних заробљеника Виjенац, Возућа и остали са сjедиштем у Добоjу, упутило jе захтjев Тужилаштву БиХ да забрани свим муџахединима слободан одлазак из земље а да претходно не одговараjу за ратне злочине и тероризам.

- Ми смо, наравно, за одузимање нелегално стечених држављанстава и протjеривање муџахедина опасних по мир и безбjедност. Њихово слободно напуштање земље била би сигурно наjвећа награда за броjне злочине коjе су починили првенствено над српским и хрватским становништвом. Зато, ми коjи смо понаjвише пропатили и директно погођени злодjелима страних ратника, приjе њихове депортациjе, енергично захтиjевамо да се под лупу стави њихов ратни, али и поратни ангажман - каже се у саопштењу за jавност Удружења ратних заробљеника.

Удружење од Тужилаштва, али и других надлежних и одговорних институциjа БиХ и Републике Српске тражи да се посебно утврди ко jе довео, гдjе jе био и шта jе радио током протеклог рата сваки муџахедин, приjе него што буде протjеран.

У саопштењу се подсjећа да jе Удружење одмах послиjе рата упозорило да Срби на Озрену, као ни на другим сличним стратиштима, нису сами себи сjекирама и сабљама одсиjецали главе.

И актуелно суђење тадашњем команданту такозване Aрмиjе БиХ Расиму Делићу, дало jе недвосмислен одговор да су то радили муџахедини и да, наводно, за ратне заробљенике "нико ниjе смио ни да пита".

То су, свакако разлози више, наводи се у саопштењу, не да се због тога награде слободним одласком, него правичним суђењем и одговараjућим казнама за наjвећа злодjела.

Очигледна jе, међутим, намjера многих у БиХ, сматраjу у Удружењу, да пуким протjеривањем муџахедина онемогуће утврђивање одговорности српских крвника. По том сценариjу, одласком муџахедина отишла би не само њихова, већ и одговорност домаћих муџахедина и њихових налогодаваца па би огроман дио њихове обjективне одговорности био касниjе приписан онима коjи ће тада бити на непознатим адресама у Aвганистану, Ирану, Jемену и другим државама из коjих су дошли.

С. ПУХAЛО

ОБAВЕЗA

Удружење сматра да муџахедине не треба експресно протjеривати, већ пред домаћим тужилаштвима и судовима сагледати њихов лични ратни и поратни ангажман.

- Уз ту обавезу према броjним породицама жртава и преживjелих логораша, за то су наjмање два разлога. Први jер се сви у БиХ, а и изван ње залажу да свако треба да одговара за злочине и други: слободан одлазак освjедочених џелата и терориста у било коjу нову земљу би био само нова-стара опасност за даљи мир и безбjедност у свиjету - наведено jе у саопштењу Удружења.

Glas Srpske
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
mob
Samsung S7220
Parastos za Srbe stradale u Gospiću i Lici
Subota, 20. oktobar 2007. 13:38U Sabornom hramu Svete Trojice u Banjaluci je služen parastos za stradale Srbe na području Gospića i Like, u Hrvatskoj, u oktobru 1991. godine.

Prema podacima dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", u jesen 1991. godine na području Gospića ubijeno je više od 123 lica srpske nacionalnosti, medju kojima i 35 žena, a skoro polovina ih je ubijena u noći izmedju 16. i 17. oktobra 1991. godine.

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac rekao je posle parastosa novinarima da je za likvidaciju srpskih civila u Gospiću, u jesen 1991. godine, znao celi politički, vojni i policijski vrh hrvatske države, i istakao da su neki od odgovornih za te zločine i danas na visokim funkcijama u Hrvatskoj.

On je podsjetio da je Tužilaštvo Haškog tribunala vodilo obimnu istragu o ovom dogadjaju i da je, "prije nego što je optužnica podignuta, predmet prepušten hrvatskom pravosudju sa ciljem održavanja Vlade Ivice Račana".

Štrbac je naveo da je Županijski sud u Rijeci, gde je vodjen ovaj slučaj, osudio Tihomira Oreškovića na 15 godina zatvora, Mirka Norca na 12 i Stjepana Grandića na 10 godina zatvora.

"Ta presuda je, prema oceni mnogih pravnih analitičara, kompromis. Naime, Sud je nedvosmisleno utvrdio da su ova trojica optuženih isplanirala, dovodila i učestvovala u likvidacijama najmanje 50 srpskih civila lojalnih hrvatskoj državi", dodao je Štrbac.

On je upitao zašto nisu procesuirani i ostali za koje je nesporno u tom sudskom procesu utvrdjeno da su planirali, odvodili i učestvovali u likvidacijama Srba iz Gospića po komandnoj ili individualnoj odgovornosti, navodeći da je takvih više desetina, od kojih su neki i danas na visokim funkcijama i položajima u hrvatskoj vojsci, policiji i vlasti.

"Jedan od nedodirljivih je i Darko Milinović, aktuelni potpredsjednik Sabora, koji je kao ljekar, prema svedočenju Fatime Stule, sekretara osudjenog Oreškovića, bio zadužen za odvodjenje kolima hitne pomoći u nepoznatom pravcu na smrt pretučenih Srba", naveo je Štrbac.

(Srna)
Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
mob
Samsung S7220
Identifikovano još 18 žrtava Srba
Ponedeljak, 29. oktobar 2007. 16:49

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Madicinskog fakuleta u Zagrebu u ponedeljak je identifikovano 14 žrtava srpske nacionalnosti stradalih na području Severne Dalmacije i Like u akciji hrvatske vojske Oluja 1995. godine, saopšteno je iz Dokumentaciono informativnog centra Veritas.

Pre tri dana u Zavodu su identifikovane još četiri žrtve, pa na Veritasovom spisku nestalih ima ukupno još 2.468 lica srpske nacionalnosti, navodi se u saopštenju..

Prema podacima Veritasa, tokom poslednjih šest godina iz pojedinačnih, kolektivnih i masovnih grobnica na području Hrvatske ekshumirano je 690 leševa, a identifikovano 383 žrtve srpske nacionalnosti.

Veritas raspolaže pouzdanim podacima za još oko osamsto registrovanih grobnih mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci stradalih Srba.

(Beta)


Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Samsung S7220
Tужбом до правдеБРЧКО - Савез логораша Републике Српске припрема тужбе против Федерациjе БиХ за 269 од укупно 536 логора у коjима су од 1992. до 1995. године били заточени и злостављани Срби.

Ово jе у суботу у Брчком наjавио Бранислав Дукић, предсjедник Савеза логораша Републике Српске.

Дукић jе послиjе сjеднице Предсjедништва Савеза логораша Републике Српске рекао да су тужбе за затварање, мучење и злостављање Срба у логорима на подручjу Федерациjе БиХ, припремљене уз помоћ Aдвокатске коморе Републике Српске за 269 стратишта и биће наредних дана предате Основном суду у Бањоj Луци.

- Наш циљ ниjе остваривање материjалних права логораша већ доказивање истине о карактеру сукоба на подручjу БиХ гдjе су у грађанском и вjерском рату од 1992. до 1995. jеднако као и друга два конститутивна народа, страдали и припадници српског народа - рекао jе Дукић.

Према његовим риjечима, тужба против Федерациjе ниjе у функциjи политичког тренутка у БиХ, наглашаваjући да jе све што бивши логораши желе "да се 1992. нигдjе, никада и никоме не понови".

- Не желимо да иста политика из 1992. коjа jе затварала Србе у 536 логора, од чега само у такозваном мултиетничком Сараjеву на 126 локациjа, не би вjечно стварала тензиjе и спречавала могућност живота и саживота на овом простору гдjе смо и ми, као Бошњаци и Хрвати, у периоду рата били jеднаки паћеници - истакао jе Дукић.

Припрема тужби за преостале логоре и доказе с уредном документациjом за више од 50 хиљада Срба коjи су били заточени тече споро, али одустаjања неће бити, речено jе на сjедници Предсjедништва Савеза логораша у Брчком.

- У Брчком jе почело прикупљање материjала за тужбе и до сада смо скупили 26 предмета. Овом приликом позивамо све коjи нису доставили потврде и оне коjи нису тражили документациjу од Међународног црвеног крста и надлежних институциjа да то ураде и да се прикључе овоj акциjи, односно jедном диjелу посла доказивања истине о ратним злочинима почињеним над Србима - рекао jе Никола Ристић, потпредсjедник Савеза Логораша Републике Српске.

Он jе изразио незадовољство радом Тужилаштва дистрикта и, како jе рекао, оправдане сумње на његов рад по тужбама коjе су раниjе упућене од стране овог удружења.

Логораши су jош jедном указали на потребу формирања jединственог института за простор бивше Jугославиjе коjи би се бавио овим послом.

Савез логораша ће, речено jе, истраjати у прикупљању валидних доказа за подизање тужби против Хрватске за 222 и Словениjе за 21 логор у коjима су у вриjеме и послиjе сукоба затварани и мучени Срби.

М. ЂУРЂЕВИЋ

Glas Srpske
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Samsung S7220
Одмотава се клупко злочина над Србима из КоњицаДA ЛИ ће услиjедити хапшење троjице осумњичених за ратне злочине над коњичким Србима - замjеника Граничне полициjе БиХ Вахида Aлагића и службеника Aгенциjе за истраге и заштиту (СИПA) Зиjе Ланџе и Фаика Шпаге?

Како су уопште ова троjица доспjела на та радна мjеста и истакнуте функциjе, питаjу се малоброjни Срби са подручjа Коњица остали у Републици Српскоj и Србиjи.

Питаjу се како ће, уколико дође до судског процеса, из Aмерике, Канаде и Aустралиjе стићи кључни свjедоци злочина. Они коjи су "окусили" злогласне логоре у Челебићима и Спортскоj дворани Мусала у Коњицу, масовно су емигрирали, а то им jе омогућила међународна заjедница и западне државе, те тако додатно етнички очистили Србе не само из коњичке општине него и из циjеле долине Неретве.

Питање jе хоће ли и Вахид Aлагић, Зиjо Ланџо и Фаик Шпаго добити симболичне казне као што су их у Хагу добили Здравко Муцић, звани Паво, командант злогласног концентрационог логора за Србе у Челебићима, Хазим Делић, Есад Ланџо и Зеjнил Делалић. Муцић jе осуђен на седам, а затим на девет година затвора, а "одслужио" само четири године и осам мjесеци. Хазим Делић jе осуђен прво на 20, а затим на 18 година затвора, а Есад Ланџо на 15. Кривице jе, на запрепашћење jавности, ослобођен Зеjнил Делалић, коjи jе у притвору Хашког суда провео двиjе и по године.

Злочини у Брадини и Главатичеву, коjи се спомињу у jавности и коjи се на терет стављаjу Aлагићу, Ланџи и Шпаги, само су дио укупног злочина коjи jе над Србима начињен у Коњицу. Кобног 25. маjа 1992. године, када су српско село Брадину са више од 700 становника напале удружене снаге тадашњих Зелених беретки, Хрватског виjећа обране (ХВО) и Хрватских оружаних снага (ХОС), убиjено 44 Срба, 36 из Брадине и осам из оближњег села Брђани. Преживjели мушкарци су одведени у логор Челебићи, гдjе су тортуре и убиства настављени. Боро Глигоревић из Брадине, коjи jе преживио челебићки концентрациони логор, навео jе да jе за само четири мjесеца, колико jе он провео у заточеништву у логору, убиjено 19 српских цивила. Жене из Брадине, али и из Доњег Села, Главатичева, Брђана и других села систематски су силоване.

Непосредно пред напад на Брадину, у оближњем селу Зукићи убиjени су Aнђа, Jеленко, Мара и Софиjа Вуjчић. Свjедоци тврде да jе таj гнусан злочин починио комшиjа Реџо Балић, али за њега jош ниjе одговарао. За злочин нису одговарале ни убице Драгана Живака, нити убице Бошка Драганића, коjи jе заjедно убиjен са снахама Биљаном и Милицом у Брђанима.

Прво убиство у Коњицу догодило се 1. маjа 1992. године када jе у порти православне цркве у Коњицу Наил Чомага убио Ђорђа (Трифка) Магазин, а недjељу дана касниjе у селу Џепи убиjена jе двадесетдвогодишња дjевоjка Младенка (Неђе) Магазин.

Поред масакра у српским селима Брадина, Брђани, Зукићи, Џепи, Блаца, Бjеловчина, Доње Село, Церићи, Главатичево и другим, муслиманска воjска jе инсценирала гранатирање Спортске дворане Мусала у Коњицу у коjоj се налазило 170 српских логораша. Од гранате испаљене са оближњег брда Превље убиjено jе 13, а рањено 12 логораша.

Да ирониjа буде већа, муслиманска воjска jе у Брадини на темељима гдjе jе звjерски убиjен Богдан Куреш, док jе рат jош траjао, саградила џамиjу. Надлежне власти коњичке општине су приjе двиjе године наредиле рушење џамиjе, али оно никада до краjа ниjе учињено, jер jош увиjек ниjе срушен минарет.

Према непотпуним подацима, на подручjу коњичке општине убиjено jе више од 160 српских цивила, од коjих неколицина никада ниjе пронађена. Потпуно су опљачкана и до темеља срушена 54 села, у коjа се готово нико ниjе вратио.

За посмртним остацима Сретка Куљанина, званог Беко, Петка Куљанина, Петра Ђорђића и Перка Мркаjића из Брадине jош увиjек се трага.

Канцелариjа за тражење несталих Републике Српске прошле године jе у Брадини ексхумирала тиjело Босиљке Куљанин (1939), коjу jе, како свjедоче њен муж Стеван и син Миленко, из школе у Брадини, у коjоj су силоване Српкиње, извело лично Бришо Шкоjо и вjероватно убио. Прошле године су у мjесном православном гробљу у бетонскоj гробници направљеноj иза Другог свjетског рата пронађене кости четири тиjела коjа jош нису идентификована. Према изjавама свjедока, довожена су колима Службе хитне помоћи, што очигледно говори да jе тадашња коњичка власт, поготово предсjедник општине Русмир Хаџихусеиновић и начелник полициjе Jасмин Гуска, била у спрези са злочинцима.

Н. ЗЕЛЕНОВИЋ

Суспензиjа

Директор Граничне полициjе БиХ Винко Думанчић донио jе у петак рjешење коjим се привремено суспендуjе замjеник директора Граничне полициjе Вахид Aлагић, против коjег jе Тужилаштво БиХ отворило истрагу због основа сумње да jе починио ратни злочин против цивила, потврђено jе из Граничне полициjе.

Како jе наведено у саопштењу, истовремено jе Дисциплинска комисиjа Граничне полициjе БиХ дониjела рjешење о покретању дисциплинског поступка због постоjања основа сумње да jе именовани полициjски службеник починио тежу повреду службене дужности - понашање коjе нарушава углед полициjског органа.

Ж. Д.

Glas Srpske
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Samsung S7220
Обиљежена 15. годишњица страдања Срба у БјеловцуБРАТУНАЦ, 14. децембар - У организацији Борачке организације Братунца и црквене општине Бјеловац данас је обиљежена 15. годишњица страдања Срба у братуначком селу Бјеловац.

Након посјете спомен-соби, чланови породица погинулих, те пријатељи, бројне делегације и грађани посјетили су братуначко Војничко гробље, гдје је сахрањено свих 68 српских цивила из овог села, које су на данашњи дан 1992. године убиле муслиманске снаге из Сребренице, предвођене Насером Орићем.

Цвијеће су на гробове положили представници општине Братунац, борачких организација из Братунца и Сребренице, затим организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, као и представници удружења за тражење несталих лица и неколико делегација политичких партија.

Након посјете гробљу одржан је парастос у препуној новосаграђеној бјеловачкој цркви Светог пророка Илије за свих 109 погинулих мјештана овог села у протеклом рату.

Подсјећајући на кобни 14. децембар 1992. године, предсједник братуначке Борачке организације Зоран Милосављевић рекао је да је овом нападу претходило више упада у српска подрињска села, гдје су муслиманске снаге починиле масовне злочине над цивилима.

"Најјачи напад био је на Бјеловац. Неколико хиљада муслиманских војника кренуло је на ово село. Упадали су у куће и убијали цивиле на спавању. Већину је убила на обали Дрине и у чамцима када су покушали да пређу преко ријеке у Србију", нагласио је Милосављевић.

Он је истакао да за овај, као и за друге бројне злочине, почињење над Србима из Подриња, још нико није одговарао.

"Многи починиоци злочина су познати и живе слободно, иако су убијали и масакрирали цивиле. Половина Срба у братуначким и сребреничким селима, које су убиле муслиманске снаге из Сребренице, били су цивили, али Хашки трибунал и домаћи судови то игноришу", рекао је Милосављевић.

PTPC
IP sačuvana
social share


Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Идемо даље, идемо дуже, идемо шире...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1512
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
LG 
Босна концентрациони логор за Србе
http://video.google.com/videoplay?docid=5514408821462684978


Босна - како очистити Србе - how to cleanse ethnic Serbs
http://video.google.com/videoplay?docid=-3880132828286167784


Bosnia mujahedeen unit - filming war crimes for fundraising http://video.google.com/videoplay?docid=5012365182090555559


Bosnia mujahedeen unit - filming war crimes for fundraising
http://video.google.com/videoplay?docid=4927190075859898380


Bosnia mujahedeen unit - filming war crimes for fundraising
http://video.google.com/videoplay?docid=8568354504098752067


Bosnia mujahedeen unit - taping war crimes for fundraising
http://video.google.com/videoplay?docid=-8987811324975754908

Bosnia mujahedeen unit - taping war crimes for fundraising
http://video.google.com/videoplay?docid=6576739959970804787

Bosnia fundamentalists - fundamentalist unit in regular muslim army
http://video.google.com/videoplay?docid=-3704451941181144114

Bosnia fundamentalistas - fundamentalist unit in regular muslim army
http://video.google.com/videoplay?docid=5657502213677096536

Bosnia fundamentalistas - fundamentalist unit in regular muslim army http://video.google.com/videoplay?docid=684370530155746760

Bosnia fundamentalists - fundamentalist unit in regular muslim army, with women
http://video.google.com/videoplay?docid=7708758321051181466

Bosnia fundamentalists - fundamentalist unit in regular muslim army: Children
http://video.google.com/videoplay?docid=-3033191598230057483


Bosnia fundamentalists - fundamentalist unit in regular muslim army: Children http://video.google.com/videoplay?docid=6133831027923038125


Bosnia fundamentalists - fundamentalist unit in regular muslim army: Children
http://video.google.com/videoplay?docid=7895414040350170961

Bosnia fundamentalists- fundamentalist unit in regular muslim army - Women
http://video.google.com/videoplay?docid=1103927900217437044


Bosnia fundamentalists - fundamentalist unit in regular muslim army
http://video.google.com/videoplay?docid=9048269717861094220


Bosnia fundamentalists - Islamist unit in muslim army
http://video.google.com/videoplay?docid=3836564696541890815


Bosnia fundamentalists - Hard evidence for war crimes
http://video.google.com/videoplay?docid=-3381547023934863655


Bosnia fundamentalists - Hard evidence for war crimes
http://video.google.com/videoplay?docid=5813436612901380536


Bosnia fundamentalists - Hard evidence for war crimes
http://video.google.com/videoplay?docid=-3826939174933765674


Bosnia fundamentalists - Hard evidence for war crimes
http://video.google.com/videoplay?docid=-1135471462214309058Bosnia muslim president with muslim army islamist unit
http://video.google.com/videoplay?docid=5875798280693366300Bosnia war crimes: muslim paramilitary massacres Yugoslav army soldiers http://video.google.com/videoplay?docid=326951571650163342


Bosnia war crimes: muslim paramilitary massacres yugoslav army soldiersBosnia wartime media manipulation
http://video.google.com/videoplay?docid=-3886952536016155942


Bosnia Herzegovina, UN, fundamentalists, and Al-Qaeda
http://video.google.com/videoplay?docid=8667827732288497802
http://video.google.com/videoplay?docid=6263100301566731797
http://video.google.com/videoplay?docid=5976736491287412531
http://video.google.com/videoplay?docid=2335192260093875109
http://video.google.com/videoplay?docid=-3848719551447289796
http://video.google.com/videoplay?docid=5063831162542239321Bosnian Al-Qaeda, documenting own crimes
http://video.google.com/videoplay?docid=1981301864131841788
http://video.google.com/videoplay?docid=-8042224724888922860

Bosnian Al-Qaeda, documenting own crimes, Bobasi near Vitez
http://video.google.com/videoplay?docid=4946633548731232124


Bosnia fundamentalist war crimes in Sase and Obadi
http://video.google.com/videoplay?docid=-592455401725031421


Bosnian islamist war crimes, in the middle of Europe
http://video.google.com/videoplay?docid=-3595634354467619044
http://video.google.com/videoplay?docid=-8184725773658113736

Bosnian islamist war crimes, in the middle of Europe, Pocjelovo village
http://video.google.com/videoplay?docid=-5491770634224266206Bosnia mujahedeen killing Rade Rogic, and demolishing Orthodox Church
http://video.google.com/videoplay?docid=-3114575147874845888


Bosnia mujahedeen war crimes - own footage filmed for fundraising
http://video.google.com/videoplay?docid=5839824352047184396
http://video.google.com/videoplay?docid=-5086517867757229890


Bosnia mujahedeen war crimes - their footage speaks for itself
http://video.google.com/videoplay?docid=8117365800855229902


Bosnian muslim leader Alija Izetbegovic with the mujahedeen
http://video.google.com/videoplay?docid=3320666490495577138


Bosnian muslim paramilitary massacres regular army soldiers
http://video.google.com/videoplay?docid=8413970227902763144Dani od straha - Stradanja Srba na Kosmetu
http://video.google.com/videoplay?docid=-1292294696313337149


Kosovo destruction - albanians destroy Orthodox Church in Podujevo
http://video.google.com/videoplay?docid=8691346996243825309Dokumenti - Krajina, dokumentarac RTS-a o sudbini Krajisnika
http://video.google.com/videoplay?docid=-1991072384500950206


Islamist war crimes in BOsnia documented - BObasi near Vitez
http://video.google.com/videoplay?docid=3605353401509754116Islamists and mujahedeen in BOsnian muslim army - Future of Al Qaeda
http://video.google.com/videoplay?docid=7917994063644145014


Istina o Cetnicima
http://video.google.com/videoplay?docid=7658462003622181909Jasenovac - the cruelest death camp of all times - najsuroviji logor smrti svih vremena
http://video.google.com/videoplay?docid=4506666011464565164Kosovo - Serbs in Ghetto in XXI century - Srbi u getima u 21-om veku
http://video.google.com/videoplay?docid=5848612215896036637Krajina zemlja prognanih - Najveci progon i ciscenje srba
http://video.google.com/videoplay?docid=2908745558504746928Kupres massacre by islamist unit against serbian population
http://video.google.com/videoplay?docid=-4165495756513921107Mass grave of Serbs in Klina, Kosovo - Masovna grobnica Srba u Klini
http://video.google.com/videoplay?docid=-8562341175022261721Massacre of serbs in village of Jelacici, Bosnia
http://video.google.com/videoplay?docid=-7158410699881441136
http://video.google.com/videoplay?docid=7584612456316140975


Massacre or regular yugoslav soldiers in Dobrovoljacka St, by muslim paramilitary
http://video.google.com/videoplay?docid=153000539183226669Massacre in serbian village of Cemerno, by bosnian muslim army
http://video.google.com/videoplay?docid=-456456767803063605Massacre of serbs in Pofalici (Sarajevo) by Islamist army
http://video.google.com/videoplay?docid=5223062244761916357Massacre of innocent Yugoslav army soldiers in Sarajevo
http://video.google.com/videoplay?docid=6043341846688701303Massacre in Kupres, by fundamentalist troops
http://video.google.com/videoplay?docid=2008514361415530099Muslim prisoner admits killing 60 Serbs on camera
Muslimanski zarobljenik priznaje ubistvo 60 srba pred kamerom
http://video.google.com/videoplay?docid=-6561765102375784053Oluja nad Krajinom - zavrsetak etnickog ciscenja Srba
http://video.google.com/videoplay?docid=-6933409561998835089Republika Srpska Krajina - Nastanak
http://video.google.com/videoplay?docid=8608793522509351273Sarajevo massacre of Serbs, 4000 victims
http://video.google.com/videoplay?docid=-1651971212745396470Srebrenica "execution video" - Dead muslims get up
"ubijanje srebrenickih muslimana" - mrtvi muslimani ustaju
http://video.google.com/videoplay?docid=-3326670565658740616


Istina - Truth - film revealing the truth about Balkan victims
http://video.google.com/videoplay?docid=8244421865864455383Young yugoslav army soldiers being massacred withdrawing
http://video.google.com/videoplay?docid=3659065209692763080


O ovome mora da se zna, ovo mora da se siri dalje!!!Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora Crowz (Vreme: 15. Dec 2007, 17:43:37)
« Poslednja izmena: 15. Dec 2007, 17:41:09 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Παντα ρει και ουδεν μενει
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Идемо даље, идемо дуже, идемо шире...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1512
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
LG 
Отаџбински рат:

Документарни филмови о Косову и Метохији


ИСТИНА о страдању Срба

Страдање српског народа и антисрпска пропаганда

СРЕБРЕНИЦА- БРАТУНАЦ, ПЕТРОВДАН 2005.

Вечерас премијера филма "Побиј, покрсти, протерај"

zlocini nad Srbima...da se ne zaboravi

Присетимо се једног од многобројних злочина СФОР-а над Србима у Босни

Момир Крсмановић-И Бог је заплакао над Босном

Злочини у Крајини над Србима. Видео.

Муџахедински злочини над Србима

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ - Хрватски злочини

Парастос Српским цивилима у Скеланима

Крвави траг џихада

Zlocini nad Srbima !

Дудаковићев крвави пир у подгрмечким селима

Почело разоткривање строго чуване тајне о звјерствима Хрватске војске у Поуњу

Покољ на Чемерну код Илијаша - још један од монструозних муслиманских злочина о којима скоро нико не говори


ДВАНАЕСТ ЗВЈЕЗДИЦА ***

"Sarajevski kazani smrti"-knjiga o zlocinima nad Srbima u Sarajevu


Zločini ''Oluje''

Пронађени нови докази о злочинима јединица 5. корпуса армије БиХ

Врисак мале Мирјане

ИСТОРИЈА СЕ ПОНОВИЛА

Dvanaesta godisnjica masakra kod Brckog

Промовисана књига "Злочини над Србима" Миливоја Иванишевића

Хрватска почела рат у БиХ


Десет година од окупације Републике Српске Крајине

Срби у Задру убијани као звери!

Истраживање злочина над Србима у БиХ

Терор СФОР-а над Србима у БиХ после рата ***

Објављена књига са 5.515 имена Срба страдалих у Сарајеву

Злочин СФОР-а над породицом Абазовић

Сведочанство шпанског НАТО пилота

СЛИЧНОСТИ И РАЗЛИКЕ САДАШЊЕ ПОЛИТИЧКЕ СИТУАЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ СА ОНОМ ОД ПРИЈЕ ЈЕДНЕ ДЕЦЕНИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ


Grahoviste zaboravljeni zlocin

Злочинима без казне до велике Албаније

Slavko Sibalija (52), inzenjer u „Telekomu“, preziveo pakao u logorima Sarajeva.

Ne zaboravimo ubijene Srbe u Sarajevu

Сетимо се пада Крајине

Страдање српског народа и антисрпска пропаганда

Страдање припадника ЈНA, српских бораца и цивила у минулом рату

Ispovest vojnika Vojske Republike Srpske Krajine

Na danasnji dan, 1995. godine, Tudjmanove ustase su napale zapadni deo Republike Srpske Krajine

Двадесет година од једног од најмонструознијих злочина на Косову и Метохији

GODIŠNJICA ZLOČINA NA MILJEVAČKOM PLATOU 21.6.2005 (Tanjug)

Dnevnik ratnog hirurga.

13 godina od ustaskog zlocina u Ravnim Kotarima

Tragom Suza


Пуних седам година од Агресије НАТО-а

МУП РС: Муџахедини осумњичени за 1200 српских жртава

Савез логораша РС оптужио Ешдауна за омаловажавање српских жртава

Сведочанство шпанског НАТО пилота

Документациони центар Републике Српске - публикације

Петнаестогодишњица страдања госпићких Срба

Испраћени посмртни остаци идентификованих српских бораца и цивила

Словенци-највернији усташки саборци

Годишњица страдања Срба на Купрешкој висоравни

ПAРAСТOС ПOГИНУЛИМ СРБИМA У OПEРAЦИJИ 'БЉEСAК'

"Бљесак" - злочин над Србима у Западној Славонији

Слике сарајевског ужаса - злочин у Добровољачкој улици

Подсјећање на муслимански масакр српских цивила у Јошаници 1992. године ***

Хаг објавио још седам учесника злочиначког подухвата протјеривања Срба из ХрватскеSAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA
KOMITET ZA PRIKUPLJANJE PODATAKA O IZVRŠENIM ZLOČINIMA PROTIV ČOVEČNOSTI I MEĐUNARODNOG PRAVA

Zločini u toku oružanih sukoba na tlu ranije SFRJ u periodu 1991-1995 ***
« Poslednja izmena: 16. Dec 2007, 18:39:43 od vlado85 »
IP sačuvana
social share
Παντα ρει και ουδεν μενει
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.114 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.