Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 19:54:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Љубав у доба транзиције  (Pročitano 245 puta)
22. Okt 2008, 12:36:41
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

Мукотрпно формирање владе, борба за статус Косова, мистерија изнетих пара са Кипра, куповање факултетских диплома, Хашки суд… Све важне теме и значајне вести. Историјски преломи и дневнополитички  заплети. Хроника транзиције, у којој је све у покрету, у настојању да се одмакне од онога што је било и приближи ономе што желимо, али истовремено и све несигурно и неизвесно.А у том ковитлацу  су наш свакодневни живот, наша срећа или несрећа, наше наде, стрепње, бриге. Наше жеље, планови, очекивања – и наше љубави.

Како се општа искушења преламају у нашим појединачним судбинама? Чак и ако се не бавимо се политиком, политика бави нама. А коначна мера сваке политике је како људи живе. Да ли смо на време схватили да ништа више није како је било, да највише тога зависи од сваког од нас, да је ковање среће данас индивидуални, а не колективни подухват. Колико смо свему томе (не)прилагођени? Има ли у овом времену у сваком од нас – и за сваког од нас – довољно онога  најљудскијег: довољно љубави?

Необично питање које се по правилу не поставља: о интими се не дебатује јавно. Али ми јесмо прво заокупљени личном, а тек потом општим. Тежња за срећом нам је урођена, али срећа никад није достигнута: увек постоји следећа степеница. Срећа, такође, није срећа ако је не поделимо с неким: супругом, децом, братом или сестром, момком или девојком, пријатељем или пријатељицом – у сваком случају са неким до кога нам је стало и за кога верујемо да му је стало и до нас.

Ако смо реални, признаћемо да је главни круг лудила иза нас, да се у овај део света вратио разум. Не иде баш све како желимо и очекујемо, али ни сами не чинимо све што можемо да тако буде. Нисмо ни најбоље ни најсврсисходније организовани као друштво и држава да бисмо увећали онолико колико је то могуће бруто националну срећу и тиме подигли појединачни нето бољитак.

Али нисмо се ни довољно одмакли од траума историјских ломова. Још исувише често око нас су сведочанства о несрећама чији смо били виновници или жртве. Чак и ако се за моменат и одвојимо од тога, опет смо прекомерно запљуснути вестима о насиљу, претњама, конфликтима, неспоразумима…

Љубав у таквим околностима мора да буде колатерална штета. Волети неког и бити вољен, делити нешто с неким, заједно планирати и градити, помагати неком да расте и стасава – све је то много компликованије и теже ако нема довољно материјалне сигурности, посла за све који су вољни да раде, перспективе за талентоване, охрабрења за предузетне. Ако, другачије речено, није на месту јасан систем вредности, вера у сопствене моћи и способности, ако нема довољно колективног самопоуздања, опште толеранције, ако свет не разуме нас, а ми не разумемо свет.

Нема, опет, данас на планети друштва или државе у којој је све то у идеалној равнотежи, али је код већине оних са којима се меримо, или бисмо желели да се поредимо, много више склада између жељеног и реалног, очекиваног и могућег. Узмимо само један детаљ: чак 75 одсто младих, према једној вести, не напушта породични дом ни са 30 година, док се деца на Западу одвајају од својих родитеља већ са 18. "Продужено детињство" у Србији је све распрострањеније: финансијска криза, емотивна везаност и тешко налажење посла чине своје. "Осамосталити се и створити породицу данас је много теже… јбг живимо у таквом времену и друштву", написао је један од учесника у домаћем интернет форуму о браку и породици. "Данас људи улазе у брак да пробају како ће им ићи, а некада су то чинили са чврстом одлучношћу да им успе", одговорио му је други.

Све више "сигурних кућа" сигурно су индикатор да нешто није у реду. Насиља у породици има на свим меридијанима, криза институције брака није само наш феномен, али порасту овог тренда код нас сигурно доприноси и то што Србија држи европски рекорд у стопи незапослености.

Време није идеално за љубав. Али никад није ни било, нити ће бити. Следите своја уверења и своје љубави и награда ће доћи. Свако од нас је почетак промена које жели око себе. Ако нам је већ суђено да се стално боримо и непрестано волимо, онда треба пажљиво да бирамо за шта (и против кога или чега) ћемо да се боримо и кога да волимо.

Милан Мишић

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 19:54:35
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.