Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Tema za pitanja
o SMF forumu, phpBB2 i phpBB3 forumu, Wordpress i Joomla CMS sistemima!

Za vecinu drugih pitanja nacicete odgovor citajuci Top teme!

Idi dole
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta da radim u slobodno vreme? :)  (Pročitano 5724 puta)
30. Nov 2013, 14:06:26
Ucesnik diskusija

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 69
Zastava Beograd
Browser
Chrome 31.0.1650.57
mob
Samsung S5570
Ja sam jedan od mnogobrojnih gejmera kome su pocele igrice da dosadjuju.  Ali iz navike svaki dan palim komp i jako puno vremena provodim ali nista konkretno ne radim na njemu. Razmisljao sam da pocnem da radim nesto korisno i eventualno ako je moguce da zaradim preko neta.Nisam lenj pa sam razmisljao da pocnem da ucim programiranje,ali to je prilicno veliki problem za mene posto sam skoro apsolutni pocetnik a i ne planiram da upisujem skolu za programiranje (a na internetu ima bezbroj razlicitih stvari o programiranju. Ima gomilu programa i gomilu razlicitih saveta od cega poceti,kako...a gomilu tih stvari je ili lose napisano jer sam isprobavao dosta toga i retko kada sam dobio ono sto je pisalo da cu dobiti). Naravno cuo sam i za gomilu nekih gluposti kao nrp:popunjavanje anketa... ali za to sam cuo da i nije neka zarada a pritom sam maloletan pa nemam onaj paypal koji mi treba da bi me isplatili. Ako ima neko neku ideju koja je korisna i koja moze da se naplati a da ja mogu da radim (sa obzirom da sam maloletan) neka napise Smile
Naravno prihvatam i da ucim programiranje ako neko moze lepo da mi napise kako da pocnem,sa kojim programom,da mi objasni kako taj program radi,i ako moze neki lep tutorial za to Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
mob
SonyEricsson k310i
Citat
Naravno prihvatam i da ucim programiranje ako neko moze lepo da mi napise kako da pocnem,sa kojim programom,da mi objasni kako taj program radi,i ako moze neki lep tutorial za to
Ako ovde toga nema ne znam, gde ces drugo naci. Sve lepo sazvakano i napisano. Evo sta bi tio ja savetovao saobzirom da si jos mlad. Uzmi neku ideju da zelis napraviti neko to bude najobicniji sajt, vidi sta hoces da uradis i pocni da trazis kako se to radi. Sigurno ces uspeti ali ne smes da odstajes iz prvog puta. To sto iz nekog razloga nisi uspeo ne znaci da nije lepo napisano vec da ti nisi nesto uradio kako treba. Pojenta je  u tome da radis i gresis sve dok ne ukapiras gde i tako pocnes da ucis. Ja nisam cesto ove ali imas ovde jako puno toga pa trazi i citaj nacices veruj mi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Chrome 29.0.1547.76
mob
Samsung GT-S5230
Drago mi je kada vidim ovakve postove  Smile Lepo je od tebe što bi želeo da počneš sa programiranjem, ali treba da znaš i da ono iziskuje sledeće:

• puno razmišljanja - na početku ćeš često nailaziti na stvari koje ti neće biti jasne , bez obzira na to koji programski jezik počneš da učiš.  Ja npr.  nekada provedem i po par sati pokušavajući da rešim neki problem u programu.  Ne želim ovim da te uplašim ili obeshrabrim, ali programiranje je težak i trnovit put do zarade, ali je zato i jedan od najprofitabilnijih  Wink
  • poznavanje računarske arhitekture - da bi bio bolje upoznat sa onim što radiš, moraš imati solidno poznavanje računarske arhitekture tj.  delova računara.  
  • solidno poznavanje engleskog jezika

A ono što ćeš naučiti tokom programiranja je:

• kako funkcioniše kod koji napišeš, koji deo šta radi u programu i kako se vrši prevođenje koda u oblik koji je razumljiv računaru.
  • da razmišljaš kao programer

I pored toga razvićeš nešto što će ti dosta pomoći u daljoj karijeri, a to je programerska logika.  Ona se bazira na tome da nije bitno šta napišeš kao kod već je bitno da razumeš ono što si napisao i da znaš drugima da objasniš to isto u budućnosti (što bi rek'o čika Jova Zmaj - nije znanje, znanje znati, već je znanje - znanje dati  Wink ).

Ne moraš da upisuješ programersku školu da bi radio kao programer, ali ćeš definitivno imati veću prohodnost sa njom na razgovorima za posao.  Zapamti da je bitno iskustvo tj.  broj sati koji si ti proveo pisajući kod.  

Prvo što treba da odlučiš jeste šta želiš od sledećeg:

• da programiraš sajtove (web programiranje)
  • da programiraš video igre
  • da razvijaš softver za mobilne uređaje (Android, iOS, Blackberry, Symbian, Firefox OS. . . )
  • da razvijaš računarski softver (programe nalik onima koje koristiš na računaru)
  • da programiraš mikrokontrolere (ovo je već malo teže i zahteva dobro poznavanje elektornike)

Osnove jednog programskog jezika ćeš, ako si početnik, povezati za jedno 700 sati aktivnog programiranja (ne računajući čitanje literature).  Ne troši novac na tiskane knjige i preuzmi neku e-knjigu.  Pošto ti još uvek nisu jasne ni osnove, preporučujem neku knjigu po principu programming for dummies gde je lepo objašnjeno korak po korak šta je šta.  Takvih knjiga na našem jeziku ima manje (obično se programerske e-knjige kod nas temelje na sirovom korišćenju jezika, bez pokrivanja teorije koja je veoma važna za početnika).  Za početak ti preporučujem učenje Python-a, to je jednostavan i više-namenski, moćan, interpreterski jezik koji će ti pomoći da bezbolno pređeš početak.  Ova e-knjiga je dobra za početak:

Uvod u Python programski jezik

Kada sve to savladaš moći ćeš da pređeš i na neke 'bolje' jezike (u smislu podrške, razvoja, korišćenja. . . ) kao npr.  C, C++, Java, C#, ali otom, potom, neću da te bunim sada time.  To je bilo to, možda sam nešto i zaboravio ali videćeš već usput. . .  srećno sa učenjem, ako budeš imao još nekih pitanja javi mi se.
« Poslednja izmena: 15. Dec 2013, 20:04:08 od zaštićeni_svedok »
IP sačuvana
social share
Čovek je biće u potrazi za smislom.
Pogledaj profil Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 69
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
Samsung S5570
Prvo što treba da odlučiš jeste šta želiš od sledećeg:

• da programiraš sajtove (web programiranje)
  • da programiraš video igre
  • da razvijaš softver za mobilne uređaje (Android, iOS, Blackberry, Symbian, Firefox OS. . . )
  • da razvijaš računarski softver (programe nalik onima koje koristiš na računaru)
  • da programiraš mikrokontrolere (ovo je već malo teže i zahteva dobro poznavanje elektornike)

Daj neki predlog, šta je najisplatljivije? Jedino za mobilne uređaje nisam zainteresovan.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Drugovi, drugovi, ... pa u drugom stanju...

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2954
Zastava Vienna
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
HTC Sensation XL
Najisplativije je ono u cemu si jako dobar. Sta te najvise interesuje od navedenog to krenes da ucis Smiley
IP sačuvana
social share
To je kao da kazes da nisi primetio ljubicastog slona sa neonskim osvetljenjem u guzici kako stoji pored tebe u mracnoj sobi Smiley
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 69
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
Samsung S5570
Pa problem je u tome jer ne znam šta me najviše interesuje. Jer ne znam šta se gde i kako radi. Možda bi mi se web programiranje više dopalo od npr. programiranja za video igre ali ne znam kako se šta radi pa sam zato i pitao šta se više isplati!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2954
Zastava Vienna
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
HTC Sensation XL
Ocigledno to onda programiranje interesuje Smiley Moj savjet ti je da naucis pascal da se upoznas sa programiranjem uopste. Pascal je super za pocetak. Kasnije se lako opredijeils kuda dalje. Mozes krenuti i sa php-om (on je za web) ali tu moras poznavati jos neke stvari da bi mogao stagod napraviti.
IP sačuvana
social share
To je kao da kazes da nisi primetio ljubicastog slona sa neonskim osvetljenjem u guzici kako stoji pored tebe u mracnoj sobi Smiley
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 69
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
Samsung S5570
Ocigledno to onda programiranje interesuje Smiley Moj savjet ti je da naucis pascal da se upoznas sa programiranjem uopste. Pascal je super za pocetak. Kasnije se lako opredijeils kuda dalje. Mozes krenuti i sa php-om (on je za web) ali tu moras poznavati jos neke stvari da bi mogao stagod napraviti.

Onda ću početi od pascal-a. Da nemaš možda neki tutorijal o tome? (ako može na srpskom Smiley )
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2954
Zastava Vienna
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
HTC Sensation XL
Ima naravno negdje, ali je besmisleno to uciti na srpskom. Na engleskom prepun internet svakakve literature i tutorijala googlaj samo pascal beginner tutorial Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

��� BAKY ���

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 4168
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
Ako se već odlučiš za web programiranje, besmisleno je počinjati od pascala. Pričam ti iz ličnog iskustva.
Počni sa html-om i css-om.... čak i na youtube-u ima dobih tutorijala sa kojima ćeš to lagano proći. Kasnije probaj da uhvatiš korak sa javascript-om (jQuery). Posle ideš na PHP. Bilo bi lepo da na kraju savladaš i neki framework (Codeigniter za početak) i to ti je to... Ima tu još dosta stvari usput, pogledaćeš kad ti nešto treba na googlu, snalaženje. Ali ovo sve ti je dovoljno za početak, čisto da možeš da počneš da uzimaš neke pare od cele priče oko programiranja. Bitno ti je samo da budeš uporan i da probaš sve, koliko god ti prosto zvučalo, kada uzmeš sam da kucaš, tek onda možeš da stvoriš pravu predstavu o tome. I nemoj da odustaješ i da se plašiš.  Smile
« Poslednja izmena: 25. Jan 2014, 23:26:32 od vL@X »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2954
Zastava Vienna
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
HTC Sensation XL
Što misliš da je besmisleno počinjati od pascala? To što se on ne koristi i što je zastario je treća priča.
Iz ličnog iskustva kažem da je super početi od pascala, tu pohvataš funkcionalno i proceduralno programiranje, kasnije se lako prebaciš na neki viši objektno-orijentisani jezik npr. Java.
Po meni ko god hoće da se bavi programiranjem mora prvo shvatiti osnove, a pascal je idealan za to, a onda objektno orijentisano, da pokupi logiku programiranja. Kasnije će lakše skužiti i php (tj neki framework) i javascript (koja je zajebana čim malo zagrebeš ispod površine) ili bilo šta drugo.
HTML i CSS nije programiranje majstore.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

��� BAKY ���

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 4168
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
Majstore, ja sam samo pričao o web programiranju. Učio sam i ja pascal i savršeno znam da je to traćenje vremena, bar ako se opredeliš isključivo za web. Bolje da krene sa osnovama nekog programskog jezika koji će mu koristiti nekad u životu, nego da se bakće sa pascalom. Te gluposti, da se počinje od nekih programskih jezika, prevaziđenih odavno, jedino možeš da čuješ u školi ili na faxu (državnom naravno, a poznati smo po tome koliko nam je obrazovni sistem napredan po tom pitanju). Ne znam čime se ti baviš i da li si nekad u praksi osetio šta ti je od toga sve potrebno i kako si najlakše mogao da dođeš do svega toga.   
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 69
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
Samsung S5570
Znači predlog je da počen da učim javu?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.9.1
Browser
Safari 537.73.11
mob
I-mate 30 Pro
Vezbaj neki borilacki sport...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 69
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
Samsung S5570

Već vežbam, ali to nije bilo moje pitanje. I jel može neko da mi pojasni šta konkretno mogu sa javom da radim?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

��� BAKY ���

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 4168
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
Ako te već ne interesuje ništa posebno, kao što si rekao, pogledaj neke oglase za posao kod nas ili pogledaj neke freelance sajtove. Vidi šta se traži pa ćeš videti šta da učiš. Jer sigurno nećeš učiti nešto od toga ako nemaš neke koristi. Java ti je jako dobra ali ne i toliko jednostavna. Ja sam učio javu, ali ne nešto posebno tako da ne mogu da te posavetujem oko nje. Samo znam da se dosta traži i da su mi te neke osnove jave pomogle u učenju drugih programskih jezika. Lično bih voleo da se oprobam u programiranju za android, jer sam čuo da je slično javi, a i prilično je traženo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2954
Zastava Vienna
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.76
mob
HTC Sensation XL
Mozes poceti od jave, stavise imas odlican tutorial na youtube (ja sam barem preko njega poceo):
http://www.youtube.com/watch?v=Hl-zzrqQoSE&list=PLFE2CE09D83EE3E28

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X (iPhone)
Browser
Safari 9537.53
mob
I-mate 30 Pro

Već vežbam, ali to nije bilo moje pitanje. I jel može neko da mi pojasni šta konkretno mogu sa javom da radim?
kopas virtulnu rupu...Smiley))
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.