Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 15:10:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbima Sulejman poznatiji od Miloša  (Pročitano 9223 puta)
12. Nov 2012, 20:33:22
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 16.0
O kome Srbi više znaju - o Sulejmanu Veličanstvenom ili knezu Milošu Obrenoviću? Zaključak je jasan - u ovoj "borbi" u Srbiji danas - pobeđuje Sulejman! Građani se pravdaju da je to zbog toga što im je to trenutno dostupno na televiziji.

Skupa produkcija, dobra reklama, raskošni kostimi, zgodni glumci... učinili su da o istorijskim likovima drugih kultura znamo više nego o domaćim. Istraživali smo koliko nam je blizak život srpskog vladara čiji život nije obrađen u medijima. I bez prevoda sve se razume.

Ulepšan i izmišljen ljubavni život sultana i sultanije, spletke vezira, aga i paša i sultanove uže i šire porodice kao i ovlaš dotaknute istorijske činjenice, postali su deo svakodnevice u sredini u kojoj je poznavanje sopstvene istorije više nego oskudno.

Da li znate koliko je Sulejman imao dece?

-Mislim samo petoro-šestoro, samo mu je Hurem rodila četvoro.

Da li znaš od kad do kad je vladao Miloš Obrenović

Od 925 do 922 jel to?

Da li znate kada je vladao Miloš Obrenović?

- (vrti glavom)...
- Kad bude napravljena serija o Milošu Obrenoviću onda ćemo se detaljno upoznati sa tim. Sad je ovo aktuelno pa pratimo to što nam se servira...
- Bili smo 500 godina pod Turcima, sad najviše turske televizije gledamo. Verovatno zbog toga znamo koliko Sulejman ima dece, zbog serije.
- Ja imam muža Sulejmana tako da mi serija ne treba, a o Obrenoviću znam dovoljno.
- Znamo sigurno ali trenutno, to je za peti razred?
- Razmišljamo sada o nekim drugim stvarima. A vi zbog serije jel?
- Sulejman veličanstveni je vladao od 1520 do 1566.
- 65 ispraviću te kolega, izvini 66, ne, ne, ne...
- A mi smo tu sa istorije...

Istorija je bliska samo onima koji su spremni da o njoj uče. Istoričar Čedomir Antić problem ne vidi u obrazovnom sistemu već u više informacija o istoriji drugih, pre svega na televiziji. Fenomenalan uspeh turske produkcije objašnjava i nedostatkom volje i novca da se snimi serija koje će iznositi činjenice iz istorije Srbije.

"Mi nažalost nemamo takve projekte i mislim da je to posledica jednog nasrtaja na nacionalni ponos u narodu, više nije reč o borbi protiv šovinizma. Reč je o afirmaciji drugih nacionalizama na štetu srpskog i time suštinski nije ukinut srpski nacionalizam već je on proteran na marginu i pretvoren je u jednu opasno radikalno socijalnu mešavinu, koja nažalost ima podršku većeg dela naroda nego što bi realno to bilo normalno," smatra Antić.

Da je od istorijskih činjenica interesantnija romantična verzija života najvećeg osmanskog osvajača potrvđuju merenja gledanosti. Serija "Sulejman" u vrhu je gledanosti u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Makedoniji. Ništa lošije ne prolazi na evropskom i arapskom tržištu.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Valkira

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 2897
Zastava Loznica
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.966.0
Na žalost istina...Am i the only one who Still don't know who is Sulejman?
IP sačuvana
social share
Mi bajkeri barabe smo teške, koja ne da, ide kući peške.
Pogledaj profil Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Nokia 
Na žalost istina...Am i the only one who Still don't know who is Sulejman?

Ako ne znas ko je Sulejman kako onda dajes komentare?
 Smile

Zaboli me za koga vise znaju. Kad bude neka moderna serija o Milosu znace se, a ne sto snimaju Baba se ceslja a pi*da joj gori ilikakoseveczvase to govno od serije. I sve ostale sa tim debilnim naglaskom sa "Juga".
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Valkira

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 2897
Zastava Loznica
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.966.0
Da ali svi pričaju o nekom sultanu sulejmanu a ja pojma nemam jer me istorija na zanima
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Nokia 
Nije mnogo bitan, sutra u 20.20 prebaci na Prvu  Smile Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Valkira

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 2897
Zastava Loznica
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.966.0
Ne gledam tv Smiley
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
« Poslednja izmena: 12. Nov 2012, 23:18:10 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.64
mob
Nokia krntija
Проблем је управо у образовању, иако је Чеда Антић у праву када каже да се национализам у медијима маргинализује. Ако изађеш из школе и не знаш када је Милош Обреновић живео и владао то само значи да су твоји професори историје жестоко фејловали.
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Monkey see, monkey do.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 25164
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.02
mob
Samsung 
Проблем је управо у образовању, иако је Чеда Антић у праву када каже да се национализам у медијима маргинализује. Ако изађеш из школе и не знаш када је Милош Обреновић живео и владао то само значи да су твоји професори историје жестоко фејловали.

Што су фејловали брате ? Па већина људи кроз средњу и основну буба историју напамет, и забораве после 2 дана... Да не причам што не знају да повежу ствари, типа ко је био у Бугарској на власти, док је Србијом владао Стефан Урош III ...
Ти би требао да знаш те ствари, сад ћеш да дипломираш Smile Smile

Пс. јави се сисо кад будеш био на факсу Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.64
mob
Nokia krntija
Citat
Па већина људи кроз средњу и основну буба историју напамет

Да... а што људи бубају? Па зато што је професору лакше да се истртља на предавању не обазирући се на то да ли га ученик слуша и хвата белешке покушавајући нешто да научи и да онда каже "е господо, ја питам следећи час одатле-дотле, спремите се".

Ок, увек имаш неколицину комплетних идиота којима врхунац школовања представљају велики одмор и час физичког, али ако ти је остатак одељења приморан да буба твој предмет у потпуности, онда шефе не радиш добар посао. Па да сам ја професор и да ми се деси да подигнем ученика а да он не зна, макар приближно, када је владао Милош Обреновић, писао би ми на табли те године 100 пута. Да виш како би запамтио за цео живот...
« Poslednja izmena: 13. Nov 2012, 00:03:59 od bookee »
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 15:10:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.