Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 22:34:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Spotlight (2015)  (Pročitano 2976 puta)
30. Jul 2015, 20:25:44
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Browser
Mozilla Firefox 39.0
   Spotlight (2015) 

>> IMDb <<

Opis Filma:
Istinita priča o tome kako je Boston Globe otkrio priče o zlostavljanoj deci, i prikrio podatke zajedno sa lokalnom katoličkom nadbiskupijom, postresajući time celu Katoličku crkvu u njenoj srži…

[b]Žanr: Thriller

Režiser: Tom McCarthy

Glavne uloge:  Rachel McAdams, Liev Schreiber, Mark Ruffalo

Izvor teksta

filmopis
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Ako treba bit ću i sam Montgomery Clift.

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2425
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Izašao.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows
Browser
Chrome 47.0.2526.111
Poprilicno dosadan film...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Why are you wearing that stupid man suit?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12586
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.97
Pa dobro, film je dramatizacija istraživačkog rada ekipe Boston Globe-a na temu koja je uzdrmala čitavu katoličku crkvu.

U početnim debatama kada se upoznajemo sa protagonistima, Rezendes u kancelariji kaže šefu "mislim da to nije priča za nas", misleći da ono o čemu diskutuju nije dovoljno skandalozno za njihov list i ambicije. Dakle odmah nam je jasno da je to ekipa koja istražuje velike afere, što je tema filma. Zatim počinju da dolaze do informacija dovoljno "jakih" kako bi se motivisali za upuštanje u jednu takvu avanturu. Istražuju, razgovaraju sa raznim profilima, klupko se odmotava, stvara se sve jasnija slika i formira veličina skandala dok oni nailaze na određene poteškoće i prepreke na putu ka ostvarivanju svog cilja. Kao i u svakom trileru/misteriji. Kao i u mnogim drugim filmovima tako je i u ovom sve najbitnije u verbalnoj formi, manje više takav je i Usual Suspects. Samo što bi, složiće se svi, bilo previše da gledamo zlostavljanje dece od strane sveštenih lica kroz flešbekove aktera tih događaja. I tu je glavna razlika ovog i recimo Big Short-a koji je malo dinamičniji i zanimljiviji. Ono što je meni zasmetalo je neprezentovanje realne opasnosti za novinare Spotlight-a koji su morali da imaju tokom istraživanja. Sve je delovala lepršavo i problemi sa kojima se suočavaju u filmu nisu dovoljno jaki da ih u bilo kom trenutku odvrate od toga. Čak i da nisu imali takvih izazova, radi uspešnije dramatizacije trebalo je ubaciti npr. suptilne ali ozbiljnje pretnje ljudi na položajima koji su imali dodirnih tačaka sa celom aferom. A opet sa druge strane, upravo zbog veličine skandala i refleksije u relnosti, verujem da su zaobiđeni takvi detalji kojih je najverovatnije bilo.
Kraj mi se baš sviđa. Potvrda onoga što je Rezendes rekao na početku filma. Robi posmatra svoju kancelariju u kojoj su kolege do guše u poslu, pun sebe nakon meseci istraživanja, javlja se na usijani telefon, "Spotlight". Efekat je postignut, mission accomplished.

Da, to što im niko nije pretio, odnosno što nisu to ubacili u film, je minus. Ja sam u nekoliko scena baš očekivao da im neko baš onako direktno stavi do znanja da se manu toga, inače će da imaju ozbiljne probleme. Na primer, kad Rezendes sedi u kolima i zove Robija pošto je izaš'o iz suda gde je tražio javna dokumenta iz slučaja protiv sveštenika, ili kad mu šef zazvoni na vrata sa ostacima pice sekund pošto mu se prekida telefonski razgovor sa onim što je istraživao zlostavljanja 30 godina. Nekako mi se čak činilo kao da su napravili atmosferu u sceni da se tako nešto očekuje, a onda se ne desi ništa. Robija su doduše pokušali par puta da odvrate, ali onako na finjaka i u pitanju su bili ljudi koje on poznaje, tako da to teško da može da se vodi pod ozbiljnu pretnju. Kao i kardinalov poklon novom uredniku.

Ne bih ovo smatrao za triler/misteriju, jer jednostavno nema nikakve misterije. Od početka se sve zna, samo je bilo pitanje da li će uspeti dovoljno da se izbore da to sve iznesu na videlo. Nije ni triler, jer nema momenata koji dovode do kulminacije i koji okreću film naglavačke. Prosto je ispričana priča istorijskog događaja onako kako se desio, kol'ko god je to moguće verno prikazati za dva sata. Verovatno namerno nisu ubacivali mnogo takozvanih dramatičnih efekata (kojih ima dosta u gotovo svim auto-biografskim i filmovima po istinitim događajima) i smatrali su da će tako da izazovu bolji utisak kod gledalaca. Dal su u tome uspeli, ne znam. Opet kažem, meni ta ravna radnja ne smeta, očekivao sam, ali kad kreneš u gledanje filma misleći da će možda da liči na lupam Da Vinčijev kod, onda se razočaraš i dosadan ti je.

K'o što si ti napis'o, nije bilo prostora za neke nezaboravne glumačke performanse, uloge nisu to dozvoljavale. Tema je vrlo bitna i kraj je zadovoljavajuć, ali prosto mi je mlak za oskara. Neće mi ostati upečatljiv i ne verujem da ću da pamtim detalje neki duži vremenski period ili da ga pogledam opet, a smatram da bi film koji dobija oskara trebalo da ispunjava te uslove.
« Poslednja izmena: 04. Feb 2016, 16:31:44 od dzejson »
IP sačuvana
social share
"And onward goes this thing of ours."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.97
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
S obzirom na tvoje pisanje o komentarima drugih da je film dosadan, uporedio sam ga sa trilerima jer po strukturi i bitovima nije ništa drugačiji. Mada ja nisam nailazio na takve komentare već neke dosta blaže zamerke. Ljudi gledaju filmove za koje znaju da im neće odgovarati pa onda kukaju kad nabasaju na igle ježića. Ja volim dokumentarne i istraživačke emisije, uvek sam voleo da gledam njihove dramatizacije na dok. kanalima pa mi se tako sviđa i ovaj film.

Ali opet moram se donekle složiti sa tobom na kraju. Iako sam ga gledao pre samo par dana i sećam se skoro celog filma, sad nisam siguran zašto mi se svideo a bio sam baš zadovoljan na kraju. 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12437
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Tek sad kapiram da i ovde glumi Liv Šrajber, a da su se i u Reju Donovanu itekako bavili popovskim silovanjem dece... i to upečatljivije nego ovaj film, barem je moj utisak takav. Ne mogu da kažem da je film loš, sve je to zanatski kvalitetno odrađeno, ali mu fali ono nešto... ili što bi PIB rekao, nema dušu. Isti je slučaj i sa ovogodišnjim The Big Short i sa prošlogodišnjom Teorijom svega i Igrom imitacije, sve je to lepo dok se gleda, ali čim se film završi ne ostane nikakav utisak niti želja da ga ikad ponovo odgledam... klasični žanrovski filmovi i to je sve.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u jurkovićevim porukama, to nije do njega već do sebe
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.103
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
Big Short nema dušu ? Šta to film treba da ima prema tvojim kriterijumima da bi imao dušu ? On ima sve elemente koje film treba da poseduje da bi bio kompletan, ne samo film već bilo koja forma pripovedanja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12437
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Film ili ima ili nema dušu, ne postoje tu nikakvi "kriterijumi" ni "dokazi" ni "činjenice". Big Short je najobičniji projekat, produkt, proizvod, nije ni umetničko delo niti plod nečije stvaralačke želje, niko ne stoji autorski iza njega, nije mu stalo do teme kojom se bavi, jedini cilj je zarada u bioskopima i podilaženje ukusu Akademije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.103
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
Big Short je anti feel good movie, zato imaš takav osećaj prema njemu. On je definicija makijavelizma i kao takav i te kako ima dušu, zlu dušu. A Holivud je jedan od jačih predstavnika ovog psihološkog stanja i zato će mu zalepiti oskara.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12437
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Slažem se, samo što nisam siguran da li je takav pristup plod svesnog angažovanja autora ili je to zaista ideologija za koju se oni zalažu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 22:34:45
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Spotlight

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.