Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li smo misionari ili krvnici – geopsihologija  (Pročitano 1239 puta)
24. Mar 2004, 05:33:26
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Da li smo misionari ili krvnici – geopsihologija

Gledao sam sinoc, posle mnogo godina, “Solaris” u reziji Tarkovskog. Film je po sebi izuzetan, bukvalno izaziva bujicu razmisljanja, to zna svako ko ga je video.

Ne zelim da se rasplinjujem. Ukratko, sposobnost Solarisa da kontrolise sopstvenu orbitu, kao i sve sto je potka novele Stanislava Lema po kojoj je snimljen film, nagnali su me da se ponovo zamislim o “hipotezi Gea”.

Svojevremeno, James Lovelock je dosao na ideju da planeta Zemlja nije samo dom raznovrsnim oblicima zivota, već samoevoluirajuci i samoregulisuci zivi organizam.

Prema Lovelocku, pre 3 i po milijarde godina, oko milijardu godina nakon nastanka nase planete, Zemlju je okupirao meta-život koji je zapoceo proces transformisanja planete u vlastitu supstancu.

Sav zivot na Zemlji je deo Gee, ali Gea nije sinonim za biosferu (deo Zemlje naseljen zivim bicima) ni biotu (skup svih zivih organizama), vec su biosfera i biota samo deo Gee, koja obuhvata celu planetu. Kao sto i raznovrsne kolonije celija koje cine nase organe, tako i razliciti zivotni oblici zajedno evoluiraju za boljitak ne samo njihovih vrsta već i cele zajednice. Sva ziva bica su, prema Lovelocku, deo jednog viseg super-bica koje je zasijalo Zemlju zivotom da bi zadovoljilo svrhu svojeg postojanja.

Psiholozi najuopstenije gledano, uglavnom posmatraju zivot kao biohemijski sistem sposoban da koristi energiju iz spoljnih izvora sa svrhom da se razvija i razmnozava. Po Lovelock-u geopsiholog posmatra zivot kao sistem otvoren protoku materije i energije ali sa sposobnoscu da odrzi ravnotezu.

Da ne davim, evo pitanja:

Glavna zamerka hipotezi Gea je bila i ostaje da Zemlja ne zadovoljava jedan od osnovnih kriterijuma postojanja zivog bica: reprodutkivnu sposobnost.

Da li je bas tako? Zapitajmo se za trenutak koja bi mogla da bude priroda njene evolucije, tog planetarnog bica, zvanog Gea? Da nije mozda bas ljudska vrsta (eh evo primera antropocentristicke arogancije na delu), taj “proizvod” Gee u smeru razvoja sopstvene “mozdane mase” buduci da u nama (ljudskoj zajednici) bukvalno iz godine u godinu sve vise i sve brze raste spoznaja i o Gei i o Kosmosu i o zakonitostima i smislu procesa koji se odvijaju.

Da li mozda mi (ili neki nasi vise evoluirani naslednici) nismo ipak te “spore” koje ce da u buducnosti, seleci se na druga nebeska tela posluze “razmnozavanju” Gee? Ili smo mi ipak njena rak-rana koja ce je usmrtiti?
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 626
Pre ce biti rak rana. Mozda je flesh-eating-bacteria najbolji opis. Salu na bok, sama ideja zemlje kao zivog i razumnog bica je fascinantna i (bar meni) ne toliko nemoguca. Reprodukcija ostaje misterija, ali koliko bi ona imala veze sa nama sisarima ili nekim drugim oblikom zivota na planeti. Tacnije, mozda reprodukcija i postoji, samo je nama totalno neshvatljiva. Smile
IP sačuvana
social share
high tech low life
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Ne znam, al ljudski rod mi je vazda delovao nekako parazitski.... dodje na teritoriju isposti je do besvesti i i onda ide dalje...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 19 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.