Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko se fudbal promenio od svog postojanja ?  (Pročitano 1170 puta)
24. Okt 2011, 23:15:14
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 769
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
Mozda naslov nije prikladan , evo o cemu se radi...

Pricam danas sa ortakom na temu fudbala i koliko se svake godine pojavljuje sve veci broj talenata , radjanje novih zvezda. Do teme smo dosli tako sto je on meni spomenuo da je Kristijano dao 98. gol za Real sad za vikend na svom 101. mecu. Konkretno da uzmemo sada primer tog Ronalda i Mesija - da li je po vama realno da je fudbal pre 25 godina ( era Maradone ) i ovaj sada moderni sa jako puno kvalitetnih igraca isti ? Da li se moze posmatrati isto i govoriti da je recimo taj Maradona bolji bio od pa cak i nekog Van Der Varta ?

Vratimo se malo nazad u istoriju. Tacnije malo vise. Tridesete , cetrdesete , pedeste godine proslog veka. Navescu vam neke igrace za koje verujem da mnogi nisu ni culi , a opet  veoma su priznati i smatraju se jednima od najboljih ikada : Zizinjo , DI Stefano , Djalma Santos , Vilanueva , Kubala , Zara, Obdulio Varela, Stelni Metjuz...

Moje prvo pitanje glasi kako fudbalski strucnjaci mogu da uporedjuju te igrace sa ovima danas ? Tehnologija je razvijenija 1401040 puta , sam fudbal je usavrseniji , usvojene su nove filozofije i taktike vezi istog , igraci imaju bolje uslove za napredak...Glavna stvar o kojoj govorim jeste da je tada gotovo svako mogao da igra fudbal na visokom nivou , jer visoki nivo tada nije bio toliko VISOK kao danas. Pele je harao sezdesetih , da li bi sada ponovo da je mlad isto tako sa svim tim znanjem koje je stekao tada mogao da se igra sa Pujolom , Vidicem i ostalima i da da ko od sale 50 golova u sezoni ? Logicno je naravno da je fudbal sve kvalitetniji , kako se razvija Svet i sve ostalo tako i ovaj sport pa samim tim po meni i igraci i kvalitet istih.

Mislim da Pele , Maradona , Di Stefano , Puskas i ostali ne smeju da se gledaju kao bolji igraci od ovih sadasnjih. Da li je Djalma Santos zaista bio bukvalno perfektan bek ? Da li bi on sada sa tim istim znanjem , ponovo da je u najbolji fudbalskim godinama igrao kao Majkon pre 2 sezone ?

Sta vi mislite o svemu ovome ? Licno jako su mi dosadila ta poredjenja i prakticno nebesko visoko postavljeni pre svega gore pomenuti igraci.
« Poslednja izmena: 24. Okt 2011, 23:15:35 od Д17 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 14.0.835.202
mob
Nokia krntija
Pa šta misliš da se Pele rodio osamdesetih i da su ga učili treneri kakvi rade danas i da je radio po treninzima i u uslovima kakvi ovi rade danas, kakav bi bio?

Zato se i porede i zato i dalje važe za najveće majstore ikad.
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 769
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
E sad moje drugo pitanje koje se posebno odnosi na nase krajeve. Prva polovina 20. veka. Tridesete godine:

Vojin Bozovic , Svetislav Valjarevic , Milorad Arsenijevic , Mosa Marjanovic , Svetislav Glisovic , Djordje Vujadinovic.
Sve igraci OFK Beograda. Dizu se u nebesa , smatraju se jednima od najboljih ne samo kod nas vec i u Svetu.

Moje pitanje glasi : Da li ti stvarno mislis da su tada bili toliko dobri igraci , ili ti sto ti kazes talentovani ? Ja mislim da tada toliko interesovanja za fudbalom nije bilo sto je i logicno jer govorimo o davno proslom vremenu , tako da smatram da igraci nisu bili kvalitetni i da nisu imali talenta. Cast izuzecima naravno.

Moje misljenje je da ti ljudi tada danas ne bi igrali dalje od upravo OFK Beograda , a da Pele i kompanija ne bi uspeli u nekom Realu i ostalim top klubovima.

Preteruje se.
« Poslednja izmena: 24. Okt 2011, 23:29:11 od Д17 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Црвене сијају звезде, само једној гаси се сјај...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42971
Zastava Краљево
OS
Windows 7
Browser
Chrome 14.0.835.202
Они су у тим временима били најбољи и та нека поређења да ли је бољи лупам са Меси или Марадона нису на месту, једноставно што је и сама филозофија игре била другачије, фудбал доста развија из године у годину, некако тада на неки начин тактика није играла баш баш велики улог као данас када се буквално игра шах током меча, тада је фудбалер могао по мени бар мало више да иде на своју руку, Меси нема ту слободу данас као што је Марадона имао тада, Меси је за разлику од Марадоне више колективнији играч , не знам сваки детаљ може да се демантује када се прича о некадашњем фудбалу и овом данас.
Свакако он се у великој мери променио, модернизовао, тактички се је комплетнији, играчи морају доста више да се позабаве неком дисциплином, одржавању тела (мислим на теретану) и на самом терену морају да извршавају доста више неких тактичких наредби него што је Марадона нпр некада извршавао (ако уопште и јесте  Smile)
Фудбал се са развојем појединих наука доста и сам развио односно њих је убацио у себе, тако да по мени то носи неку лошу конотацију, наравно ако се буду увеле те неке иновације где судија неће бити потребан на терену пошто те неке камере ће све да одрађују е тада ће се тај фубал одвојити у потпуности од онога који су играли Марадона, Пеле, Ди Стефано...и то ће бити трагично надамо се да до тога неће доћи.

E sad moje drugo pitanje koje se posebno odnosi na nase krajeve. Prva polovina 20. veka. Tridesete godine:

Vojin Bozovic , Svetislav Valjarevic , Milorad Arsenijevic , Mosa Marjanovic , Svetislav Glisovic , Djordje Vujadinovic.
Sve igraci OFK Beograda. Dizu se u nebesa , smatraju se jednima od najboljih ne samo kod nas vec i u Svetu.

Moje pitanje glasi : Da li ti stvarno mislis da su tada bili toliko dobri igraci , ili ti sto ti kazes talentovani ? Ja mislim da tada toliko interesovanja za fudbalom nije bilo sto je i logicno jer govorimo o davno proslom vremenu , tako da smatram da igraci nisu bili kvalitetni i da nisu imali talenta. Cast izuzecima naravno.

Moje misljenje je da ti ljudi tada danas ne bi igrali dalje od upravo OFK Beograda , a da Pele i kompanija ne bi uspeli u nekom Realu i ostalim top klubovima.

Preteruje se.

Нема потребе да се праве поређења те врсте пошто су они били најбољи да се тако изразим у том времену, сад да ли би они негде успели то је тешко проценити и није захвално зато што ће се само губити време а никако се после не може доказати то да ли би данас успели.
И то што си поменуо да данас има много више квалитетних играча то је само због тога  што је фудбал светски спорт број 1 и зато што је у много много већој мери популаран него некада па самим тим што се више људи бави њиме то ће бити и више квалитетних играча, наравно уз адекватног тренера.
« Poslednja izmena: 24. Okt 2011, 23:40:02 od grobar kv »
IP sačuvana
social share
Како ти се звао отац? -Хусеин. Његов отац? -Кемал. Чији је Кемал? -Шефкин. Даље? -Шефик Ибров, Ибро Рушидов, Рушид Екрем, Муслија, Адем и Алија! Даље? -Нема даље! -Нема даље, последњи је Алија! Ко је родио Алију? -Одкуд знам, опет неки Хусеин, Кемал! -Није. -Него ко? -Њега су родили Цвјета и Спасоје Југовић. А ако кренеш назад сретаћеш само оваква имена: Вељко, Милош, Душан, Видак, Војак...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
Oдакле теби уопште идеја да се поређења заснивају само на упоређивању индивидуалног квалитета?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Црвене сијају звезде, само једној гаси се сјај...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42971
Zastava Краљево
OS
Windows 7
Browser
Chrome 14.0.835.202
Мени кажеш ?
IP sačuvana
social share
Како ти се звао отац? -Хусеин. Његов отац? -Кемал. Чији је Кемал? -Шефкин. Даље? -Шефик Ибров, Ибро Рушидов, Рушид Екрем, Муслија, Адем и Алија! Даље? -Нема даље! -Нема даље, последњи је Алија! Ко је родио Алију? -Одкуд знам, опет неки Хусеин, Кемал! -Није. -Него ко? -Њега су родили Цвјета и Спасоје Југовић. А ако кренеш назад сретаћеш само оваква имена: Вељко, Милош, Душан, Видак, Војак...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

I Templari c'entrano sempre.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 32002
Zastava Младеновац
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
Citat
Da li je Djalma Santos zaista bio bukvalno perfektan bek ? Da li bi on sada sa tim istim znanjem , ponovo da je u najbolji fudbalskim godinama igrao kao Majkon pre 2 sezone ?

On se nikako ne može porediti ni sa jednim bekom, a kamoli Maikonom. Ne zato što je on bio 100 puta bolji ili 100 puta lošiji, nego iz prostog razloga što je tada bek bio bek, a danas je bek spoljni igrač, igrač koji se ubacije maltene kao krilo. To tada nije bilo.

A što se tiče ostalih poređenja, istina je da tada treneri nisu bili kao danas, da se na taktiku i spremu nije obraćala toliko pažnja. Danas se pažnja obraća i na to koliko puta procentualno Bekam izvodi prekid na Rija Ferdinanda. Tada nije bila ni tehnička mogućnost dobra koliko je danas. Teži uslovi, svakako. Nisam siguran, ali ne verujem da su tada bili treninzi jaki kao danas. Danas ti neke ekipe u sred sezone treniraju neretko i po 2 puta dnevno. Pa teretana i ostali kurcipalci. Sad se i ja pitam - kakvi su treninzi bili 40/60 godina? Baš me zanima.

Danas ti je sprema ključan faktor i ako nisi spreman, moš se slikaš samo. Možda je teže bilo Peleu ili Ziku da se usavrše kada se lošije radilo, ali isto tako je i odbrambenim igračima i njihovim čuvarima bilo teško da dođu do nekog kvaliteta pa je istog tada bilo manje nego što je to danas.

Ubaciću i košarku u ovu priču. Čemberlen recimo je tada bio najbolji igrač. Niko mu nije mogao ništa, bukvalno. Ali on je jedini imao te predispozicije. Praktično mu niko nije bio do ramena po visini i svakako da mu je lakše bilo. To je isto kao kad čovek (pa i ne mora puno basketa da zna) od 195cm igra basket protiv mene od 173cm. Ne mogu mu ništa.
Tako i u fudbalu. Možda je Pele bio "počastvovan" da ima sve to što je imao i Čemberlen. Ne visinu, ali recimo brzinu koju je tada retko ko imao. Ja sam gledao neke stare snimke tih mečeva iz šesdesetih godina i iskreno rečeno, neki put me sve to podseća na amaterski fudbal. Tako da... ne bih ja poredio to vreme sa današnjim. Mislim da danas postoje mnogo bolji i školovaniji fudbaleri nego što su bili u to vreme.

A što se tiče Maradoninog vremena, to i nije baš davno prošlo vreme. Kraj osamdesetih, recimo. To je verovatno baš to vreme kada se počelo težiti ka modernijem fudbalu. Dosta tadašnjih igrača su danas treneri koji svoje znanje prenose na današnje fudbalere. Pa tad je i Maldini igrao suceti. To vreme mogu porediti sa današnjim.

Ako hoćeš da pitaš da li je Mesi bolji od Maradone, moje mišljenje je - ne. Nije osvojio Svetsko prvenstvo. Možda neko sad kaže odnosno pita "kakve veze ima SP sa tim da li igrač vredi". Pa recimo, Mesi u Barsi igra sa Ćavijem i Inijestom, dok u Argentini nema ni jednog sličnog njima dvojici. Rezultat je jasan - debakl za debaklom. A Maradona je praktično sam uzeo SP.

Dakle, vreme Pelea ne mogu porediti sa današnjim, dok vreme Maradone mogu.
« Poslednja izmena: 25. Okt 2011, 00:32:47 od Tepachenko »
IP sačuvana
social share
Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
Мени кажеш ?

Не не, Данету.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 29583
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
Отворио си лепу тему али си поставио много лошија питања од оних које сам очекивао да ћу овде наћи Smile

Ниш, упишем се, па пишем следећи пут.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 769
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
Empti mozda sam se lose izrazio ali nisam uopste mislio samo na individualni kvalitet , sve igrace koje sam naveo su mi posluzili kao primer.

Detaljnije cemo drugi put.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.