IN < - Ski-centri: Austrija - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Ski-centri: Austrija

U svetu alpskog skijanja Austrija zauzima posebno mesto. Austrijska skijališta su pojam kvaliteta, počevši od usluge pa do samih skijališta i pratećih sadržaja. Austrija ima oko 400 ski-centara i u njima je sve savršeno organizovano i sve funkcioniše.

Flahau je ski-centar u pokrajini Salcburg. Do njega se može stići kolima ili autobusima, a od Beograda je udaljen 800 km. Najbliži aerodrom je u Salcburgu, odakle je skijalište udaljeno nešto manje od sat vremena vožnje. Ski-centar pripada najvećoj skijaškoj regiji Austrije, poznatoj pod imenom Sportvelt armade, koja raspolaže s preko 300 km staza povezanih žičarama. Ako zimujete u Flahauu, možete skijati i u Cuhenzu, Šladmingu ili Radštatu. Sam ski-centar ima preko 100 km staza, koje su na nadmorskim visinama od 800 do 1.950 metara, a povezuje ih šest gondola i 17 žičara. Staze su uglavnom blage; široke su i veoma dugačke, tako da odgovaraju većini skijaša. Ovde se svake godine održavaju takmičenja u Svetskom kupu u alpskom skijanju. Staze su veoma dobro uređene, a čak 85 odsto staza pokriveno je snežnim topovima, pa nema bojazni od nedostatka snega za skijanje, mada je tada skijanje teže i ima dosta leda na stazama. Staze su veoma dobro obeležene i odlično pripremljene. Najpopularnija je Rote anher, koja kreće s vrha Grsenkarek, sa 1.992 metra nadmorske visine, do kojeg se stiže gondolom "Ahter jet". Za one smelije tu je i staza koja kreće s vrha Saukarkopf, koja je na visini od 2.014 metara i spada u teže staze.

Kaprun-Cel am Ze spada u jedan od najlepših skijaških regiona u Austriji. Sam Kaprun nalazi se na 786 metara nadmorske visine, odmah ispod vrha Kircštajnhorna, visokog 3.029 metara, i takođe pripada regionu pokrajine Salcburg. Ukupna dužina skijaških staza je 55 km, od čega je 31 km lakih staza, a 24 km su staze srednje težine. Skijalište raspolaže velikim brojem ski-liftova, žičara, uspinjača i gondola. Ukoliko nemate smeštaj u blizini ski-staza, postoji besplatan autobus koji vozi skijaše do skijališta. Preko 25 km staza uređeno je za pešačenje, za nordijsko skijanje i snoubording. U samom mestu postoje barovi i restorani, klizališta i bazeni, ali noćni život bi mogao biti malo bogatiji. Cena ski-pasa uključuje i prevoz autobusima iz Kapruna do stance vozića ili žičare do skijališta koja su od Kapruna udaljena nekoliko kilometara.

Gerlicen je malo skijalište u Koruškoj, a posetioce privlači lepotom predela i veoma pozitivnom atmosferom. Nalazi se na brdu iznad jezera Osiaher, veoma blizu Vilaha. Skijalište je organizovano tako da staze vode na sve četiri strane sveta, a s vrha staza pruža se zaista veom lep pogled, bilo na jezero koje se nalazi u podnožju, bilo na Karavanke. Staze su pretežno lake i nisu previše strme, a postoji i jedna bebi staza. Desetak staza opslužuje šest sedežnica, nekoliko sidra i tanjira, a dužina staza je 25 km. Uz same staze postoji dosta restorana, tako da ne morate da brinete o gužvi ako želite da se malo odmorite od skijanja uz šolju tolog čaja.

Izvor: Krstarica
Autor: SerbianFighter :
Šladming se nalazi u pokrajini Štajerskoj, a samo skijalište obuhvata nekoliko mesta i vrhova kao što su Hohvurcen, Planai, Hauzer-Kajbling i Dahštajhn glečer. Šladming je zaista prekrasno mesto, noću ne baš preterano živo, i pomalo skupo. Mesto se nalazi na 745 metara nadmorske visine, dok skijališta idu i do 1.900 metara nadmorske visine, to jest do vrha Planai. Osnovni problem je što je ulazak na skijalište organizovan preko samo jedne kabinske žičare, pa postoji mogućnost gužvi, naročito u jutarnjim časovima. Šladming ima 55 km ski-staza, a s okolnim planinama ukupno 180 km. Cela regija zajedno s Flahauom, Bad Goštajnom i skijalištima koja se nalaze u okolini ima 830 km skijališta. Možete kupiti regionalnu kartu (dnevni ski-pas) i skijati se na svim okolnim skijalištima, ali problem je što nisu sva skijališta povezana žičarama. Pored skijanja, Šladming nudi i dosta pratećih sadržaja, ali sam noćni život i nije tako intenzivan kao u ostalim ski-centrima.

Bad Klajnkirhajm spada u red manjih austrijskih ski-centara i pogodan je za porodični odmor. Ovaj ski-centar je poznat i po izvorima lekovite tople vode. Nalazi se u blizini Klagenfurta (Celovca) u pokrajini Koruškoj. Ono što poslednjih godina pada u oči jeste činjenica da ovaj ski-centar polako postaje više mondenski, a manje skijaški. Pored toga, u odnosu na skijališta koja se nalaze u blizini, čini se da zaostaje po opremljenosti. Ipak, staze su pokrivene najnovijim sistemom za praćenje broja skijaša na stazi, otvorena je nova gondola za osam osoba i puštena je nova staza. Mesto se nalazi na 1.035 metara nadmorske visine i smešteno je unutar nacionalnog parka Nokberge. Zime su uglavnom suve i s više sunca u odnosu na ostala austrijska skijališta. Skijaška sezona u ovom centru traje od decembra do sredine aprila.

Staze se prostiru u ukupnoj dužini od 90 km i uglavnom spadaju u lakše i srednje teške. Postoje i dve crne staze koje se ne uređuju. Pokriva ih 26 ski-liftova, a s vrha Kajzerburgaban, s visine od 2.055 metara nadmorske visine, kreće najduža staza sa spustom od 4 km. Pored nje, skijaši vole i stazu Malbrunfart; a najveći izazov za snoubordere je staza Franc Klamer, mada za njih postoji i posebno uređen snoubord park u podnožju staze Kajzerburgaban. Zbog manjih snežnih padavina, staze su pokrivene topovima za veštački sneg, a moguće je i skijati se ili se sankati i noću. Na stazama postoje planinske taverne, a u mestu ima dosta dobrih restorana.

Ono što ovaj ski-centar izdvaja od ostalih jesu izvori termalne vode u banjama Sveta Katarina i Romebad. Na termalnim izvorima izgrađeni su spa-centri s otvorenim i zatvorenim bazenima, pa ko voli, može da se kupa na otvorenom i u januaru. Postoji i veliki broj uređenih pešačkih staza, a ne propušta se ni poseta Crkvi svete Katarine iz 1492. godine, u čijem podrumu po verovanju izvire lekovita voda koja leči očne bolesti.

Izvor: Krstarica
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo